Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Narod revščine”

13. december 2007 ob 21:38 | Maja Andlovic |

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes predstavila svoja stališča do napovedanega povišanja cen nekaterih življenjskih artiklov. Najprej je spregovoril Ladislav Rožič iz ZSSS, ki je dejal, da se nam po jesenskem povišanju cen izdelkov obeta še en val podražitev in predstavil nekaj statističnih podatkov.

“Mi pijemo najdražje mleko v tem koncu Evrope.”

Strokovna sodelavka zveze za ekonomsko področje Andreja Poje je primerjala slovenske plače s tujimi. Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je dejal, da je vlada odgovorna za inflacijo.

“Vlada ne more biti samo opazovalec. Vlada se ne more samo izgovarjat, češ to so psihološki efekti.”

Sledilo je nekaj novinarskih vprašanj.

“Ta retorika se zaostruje, ker se more zaostrit, ker se razmere zaostrujejo.”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Človek ne živi samo od kruha. Zato so se pa vstopnine za umetnike razstave znižale, pa slikarski čopiči so se tudi pocenli.

  2. primorka pravi:

    Krasno,si bomo vsaj življenje malali ceneje

  3. guzdeh pravi:

    tastar dej mal pomisl preden kej zines…..

  4. konec pravi:

    Ali se ve koliko zasluži Semolič?
    Da je tako nazadnjaški, mora biti vsaj dobro plačan.

  5. Tomaž Štih pravi:

    Govorice so o okoli 10.000 evrov. Vendar to ni glavni vir bogastva sindikalnih voditeljev. “Hugo Boss” Rebolj iz svoje graščine ne hodi v lokalni Merkator zaradi plače, ampak zaradi divje privatizacije v devetdesetih pri kateri je bila udeležena večina sindikalnih voditeljev. Nekateri izmed njih so hkrati sindikalisti in kapitalisti. Tako npr. Branimir Štrukelj, novi predsednik nadzornega odbora časopisa Mladina.

  6. Tomaž Štih pravi:

    Na žalost so jim delavci sledili in brez liberalnih reform se bo njihovo stanje pač poslabševali. Mislim, da so reformisti zelo jasno podali sporočilo, da so le te nujnost. Ker jih nismo sprejeli smo s tem pač vzeli za zakup nižji standard. Glede na rast imamo do evropskih plač med 20 in 30 let, če bo Evropa počasna in se sama ne bo reformirala. Z reformami bi trajalo pol manj. Zgodovine pa žal ne moremo preskočiti. Mi smo imeli pol stoletja socializma in 15 let gradualizma in to bomo morali plačati.

  7. Tomy Bot-tih pravi:

    Štih, niso govorice so, je dejstvo, da si teslo. He! He! Torej če je nekdo nadzornik v časopisnem podjetju je nadzrnik že kapitalist? Ha! Ha! In ti si libertarec? Svašta pička rodi…. Ja, in Rebolj, on je ‘divje privatiziral’, kaj že? Mercator? Ha! Ha! Kako divje, tako kot JJ (v navezi s članico SDS Andrijano Kosem), ki je s podmiznimi posli pri prodajo Mercatoja oškodoval državo za ca. 200 mio €?

  8. Neja pravi:

    1tastar, imaš dobro pokojnino? Ne vem, če ti bo slikanje popravilo standard.

  9. 008 pravi:

    Kdo pa je Tomaž Štih, ko tako pretirava in gradi svoja stališča na rekla-kazala?

  10. Tomaž Štih pravi:

    Govorim o razliki v skupni vrednosti sindikalnega premoženja konec osemdesetih in v začetku devetdesetih. Če gospodje razpravljalci ne veste ničesar o tem bi lahko najmanj ne kazali svojega ignorantskega neznanja tako očitno.

  11. Tomaž Štih pravi:

    Edine izmišljotine prihajajo v tej zgodbi od Semoliča in sindikatov. Kdaj bomo ujeli evropske plače se da izmeriti s projekcijo rasti nas in EU-25. Le ta bi bila z reformami višja kot brez reform. Sindikati so bili na to opozorjeni, pa so odgovarjali z uporabo sovjetščine v javni polemiki in ignorirali ekonomiste, ter jih pošiljali v Filadelfijo…trpi tijelo šta si htelo.

  12. Tomaž Štih pravi:

    Nekateri menite, da pozicija Branimirja Štruklja kot šefa nadzornega odbora časopisnem podjetja ni v konfliktu z njegovo funkcijo sindikalista; tjah jaz pa menim da je to dejstvo treba čimbolj izpostaviti javnosti, da se lahko sama odloči.

  13. ED pravi:

    @ Štih:
    In kakšno je premoženje sindikatov? Bi morali sindikati ‘bivakirati’ na cesti? In ne nazadnje, zakaj sindikati ne bi imeli premoženja? Je sindikalno premoženje v ’svobodi kapitalizma’ nezaželjeno, so do premoženja upravičeni le lastniki produkcijskih sredstev?

    Glede plač… S kakšnimi reformami bi se dalo povečati (bruto) plače? Z enotno davčno stopnjo? Reforme, ki pa so jih izpeljali janševiki so dale nekaj davčnih odpustkov tistim z najvišjimi plačami. Celo Jozo Damijan je izračunal, da so delavci profitirali za eno klobaso in pivo, tistim z višjimi palačami pa za en avto srednjega razreda v 4 letih. Povedano drugače - od napovedanih in izpeljanih reform so (bi) imeli korist predvsem tisti z višjimi dohodki, tisti z nižjimi pač ne, slednjim je tisto Damijanovo klobaso že davno pobrala aktualna inflacija…

  14. ED pravi:

    In baj vej, to, kar zahtevajo sindikati zdaj, je dvoje: od vlade, da umiri inflacijo, od delodajalcev pa, da (glede na rast BDP) tudi delavci dobijo nekaj od ustvarjenega, tudi oni so pripomogli k rasti, zakaj bi si samo delodajalci in lastniki delili ustvarjeno?

  15. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    …jah,predvsem tiste srčne in pa mentalne !!!… :-(

  16. Kukulele pravi:

    @ Štih: najprej preveri, potem govori. Marsikaj, kar pišeš zgoraj, je plod (očitno) izjemno bujne domišljije.

  17. Tomaž Štih pravi:

    Zanimivo je, kako skušajo sindikatarji z aktivizmom po internetu ljudi eliminirati po tistem starem načelu “najprej diskvalfiikacija…”

    Kolegi sindikalisti, zakaj se ne podpišete s polnim imenom in priimkom in izpostavite svojih strašanskih argumentov? Zaenkrat berem le neumnosti. Da naj bi bilo kaj narobe z elementarno matematiko, ki omogoča izračunati, kdaj bodo evropske plače. Da naj se premoženje sindikatov ob ustavnih spremembah ne bi čudežno zmanjšalo. Da Hugo Boss nima graščine. Da Branimir “Hoffa” Štrukelj ni predstavnik dela na svizu, predstavnih dela v državnem zboru in hkrati predstavnih kapitala v časopisnem podjetju in nadzornik “neodvisne” Mladine.

    Gospodje, kakšno je kaj vreme na Marsu?

  18. G7 pravi:

    @Tomaž Štih
    A zdaj je pa javno mnenje merodajno da se odloči v prid ali proti Štruklju??? Lahko bi vedel iz kviza Miljonar, da glas ljudstva ne porabiš za vsako neumnost, nenazadnje se je javno mnenje precej jasno izrazilo kaj si misli o pokopanih reformah ( kljub slabemu vremenu in možnosti prestavitve shoda na sončen poletni dan)

  19. ED pravi:

    Če kdo ‘argumentira’ na osebni ravni si ti, Štihov poba. Če kdo uporablja finto ‘najprej diskvalifikacija…’, si to ti. Jah, seveda, lastnina sindikatov je nakradena, Rebolj je graščino ukradel, oh, groza, morda je celo ‘modre’ krvi, Štrukelj pa je predstavnik ‘kapitala’ v NS Mladine (baj d vej, Mladina je tudi v so-lasti zaposlenih)…. In to so tvoji ‘argumenti’ v dokazovanju, da sindikati nimajo prav, ko zahtevajo umiritev inflacije in delitev ustvarjenega, kne?

  20. Tomaž Štih pravi:

    Jaz sem ti zelo točno povedal, kaj se je zgodilo z lastnino sindikatov. Če si želiš izmišljevati modro kri in podobne neumnosti, da bi razvodenel tisto, kar sem ti povedal – jaz nisem pravi naslov za to. Če bi rad povedal, da ste bili sindikalisti proti reformam se zelo strinjam s tem. Jaz le poudarjam, da je inflacija posledica neizvedbe reform. In počasna rast plač tudi. Do evropskih plač bo trajlo 20 let in večina danes zaposlenih jih ne bo videla. Tako pač je, ker ste se tako odločili. Radi bi umiritev inflacije? Se bo zgodila sama od sebe. Radi bi delitev ustvarjenega? Dobivate plače. Radi bi več? Pomenite se z lastnikom podjetja, ne z državo in ne z državljani. Radi bi evropske plače. Ne gre in ne bo šlo dvajset let. Radi bi normalne cene? Ja zakaj ste pa potem podpirali regulacijo, nacionalni interes, nefleksibilen trg delovne sile? Ali ni jasno, da nefleksibilne zaposlitve višajo cene izdelkov? Vi ste to zakuhali. Vi ste tisti, ki uničujete Slovenijo. Nobenih drugih ni.

  21. Tomaž Štih pravi:

    Na koncu smo vendarle krivi mi. Kajti, kot je zapisal Balašević

    Niso krivci primitivci, lude i psihopate,
    što su rušili pa sada nama nude lopate -

    krivi smo mi.

  22. Tomaž Štih pravi:

    Odnos sindikatov je komičen. Zahtevate uvajanje socializma, čeprav veste, da ne deluje. In ko potem ne deluje ste besni in iščete krivce, ker socializem ne deluje. In zahtevate od vlade, naj naredi, da bo socializem začel delovati. In ko kupna moč kopni, zahtevate od delodajalcev, naj doplačujejo razlikov, ki nastaja v vaših denarnicah zaradi nedelovanja socializma, ki ga sami izsiljujete. In ko še vedno ne deluje so krivi hlastači po dobičkih.

    Kolegi, kdaj ste pa kaj vi krivi? Kdaj ste pa za kaj vi odgovorni?

  23. ED pravi:

    Viš, če bi ti, libertinec, poznal ‘modre misli’ Miltona Fridmana, bi vedel, da je za inflacijo vedno in povsod kriv monetarni fenomen. In ne delavci… He! He!

    Nič nisi točno povedal, kaj se je zgodilo z lastnino sindikatov, po vrh vsega to nima nobene veze ne z inflacijo ne s plačami delavcev. Kot drugo, svoje mnenje glede inflacija boš moral malce uskladiti s svojimi somišljeniki ‘mladoekonomisti, ravno tistimi, ki jih ponujaš kot referenco (’…so ekonomisti opozarjali…’). Tako je en med njimi nebulozil, da je inflacija ob takšni rasti BDP povsem naraven pojav, tudi Estonijo jo beleži… Predlagam, da nemudoma odideš v Estonijo, tam se cedita neoliberalna med in mleko. Pa še sindikati niso ‘tećni’….
    Kot tretje, res je, ljudje bi radi višje plače, ne zato, ker bi se grebli za kak extra-luxuz, pač pa zato, ker ne shajajo iz meseca v mesec. Ob tem, ko ablast ravno radi svojega neodziva na pojav inflacije in neoliberalnih posegov v ekonomijo ustvarja pogoje za rast in vztrajanje inflacije, ljudje vidijo tudi delitev dobičkov med menedžerji. Če se že deli sadove višje rasti, je prav, da se deli med vse, ki so ustvarili te presežke. Ne samo med tiste, ki imajo že itak visoke plače…

  24. Tomaž Štih pravi:

    Inflacija je odziv na zunanje šoke, ki so posledica neprilagojene gospodarske strukture, ki je posledica neizvedbe reform. In odziv na visoko državno porabo, ki je posledica neizvedenih reform. Semolič je sam rekel, da je zanjo kriva vlada - jaz le dodajam, da zato ker ni izvedla liberalnih reform. Delodajalci nikakor niso tisti, ki vam bodo pokrivali razliko. Vi ste z nasprotovanjem reformam zakuhali inflacijo in ni razlogov, da bi vam stroške neumnosti plačali tisti, ki so bili za reforme.

    Evropske plače bodo čez 20 let in jih večina zaposlenih ne bo dočakala. Ker ste bili proti in ste uničili liberalne reforme. Zato rastemo počasneje. In primerjava sedanjega stanja in rasti nas in EU-25 nam da takšen rezultat. Za to, da jih cela generacija delavcev ne bo dosegla ste krivi vi.

    Z upokojenci ste bili tudi proti stabilizaciji pokojninskega sistema in zato bodo pokojnine preživnine. Vsak vaš marsovski protest ima svoje ekonomske posledice in resnične posledice ste šele čutiti začeli. Žal jih mora z vašim članstvom čutiti tudi cela Slovenija. Velika večina vaših članov ima stotisoče evrov vredna stanovanja in torej zajeten kapital. Visoko obdavčeni mladi, ki za razliko od vas zares trdo delajo tega nimajo in so v precej slabšem stanju od vsega sitih sindikalistov.

    Sploh pa imate desetine milijonov evrov težke sindikalne proračune in če bi jih namesto za poneumljanje ljudi in plačevanje multi-funckionarjev tipa Štrukelj uporabili za pomoč bi jim lahko bolj pomagali sami.

  25. Tomaž Štih pravi:

    Da bi radi še bolj obdavčevali mlade odvisno zaposlene brez stanovanj, ker so doštudirali vi pa jih s progresivnimi davki zabijate v tla (samo zato, ker bi za njih radi višje davke, kot ste jih pripravljeni plačati sami) vam ne prinaša nobenih simpatij. In da jih vi, vsega site riti zaradi katerih imamo strukturni deficit in ki ste brez pokojninskih prihrankov, saj ste jih vse porabili za “kvaliteto življenja” v najboljšem sistemu, ki je imel le to napako, da vas je pustil bankrotirane zdaj imenujete “pehače za dobički” samo zato, ker si skušajo ustvariti pol tako kvalitetno življenje, kot ga sami že imate tudi ne.

  26. 1tastar pravi:

    Bom narisal krasno potico in pečenega purana. Narod, ki nima za kruh bo pa pravo potico jedel.

  27. Marij Antoineta pravi:

    Ta star, prav imaš!

  28. plus pravi:

    Tomaž Štih, kar tako naprej!!!!

  29. Mali šrot pravi:

    ta star pa pir zraven nariš

  30. primorka pravi:

    Tomažek,Tomažek verjetno imaš še sedaj mleko na ustnicah.Takrat,ko smo ponosni volili ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO si imel še plenice na ritki.Danes klobasaš nekaj,kar ne drži.Takrat so nam marsikaj obljubljali,DA NAM BO BOLJE……OD TEGA NIČ…..V parlamenu sedijo isti frisi,stranke so ali ne,folk sedla sem in tja. ….Za ljudi se ni nič obrnilo na bolje. …Sedaj pa še ta inflacija. ….SRAMOTA ZA DRŽAVO,da morajo ljudje preživeti cel mesec 400 €(delavci z doseženo normo,upokojenci-stari in bolehni….)SRAMOTA ZA DRŽAVO,ki ima denar za patrije,avijone.orožje….pa tudi stole za 15oo€,za ljudi pa ne.Če bi državni aparat manj zapravljal,bi bil denar tudi za evropske plače in to danes in ne čez 20 let.Potrebna bo še ena REVOLUCIJA,ki bo v zgodovino odnesla vse znane frise,in,če bomo Slovenci uporabili pamet,nam lahko tudi RATA.

  31. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    resnica je dosti hujša : NAROD HLAPCEV !… :- (

  32. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    P.S.:…in pa ne samo takšnih čeških in/ali poljskih !…

Komentiraj