Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dobiček za delavce?

30. november 2007 ob 18:41 | Katja Lenart |

Ministrstvo za gospodarstvo je danes predstavilo predlog zakona o finančni participaciji zaposlenih. Z zakonom, ki temelji na načelu prostovoljnosti, želijo po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka razvijati in spodbujati različne oblike udeležbe zaposlenih pri dobičku.

Zakon temelji na načelu prostovoljnosti, kar pomeni, da je udeležba prostovoljna, in sicer tako za delavce kot družbe, je pa zavezujoča, ko se o tem sklene dogovor oz. pogodba.

Izpostavljamo nekaj poudarkov:
Po predlogu zakona lahko družba delavcem izplača največ 20 odstotkov dobička posameznega poslovnega leta, a ne več kot 10 odstotkov letnega bruto zneska plač. Delavec lahko prejme največ 5000 evrov, velja pa le za delavce, ki so v rednem delovnem razmerju.

V državno blagajno naj bi po uveljavitvi zakona po dosedanjih analizah, kar je sicer odvisno od števila družb, ki bi se za tak sistem odločile, steklo na letni ravni od 10 do 15 milijonov evrov manj sredstev, je dejal Vizjak in povedal, da je zakon usklajen s finančnim ministrstvom.

Vizjak meni, da bi lahko o vsebini zakona že prihodnji teden dosegli soglasje med delodajalci in predstavniki delavcev, v prvi polovici decembra bi predlog že lahko obravnaval ekonomsko socialni svet, vlada pa bi ga lahko sprejela v tretjem tednu decembra. Po najbolj optimističnem scenariju bi DZ zakon lahko sprejel januarja, tako da bi se leta 2009 že lahko delil dobiček iz leta 2008.


Odgovori na novinarska vprašanja:



Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Vizjonar pravi:

    Minister Vizjak ima vizijo…!
    Kakšno ?
    Tele… vizijo !

  2. oskar pravi:

    Tovarne delavcem,zemljo kmetom.

  3. Mojca pravi:

    Hm, samo za delavce v rednem delavnem razmerju. Ja to pa potem res vključuje vse zaposlene…

Komentiraj