Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cerkev v EU?

28. december 2007 ob 0:01 | Nina Jeglič |

Slovenski nadškof in ljubljanski metropolit Alojz Uran je predstavil pismo slovenskih škofov ob začetku predsedovanja Slovenije Evropski Uniji. Gre za pismo, ki ga bodo duhovniki v živo prebrali pri mašah 30. decembra oziroma 1. januarja.

“S predsedovanjem Svetu EU prevzema naša država tako pomembno nalogo, kakor je naš narod še ni imel v vsej svoji zgodovini.”

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je dodal, da je cerkev na slovenskem za projekt predsedovanja pripravila tudi posebno molitev za državnike in narode EU, ki je prevedena v tuje jezike in so jo prejele vse škofovske konference EU.

“Karitas se tudi dejavno vključuje v to dogajanje”.

Pomožni mariborski škof Peter Štumpf je predstavil novoletno poslanico papeža Benedikta XVI. za svetovni dan miru (1.januar) z naslovom “Človeška družina - skupnost miru”:

“Ljudje nismo gospodarji, temveč skrbniki okolja”.

Sicer pa je Štumpf spregovoril tudi o prodaji deleža podjetja T-2, ki je v lasti mariborske nadškofije. Povedal je, da bo nadškofija svoj delež prodala, če T-2 iz svoje ponudbe ne bo umaknil pornografskih vsebin. Naj spomnimo, da je mariborska nadškofija prek podjetja Gospodarstvo Rast in holdinga Zvon Ena večinska lastnica podjetja T-2.

Nina Jeglič, Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 38 x komentirano
  1. medek pravi:

    Janša se je pred predsedovanjem “odkrižal” Strojanov, pojoči Uran pa porničev.

    Kako pokončna moža stopata vkup.

  2. sproscena.slovenija pravi:

    Komentar k videu 1: jajca v tonu preroka Mohameda
    Komentar k videu 2: jajca v tonu preroka Mohameda
    Komentar k videu 3: jajca v tonu preroka Mohameda

  3. dedek pravi:

    Denis, a si se ti z “psihotom”, ki vaju je z Jadranko snemal namenoma srečal?

  4. medek pravi:

    Ne vem če, glede na to , da je zadrt homofob.

  5. dedek pravi:

    http://fotob.blogspot.com/2007/12/tudi-sarki-hodi-v-fitness.html

  6. Nevenka pravi:

    Še vedno mislim, da bi cerkev morala skrbeti za samo vernike.
    Menda imamo v ustavi tako zapisano.

  7. Bumbar pravi:

    Zadnjih 50 let se pri naših sosedih v Italiji še ni
    zgodilo, da bi cerkev imela tak neposreden politični nastop.
    V Italiji obstaja sicer precej organizacij, ki delujejo politično
    in so pod okriljem RKC.
    Toda tako neposreden vstop cerkve v politične sfere se še
    ni priptetil….

    Ja.. smo res bolj papeški od Papeža.

  8. BIBA pravi:

    Ja ko bi imeli pedofilski kanal ga be bi ukinil.

  9. Farad pravi:

    Bumbar, neposreden vstop Cerkve v politično sfero bi pomenil, da bi duhovščina oz. cerkveni funkcionarji (nadškofi, škofi, duhovniki) imeli odločevalske pristojnosti v državnih organih ter da bi se na Brdu npr. namesto kakega Zvera sestanka z evropskimi ministrskimi kolegi v imenu naše države udeležil nadškof Kramberger. To bi pa bilo alarmantno. V tem primeru ne gre za nobeno vmešavanje v delo naše države ali celo Sveta EU, temveč zgolj za javno predstavitev stališč ene od civilnodružbenih organizacij o projektu, ki je pred nami. Tiskovno konferenco na temo predsedovanja Slovenije EU bi lahko pripravilo tudi Kinološko društvo Zg. Kašelj, pa se s tem še ne bi mešali v državne zadeve. Kaj se bo počelo pri mašah in kakšna zgibanke bo slovenska RKC pošiljala Škofovskim konferencam po Evropi je njihova stvar.

  10. mamganoter pravi:

    Na Farada imam samo en kometar. Cerkev se je ze skoraj v celoti prelevila iz civilne v kapitalsko druzbo.
    Ne vem pa tudi, ce obstaja v nasi drzavi in se kje na svetu se kaksna taka civilna druzba, ki so ji placevali v socializmu prispevke za njene duhovne pastirje v zameno za delo in odvzetje lastnine, potlej v slovenski drzavi vrnili lastnino. potlej namenjali (se namenjajo) denar skozi razna ministrstva (direktno iz proracuna) za vzdrzevanje te lastnine….. cerkve se svetijo pod reflektorji, kot edino merodajna slovenska dediscina, medtem ko stevilni gradovi propadajo, pred nasimi ocmi. Ni denarja, pravijo. Da ne zaidem. Seveda ima cerkev pravico nameniti sreco Sloveniji ob predsedovanju. moliti zanjo! pomagati s svojimi vezami in kanali. menda smo ji ze placali dovolj, da lahko zacne to vracat z uslugami.
    Edina stvar katero sem kot drzavljam se pripravljen financo podpreti je ideja o velikem studijskem katoliskem centru v Sloveniji. Iz tujine je znano, da so katoliske studentke totalno divje in radodrane. Kar je prepovedano, srbi. Ce bi bila to se mednarodna ustanova, potlej bi se pa se malo pomesala prevec sterilna slovenska kri. Tako bi cerkev konco prvic konkretno storila nekaj zelo koristnega za narod. Malo prepiha. :)

    O želji slovenske Cerkve o pisanju nove zgodovine od Trubarja naprej pa kdaj drugic.

    Ljudje prosim verujte, vase tople misli pripomorejo k dobremu na svetu, a zaboga ne bodite slepi.

  11. bubu pravi:

    Bumbar kaj veš ti o Italiji, Italiji je Italija tudi zato ker spoštuje Cerkev.
    Ni primerjave s Slovenijo, kjer je bila in je že 60 in več let v kulturnem boju z komunisti (beri indokrtiniranimi intelektualci, novinarji, zelo dobri v Slo po svetu pa pravi “bedaki” in parv “smešni”),
    pa lp

  12. bubu pravi:

    Slovenski levičarji če želite imeti kakršno koli verodostojnost v Eu-ju (predvsem minimalni čut demokratičnosti), morate enkrat končati s kulturnim in ideološkim bojem proti RKC (konec koncev nismo več v letih ‘50). Tudi Sovjetske Zveze ni več, drugače vas bo vaše sovraštvo do Zahoda privedlo do tega , da boste “sodelovali” in branili tudi islamske fundamentaliste nekoč.

  13. 1tastar pravi:

    Neveka to pa ni res. Tudi LOČEN zakonec mora skrbeti za otroke! :)

  14. / pravi:

    Jest sm pa mislu da je Cerkev ločena od politike ;)

  15. Janko pravi:

    “DAROVATI” mašo:
    Zelo me moti, ko nam na slo-javni TV, ne vemo pa po čigavi direktivi, penetrantno in vedno znova vsiljujejo pojem “darovanje” ko napovedujejo maševanje v cerkvah: “škof bo DAROVAL mašo”. Gre za hudobno manipulativo, saj nam “duhovniki” od vedno trobijo, da so Božji sluge, zato nimajo kaj darovati, temveč služiti. In s to svojo le jezik-gibanje-službo (torej ne z delom) so od naivno-pobožne mase hinavsko pobrali ogromno premoženje, da so brez dela ratali najbogatejši na tem svetu. Od njihivega narod-vzgojnega službovanja pa nobenih plemenitih rezultatov, le zlo je na tem svetu iz tega. Narod sveta so versko razdelili, da bi se vsaka vera imela za najboljšo, ter zato drugo vero kot slabšo sovražila. Imajo se za najboj pametne na tem svetu, niso pa sposobni eni drugima pojasniti, zakaj so od njih boljši, da končno na tem svetu nebi več obstajali buši, binladni, klintoni, janše, peterleti, tuđmani, alije,… in vsi drugi zločinci tega sveta. Če bi bili pošteni kot se svetu predstavljajo, bi priznali, da so nič drugega kot politična stranka, kot vse druge politične stranke, ki s svojo modrostjo okupljajo naivni narod, da bi ga zavedli in gulili, le da se s svojo manipulativno modrostjo ne glede na državne meje raztezajo po celem svetu.

  16. 1tastar pravi:

    Cerkev je ločena od države, jebemti boga!!! Je zate država politika? Politika je kurba, tako so nas učili ! Celo pedofili se lahko ukvarjajo s politiko, pa buzaranti in lezbijke! :(

  17. Q pravi:

    Bubu, RKC ni bila v nikakršnem kulturnem boju z bivšo oblastjo. Kulturni boj je začela šele po l. 90. Pred tem je bila zelo lojalna, celo več, trdila je, da sta nauka oz. obe ideologiji kompatibilni.

  18. 007 pravi:

    Kolk so ti farji prozorni. Celo skrivajo ne več, kako jim je zgolj in samo za premoženje in seveda posledično ablast. Ko jih pa nekdo opozori na pedofilijo, kot pred kratkim v Novem mestu, pa nič ne vejo in slabo slišijo. Tega pedofila bodo sedaj še pravočasno (tokrat že tretjič) premestili in verne ovčice bodo spet zadovoljne. Kolk je slovenski folk prfuknjen, da ni za verjet.

  19. SLS-Štajerski odbor pravi:

    @007

    V Novem mestu ni prišlo do primera pedofilije saj so dijaki stari več kot 15 let.

  20. SLS-Štajerski odbor pravi:

    O verski nestrpnosti
    21.08.2003: Ljubljana
    Odprto pismo predsedniku Republike Slovenije, predsedniku Vlade Republike Slovenije, varuhu človekovih pravic Republike Slovenije, ministru za šolstvo Republike Slovenije, vodstvu Radiotelevizije Slovenije, odgovornim urednikom drugih vplivnejših javnih glasil

    Spoštovani!

    Gotovo vam niso neznana številna dejanja verske nestrpnosti, posebno do Katoliške cerkve in njenih članov, do krščanskih vrednot in svetinj. Zadnje odmevno dejanje se je zgodilo, ko je občinski svetnik občine Koper protizakonito in samovoljno preprečil zvonjenje zvonov v koprski stolnici na slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, ki je tudi praznik koprske stolnice in dela prost dan. Pred tem je skupina Laibach oskrunila cerkev na Kumu, še prej je bil oskrunjen spomenik Matere božje v Portorožu in zažgan križ v Strunjanu. Uvod v to žalostno zaporedje nestrpnih dejanj pa je bila oskrunitev velike svetinje slovenskih katoličanov, podobe Brezjanske Matere božje, ko so na ovitku plošče neke glasbene skupine Materi božji namesto Jezusa v naročje položili podgano.

    To pa so samo najbolj odmevna dejanja verske nestrpnosti, nekulture in vandalizma. Nihče ne zapisuje sramotilnih napisov na zidovih cerkva in drugih cerkvenih objektih.

    Tega početja nihče od predstavnikov oblasti ni nedvoumno obsodil ali se od njih distanciral. Pač pa so mnoga javna glasila smešila in obsojala predstavnike Katoliške cerkve zaradi njihovih odzivov na žalitve naših svetinj. Ali naj to razumemo, kakor da predstavniki družbe in države, ob asistenci medijev, versko nestrpnost do katoličanov tiho podpirajo?

    Vzroki za to naraščajočo nestrpnost pa niso neznani.

    Prvi vzrok je dejstvo, da ostaja veliko odprtih vprašanj med državo in Cerkvijo še nerešenih. Konfliktna situacija nujno poraja nestrpne reakcije. Vlade, ki so se zvrstile zadnjih deset let, niso pokazale nobene prave volje za hitro in ustrezno, mednarodno primerljivo in dogovorno rešitev teh vprašanj, temveč so reševanje zavlačevale ali pa so politično vsilile rešitve, ki za Katoliško cerkev niso sprejemljive.

    Primer takšne nesprejemljive rešitve je prepoved verskega pouka v šoli. Katoliška cerkev je že opozarjala, da je to izraz nestrpnosti in omalovaževanja vere, kar bo nestrpnost še krepilo. Dejstvo, da je celo Ustavno sodišče Republike Slovenije potrdilo tovrstno zakonodajo, te učinke še potencira. Katoliška cerkev je v tem pogledu ponudila tudi kompromisne rešitve, a jih šolska oblast vztrajno zavrača, ne glede na to, da je Slovenija v Evropi med redkimi izjemami, ki odklanjajo ustrezno versko vzgojo tudi v okviru vzgoje v šoli. Odnos slovenskih šolskih oblasti do vere je drugi povzročitelj naraščajoče nestrpnosti do vere in vernikov.

    Tretji vzrok za to stanje je odnos medijev do Cerkve. Ob vsem pomanjkljivem znanju in poznanju krščanske vere in Katoliške cerkve prevladujejo pri nekaterih novinarjih negativni predsodki in ciničen, pa tudi neprofesionalen, enostranski in pristranski način obravnavanja verskih in cerkvenih zadev. Nekateri časopisi objavljajo komentarje in pisma, ki so veliko bolj podobni proticerkvenim pamfletom kakor resnim, četudi kritičnim analizam. Prav posebno pozornost pa zasluži dejstvo, da je v Kopru protizakonita dejanja tamkajšnja enota nacionalne televizije (RTV studio Koper) snemala, kar pomeni, da so odgovorni televizijski delavci za pripravo le-teh vedeli in jih kljub nasprotju z novinarskim kodeksom promovirali. Kot vse kaže, takšno neprofesionalno početje tudi za vodstvo RTV Slovenija ni sporno.

    V Sloveniji zagotovo ni družbene skupine (verske, narodnostne, vedenjske, kulturne, nazorske), ki bi bila tarča tako pogostnih in nestrpnih napadov, kakor je Katoliška cerkev. Ko takšno stanje traja iz leta v leto, začenja rojevati druge sadove nestrpnosti, ki jih verniki Katoliške cerkve zelo boleče občutimo. Bojimo se, da se bo to še stopnjevalo, kajti »kdor seje veter, žanje vihar«. Kljub vsemu temu pa varuh človekovih pravic tej obliki nestrpnosti, ki zdaleč prekaša vse druge v naši državi, do sedaj ni naklonil potrebne pozornosti.

    Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci sprašuje naslovnike tega pisma, kaj so in kaj še mislijo storiti, da bi preprečili naraščanje nestrpnosti do vere in Katoliške cerkve v Sloveniji.

    Komisija bo to odprto pismo poslala v vednost apostolskemu nunciju v Republiki Sloveniji, veleposlaništvom drugih držav in komisarju za človekove pravice pri Svetu Evrope v Strasbourgu.

    dr. Anton Stres, mariborski pomožni škof,

    predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci

    Tajništvo KPM

  21. 1tastar pravi:

    “Kje so naše plače?”

    “Kje je naš kruh?”

    Je vprašal Miha na seji delavskega sveta.

    “Kje so naše plače?”

    “Kje je naš kruh?”

    “In kje je Miha, ki je zadnjič to vprašal?”

    Je Janez vprašal na naslednji seji delavskega sveta.

    Jaz pa vprašam:

    “KJE JE KOMENTAR, KI SEM GA OBJAVIL ?

    :(

  22. jype pravi:

    The temperature of Heaven can be rather accurately computed from available
    data. Our authority is Isaiah 30:26, “Moreover, the light of the Moon
    shall be as the light of the Sun and the light of the Sun shall be sevenfold,
    as the light of seven days.” Thus Heaven receives from the Moon as much
    radiation as we do from the Sun, and in addition seven times seven (49) times
    as much as the Earth does from the Sun, or fifty times in all. The light we
    receive from the Moon is one ten-thousandth of the light we receive from the
    Sun, so we can ignore that. With these data we can compute the temperature
    of Heaven. The radiation falling on Heaven will heat it to the point where
    the heat lost by radiation is just equal to the heat received by radiation,
    i.e., Heaven loses fifty times as much heat as the Earth by radiation. Using
    the Stefan-Boltzmann law for radiation, (H/E)^4 = 50, where E is the absolute
    temperature of the earth (~300K), gives H as 798K (525C). The exact
    temperature of Hell cannot be computed, but it must be less than 444.6C, the
    temperature at which brimstone or sulphur changes from a liquid to a gas.
    Revelations 21:8 says “But the fearful, and unbelieving … shall have their
    part in the lake which burneth with fire and brimstone.” A lake of molten
    brimstone means that its temperature must be at or below the boiling point,
    or 444.6C (Above this point it would be a vapor, not a lake.) We have,
    then, that Heaven, at 525C is hotter than Hell at 445C.
    — “Applied Optics”, vol. 11, A14, 1972

    Verniki… Ušteli ste se.

  23. sproscena.slovenija pravi:

    Sicer ne vem komu naj odgovarjam, ker ne vem ali je SLS-Štajerski odbor objavil gospoda Stresa pismo na svojo pest ali z njegovim dovoljenjem. Če je objavil na svojo pest, potem odgovarjam odboru, sicer pa gospodu Stresu. Naslovil ga bom pa kar nanj…

    Spoštovani gospod Stres,
    ker nisem zavezan kanonskemu pravu, sem vas naslovil z do človeka dolžnim spoštovanjem po civilno, z gospodom.
    Ostalo pa bom komentiral kot odgovor na vaše trditve ali ugotovitve.

    »Gotovo vam niso neznana številna dejanja verske nestrpnosti, posebno do Katoliške cerkve in njenih članov, do krščanskih vrednot in svetinj.«
    Žal se take stvari dogajajo vsem ljudem oz. vsem skupinam ljudi. Ne morete jamrati, da vas to moti, ko to kdo dela vam, ko pa to delate tudi vi drugim (ne storite drugemu itd…, saj veste). Tako vam lahko odgovorim z vašimi besedami: Gotovo vam niso neznana številna dejanja nestrpnosti proti nevernim in njihovim vrednotam. Želite primer: sam gospod bivši nadškof, ki je bil še posebej križarsko nastrojen do vsega neverskega in vseh neverujočih je sam dejal, da se mu neverniki smilijo, da so izgubljeni, da ne poznajo bistva in podobne bedarije. Lepo vas prosim. Komu se imam jaz ali pa kdorkoli na tem svetu za smiliti samo zato, ker je neveren. Prodajate meglo, pa se čudite, da vas vedno več ljudi ne mara. In potem ste do drugače mislečih žaljivi. Kaj potem pričakujete v odgovor.

    Zadnje odmevno dejanje se je zgodilo, ko je občinski svetnik občine Koper protizakonito in samovoljno preprečil zvonjenje zvonov v koprski stolnici na slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, ki je tudi praznik koprske stolnice in dela prost dan.
    Ker mora v družbi vladati strpnost imajo seveda verujoči pravico izražati svoja verska čustva, živeti v skladu s svojim prepričanjem in tudi izvajati rituale, ki temu pritičejo. Če je vmes zvonjenje na bolj ali pa manj pomemben verski praznik, naj bo pač zvonjenje. Priznati pa morate, da to zvonjenje ni samo ob verskih praznikih, ampak vsaj vsako nedeljo. In verjemite mi, živel sem namreč zelo blizu zvonika, da je zvonjenje, še posebej če v njem ne vidiš smisla, ki traja dolgo časa, precej moteče. Pomislite, da so tukaj tudi drugi, ki jim gre zvonjenje kar tja v tri p… m… hudo na k….

    Pred tem je skupina Laibach oskrunila cerkev na Kumu, še prej je bil oskrunjen spomenik Matere božje v Portorožu in zažgan križ v Strunjanu.
    Teh dogodkov ne bil štel v umetnost, niti jim ne bi mogli reči performans, pač pa prej primitivizem.

    Uvod v to žalostno zaporedje nestrpnih dejanj pa je bila oskrunitev velike svetinje slovenskih katoličanov, podobe Brezjanske Matere božje, ko so na ovitku plošče neke glasbene skupine Materi božji namesto Jezusa v naročje položili podgano.
    Zadeva seveda zaradi narave obnašanja Cerkve, povdarjam z veliko začetnico, ima svojo simboliko. To razumem kot performans, ki ima sporočilno vrednost. Če je bil zaradi tega kdo užaljen, naj bo toliko kritičen do sebe in družbe in se vpraša, če morda svojim likom in delom tega Cerkev ni izzvala sama ?!

    Tega početja nihče od predstavnikov oblasti ni nedvoumno obsodil ali se od njih distanciral.
    Zakaj pa pravzaprav bi ? Oz. od njih so predstavniki oblasti že v osnovi popolnoma distancirani, saj Ustava RS ločuje državo RS od RKC. Zakaj bi morala posredovati prav država. Če imasta dva ali dve skupini ljudi spor se v pravni državi to lahko rešuje na sodišču. Kam bi pa prišli, če bi se država ukvarjala čisto z vsako dvojico posameznikov ali skupin, ki se kregata zaradi tega ali onega…

    Vzroki za to naraščajočo nestrpnost pa niso neznani.
    Ne niso neznani. Naštel jih bom na koncu in to kar s pomočjo vaših primerov, le da jih bom obrnil na pravo mesto, vi jih namreč vedno obračate na glavo, da zvenijo v vašo korist.

    Prvi vzrok je dejstvo, da ostaja veliko odprtih vprašanj med državo in Cerkvijo še nerešenih….
    … , ki za Katoliško cerkev niso sprejemljive.
    Cerkev je bila vedno pogoltna. Grabežljiva. V ta namen je in še pere možgane milijonom ljudi. Gnusno. In to je vzrok, da je mnogi ne maramo. Ste se vprašali, kako morda kdo drug gleda na to ? Ste se potem lažje vprašali tudi zakaj morda ostajajo nekatere stvari, ki jim vi rečete vprašanja, odprta ? Konec zadnjega stavka v tem odstavku lepo potrjuje začeto tezo. Nikoli ne boste zadovoljni in vedno bodo ostajala odprte stvari, ki jim vi rečete vprašanja, dokler ne bodo odgovori popolnoma v skladu s tem kar vi hočete. Trmarili in cepetali boste dokler ne dosežete vsega, kar želite. Vendar dragi moji, to ni strpnost o kateri tako radi govorite, to je izsiljevanje.

    Primer takšne nesprejemljive rešitve je prepoved verskega pouka v šoli.
    Saj ne gre za prepoved. Samo ne gre za omogočanje le-tega. Zakaj pa bi pravzaprav v javni šoli sistematično učili nekaj, s čimer se ukvarja neko interesno združenje (RKC), ki je celo po Ustavi RS ločeno od države (in hm, čudno da so morali to dati celo v ustavo, ni bilo pa potrebno denimo v ustavi določiti, da je po Ustavi RS pingpong društvo Cerknica ločeno od države ?!), v državni ustanovi. Javno šolstvo financira država. Cerkev pa naj si ustanovi svoje šole, saj vam tega nihče ne brani. Samo seveda ne financirane z javnim denarjem. Zakaj le ? Verniki ste tudi državljani RS boste rekli. Nihče vam tega ne zanika. Plačujete davke kot neverniki. In kaj potem ? Saj vam nihče ne brani koristiti vseh uslug, ki jih nudi država v enaki meri kot jih koristijo neverniki. Ta argument torej ne vzdrži. Ne vidim pa nobenega razloga, zakaj bi male glave mučili (tiste, ki seveda tega ne želijo) z nečim, s čimer se nekateri starši ne strinjajo, da je del vzgoje njihovega otroka. In ta je po naši zakonodaji prosto v rokah staršev. Tisti, ki pa želijo svoje otroke posiljevati s tem, pardon, vzgajati v tem duhu, pa lahko otroke pošljejo k verouku. Že v prejšnjem sistemu je bilo to možno, zakaj bi bilo zdaj to manj možno in zato potreba po uvedbi verouka v šole toliko večja.
    Zadnjič sem poslušal nekje po radiu, da ste ustanovili 1 osnovno šolo in ugotovili, da je to zelo drago… ?! D. Ja, seveda je drago. Odvežite malo svojo mošnjo, prodajte kak zlat oltar, porabite v ta namen, če si že to tako močno želite malo tistega neobdavčenega denarja, ki vam vsako nedeljo in še kdaj mirno pada v pušico… Pustite pa na miru davkoplačevalski denar, ker je ves zbran od poštenega dela ljudi in velik del, če ne celo večji del, od ljudi, ki nimajo zveze s Cerkvijo in je tudi ne želijo imeti.
    Če podjetniku propade firma tudi nima kam jokati državi, da naj mu pomaga in pomaga in v nedogled pomaga.
    Kakšen je pa sploh namen tako agresivnega vsiljevanja obveznega verskega pouka v osnovne šole ? Nehajmo se sprenevedati, saj je vsem jasno. Starostna skupina je še tista zadnja, ki ji lahko kaj vsiliš v glavo. Kasneje začne človek sam razmišljati in tak človek, če ravno nima kake diagnoze, seveda ne bo nasedel na prodajanje megle, čirule čarule, hojo po vodi in podobna jajca. Brez vernikov pa se bi ta stroj hitro ustavil. Money makes the world go ’round…

    Katoliška cerkev je že opozarjala, da je to izraz nestrpnosti in omalovaževanja vere, kar bo nestrpnost še krepilo.
    Ali to morda pomeni, da nestrpnost podpihujete in generirate sami. Ne upoštevate pravnih norm civilnega prava. Ustava RS vam lepo pove (kar vam gre seveda hudo v nos), da sta Cerkev in država ločeni. Kako potem pričakujete, da bo drugače. Nekateri vam rečemo to nam ni všeč in tega ne bomo tolerirali. Delajte kar hočete, samo tega ne vsiljujte nam. In vi se ne ustavite. Stopnjujete sovraštvo, potem pa krivdo zvalite na nevernike. Gnusno, a nič novega.

    Dejstvo, da je celo Ustavno sodišče Republike Slovenije potrdilo tovrstno zakonodajo, te učinke še potencira.
    Pa dobro, a ste vi padli z marsa. Še ena potrditev skrajne ignorance do sveta okrog vas. Še enkrat: civilno pravo…, ne ne bom, se mi zdi že trapasto. Seveda mora Ustavno sodišče tako ugotoviti in podpirati tako zakonodajo, saj bi sicer negiralo samo sebe. A ste vi bolani ali res samo tako hinavsko pokvarjeni… ?

    Katoliška cerkev je v tem pogledu ponudila tudi kompromisne rešitve…
    Vi sploh niste v poziciji, da bi ponujali kake rešitve. To bi si seveda želeli. Vam gre v nos, ker ni zadoščeno vaši želji in predvsem neizmernemu obsegu te želje. Še enkrat: ustava RS ločuje Cerkev od države… Država nima kaj sklepati kompromisov z vami. Kako bi bilo, če bi vsaka interesna skupnost in vsak krožek hotel sklepati neke kompromise z državo… Dajte spoštovati državo kot institucijo. Vi niste država, pa če si to še tako želite. Vsaj ne v R Sloveniji. Morda zraven. Ne tu. Zraven.

    V Sloveniji zagotovo ni družbene skupine (verske, narodnostne, vedenjske, kulturne, nazorske), ki bi bila tarča tako pogostnih in nestrpnih napadov, kakor je Katoliška cerkev.
    Saj tudi ni nobene druge družbene skupine kot je Cerkev, ki bi se želela ali pa se v veliki meri vtika v vsako poro življenja, vsakega (vsaj želela bi si) človeka. Ni skupine, ki bi tako izsiljevala ljudi in državo. Ki bi prala možgane toliko ljudem in jim preko prodajanja megle in obljub o boljšem življenju tam nekje spulila tekom zgodovine toliko premoženja. Halo. S tako silo kot deluješ na telo, s tako silo telo odgovori nazaj (Newtonov zakon).

    Torej, obljuba dela dolg:
    Vzrokov za nestrpnost je seveda več.
    1. svoje prepričanje vsiljujete drugače mislečim. In to že stoletja. Nekoč ste lahko ljudi celo kurili, danes tega na srečo ni več.
    2. ljudi posiljujete z blefom, ki ga še nihče ni dokazal. Zato je, dokler ni dokaza to dejansko blef. Najlažje je reči to je dogma, o dogmi se ne sprašuje. Bedarija.
    3. vse kar vas zanima je denar in bogastvo.
    4. nagrabljenega bogastva, čeprav ste največji investitor in bankir v svetu, niste pripravljeni deliti z revnimi, katerim je po vaših besedah vaše poslanstvo najbolj namenjeno.
    5. ne samo za pomoč revnim, pač pa v lastne interese želite, da vedno vskoči država.
    6. vedno se naredite kalimerote, ko vam kdo reče NE.
    7. če vam kdo reče NE, ga okrivite kot nestrpneža, pri čemer sami sebe ne vidite tako, pa čeprav svoje zgodbice vsiljujete drugim in to po možnosti še na državne stroške…
    8. itd…

    Lahko bi še našteval. Skratka, zamislite se nad svojim pisanjem in enkrat povejte ljudem resnico. Money makes the world go ’round…

    Vaše pismo je napisano v slogu, ki ga desnica velikokrat očita levici, torej jamrajoče. Pazite, da vas predsednik vlade ne bo obtožil, da pred EU blatite ugled RS.

  24. m pravi:

    @ sproščena slovenija

    just a comment: praviš, da cerkev posiljuje ljudi z blefom, ki ga ni še nihče dokazal: zakaj pa potem ljudje, ki mislijo enako kot ti, nimajo nič proti islamu, hinduizmu, judovstvu, samo katoliška cerkev je vedno na tapeti? najbrž to nima veze s komunistično vzgojo in mislnostjo, ki je ujeta v času izpred 60 let

  25. Mirko pravi:

    pravi! islam, hinduizem, judostvo nam se nic niso vzeli kot narodu. tudi krscanstvo samo po sebi ni skodovalo, razen kot orozje v verskih bitkah. nam je pa zato institucija katoliska cerkev zato ogromno. pa ne mislim v materialnem, ceprav je zanimivo, kako se neka duhovna institucija oprijema ravno materije. vzela nam je knjige, vzela nam je znanje, odlocala je o tem kdaj bodo ljudje dovolj zreli,da bodo upraviceni do znanja, upraviceni vedeti in odlocevati. to ni napad na moderni konzervatizem (oksimoron). izobrazenosti ne mores vladati. vsaka vera, ki deli ljudi na pastirje in ovcice nima dobrih namenov. se nisem videl da bi ovcica prerasla svojega pastirja, ceprav v tem krutem svetu krvano potrebujemo prav to, da ucenci prerastejo svoje ucitelje. pravi! presenecen bi bil koliko veliko imajo te ideologije z “nasprotnih strani” skupnega. ampak se zavedam, da prepricanih ni vredno prepricevati.

    na Odbor pa bi naslovil le naslednje vprasanje. vprasal bi se, zakaj je Cerkev prirocni subjekt, esencialni element vsake kulturne, politicne, verske in se kake kritike? mogoce zato, ker v vsem svojem obstoju ni bila dosledna, ali pa je bila le redko? Trdno sem preprican, da ce javnost ne bi zvedela bi mariborska skofija se naprej mirno kovala dobicke na porno T2. Doslednost! ljudje bozji! doslednost!

    na koncu bi kot cukercek omenil se enega od prvakov cinizma, gospoda Stuheca.

    p.s. Kljub vsemu pojdite v miru. in naj vam poleg bozica tudi silvester prinese carobni vecer.

  26. Rob pravi:

    Te ideje z versko vzgojo v šoli mi vsakič,ko jih vidim dvignejo pritisk,ampak prav,sem za verski pouk v OŠ pod pogojem,če bo obvezen predmet še gledanje TOP-SHOPA vsaj 1 šolsko uro.

  27. m pravi:

    @ mirko

    meni osebno je komunistična partija, ki je v sloveniji tako čislana, vzela veliko več kot cerkev. pa ne razumite me narobe: z vsem prezirom gledam na vatikan,ki nam pridiga o uboštvu, sami pa se kopajo v zlatu, vendar je komunizmu uspelo v pičlih 60 letih preseči hudodelstva cerkve (več milijonov mrtvih po vsem svetu). zato me pri slovencih moti, da so po cerkvi pripravljeni pljuvati vsi, kar tako, iz dolgčasa, komunizem pa je nedotakljiv.

  28. 007 pravi:

    @m
    Recmo, da je imel komunizem 50 let v lasti vse gozdove. Kaj pa cerkev, ki jih ima že 2000 let, njeno premoženje pa se vsak dan veča. Če prav vem je cerkveno poslanstvo zgolj širjenje evangelija in nič druzga. Nikjer v evangeliju ne piše da si lohk lastnik T-2 ali pa da je vsak drug far pedofil ali peder, po možnosti pa oboje. Pa tud kdo je kriv za vse vojne. Ja cerkev, oz.vera kdo pa drug in kdo je več ljudi spravil na oni svet, če ne cerkev s svojimi zvestimi podaniki. Daj malo bolj razmisli, kaj blebetaš.

  29. pika pravi:

    007 lepo so ti oprali možgančke, prav lepo delce , bravo partijci!

  30. sanja pravi:

    ena od večjih hipokrizij cerkve, da se izreka proti igralništvu, preko svojih firm pa financira izgradnjo novega igralniškega centra v drugi državi (Gabonu). Fej!! A v šoli bi radi učili moje otroke??

  31. 007 pravi:

    @sls-štajerski odbor

    bistvena razlika je v starosti žrtev? Gre za mladoletnike in konec. Če so stari manj kot 14 let gre za otroke, sicer pa za ,,mlajše mladoletnike,, Zame osebno ni nobene razlike, bistvo je nekje drugje in sicer v dvoličnosti cerkve na Slovenskem (ne vere, da se razumemo).

    @pika
    postrezi s kakšnim konkretnim argumentom proti, pa ti verjamem. Manjka ti samo še tista PROKLETI KOMUNAJZARJI in tu bi fejst falila.

  32. SLS-Štajerski odbor pravi:

    V SLO so bili doslej obsojeni 4 duhovniki pedofili.
    Vir: Alojz Uran v predzadnjem Magu. Poglejte na domačo stran Maga pod intervju.

    Lep pozdrav!

  33. SLS-Štajerski odbor pravi:

    @007

    Ne zagovarjam pedofilov in drugih spolnih prestopnikov vendar je potrebno biti dosleden med pojmi.
    Pravične kazni za vse.

  34. pika pravi:

    007 praviš. 1. “Kaj pa cerkev, ki jih ima že 2000 let,” se zavedaš bedarij (2000 let, cerkve sploh še ni bilo, niti preganjanja kristjanov še ni bilo. itd. itd., ampak sem pozabil, da zate zgodovina začenja leta junija 1945, žalostno).
    2. “Če prav vem je cerkveno poslanstvo”, če nekaj ne poznaš izogni se, vsaj ne bo zvenelo tako butasto.
    3. “Nikjer v evangeliju ne piše da si lohk lastnik T-2 ” (????????)
    4. “vsak drug far pedofil ali peder, po možnosti pa oboje.” , kdo ti je dal te podatke - partija ali kakšen psihopat??????? (če bi bil peder bi bil izredno jezen na tvoj pogled na pedre - PEDER= PEDOFIL??).
    5 “Pa tud kdo je kriv za vse vojne”, sej res ko so se ali se pobijajo po Aziji , med Arabci, med “pravoslavnimi” Rusi in “germanskimi” protestanti je za vse kriva RHC, SAME BEDARIJE, SAMO INDOKTRINIRANO SOVRAŠTVO, PATETIČNO ŽE.
    6. “Vera kdo pa drug in kdo je več ljudi spravil na oni svet, če ne cerkev s svojimi zvestimi podaniki” ????????? - si pijan ali pod vplivom kakšnega poživila ko pišeš komentarje?

    6 ogromnih laži-bedarij - indoktriniranih “resnic” v enem samem komentarju - ponavljam, bravo partija prav lepo delce, lepo oprano!

  35. sproscena.slovenija pravi:

    m:

    »…zakaj pa potem ljudje, ki mislijo enako kot ti, nimajo nič proti islamu, hinduizmu, judovstvu, …«

    Saj nimam niti proti krščanstvu. Očitno je spranim glavam težko dopovedati v čem je bistvo zgornjega razpravljanja. Ni bistvo ocenjevati religije. Kakšno je moje mnenje o njej je pač moje mnenje in moja stvar. Kar se mene tiče je to en velik blef. Je pa dober poslovni trik, ki uspeva že stoletja. Pa ne samo to, še milijone ljudi imaš pod kontrolo. Ampak, seveda, to je zgolj moje subjektivno mnenje. Zaradi mene lahko nekdo veruje v boga ali pa ne. In če veruje mi je povsem vseeno ali v Boga, Budo, Krišno, Pozejdona, Pajo Patka itd…

    Bistvo zgornjega razpravljanja je, čeprav se to ne bo zgodilo, da bi Cerkev, z veliko začetnico, enkrat že priznala, da pač prodaja blef, da ima rada ljudi pod kontrolo, da rada upravlja s svetom in jo zanima predvsem denar in oblast. Predvsem naj ne bo svetohlinsko hinavska in naj pove, da se za vsemi lepimi besedami in mislimi skriva predvsem to.

    Zanimivo, da nisi komentiral vsebine, kar pomeni, da se z njo vsaj ne moreš nestrinjati, če se že ne strinjaš. In to je lahko nadaljevanje razpravljanja: tudi to je vcepljeno v sprano glavo: če kdo kaj reče čez Cerkev je sigurno komunist, ki hoče razvrednotiti njene lepe namene…

    »…samo katoliška cerkev je vedno na tapeti? »

    Ja, ne vem kaj naj na to rečem. Trapasto vprašanje. Seveda je samo katoliška cerkev na tapeti. Prvič, ali je gospod Stres, na katerega pismo se zgornje razpravljanje navezuje, morda predstavnik katere od drugih religij ?

    In drugič, nisem še slišal da bi muslimanska skupnost, kaj šele budistična v Sloveniji zahtevala da država financira privat šole, da uvaja verski pouk kot obvezni predmet ali se kakorkoli drugače vmešavala in vtikala v prav vsako zadevo v naši državi in širše po svetu.

    »…najbrž to nima veze s komunistično vzgojo in mislnostjo, ki je ujeta v času izpred 60 let«

    Ne nima. Nisem komunist, samo razmišljam s svojo glavo, ki na srečo ni bila sprana z nobene strani. In ne vem, zakaj obstajata po tvojem mnenju samo dve možnosti: ali si katolik ali pa komunist. Obstaja še tretja možnost: preprosto ateist, ki razmišlja s svojo glavo. Obstaja še četrta, pa peta, pa šesta itd…

  36. 007 pravi:

    Ta prasica oz.partija je pa res prisotna vsepovsod in to vsak dan bolj. Če druzga ne jo predstavlja Mesija na govorniškem odru in joče za tistimi časi, ko je vodil SLO delegacijo po poteh Avnoja.

    @pikica ali pi..ica (kaj je prov?)
    če me spomin ne vara nisem nikjer eekel oz.napisal, da je za vse vojne kriva RKC pač pa vera. Pri pizdarijah po Evropi pa je bila prisotna vedno ta tvoja opevana RKC. Pa še to: še vedno nisi napisala PROKLETI KOMUNAJZARJI. Argumentov pač še vedno ni s tvoje strani. Mogoče gre pa ravno pri tebi za žrtev kakšnega pedofila v črni, rjavi ali beli kuti (čeprav ta zadnja ravno ni najbolj verjetna). Po pisanju sodeč ti ni pomoči.

  37. Miha pravi:

    Slovenska RKC in njeni škofje se ne drže lastnih naukov o grehu in niti javnih zagotovil, da se bo RKC umaknila iz T-2, ki še vedno prodaja pornografijo, čeprav je to v škandaloznem nasprotju za naukom RKC. Svetohlinstvo in dvojna morala-dvoličnost brez primere! Kapital in dobiček je očitno več vreden kot cerkveni nauk in morala, ter dana javna beseda. Da jih ni sram!

  38. Miha pravi:

    RKC še naprej razpečava na svoji T-2 pornografijo, krši lastni nauk in javno dano besedo, tudi besedo kardinala dr. Franca Rodeta. Škandal in svetohlinstvo! Da jih ni nič sram, to je moralna katastrofa!

Komentiraj