Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Testiraj se!

3. december 2007 ob 11:21 | Vesna Lovrec |

Društvo Svit Koper, društvo za pomoč odvisnikom od prepovedanih drog deluje že 15 let. V petek smo jih na Dan odprtih vrat obiskali v novih prostorih dnevnega centra, ki je namenjen uporabnikom prepovedanih drog in osebam, ki so vključene v metadonski program. Dnevni center Droop zagotavlja možnost neformalnega druženja ter navezovanje stikov med uporabniki in strokovnimi delavci.

Društvo Svit je opravilo pionirsko delo na področju terenskega dela, v okviru katerega poteka razdeljevanje sterilnega materiala za injiciranje, kondomov, različnih informativnih gradiv,sprejemanje in zbiranje uporabljenih inzulink, informiranje uporabnikov o možnostih preprečevanja zdravstvenih in socialnih posledic uživanja drog oz. o reševanju le teh, kolikor so že nastopile, izvajanje različnih raziskav. Terensko delo poleg Svitovcev v Sloveniji opravljajo še Društvo Stigma iz Ljubljane, Zavod Socio iz Celja ter Društvo Zdrava pot iz Maribora.

Zaposleni v Svitu, kljub temu, da gre tukaj za nizkopražni program, med drugim tudi tesno sodelujejo s terapevtsko skupnostjo Lautari iz Italije.

Strokovne delavke Ingrid, Lorena in Sonja so za Vest opisale delo v dnevnem centru, sramežljiva Andreja, ki ni želela govoriti v kamero, pa nam je orisala sliko terenskega dela.


Naj povemo še, da se na pobudo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob svetovnem dnevu aidsa danes pričenja nacionalna akcija brezplačnega anonimnega testiranja na okužbo s HIV in z virusoma hepatitisa B in C. Akcija bo potekala do 7. decembra, vsak dan med 16. in 18. uro na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani ter na infekcijskih oddelkih Splošnih bolnišnic Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto ter na Zavodih za zdravstveno varstvo Koper in Kranj.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. merjeto pravi:

    treba se je testirati !
    mene je spet strah…
    ali je vredu, da se takole “razvaja” dzankije ?
    ali jih ne bo na tak način vedno več ?

  2. lucko pravi:

    @merjeto:
    Ce bi bolezni delovale hitreje in bi bil v nekaj dneh umrli, bi tvoja teorija delovala, pa v nobenem drugem primeru. Bolje je, da se jih “razvaja”(ce ze uporabljas to besedo) in s tem zavira razsirjanje bolezni. V nasprotnem primeru pa bolezen ko se razsiri pride brez tezav tudi do tebe… Si to zelis?

  3. Pavel pravi:

    Mene zanima, zakaj je toliko izobraževalnih programov treba plačevati, ta testiranja in metadon so pa zastonj!

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    banane ,…

  5. Igor Đukanović pravi:

    Mogoče ste opazili, da je letos med nanovo HIV pozitivnimi največ homoseksualnih moških. Ob tem se jaz zamislim nad primerjavo njih z gangsterji. Gangsterji imajo zelo nevaren “poklic”. Velika verjetnost je, da bodo umrli mladi. Zato živijo hitro in uživaško. Vozijo dobre avte zelo hitro in se ne pripenjajo. Čemu le, saj bodo verjetno itak umrli od krogle. Podobno se mi zdi, da je zadnje leto spet s homoseksualci. Že s tem, da v javnosti priznaš, da si homoseksualen, veliko tvegaš. Tudi tisti, ki ne priznajo, veliko tvegajo, da jih bo družba izločila, ali se celo nadnje fizično spravila. Ker torej že s svojo spolno orientacijo veliko tvegajo, je dodatno tveganje, da bodo umrli od AIDS-a tako nepomembno, kot za gansterja varnostni pas v avtu.

    In zdaj mi Marjeto in Pavel prosim povejta, koga ščitimo z zastonj metadonom in čistimi iglami. Junkije ali predvsem sebe?

Komentiraj