Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Študentski mediji

9. december 2007 ob 14:26 | Vesna Lovrec |

Na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru je v organizaciji Kluba vizualnih komunikacij pred dnevi potekala okrogla miza o študentskih medijih.

Kot se je izkazalo, je tema - študentski mediji na medijskem zemljevidu – večini medijem, ki delujejo na območju mariborske regije, za razliko od medija, ki deluje v Ljubljani, precej tuja.


Financiranje …


O Marševi zgodbi, ki jo je predstavila vodja izvedbe programa na radiu Marš, Lidija Gornik, smo na Vesti v preteklosti že poročali. Ker so zgodbe o finančnem kolapsu radia Marš precej različne, naj poudarimo, da trditev, da je radio zašel v finančno krizo tudi zaradi dejstva, da je kot soustanoviteljica izstopila ŠOUM, ne zdrži povsem. Namreč, v letih 2005 in 2006 je mariborska študentska organizacija Maršu zagotavljala finančna sredstva za pokritje plač dveh zaposlenih (direktorja in odg. urednice) in še neko malenkost. Če pa je radio z izstopom ŠOUM zares izgubil pravico do statusa posebnega pomena pa tudi še ni povsem jasno.

Vsebina, morebitna cenzura ter oglaševanje …


Skozi debato se je večkrat postavilo vprašanje, kaj študentski medij predstavlja oz. kdo jih ustvarja…..

V tem delu debate sta se iz publike oglasila tudi predstavnika strokovne javnosti, Janez Ujčič, direktor regionalne televizije RTS ter predsednik Združenja radiodifuznih organizacij Slovenije in dr. Melita Zajc, danes predavateljica na FERI, smer Medijske komunikacije.


Ob poslušanju smo skozi debato izluščili, da je med prisotnimi mediji kot primer dobre prakse precej štrlela zgodba ljubljanskega Radia Študent. Tako se zdi , da je zaradi dolgoletne tradicije, progresivnih sodelavcev ter stalne kritične drže delati na RŠ neke vrste privilegij.

Prvi pogoj za dosego dobre kakovosti študentskega medija v Mariboru, je po besedah odg. urednika RŠ, Tomaža Zaniuka, pričeti delati v naslednji smeri:


Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Matjaž Germ pravi:

    Kot se je izkazalo, je tema - študentski mediji na medijskem zemljevidu – večini medijem, ki delujejo na območju mariborske regije, za razliko od medija, ki deluje v Ljubljani, precej tuja.

    Res je, saj je Radio Študent praktično edini Študentski medij!!!

  2. huh pravi:

    “Ker so zgodbe o finančnem kolapsu radia Marš precej različne, naj poudarimo, da trditev, da je radio zašel v finančno krizo tudi zaradi dejstva, da je kot soustanoviteljica izstopila ŠOUM, ne zdrži povsem.”

    ??? NE razumem ??? da je zašel - tudi zaradi dejstva - ne zdrži povsem

    Svašta. Znižaš proračun, pojavi se manko in potem nimas z mankom nobene veze. Drago Žura se veseli takih novinarjev - piarovcev. Bravo. Lepo je v naši državi biti ŠOUM.

  3. Dragec pravi:

    Kar zanimivi ljudje tile fantje in dekleta. A so to bodoči Ervin Milharčič, Marko Crnkovič, Ranka Ivelja…?

  4. vesna pravi:

    huh,
    da pojasnim bolj na dolgo: ziher ne gre za PR ŠOUMu. Kdo pozna mariborsko zgodbo, zagotovo ve, da jaz PR ŠOUMU nikakor nisem, poudariti sem zelela, da je ŠOUM dajal radiu bolj malo denarja ves čas. Nekje do sredine leta 2007 je radio imel med 50 in 60 sodelavcev, ki denarno od ŠOUMa niso imeli nicesar. Kot sem povedala , placa direktorja in odg. urednice ter se nekaj zravem. V tolarjih to pomeni milijon bruto. Cirka 700.000 pa sta znasali ti dve placi, seveda v bruto bruto znesku. Treba je povedati, da je denarni kolaps rezultiral tudi drugje, neuspesnost na razpisih ter veckrat slabo gospodarjenje - pomeni, placevanje marketinga, ki je denar samo odnasal ter nicesar prinasal, …In da ne bo govora samo o denarju, radio je kolapsiral tudi vsebinsko - seveda že pred leti. Zakaj? Kot bi povedali predstavniki stare garde, zaradi manjkajoče progresive. Ce pogledas stare prispevke o tem, ti bo zadeva bolj jasna. Vsekakor pa s prispevkom nisem scitila ŠOUMa, organizacije, ki ma med drugim recimo svoj cajtng in ce zelis biti kot ustvarjalec casopisa placan preko studentskega servisa, se moras vclaniti v ŠOUM studentski servis. Ali pa: Mars je bil do nedavnega eden od clanic Skupine ŠOUM, pa recimo ŠOUM ni ob narocanjo press clippinga ni narocal objav radia Marš. In se in se je takih zgodb: za primer se ena hecna, ko so se predstavljale clanice skupine ŠOUM, je Marš lahko imel svojo stojnico, iz zvocnikov pred Štukom pa se je rolalal radijski program komercialne postaje Center, namrec, Štuk ima cez Gaudeamus, ki je mimogrede prav tako clanica Skupine ŠOUM, Gaudeamus pa ima pogodbo z radiem Center , tako se pac sme rolat tam samo ta radijska postaja.
    Ce spremljas Vest si gotovo opazil/opazila tudi, kaj sem zapisala o studentskih volitvah, …….in tako naprej
    pozdrav
    vesna

Komentiraj