Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

En krog z ministrom

19. december 2007 ob 12:22 | Denis Sarkić |

V Slovenski vojski (SV) so na vojaškem poligonu Poček predstavili testno oklepno vozilo Patria 8×8. Testna ekipa trenutno preizkuša tehnične rešitve na vozilu, po končanem preizkušanju pa bo proizvajalec nadaljeval z vgrajevanjem komponent slovenske konfiguracije. Minister za obrambo Karl Erjavec je ob predstavitvi povedal, da so ta oklepna vozila najpomembnejša za nadaljnji razvoj zmogljivosti Slovenske vojske. Načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman pa je dejal, da trenutno izobražujejo in uvajajo posadko za Patrio. Kot je še pojasnil minister Erjavec je Patria le ime tipa vozila, slovensko ime zanj tako še iščejo. Pri tem razmišljajo o javnem natečaju, kje bi lahko sodelovale osnovne in srednje šole. Najboljše tri z osnovnih in iz srednjih šol bi ministrstvo nagradilo z nakupom šolske opreme ali kakšnim končnim izletom.

Predstavitev oklepnika za ministra in novinarje:

Erjavec je poudaril, da je bil postopek nakupa transparenten ter da bi si tudi sam želel kupovati čim manj opreme, vendar je to zaveza Slovenije, za katero se je odločila s pristopom k Natu. “Ne glede na to, kdo bi sedel na ministrskem stolčku, bi opravil isti nakup,” je še poudaril. Nakupe 135 oklepnih vozil 8×8 je sicer “odobril” državni zbor s sklepom leta 2004.

Vožnja z ministrom Erjavcem v oklepniku Patria:

Približno 30 odstotkov celotne proizvodnje bo v Sloveniji, je povedal vodja projekta srednjih kolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8×8, polkovnik Dragan Bavčar, sicer brat predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Prva štiri vozila delajo na Finskem, vozilo številka 7 pa bo varjeno že v novih proizvodnih obratih Gorenje INDOP v Šoštanju. Slovenska vojska bo uvedla nekatere specifične prilagoditve vozila. Kot je pojasnil polkovnik Bavčar, je to normalno, saj ima vsaka vojska glede na svoj način poveljevanja, razmere in potrebe tudi nekatere svoje tehnične ureditve vozil. Koliko oklepno vozilo posamezne konfiguracije stane, nihče izmed predstavnikov vojske ni hotel povedati, “tudi pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja nam po pregledu pogodbe ni ukazala, naj jo objavimo,” je pojasnil polkovnik Bavčar. Na novinarsko vprašanje, koliko tak oklepnik povprečno stane, je Bavčar dejal, da si lahko preračunamo sami, saj je bilo za celotno kupčijo porabljenih 278,1 milijona evrov, kupljenih pa 135 oklepnih vozil. Tako bi po izračunih ena Patria stala povprečno dobra dva milijona evrov. Tudi koliko različnih tipov konfiguracij, ki bodo specifične za Slovenijo, Gutman in Erjavec nista želela razkriti, saj je, kot sta dejala, to vojaška skrivnost. Gutman je pojasnil, da so se do sedaj tako odločili, “ko pa bo vsa tehnika v Sloveniji, pa boste lahko sami videli, katere so te konfiguracije, če boste želeli”.

Odgovori Erjavca, Gutmana in Bavčarja na vprašanja novinarjev:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. AzzQim pravi:

    Smešn si s čelado….. Ja ti tut!

    LOL

  2. 1tastar pravi:

    Eno Patrio bom kupil,
    bom flance sadil,
    pa Nato boom vabil,
    ga z Janšo bom pil!

  3. commonsense pravi:

    matr, tale patria pa ni od muh. čisto zares res ima osem koles, in to celo okroglih.pa tudi ovinek zna zvozit. neverjetno!
    tisti vojaki 21 stoletja pa”napadajo” čisto tako kot napoleonovi vojaki. ne izgleda ravno po 21 stoletju, ampak če je napoleon bil uspešen , bomo mi najbrž tudi.

  4. zeleni spam pravi:

    Sarkiće svaka čast, jst se neb upou tkole ment z ministrom:)

  5. zeleni spam pravi:

    Sta že čist prjatla. lol

  6. Ekonomist pravi:

    Kakor spremljam, je Erjavec eden redkih, če ne edini ki vedno ˝sodeluje˝ z novinarji na tak bi rekel neformalni način, kar je po mojem mnenju pohavalno.

  7. ferdo pravi:

    ime patrije naj bo NATKO itak smo jih kupil za njih

  8. Andrej pravi:

    Če pa ta novinar ni usekan, potem pa tudi ne vem kdo je. Ali se sploh lahko postavlja še bolj butasta vprašanja.

  9. Dvojnik pravi:

    “”vendar je to zaveza Slovenije, za katero se je odločila s pristopom k Natu. “Ne glede na to, kdo bi sedel na ministrskem stolčku, bi opravil isti nakup,” je še poudaril. Nakupe 135 oklepnih vozil 8×8 je sicer “odobril” državni zbor s sklepom leta 2004.”"
    Ni res, Patrij ni bilo na spisku ob referendumu. Šleve niso mogle reč, da mi tega ne potrebujemo, ker imamo druge, bolj pomembne cilje. Minister bi moral odstopit, namesto, da uboga neke zgrešene NATOvce, ki jih zanima Irak pa Iran pa Afganistan pa nafta. Pa povejte , če ni res?
    Sploh pa je ta nakup sabotaža naše vojske, saj tako vozilce že majčkena raketka blokira, če ne še kaj hujšega za fante tam not. Kar potrebujemo čez 20 let je pametno raketno obrambno orožje, ki ga lahko sprožiš raztresen po vsej Sloveniji. Očitno naši nimajo nobene strategije za obrambo Slovenije, ker so vso pamet dal na mizo NATO.

Komentiraj