Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pravice za paciente

6. december 2007 ob 21:22 | Katja Lenart |

Cveta Zalokar Oražem iz poslanske skupine Zares je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je pripravljen zakon o pacientovih pravicah nepregleden in narejen brez sodelovanja pacientov. Po njenem mnenju namen zakona ni dosežen, saj bodo, kot je dejala, poti do uveljavljanja pravic bolnikov zapletene.


“Po moji oceni bo bolnik še naprej, tako kot doslej, taval po labirintih zakonov, institucij, komisij, zavodov …”

Predstavila pa je tudi pozitivne plati predloga zakona.


“Mogoče je vendarle pohvalno, da so bile v zakon vnešene zahteve zahteve Zveze društev prijateljev mladine.”

Poudarila je še, da je bilo včerajšnje usklajevanje zakona izredno naporno.


“… kršili pacientsko določilo; ničesar o nas brez nas …”

Komentirala pa je tudi razveljavitev razpisa za nakup opreme na nevrološki kliniki.


“Jaz točno ne vem ali je ta odločitev dokončna ali si je ministrica vzela še nekaj dni časa, da o tem razmisli.”

Katja Lenart, Domen Ožbot

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. primorka pravi:

    Bolnik ima pravico,da ozdravi v najkrajšem možnem času.Uradna medicina ima znanje in možnosti.Zapleti so drugje.Človek zboli,zdravnik zdravi .ZAVAROVALNICA NE PLAČA.Zdravstvene ustanove se znajdejo v izgubah, ali imajo dolge čakalne vrste.Zavrovalnice ,ki prejemajo denar PROSTOVOLJCEV,se hvalijo s profiti,delijo si nadrade za uspešno poslovanje.Bolnik pa čaka v vrsti,potem,ko pride na vrsto je deležen preizkav na starih aparaturah,zavarovalnica pa ima še kar profit.Slabo plačano zdravstveno osebje(ne zdravniki)grozi s stavko,zavarovalnice imajo še vedno profit in delijo nagrade.HUDIČA,ČE SEM ZDRAVA,NAJ GRE MOJ DELEŽ ZDRAVSTVU, ne pa v profit.

  2. 1tastar pravi:

    Poslanci sploh ne vejo, kaj rabi pacient. Sicer ne bi pisali amandmajev na amandmaje.

  3. Magnezzium pravi:

    Problem je, da pacienti delajo zakon o pacientih ;)

  4. 1tastar pravi:

    Pacienti da, ampak duševni!

  5. primorka pravi:

    Bodite zdravi ………Sistem zdravstva živi na bolnih ,ti prinašajo denar.Za zdravje jim ni mar.Preberite stranske učinke zdravil in premislite,če vam koristijo…..ali jih potrebujete? BODITE ZDRAVI. ……..

  6. Ne-pacient pravi:

    Oražmova je poslanka in o zakonu o pacientovih nima kaj dosti pojma, sicer se ne bi kar naprej širila ne-resnic o tem, da ni bil pripravljen v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in da ne prinaša koristnih novosti… Če zakona ne razume, to še ne pomeni, da ga ne bodo razumeli tisti, ki bodo od njega beneficirali. Sicer pa jim ga sploh ne bo potrebno poznati, saj bodo njegovi efekti udejanjeni v praksi, pri izvajanju njihovih pravic pa jim bodo pomagali zastopniki, tako da pacientom zakona ne bo potrebno poznati.

  7. primorka pravi:

    Prva in edina pravica bolnika je ta,DA OZDRAVI.Na tej poti do zdravja ne bi smelo biti ovir.Ostale pravice so pomembne,vendar nebistvene za zdravje.

  8. neja pravi:

    Vsak zakon je lahko še boljši, ali ne ?

  9. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Ne-pacient : pa si ti absolutno prepričan,da poseduješ tovrstno zdravniško potrdilo ?…od psihiatra, namreč !… :-)

  10. primorka pravi:

    Razmislite,le industrija z orožjem obrača več denarja kot proizvodnja zdravil.Velik biznis.Komu je potem do zdravih?Če posamezniku ni do zravja,potem tudi vsem ostalim ni.Ko pa kot bolnik padeš v zdravstveni sistem,te naredijo še bolj bolnega ,kot v resnici si.POSKRBITE ,DA OSTANETE ZDRAVI.

  11. primorka pravi:

    V zdravstvu obstajajo individualne pogodbe,ki kršijo kolektivno pogodbo o nagrajevanju,plačilu .Nekateri zdravstveni delavci imajo plačilo višje,kot jim ga zagotavlja kolektivna pogodba(glede na izobrazbo in delovno mesto)Naj vsi delavci v zdravstvu dobijo plačilo po kolektivni pogodbi,pa bo jeze manj.Će bi ministrstvo to uredilo,bi bilo revolta manj.Zdravstveni delavci so nagrajeni po kolektivni pogodbi in ne delu,ki ga delajo-OPRAVIJO-TO NI PRAV.Denarja pa ni?!

Komentiraj