Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trgovina v DZ

5. december 2007 ob 11:24 | Denis Sarkić |

Odbor DZ za gospodarstvo je danes z osmimi glasovi za in tremi proti izglasoval sklep, s katerim DZ predlaga, da pri ponovnem odločanju o zakonu o trgovini, na katerega je državni svet izglasoval veto, zakon podpre. Deregulacija poklica trgovca, zaradi česar so svetniki tudi izglasovali veto, je bila glavna tema večurne razprave, usoda zakona v ponovnem odločanju, pri čemer je za sprejem potrebnih 46 glasov, pa še ni znana. Poslanska skupina NSi se bo o tem, ali bo zakon podprla, še odločila.

Čas za popolno deregulacijo poklica trgovca še ni prišel, je v obrazložitvi mnenja državnega sveta pojasnil Ladislav Kaluža, sicer sekretar Sindikata delavcev trgovine. Želijo, da se predpiše minimalna stopnja izobrazbe za poklic trgovca, je povedal in dodal, da lahko popolna deregulacija na dolgi rok privede do poslabšanja položaja zaposlenih v trgovini. Da bi lahko deregulacija poklica privedla do znižanja plač, ne verjame minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Ta je poudarjal, da je plačilo vezano na delavno mesto, ne poklic, zato so očitki, da se bo znižala cena dela, po njegovem neutemeljeni.

Vlada je prepričana, da pomeni “regulacija brez stvarno utemeljenega razloga nepotrebne administrativne ovire”, je dejal Vizjak in dodal, da v tem primeru zlasti omejuje trg delovne sile, saj zapira možnost izbire tako delodajalcem kot zaposlenim. Predlog zakona daje trgovcem možnost, da zaposlijo v svojih prodajalnah tudi osebe z drugačno izobrazbo, kot npr. trgovec s pohištvom mizarja ali trgovec z elektromaterialom električarja.

Predsednik sindikata delavcev trgovine Franci Lavrač je poudaril, da predstavniki zaposlenih v trgovini ne zagovarjajo regulacije poklica, nasprotujejo pa temu, da bi lahko v trgovini delal vsak, tudi brez osnovnošolske izobrazbe. Da trenutni sistem s to regulacijo “ne živi”, je poudaril generalni direktor Trgovinske zbornice Slovenije Viktor Vauhnik, ki je dejal, da v trgovskih šolah ni učencev, na trgu pa ni trgovcev. Minister Vizjak je nasprotnike degerulacije spomnil, da z zakonom tudi kmetom omogočajo prodajo svojih izdelkov, kar pa bi jim, če bi od njih zahtevali trgovsko izobrazbo, znatno otežili. Poslanec NSi Martin Mikolič je ob koncu razprave dejal, da se bo poslanska skupina NSi do glasovanja odločila, ali bo zakon na ponovnem glasovanju podprla ali ne. Sicer pa bo poslanska skupina NSi ob vsaki priložnosti, ko bo na dnevnem redu zakon o trgovini, razpravljala tudi o nedeljskem delu v trgovini.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. dislexia for cure found pravi:

    v tekstu se je zapisalo “degerulacije” :)

Komentiraj