Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sprejem, proslava …

6. december 2007 ob 0:12 | Denis Sarkić |

Mednarodni dan človekovih pravic bomo letos v Sloveniji obeležili z dvema proslavama. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik v Vili Podrožnik pripravlja že tradicionalni sprejem, letos prvič pa bo ta dan proslavila tudi vlada z dogodkom v Cankarjevem domu, katerega glavna tema bodo politični zaporniki po letu 1945. Minister za pravosodje Lovro Šturm je dejal, da vladne proslave, ki je namenjena predstavitvi tako množičnega kršenja človekovih pravic, ne velja problematizirati.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je sicer 30. novembra na premiera Janeza Janšo naslovila pismo, v katerem je opozorila, da je o sprejemu varuhinje vladni protokol obvestila že v začetku oktobra. Prireditve varuha ob dnevu človekovih pravic se že tradicionalno udeležujejo najvišji predstavniki oblasti, visoki predstavniki cerkva, univerz in znanosti, predstavniki verskih skupnosti in nevladnih organizacij s področja varovanja človekovih pravic ter v Sloveniji akreditirani diplomatski predstavniki tujih držav. Proslava varuhinje je predvidena med 18. in 20. uro, vladna pa naj bi se začela ob 20. uri.

Čebašek-Travnikova je v pismu opozorila, da sta proslavi za podobne povabljence v skoraj istem času. Šturm je dejal, da vladne proslave zaradi tega ne bi bilo treba obešati na velik zvon.

Minister Lovro o proslavi 1. del:


Glavni govornik na proslavi bo Janez Janša, na sprejemu pri varuhinji pa naj bi nekaj uvodnih besed spregovoril tudi novoizvoljeni predsednik Danilo Türk. Šturm je izrazil veselje, da bo premier Janša kot predstavnik izvršilne veje oblasti s svojim govorom izkazal pozornost, ki jo vlada goji do problema političnih zapornikov. Pri tem gre nenazadnje tudi za priznanje osebnega dostojanstva vseh oseb, ki so bile močno prizadete v nekdanjem političnem sistemu, je še dejal in dodal, da se na ministrstvu zavzemajo, da bi tudi v prihodnje ob 10. decembru prirejali podobne proslave.

Minister Šturm o proslavi 2. del:


Pravosodni minister Lovro Šturm pa je odgovoril tudi na očitke poslancev stranke SNS, da v primeru vloge ovadbe zoper oficirje italijanske vojske, ki naj bi med drugo svetovno vojno na slovenskem ozemlju izvajali zločine, ne ravna v dobro Slovenije, ampak ščiti celo cerkev.


Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. TAJKUN ŠROT pravi:

    Počakajte, počakajte…

    Kmalu bo vsa Slovenija moja! Vsi kdaj spijete vsak kakšno pivo!

  2. primorka pravi:

    Ne vem iz katerega naftalina so ga potegnili.KDO se bo za njegove krivice opravičil?Bi bilo dobro,da ga določi že danes in da se začne jutri opravičevati.Do konca mandata bo imel dela dovolj.

  3. primorka pravi:

    P.S.Če je proslava namenjenaSLOVENCEM,potem se naj spregovori o naših krivicah:pravica do dela in primernega plačila za to,pravica do znanja,zdravja,pravica do svobodnega odločanja ,govora ,misli…pravica da si drugačen,pravica da živiš in ustvarjaš……BITI to je pravica(danes jutri in vprihodnje)

Komentiraj