Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Podpora MAG-u

5. december 2007 ob 23:36 | Denis Sarkić |

Iz tajništva založbe Nova revija je danes po elektronski pošti priromalo pismo podpornikov v.d. odgovornemu uredniku tednika Mag Silvestru Šurli in v katerem so zapisali nekaj pikrih na račun nadzornikov časopisne družbe Delo, predsednice NS Andrijane Starina Kosem in podpredsednika NS Stojana Zdolška.

Pismo novorevijašev:

Nadzorniki na Delu – pismo podpore

Eno je gotovo: Delova nadzornika Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek Maga ne prebirata posebno rada. Očitno si želita drugačnega branja, po vsej verjetnosti takega, ki ne bi tako zelo odstopalo od zapovedanih vsebin v večini slovenskih medijev. Zato sta v. d. odgovornemu uredniku Silvestru Šurli svetovala, da pripravi nov predlog uredniškega programa, kar je ta tudi storil. Vendar predlog ni bil sprejet, saj je Šurla v njem zahteval popolno avtonomijo od lastnikov, česar pa nadzornika nista hotela zagotoviti. Zediniti se niso mogli niti o posebnih željah obeh nadzornikov glede posameznih vsebin tednika Mag, saj je Šurla te namige dojel kot grob pritisk na avtonomnost in neodvisnost uredništva, nadzornika pa sta njegov odziv ocenila kot neposlušnost, ki jo je treba kaznovati z objavo razpisa za mesto odgovornega urednika tednika. Po uradni razlagi naj bi tako uredili položaj odgovornega urednika, kar bi si kak naivnež utegnil razlagati s tem, da bo dosedanji v. d. urednika pač postal urednik s polnimi pooblastili. V resnici pa razpis seveda pomeni, da želita glavna nadzornika na ta položaj pripeljati nekoga z večjim razumevanjem za njune želje in potrebe. Da je res tako kaže tudi njuna najava, da sedanjega v.d. urednika ne bosta podprla.

Če bo namera uspela, Mag gotovo ne bo več imel vloge, ki jo je uspešno igral v vseh letih od ustanovitve, ko je v izrazito neuravnoteženem slovenskem medijskem prostoru ohranjal pozicijo drugačnosti. Prav pozicija nasprotnega stališča oziroma drugačnega mnenja pa je za nosilce moči vselej moteča. Če take nezaželene vsebine dosegajo naklado nekaj sto do nekaj tisoč izvodov, še nekako gre, če gre za naklado pet, deset ali celo več tisoč, se že najde način, kako časopis oziroma revijo ukiniti oziroma napraviti neškodljivo. Delova nadzornika sta se imela od koga učiti. Ozrimo se prvo leto po drugi svetovni vojni, ko je v tedanji Demokratični federativni Jugoslaviji vsaj formalno še obstajal strankarski pluralizem. Predsednik Demokratske stranke Milan Grol je bil nekaj mesecev celo podpredsednik vlade, a je kasneje odstopil, saj je uvidel, da služi za krinko pluralnosti totalitarnemu režimu, v katerem je imela partija popoln nadzor nad dogajanjem. Omenjena demokratska stranka je imela celo svoje glasilo, imenovano Demokracija, ki pa je po sedmi številki prenehala izhajati. Zakaj, se je takrat spraševala demokratična Evropa. Tuji novinarji pa so si drznili o tem povprašati celo Josipa Broza Tita. Brez vsake zadrege jim je odgovoril, da časopisa pač ni mogoče tiskati, ker so se temu uprli grafični delavci in kar v njegovi državi rečejo delavci je seveda zakon.

Najbrž na tem mestu ni treba omenjati, da o je tem, kaj naj rečejo delavci, poskrbela partija na oblasti. V letih samoupravnega socializma pa sploh ni bilo šale. Zaradi karikature, na kateri so črne mravlje pridno delale, medtem ko so jih rdeče le priganjale oziroma lenarile, in temu podobnih nevarnih napadov na družbeno ureditev, ki so bili seveda posledica domnevno napačne uredniške politike, je leta 1983 Društvo novinarjev Slovenije kot izdajatelj ob pomoči SZDL odstavilo urednika humorističnega časopisa Pavliha Bogdana Novaka. Postopek je bil vzorno izpeljan po vseh načelih socialističnega samoupravljanja, končni rezultat pa je bil popoln uspeh. Kmalu po odstavitvi urednika, je izdihnil edini slovenski humoristični časopis, ki je bil res vreden tega imena. Upali smo, da bo z uvedbo demokracije in pluralnosti v slovenski družbi minil čas poseganja politike v uredniško politiko posameznih medijev. Zmotili smo se in zgodovina se ponavlja. Kot farsa seveda. Nekaj razlik resda obstaja vendar so veliko manjše kot se zdi na prvi pogled. Tito se je skliceval na to, da tiskarji opozicijskega glasila nočejo tiskati in časopis je bil ukinjen.

Društvo novinarjev je pod dežnikom SZDL ugotovilo, da mora zaščititi družbeni red s posegom v uredniško politiko Pavlihe, kar je imelo za posledico propad časopisa. Delovima nadzornikoma pa se zdi potrebno zahtevati spremembo uredniške politike in vsebin revije, ki je v zadnjih nekaj mesecih prav v času urednikovanja Silvestra Šurle, občutno povečala svojo prodajo, kar je za slovenske razmere rezultat, ob katerem bi si obliznil prste vsak lastnik. Prodaja in finance torej niso problem. Kaj torej moti lastnike, ki naj bi bili zainteresirani predvsem za donosnost kapitalskih vložkov? Vsebine in stališča, ki se razlikujejo od zapovedanih, kaj pa drugega. Kontinuiteta čuti, da je čas, ko mora spet prevzeti popoln nadzor nad mediji. Da bo ironija večja, ji revije ni treba ukiniti, le urednika po svoji meri si mora izbrati.

In vse to se dogaja v času, ko 570 slovenskih novinarjev obtožuje vlado zaradi domnevnih pritiskov nanje. Ironično pri vsej zadevi je, da te obtožbe letijo na politike, ki so pred prevzemom oblasti resda obljubljali pluralizacijo medijskega prostora, a nazadnje niso bili v
stanju zaščititi niti že doseženega. Medtem, ko precejšen del slovenske novinarske srenje kaže s prstom na premiera, so v časopisni hiši Delo na delu nadzorniki. Medtem, ko prvi vpijejo ‘držite tatu’, nam drugi praznijo blagajno oziroma brišejo zadnje sledi mnenjske različnosti. Ja potemtakem čudno, če besedna zveza ‘nadzorniki na delu’ - ali če hočete ‘nadzorniki na Delu’ – nenavadno spominja na neko drugo podobno besedno zvezo.

V želji po ohranitvi vsaj minimalne medijske pluralnosti podpisniki tega pisma pričakujemo od članov nadzornega sveta in lastnikov Dela, da bodo ob imenovanju odgovornega urednika revije Mag zmogli dovolj modrosti in ne bodo spregledali podpore, ki jo Silvester Šurla uživa v uredništvu in ne nazadnje, kot je razvidno iz rezultatov prodaje, tudi med bralci.

Zlata Krašovec

Pismo podpore sopodpisujejo:
Andrej Aplenc
Viktor Blažič
Niko Grafenauer
Drago Jančar
Bogo Sajovic
Tomaž Zalaznik

Pismu podpore se lahko pridružite s svojim podpisom na sedežu Založbe Nova revija, na Cankarjevi 10 b,
v Ljubljani ali po e-pošti: tajnistvo@nova-revija.si

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. medek pravi:

    O ubogi na duši, pa šele sedaj jih je stisnilo. A Grah se jim pa nič ni smilil :(

    Nova revija = Zombi revija

  2. Konica pravi:

    Mag je dolgoletno janševo trobilo - sami lahko v arhivu preverite, koliko kritičnih člankov je o nepopustljivem Grosupeljcanu napisal domnevno neodvisni tednik -, ki je pred dvema letoma v znani politični kupčiji prevzelo Delo, in mu dodelilo slivnika za predsednika uprave, puca za urednika notranje in v končni še inštanci janšiča za odgovornega urednika. Delo je pokrilo vse magove izgube in mu omogočilo, da sploh še obstaja, nato pa so zapihali drugačni vetrovi. Za surlo je sam slivnik dejal, da ga ni predlagal za odgovornega urednika - za to je imel kot predsednik uprave vse pogoje -, ker clovek za to ni bil sposoben. Zdaj se predstavlja kot branik neodvisnega novinarstva. O, sveta preproščina!

  3. Transilvan pravi:

    Ko se skrajna desnica bori za pluralnost medijev,
    prireja proslave na temo človečanskih pravic,
    ureja sodne zadeve po hitrem postopku,
    reformira šolstvo v imenu svobode
    in napoveduje vojno divjemu kapitalizmu…..,
    takrat je čas za strah !

  4. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Isti, ki ste prej verjetno ploskali novinaski peticiji sedaj pljuvate po peticiji, ki govori o isti stvari. Očitno ni na pravi liniji. Dvoličnost na kvadrat.

  5. Novinar.. pravi:

    Novinarji delajo hudo napako !
    Dogaja se vojna med Laškim in vlado.
    Vlada je pač deklarirano precej desna.
    Laško je mega-kapitalistična organizacija, ki ima v lasti praktično pol Slovenije..

    Kaj za boga pa imajo novinarji s tem ?
    Sedaj se dve novinarski struji pretepata med sabo.. Čemu ?
    Ali je ta vojna vredna vsega tega ?
    Ne !
    Novinarji delajo hudo napako…

  6. TAJKUN ŠROT pravi:

    Počakajte, počakajte…

    Kmalu bo vsa Slovenija moja! Vsi kdaj spijete vsak kakšno pivo!

  7. Miro C. pravi:

    Nova revija in podpisniki tega v srce segajočega pisemca lahko komot založijo neko novo revijo, tednik, mesečnik,… zaposlijo novega komercialista za iskanje podjetij, ki se bodo oglaševala v tem novem listu in pišejo vsebine, ki bodo všeč 1/3 slovenskega volilnega telesa. V čem je problem? Slivnik je Mag prodal Delu in konec. Kaj bi zdaj radi? Ne razumem.

  8. Miro C. pravi:

    In naj se za vraga obrnejo v prihodnost, porka duš. Pol pa poslušam in berem, da je čas za obračunavanje minil, da to nikomur ne koristi, blah, blah, blah…

    Jančar? Kako kaj Benito Simonitti? Financiranje Slovenske Matice? Klientelizem? Poštenje?

    Kako že gre tista antologija?
    Vaše čuveno poštenje, uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Vi gospodine kapetane, jer ti misliš da je jedina kuća, koju smo mi njima zapalili ili oni nama zapalili, pošteno zarađena, jeste kurac moj! Da je pošteno zarađena ne bi ih tako lako palili jedni drugima. Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu da se smeškate jedni drugima. A onda je došlo vreme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 50 godina izdrkavali ovde, 50 godina karali najbolje pičke, vozili najbolja kola, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju.

    Pizda vam materina…da vam pizda materina svima vama, ‘poštenima’!“

  9. grili pravi:

    Halo!!!
    Vsak ima pravico do lastnega ali skupina skupinskega mišljenja, združevanja, delovanja in sploh. Smo v demokraciji in tako kot sem se in bom boril po najboljših močeh za neodvisnost medijev v celoti in sem in bom tudi vnaprej podpiral različnost pogledov v prihodnje, če ljudje le upoštevajo tiste temeljne zavore, ki jih upošteva razvitejši svet.
    Sem proti vsakršnemu načinu diktatorskega, politično ali kapitalsko motiviranega, upravljanja in vodenja medijev, ki posledično omejuje pluralizacijo, pa vendar…
    Ali ni pred kratkim prišlo do pogromov med mediji, ali ni s spremembo oblasti prišlo do menjave kar spodobnih in pluralnih uredniških struktur, ker bi verjetno ne zagovarjale dovolj dobro ravnanj novih oblastnikov? Ali ni bil s podržavljenjem rtv-ja in novim medijskim zakonom storjen velik korak nazaj? Ali ni bilo vse spočeto pod današnjo oblastjo?
    Če je bil demokratični razvoj pred JJ počasnejši, če so bili mediji temu trenutnemu liderju tako nenaklonjeni v preteklosti, če so bili mediji tako nepluralni in sploh zanič, kako je vendar lahko bivša oblast izgubila volitve in kako, da jih bo, če ne danes pa jutri, zagotovo tudi ta oblast izgubila? Kako, da smo ljudje pred desetletji v branje sploh lahko dobili Novo revijo? Kako da so nastajali Radio Študent, Tribuna, Katedra in mnogi drugi bolj nekdanjim oblastem oporečni mediji ? Mislim, da so bila vzrok razodetja in spregledi.
    p.s.
    Bi bil pa zelo vesel, če bi se pod takšno pismo podpore podpisalo vsaj kakšnih 500 ljudi, kot se jih je pod novinarsko peticijo, ki se mimogrede v biti dotika tudi ravnanj z Mag-om, in kot bi se jih pod vsako obliko izraženega nezadovoljstva nad občuteno kakršnokoli nesvobodo. Ob tem sem trdno prepričan, da se bomo suženjstva nekoč otresli.

  10. Miro C. pravi:

    Hehehehe… Šele zdaj sem pozorno pogledal koliko novinarjev navajajo. 570. Saj res! Ena oseba se je pokesala.

    :D :D :D

  11. Fonzi pravi:

    TAJKUN ŠROT

    Pravilno se reče: vsak spije kdaj kakšno pivo. In ne “vsi spijete kdaj kakšno pivo”.

    Jaz raje pijem češko, BTW.

  12. francka pravi:

    Zbrišite mail L

  13. konec pravi:

    Vsa podpora najbrž edinemu še svobodnemu mediju v Sloveniji!

  14. francka pravi:

    Vsa podpora dosedanji uredniški politiki Maga.Doslej je bila izvrstna revija.Zelo velika škoda bo,če se bo politika spremenila.Vsi tisti bralci,oz.naročniki bomo veliko izgubili in jo verjetno sploh ne bomo več kupovali.Škoda,velika škoda .

  15. konec (totalitarizmom) pravi:

    Včeraj ko sem nakupoval se mi je prvič porajala naslednja misel “Ali če kupim Laško pivo, podpiram post-komuniste?” Bil sem zmeden, ampak prvič v mojem življenju sem “bojkotiral” en izdelek.
    Ne vem, če sem storil prav ampak samo misel, da tako plačujem SD me je stresla po hrbtu.
    Odločil sem se , da si bom vzel čas ampak “svoboda” je neprecenjiva.

Komentiraj