Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nezadovoljni SVIZ

20. december 2007 ob 12:09 | Katja Lenart |

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj se je odzval na vladni predlog kolektivne pogodbe v javnem sektorju. Štrukelj pravi, da ta marginalizira poklic učitelja. Če vladna stran ne bo popravila svojega predloga, bodo v sindikatu januarja odločali o možnosti stavke”


“SVIZ ni nikoli nastopil proti kateremukoli sindikatu… ”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. ferdo pravi:

    se pridružujem stavki član SVIZA kulture

  2. inšpektor pravi:

    kje ste pa že videli da se bo Kučanov hlapec strinjal z Virantom za z predlogom JJ, pa naj bo še tako finančno dober za njih.

    Iz principa.

    Seveda bo zmanjšanje za učitelje, ker so prej imeli Kučanovega hlapca za predsednika sindikatov in je priboril boljši status napram primerljivim poklicem.

    Zdaj ko se to hoče urediti, je pa hudo, vik in krik. Vsaj vpije ko se mu kaj vzame, še posebej PRIVILEGIJE.

  3. Ivan pravi:

    Učitelji in učiteljice so bili vedno dobro plačani. Veliko učiteljev delajo samo do 12 ure dopoldan in že gredo domov. Imajo tudi dolge počitnice. V šoli jih nišče ne nadzira. Nekateri zato zelo pomanjkljivo izobražujejo in vzgajajo učence, kar se kasneje odraža v srednjih šolah.
    Sem odločno proti dvigu plač učiteljem. Ko primerjamo plače učiteljev s plačami zaposlenih v gospodarstvu ( glede na isto stopnjo izobrazbe), ugotavljam, da so plače v šolstvu za 30 - 40% višje od plač v gospodarstvu. V gospodarstvu morajo delavci delati od 7.00 do 15.00 ure in še dalj, če delo ni končano.
    Učitelji in učiteljice so za svoje delo preplačani in to lahko trdim z vso gotovostjo.
    Še zanimivost. V privatnih šolah se nišče ne pritožije, kjub temu da jim država financira program samo 85%. Javne šole, katere obvladuje SVIZ in ki napovedujejo stavko, pa država financira v celoti, t.j.100%.

  4. Muffin pravi:

    Res gredo NEKATERI učitelji že ob 12. uri domov. Ampak je treba upoštevati tudi, da imajo nižjo plačo, če nimajo dovolj ur.
    In kje so vse ure in ure, ki jih učitelji porabijo za učne priprave? Takrat, ko cele popoldneve (če je potrebno tudi vikende) presedijo doma za računalniki, jih seveda nihče ne vidi. In priprave SO obvezne - za vsak dan, za vsako uro, ki jo preživijo v razredu. Če ne zaradi njih samih, jih je potrebno napisati zaradi inšpekcije (ki je mimogrede le ena vrsta nadzora). In kje so ure, ki jih porabijo za pripravo in predvsem popravo testov, esejev, referatov itd.? In kje so vsi roditeljski sestanki, govorilne ure, sveti šole in drugi sestanki, tekmovanja, izleti, šole v naravi in tabori, če upoštevamo, da prva trojica naštetega poteka ob popoldnevih, druga pa kar po cel dan ali teden? Pa tudi v “dolgih počitnicah” delajo - popravni izpiti, razni sprejemni izpiti, izdelovanje letne priprave, pa še kakšen sestanek se najde. Iz tega bi lahko bilo jasno, da se učiteljev delovnik v nobenem primeru ne zaključi ob 12. uri, niti ne ob 15. uri. Delavci v gospodarstvu povečini delajo od 7. do 15. ure in takrat se delovni dan za njih konča, ne rečem, da tudi za tiste na višjih položajih, ki pa imajo zato tudi višjo plačo.
    Res se NEKATERI učitelji ne poglabljajo dovolj v svoje delo in mečejo slabo luč tudi na ostale, vendar je VELIKO učiteljev, ki imajo svoje učence zelo radi in imajo njihov napredek vedno pred očmi ter dajo v razredu vse od sebe.
    Sicer pa, komu bi privoščili spodobne plače, če ne ljudem, ki jim vsakodnevno zaupate svoje otroke, ljudem, ki preživijo z vašimi otroki polovico dneva, kar je več kot marsikateri starš, ljudem, ki med drugim vaše otroke vzgajajo, pomagajo pri oblikovanju njihove osebnosti, ljudem, ki vplivajo na to, v kakšno osebnost se bo razvil vaš otrok?!

  5. sveti gral pravi:

    Za inšpektorja veljajo tri možnosti:
    -ali je končal večerno šola in šnel kurz g. Jajčka
    -ali je končal skrajšani program kakšne privatne po možnosti tiste šole , ki je financirana samo 85%
    -ali je z IQ nekoliko nad sobno temperaturo po pomoti končal kakšno višjo ali visoko šolo ali celo teološko fakulteto.

  6. sveti gral pravi:

    Za inšpektorja veljajo tri možnosti:
    -ali je končal večerno šola in šnel kurz g. Jajčka
    -ali je končal skrajšani program kakšne privatne po možnosti tiste šole , ki je financirana samo 85%
    -ali je z IQ nekoliko nad sobno temperaturo po pomoti končal kakšno višjo ali visoko šolo ali celo teološko fakulteto.
    Kaj a nočete objaviti??

  7. BOTA pravi:

    Enotni plačni sistem se bo ministru Virantu kot kaže razpočil kot milni mehurček. Očitno je bila ideja enotnega plačnega sistema v svojem bistvu zgrešena, saj v praksi svari niso tako preproste in enoznačne, kot si jih teoretik Virant zamišlja. Še več, izkazalo se je da celotnega problema v svojem bistvu niti ne razume. In vedno ko se mu zatakne se posluži populizma. Ta mu na kratek rok sicer prinaša pozitivne točke. Šele na daljši rok pa se bo pokazala vsa škoda, ki jo je s svojim neznanjem povzročil. Žal bo takrat za marsikaj že prepozno. Zato njegovemu nasledniku nič ne zavidam.

  8. lacko pravi:

    @IVAN, le kje ti živiš? Ja, v fabrikah delajo od 7h do 15h, potem pa službo lahko “izključijo”, medtem ko učitelji oz. predvsem učiteljice, četudi so na primer v 1. triadi doma že ob 13h, po gospodinskih opravilih pričnejo s pripravami na naslednji dan poučevanja (didaktični pripomočki, individualiziran program, program za otroke s posebnimi potrebami, program za nadarjene in priprava vzgojnih dejavnikov, priprava na nastope, na delavnice s starši, na pedagoške konference, na strokovne aktive, na študijske skupine, na stalno strokovno spopolnjevanje, na roditeljske sestanke, na govorilne ure, pisanje opisnikov, kriterijev ocenjevanja, metodoloških….pa kaj bi našteval, saj tako ali tako veš (vidiš!) samo to, da imajo počitnice, da imajo dovolj visoko plačo za to neodgovorno delo, brez vseh stresov in stisk, brez “paranja živcev”, s strani otrok, staršev, občinarov, ravnateljev, ki si zraven tebe in naštetega, zmišljujejo vse mogoče vodenje evidenc prisotnosti….
    Veš kaj Ivan (in vsi njemu podobni), preden daješ kakršnokoli sodbo in izraziš stališče, se prepričaj o stvareh, o katerih kar na pamet govoriš.
    Zakaj v zasebnih šolah ne jamrajo, ti lahko pa kar pojasnim - ker manj delajo kot učitelji v javni šoli in ker imajo boljše plače, pa še mesečni dodatek za obleko dobijo, da so ja “pristojno” oblečeni v službi. Ja oni hodijo v službo, učitelji v javni šoli pa DELAT, v tem je razlika!!!
    Pa lep večer tebi in SVIZ-u,
    Lacko

  9. miro pravi:

    Resnica je seveda nekje vmes, med opisom Ivana in opisoma Lacka ter Muffina. Prva tri ali štiri leta poučevanja je bližje temu kar sta opisala Muffin in Lacko, potem pa bližje opisu Ivana. Se pravi, da plače v šolstvu niso za 30 - 40% višje od plač v gospodarstvu, pač pa, da so realno višje za 15-20%. Iz tega dejstva pa še vedno sledi, da so učitelji glede na svoje delo preplačani.

  10. njofra pravi:

    Dragi moji! Kako morete učitelje primerjati z delavci v gospodarstvu?
    V gospodarstvu delate v normalnih delovnih razmerah. V šolah pa vaša mularija že dolgo ni več normalna.
    Starši so na področju vzgoje svoje mularije v večini primerov že kdaj odpovedali in se ne zavedajo, da so prvi, ki bi morali vzgajati svoje otroke, polek cerkve seveda (ki tudi nima ob štetju cekinov ravno tega interesa).
    Glede na zakonodajo mora učitelj smrkavce in smrklje naučiti predpisano snov, s tem da ne sme zakričati, ne sme jih po strani pogledati, kaj šele, da bi jim prisolil kakšno vzgojno klofuto! Glede na te razmere bi si poleg spodobne plače zaslužil še dodatek na psihično obremenitev, kot ga dobijo psihiatri!
    Zamislite se nad tem, ko pred mulcem doma bežite z izgovorom, kdo bo tebe poslušal! (učitelj ga bo, ko mu bo taisti mulc razlagal kakega fotra da ima!)

  11. Ivan pravi:

    Verjamem, da je delo z mladino stresno. Tudi v gospodarstvu je delo stresno. Vsakodnevna borba za višji promet, je veliko bolj stresna, kot v šolskem sistemu, kjer so plače zagotovljene. Učitelji v javni šoli imajo s strani države vsakega 5. v mesecu zgotovljeno plačo, v gospodarstvu pa se nikoli ne ve ali bodo naslednji mesec imeli plačo ali ne.
    Cinizen in diskreditacija enega izmed komentatojev, ki navaja neki IQ do drugače mislečih ( v zvezi s plačami učiteljev in njihovo stavko), pa odraža njegovo kulturno raven. V preteklosti se je pogosto dogajajo: najprej diskreditacija, nato likvidacija. Tudi on želi drugače misleče diskreditirati. Sedaj izgleda, da naj bi to veljalo samo za tiste, ki so končali teološko fakulteto oz. neko drugo višjo ali visoko šolo. Ne fakultete.

  12. 1tastar pravi:

    Svizci ne smejo biti pozabljeni ob Semedvoličnih. :)

Komentiraj