Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

3. obletnica vlade

3. december 2007 ob 8:51 | Denis Sarkić |

Na današnji dan pred tremi leti je v Državnem zboru prisegla takrat nova vlada, ki se je pod vodstvom premiera Janeza Janše sestala tudi na prvi seji. V vlado je premier vključil predsednike vseh strank nove vladne koalicije: Andreja Bajuka iz NSI, Janeza Podobnika iz SLS in Karla Erjavca iz DeSUS. Brez predsednika koalicijske stranke v vladi pa je pred tretjo obletnico ostala ljudska stranka, katere minister Janez Podobnik se je na nedavnem kongresu umaknil celjskemu županu Bojanu Šrotu. V treh letih je Janša povečal tudi število svojih vladnih ministrov, na novo je minister za lokalno samoupravo postal Ivan Žagar, zadnji minister za razvoj pa je postal Žiga Turk. Premier Janša je v treh letih vladanja zamenjal ministra za promet Janeza Božiča z Radovanom Žerjavom, ministrico za kmetijstvo Marijo Lukačič z ministrom Iztokom Jarcem, ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča z ministrico Marjeto Cotman, ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana z Mojco Kucler Dolinar in ministra za zdravje Andreja Bručana z Zofijo Mazej Kukovič.

Ob vladni tretji obletnici je časopis Delo objavil rezultate raziskave, koliko državljani zaupajo vladi. Rezultat je slab, slabši od prejšnjih dveh let, med možnostmi na lestvici ocen od 1 do 5, je Janševa vlada dobila skupno srednjo oceno 2,42. Stranke vladne koalicije po tej raziskavi vse po vrsti izgubljajo podporo, SDS je sicer še vedno na drugem mestu za prvouvrščeno opozicijsko SD, ostale tri vladne stranke NSi, SLS in DeSUS pa so na repu strankarske lestvice, prehitele so jih SNS (tretjeuvrščena), po zaupanju državljanov pa ji sledita stranki Zares in LDS.

Vlada Janeza Janše ob njeni izvolitvi v Državnem zboru
Nasmehi premera Janše in vladnih ministrov ob izvolitvi leta 2004 Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Vlada Janeza Janše v Ormožu
Fotografija vlade ob obisku v Ormožu novembra letos Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Vlada Janeza Janše ob glasovanju o zaupnici v Državnem zboru
Premier za govorniškim odrom v DZ ob zaupnici vladi z ministri v ozadju Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Vladno razpoloženje na teh fotografijah, veselje ob izvolitvi, napoved skorajda izrednih razmer “z možnostjo odstopa vlade” po letošnjih predsedniških volitvah in iskanje zaupanja pri opoziciji, je prav zabavno spremenljivo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. konec pravi:

    Čeprav vem, da na tem forumu ne bo govora.
    VENEZUELANSKI NAROD JE POKAZAL, DA CENI SVOBODO BOLJ KOT BESEDIČENJE:
    ŽEVEL, VENEZUELANSKI, KI HOČE ŠE NAPREJ OSTATI NEJBOLJ BOGAT NAROD V LATISNKI AMERIKI.
    ČE PA BO CHAVEZU USPELO POSLEPARITI.OK. GLAVNO, DA SE VE, DA VENEZUELA JE V NEVARNOSTI , DA POSTANE DIKTATURA.

  2. 1tastar pravi:

    Pa Rusija tudi.

    Je pa Virant visoko čislan, zato ker carinikom ni povišal plače.

  3. konec pravi:

    V Rusiji pa res ne vem kaj se dogaje, ni pravih poročil, vsak vleče na svoj mlin.

    Kaj pa je Putin nisem še razumel - ti pa sem prepričan , da ja, da veš že vse (ha, ha, ha)

  4. 1tastar pravi:

    Ne gledaš TV. Saj že cel dan poročajo samo o ruskih volitvah in venezuelskem referendumu,

  5. 007 pravi:

    Baš me zanima, kolikokrat je minister Trupel obkrožil svet na račun davkoplačevalcev v tem času in kaj ima od tega Slovenija?

  6. primorka pravi:

    Čedalje manj ozemlja,Hrvati se kar širijo na sever.Mogoče je to njihova pot v EU,upam da edina.

  7. Pepo pravi:

    Bogi so. Tko se matrajo, ljudstvo pa tako brezčutno razmišlja.

  8. primorka pravi:

    V razmislek vladi;za dvig popularnosti,boj proti tajkunom,…….itd. …..Naj sprejme: Minimalna plača 15oo evrov,13 plača,minimalna pokojnina 1ooo evrov,trinajsta pokojnina(EU to pozna).Tajkuni naj to izplačajo delavcem,upokojencem;šele nato naj seštevajo dobičke……..ZAŠČITITI JUŽNO MEJO brez odstopanj.Hrvati so dopustili premik tankov iz zagrebških vojašnic proti Sloveniji v času našega boja proti JLA…..Kredite,ki so jih najeli,da so kupili podjetja-DRUŽBE-NAJ ODPLAČUJEJO SAMI,ne pa delavci ,ki delajo v teh podjetjih(torej delavci drugič plačujejo nekaj…kar ne bo nikoli njihovo)…………….RES SMO ZMEŠANA-DRUŽBA………Ni nobene logike…..Samoupravljanje je motilo direktorje, današnje menedžere,delavcev nikoli……Smo DOVOLILI,da nas žejne prepeljejo čez vodo,mar ne?

Komentiraj