Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pomurje brez kulture

3. december 2007 ob 20:44 | Vest |

Ministrstvo za kulturo že sedmo leto zapored ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna organizira Dan odprtih vrat slovenske kulture. Letos brez Pomurja.

Ministrstvo za kulturo si v sodelovanju s slovenskimi kulturnimi ustanovami prizadeva približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi, in sicer z brezplačnim vstopom 3. decembra v muzeje, galerije, gledališča, koncertne dvorane, glasbene, mladinske in druge kulturne centre. Lani se je po besedah ministrstva dogodkov udeležilo kar 21 tisoč obiskovalcev.

Med 177 dogodki nobenega pomurskega

Tudi letos je Ministrstvo za kulturo na svojih spletnih straneh v zborniku objavilo seznam 177 brezplačnih kulturnih dogodkov po vsej Sloveniji. Na seznamu pa ni niti enega pomurskega kraja, ki bi se odzvalo pozivu ministrstva. Pomurju najbližji kulturni dogodki bodo v Mariboru in na Ptuju.

Z vprašanjem zakaj v Pomurju nimamo kulturnega dogodka, ki bi bil prijavljen v zbornik ministrstva, smo preverili pri Nini Orel, pri Ministrstvu za kulturi zadolžena za stike z javnostmi. “Vsako leto konec oktobra pozovemo kulturne ustanove po vsej Sloveniji, da nam posredujejo seznam brezplačnih prireditev, ki jih bodo organizirale na ta dan. Ministrstvo za kulturo jih nato zbere in seznam objavi na svoji spletni strani in 30. novembra tudi v treh tiskanih dnevnikih. Če morda letos nismo vključili v seznam kulturnih institucij tudi tistih s pomurskega konca, to seveda ni bilo namerno. Napako bomo popravili in z veseljem dopisali še vse tiste elektronske naslove, ki nam jih boste (bodo) sporočili,” je zapisala Orlova. Dodala pa je še, da tisti, ki delajo na področju kulutre, poznajo vsakoletno akcijo in tako nekatere organizacije tudi samoinciativno pošljejo opis svojih dogodkov na ministrstvo.

Pomurske kulturne institucije so prejele poziv

Zatem pa smo od enega izmed kulturnih zavodov prejeli tudi posredovan poziv od ministrstva. Med prejemniki elektronske pošte smo med drugim zasledili: Knjižnica Lendava, Galerija in muzej Lendava, Gledališče Lendava, MIKK Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Pokrajinski muzej Murska Sobota, Galerija Murska Sobota.

O tem zakaj se pozivu ministrstva niso odzvali in kaj mislijo, kakšen vtis s tem pušča predvsem Murska Sobota kot potencialna Evropska prestolnica kulture smo povprašali Suzano Pahič Szabo iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Dominika Šteinerja iz MIKK-a Murska Sobota in Jelko Geder iz Galerija Murska Sobota (galerija bo sicer odprta, a tega niso sporočili ministrstvu). Za komentar pa smo povprašali tudi župana Mestne občine Murska Sobota Anotna Štihca.


Matej Ficko

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj