Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Eko-socialna družba

18. december 2007 ob 22:07 | Nejc Jemec |

Jožef Horvat je v imenu Koordinacijskega odbora eko-socialne družbe Slovenije (KOESD) predstavil delovanje in namen odbora, utemeljil pa je tudi javno zahtevo KOESD do ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, zaradi, kot je povedal Horvat, nekaterih ekološko socialnih problemov državljanov Slovenije. Marinka Kurelič, sicer tudi aktivna pri iniciativi Tržnice ne damo, pa je spregovorila o ekološko socialnih problemih v Ljubljani.

KOESD je po besedah Horvata neformalna skupina, katere vodstvo, poleg njega in Kureličeve, trenutno sestavljajo še Robert Rogič, Tomaž Ogrin in Ivo Frbežar. Njihova naloga bo opozarjati na okoljsko problematiko in prispevati k reševanju obstoječih težav. V okviru odbora nameravajo pripraviti okoljske okrogle mize, strokovne skupine pa naj bi pripravile predloge sprememb nekaterih predpisov, ki zadevajo, kot je dejal Horvat, “okolje in tudi človeka, kot socialno bitje.” Predlagane spremembe nameravajo posredovati ministrstvu za okolje in prostor. Opozarjati nameravajo tudi na težave ljudi, ki nastajajo zaradi “lokalnih onesnaževalcev”. Za te težave pa so po besedah Horvata, zaradi neodgovornega ravnanja, krive tako lokalne skupnosti, kot tudi država.

Od vlade in okoljskega ministrstva med drugim zahtevajo takojšnjo sanacijo oz. začasno zaustavitev onesnaževanja iz trboveljske cementarne, takojšnjo zaustavitev začetih postopkov za gradnjo parkirne hiše pod Plečnikovo tržnico v Ljubljani in zaustavitev postopkov v zvezi z megazabaviščem v Novi Gorici.

Horvat je sicer predstavil tudi idejo o preoblikovanju družbe v eko-socialno. Povedal je, da bi lahko na naslednjih parlamentarnih volitvah, v primeru ignoriranja njihovih zahtev, oblikovali civilno listo, ki bi kandidirala na volitvah. Ena izmed možnosti pa je tudi pritožba na organe Evropske unije.

Jožef Horvat: ” … v družbo, ki bo s svojo ureditvijo in svojimi predpisi zelo spoštovala naravno okolje in spoštovala tudi človeka, kot del naravnega okolja.”

Horvat je govoril tudi o razočaranju nad strankami, spremembah volilne zakonodaje in o tem, kdo bi lahko vodil spremenjeno družbo.

Jožef Horvat: “… lahko te odpokličemo kadar hočemo, če ne boš delal prav.”

Marinka Kurelič je spregovorila tudi o situaciji v Ljubljani.

Marinka Kurelič: “… ta mestna oblast ne dela v korist občanov, ampak v korist kapitala.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. medek pravi:

    podobnik nau nič izpeljal

  2. optimums pravi:

    nizekštart…

  3. sifra pravi:

    ZANIMA ME ,KDAJ SEBO PRIČELA RAZPRAVA IN RAZISKAVA O CHEMENTRAILIH..???
    NEKAJ SEM OPAZILA ,VENDAR SIRŠA JAVNOST NI SEZNAJENA …O TEM “FENOMENU”??!!

  4. sifra pravi:

    ZANIMA ME ,KDAJ SEBO PRIČELA RAZPRAVA IN RAZISKAVA O CHEMENTRAILIH..???
    NEKAJ SEM OPAZILA ,VENDAR SIRŠA JAVNOST NI SEZNAJENA …O TEM “FENOMENU”??!!
    V SLOVENIJI ŠE NISEM ZAZNALA ZA POTREBO ,DA SE O TEM JAVNO SPREGOVORI!
    KJE SO VZROKI?

Komentiraj