Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Otvoritev na Brdu

1. december 2007 ob 19:18 | Nejc Jemec |

Na Brdu pri Kranju so slavnostno odprli Kongresni center Brdo in predstavili logotip ter spletno mesto slovenskega predsedstva Evropski uniji. Slavnostni govornik na prireditvi je bil zunanji minister Dimitrij Rupel. Spletno mesto in logotip je predstavil v.d. direktorja Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje Anže Logar, kongresni center pa je poleg Rupla simbolično odprl še direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Iztok Purič. Krajšo slovesnost ob otvoritvi je povezoval Peter Poles.

Kongresni center Brdo, ki ima štiri dvorane, lahko sprejme 1.076 ljudi. V največji dvorani, imenovani Grandis, je prostora za 550 gostov. Center bo v času predsedovanja nekakšno središče dogodkov, saj se jih bo zvrstilo okrog 130, od tega 11 na ministrski ravni. Iztok Purič je povedal, da je izgradnja 9.000 kvadratnih metrov velikega objekta stala 15,3 milijona evrov. Upoštevajoč stroške centra za nadzor je znesek višji za 200.000 evrov. S kongresnim centrom naj bi v prihodnje pridobila tudi širša okolica, saj objekt ponuja možnosti za razvoj kongresnega turizma.

Takole je izgledal naš sprehod po prostorih, ki jih je zapolnjeval vonj po novem. Kuhinjo nam je prijazno predstavil pomočnik glavnega kuharja Davor Družinec, ki je tudi avtor ledene skulpture in maslene gospe (prikazano v videu). O delu v garderobi pa smo se pogovarjali z Majo Zor.

Davor Družinec: “Smo še v fazi navajanja.”

Otvoritvena slovesnost se je pričela s slovensko himno, nadaljevala z govorom zunanjega ministra, s predstavitvijo logotipa in spletne strani slovenskega predsedstva EU, ter se zaključila s prerezom traku.

Anže Logar: “Naj torej zvezda v srcu Triglava sveti, medtem ko Slovenija vodi.”

S Petrom Polesom smo se pogovarjali o vodenju prireditve za “visoke goste”. Branko Grims (SDS), tržiški župan Borut Sajovic (LDS), Dimitrij Kovačič (SDS), v.d. direktorja Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje Anže Logar in Jelko Kacin (LDS) pa so spregovorili o kongresnem centru, kulinariki in o odpadkih.

Borut Sajovic o kulinarični ponudbi: “Vidim, da prašič je še zmeraj kralj živali …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. fuga pravi:

    Ja, že res mora biti velika reč, če prav od zunaj neopazna, kar je čisto prav. Ko pa bo potekalo tisto -E V R O P S K O - zasedanje, pa bodo takoalidrugače okoliški kmetje polivali najbolj smrdljivo gnojnico vse do Brdske ograje, da bodo njive kar plavale v smrdljivi tekočini, tako kot vedno. Samo od vetra bo odvisno, kateri smrad bo učinkovitejši, Predoški, Ilovški, Kokrški, Bobovški ali Suški. Pravzaprav to še mene moti. L.p.

  2. zeleni spam pravi:

    “okoliški kmetje polivali najbolj smrdljivo gnojnico vse do Brdske ograje”
    edino prav…bodo vsaj vsi vedel kje jim je mesto oz. kaj je na njih tok pomembnega d morjo sedet tam!

  3. Robert Q. pravi:

    Aha, pogledal spletno stran eu2008.si - prizorišče:
    Na posestvu se prav tako nahaja protokolarni grad Brdo, ki je bil zgrajen leta 1499, ko je z dovoljenjem avstrijskega cesarja Maksimilijana I plemič Jurij Egkh-Hungerspach zajezil potok Vršek.
    Wikipedija pa pravi da je Maksimilijan I. Habsburški nemški kralj (1486: Rex Romanorum), cesar Svetega rimskega cesarstva (1508)
    A je naziv ‘avstrijski cesar’ pravilni? (no, sprašujem se, ker je stran pač uradna in posebno izpostavljena)

  4. BOTA pravi:

    Vprašanje je, čemu bo služil objekt po predsedovanju? Ali bo rentabilen? Ali bo še ena zgrešena investicija in preč vržen denar, samo zaradi polletnega blišča? Oziroma kot smo radi rekli v bivši državi :”Nek se vidi razkoš”

    Odgovore prepuščam času.

  5. Ekonomist pravi:

    Mogoče bo po tem imela nacionalka in Peter Poleš kakšno oddajo od tam D

  6. doajen pravi:

    Oprostite. Prva asociacija na predstavljen logotip spominja na ptičji iztrebek na vetrobranskem steklu.

  7. Animl pravi:

    kako so pa tam dobili gradbeno dovoljenje?, kje so naravovarstniki, in krajinski arhitekti?

    Dvom legalnosti se vije okoli brda?

  8. amnik pravi:

    Mene pa ta stavba spominja na moj akvari.

  9. nogavička pravi:

    Spomeniki, spomeniki …

  10. Andro pravi:

    Tale arhitektura pa nikakor ni skladna z duhom Brda. mislim da so ga fajn zasrali

  11. medek pravi:

    Kakor vidim je vstopnina v park Brdo 2 eura. Najbolje, da ga obiščete v čimvečjem številu in se tako nadihate “neljubljanskega zraka”. Kmalu pa bo sredi predosljev in mlak zavel “čist EU veter”. Razen, če zračni pritisk ne stisne v trenutku, ko se razlije usklajena “diareja” po okolici.

    Ali JJ misli, da bodo kranjčani po smeteh začeli izvažati tudi gnojnico.

    P.S.: Ivana Janeza prosimo, da uredi klimatske spremembe, ker menda je SDS vodilna stranka v Sloveniji, ki je tako “resno” okoljevarstveno naravnana.

  12. neja pravi:

    Logotip res lahko vidi vsak po svoje, tako kot Rorchacove “packe”. Tebe spominja na ptičji iztrebek, doajen. Jaz pa lahko vidim tudi falično- vaginalni simbol z dvorogim uterusom. Mogoče bo imel podpražna sporočila, npr: ne poslušajte, ne opazujte, ne analizirajte, ne ocenjujte nas preveč, raje mislite na seks. Dvignite nataliteto.

  13. 1tastar pravi:

    A so tudi stole že not postavli?

  14. fuga pravi:

    Ja, ko bo smetiščna jama (odlagališče odpadkov) v Tenetišah pozidana in urbanistično na divje urejena, bomo lahko smeti odvažali na Brdo. Tam bo moderna privat razgrajevalnica za vse evropske odplake!

Komentiraj