Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Med verami

12. december 2007 ob 0:58 | Anej Ivanuša |

Urad vlade za verske skupnosti je danes pripravil tradicionalni božično novoletni sprejem za predstavnike verskih skupnosti. V govoru je direktor urada Drago Čepar izpostavil nov zakon o verskih skupnostih in omenil nekatere uspehe posameznih skupnosti:

Po govoru so nastopili predstavniki tabornikov in skavtov:

Pogovor z tajnikom Muslimanske verske skupnosti Nevzetom Porićem, parohom srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peranom Boškovićem in abbotom budistične skupnosti Lamo Shephenom Rinpochejem:

Anej Ivanuša

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Protiustaven sprejem. Cerkev je ločena od države, tu pa so se med sabo pomešali visoki predstavniki države in vseh cerkva.

  2. Ivan pravi:

    Vlada ima za civilno družbo različne sprejeme. Tako obstajajo sprejemi za športnike, kulturnike, gospodarstvenike, znanstvenike, župane in v končni fazi tudi za predstavnike verskih skupnosti. Kako je lahko sprejem verskih predstavnikov, ki predstavljo in zastopajo civilno družbo na verskem področju, nekaj neustavnega ? Ali naj Vlada iz svojih tradicionalnih sprejemov civilne družbe izloči sprejem za predstavnike verskih skupnosti?
    Meni se zdi pomembno, da se s predstavniki civilne družbe spostavlja dialog in organizirajo tudi neformalna srečanja. Vse to prispeva k dobremu vzdušju in spoštovanju drug drugega. Ali ni temelj vsake družbe, da je med različnimi ljudmi, z različnimi nazori, vrednotami in prepričanji spostavljeno sožitje, mir in sprejemanje drugega v njegovi različnosti. Nemir in sovraštvo rušita ta mir in sožitje, še posebaj v tem prihajajočem se božičnem času.
    Med ustavna načela spada tudi načelo, da smo vsi enaki pred zakoni. To tudi pomeni, da verske skupnosti glede na to ustavno načelo niso izven ustave in v podrejenem položaju. Spoštovanje tega načela pa prinaša mir, sožitje ter spoštovanje drug drugega.
    Ustava med drugim predvedeva tudi sodelovanje države z verskimi skupnostmi. Verske skupnosti so sicer ločene od države, niso pa izločene.

  3. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Lepo napisano Ivan.

  4. dejan pravi:

    @Ivan

    Z ustavo je tudi določeno, da država ne sme privilegirati ene vere pred drugo.

    Zakaj pa Urad za verske skupnosti po tem takem ne pripravi tudi “ramadanski sprejem”, na katerega bo povabil tudi predstavnike katolikov???

  5. Farad pravi:

    Ker ne gre za nobeno privilegiranje ene vere pred drugo, še manj pa za neustavno ravnanje. Zato.

  6. dejan pravi:

    Kaj so pa potem delali skavti z beetlehemsko lučjo na tem “božično-novoletnem sprejemu”? A je to mogoče kak budistični običaj?

    Že sam obstoj Urada za verske skupnosti je neustaven.

  7. duševni pastir pravi:

    škoda, da niste vzeli izjave najbolj odštekanega duhovnika (evangličanski) v Sloveniji g. Igorja Vukana … izredno open minded, pravzaprav pravi alternativec med duhovščino…saj Trubar je tudi bil alternativec pred nekaj manj kot 500. leti, a ne ?

  8. Ivan pravi:

    RTV Slovenija je ob obvestilu o sprejemu verskih skupnosti intervjuvala predstavnika islamske verske skupnosti, evangeličanske verske skupnosti in pravoslavne verske skupnosti. Zdi se mi, da “priviligiranega” predstavnika katoliške verske skupnosti pa ni intervjuvala.
    Toliko o anti propagandi v zvezi s priviligirano katoliško versko skupnostjo. G. Dejam, mislim, da namerno zavajate javnosti, ker RTV niste gledali.
    Tudi v Bosni in Hercegovini, kjer je islam prevladujoča religija, imajo sprejeme. Ob ramananu imajo dela prosti dan.

  9. Farad pravi:

    Dejan, če imaš take probleme s tem, se obrni na pristojne institucije, pa bomo videli, ali tvoji argumenti in tolmačenje slovenske ustave zdržijo vodo ali pa bodo tvoje pritožbe zavržene kot neutemeljene. A si slučajno kak doktor ustavnega prava?

  10. Igor Đukanović pravi:

    Močno dvomim, da drži izjava g. Čeparja, da zakon zlasti izboljšuje položaj majhnih verskih skupnosti (in upošteva njihove posebnosti, kot npr. ali vodijo evidenco članov v “krstnih knjigah” ali ne). Kolikor vem, se zadnje čase izboljšuje predvsem položaj največje verske skupnosti, saj njeni predstavniki postajajo skorajda že državni uslužbenci. Po drugi strani pa ob uveljavitvi 0,5% olajšave verska skupnost, katere članica je moja mama, sploh ni bila upravičena do olajšave. Ne verjamem, da se je glede tega kaj spremenilo. Sam z olajšavo podpiram vegetarijansko društvo, katerega člani so večinoma pristaši te nekajstočlanske verske skupnosti, ki pa ne priznavajo niti članstva kaj šele hierhije v smeri proti Bogu in zato jih ta zakon sploh ne opazi…

  11. Igor Đukanović pravi:

    Dejan, jih bova naslednje leto spomnila, da bodo takrat na vrsti budisti, da naredijo mandalo? In nato morda mormoni, da zapojejo par božičnih. In tako v krog… Saj tudi skavti sploh niso verska skupnost, tako da ne vidim problema, da ne bi tudi ostale verske skupnosti v tako širokem razumevanju “svojega” kulturnega programa imele kaj za pokazati.

  12. Multisum pravi:

    Avtorja bi želel le opozoriti, da pri tretjem posnetku ne gre za tajnika Slovenske muslimanske skupnosti Edina Kumalića, temveč gre za posnetek tajnika Slovenske islamske skupnosti Nevzeta Porića.

  13. Anej Ivanuša pravi:

    @ Multisum, najleša hvala, pozna ura in želja po čim prejšnji objavi in se hitro zgodi napaka. Vsem “prizadetim” se opravičujem.

Komentiraj