Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bo SDP Zoki premier?

30. november 2007 ob 19:56 | Denis Sarkić |

Predsednik hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je na izredni novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da Ljubo Jurčić ni več premierski kandidat stranke. Kot je pojasnil Milanović, je najožje vodstvo hrvaških socialdemokratov v dogovoru z Jurčićem odločilo, da bo SDP v pogajanjih s potencialnimi koalicijskimi partnerji in na posvetih s predsednikom države Stipetom Mesićem vodil predsednik stranke. Predvideno je, da bo predsednik Mesić danes zvečer sprejel SDP na posvete o sestavi nove vlade, ki jih je s predstavniki manjšin in predsedniki parlamentarnih strank začel v četrtek.

Ljubo Jurčić in Zoran Milanović stranka SDP
Ljubo Jurčić in Zoran Milanović ob čakanju na volilne rezultate v Zagrebu Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Če bo SDP dobila priložnost za sestavo vlade, bo Milanović premier, Jurčić pa postal podpredsednik vlade za gospodarstvo. Na novinarsko vprašanje, ali je s takšno potezo SDP prevaral volivce, ker je celotno kampanjo napovedoval Jurčića kot premierskega kandidata stranke, je Zoran Milanović odgovoril, da so pomembni cilji in programi, ki jih stranka zagovarja. Novinarji so Milanovića tudi vprašali, zakaj ni poslušal mnenja političnih analitikov, ki so govorili, da bi moral prej prevzeti odgovornost za sestavo vlade, kar bi verjetno prineslo še boljši volilni rezultat SDP. Milanović je odvrnil, da so raziskave SDP kazale nasprotno.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je medtem nadaljeval posvete. Prva sta bila danes na vrsti predsednika koalicije Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Josip Friščić in Đurđa Adlešić. Po ocenah večine političnih komentatorjev in analitikov bo ravno osem poslancev zeleno-rumene koalicije pretehtalo na stran SDP ali Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ), ki je relativna zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Pri predsedniku Mesiću so bili danes na posvetih tudi predsednik HDZ Ivo Sanader kot tudi predstavniki Istrskega demokratskega zbora (IDS) in Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB). Mesić je večkrat ponovil, da bo mandat za sestavo nove vlade ponudil potem, ko bodo znani končni rezultati volitev, in po posvetih z vsemi parlamentarnimi strankami, po katerih pričakuje dokaze, da imata HDZ ali drugouvrščeni SDP s svojimi koalicijskimi partnerji zanesljivo večino v saboru, kar pomeni 77 poslancev.

Pogovor s podpredsednico SDP Željko Antunović in Ljubom Jurčićem prejšnjo nedeljo za Vest:

Pogovor z Dijano Pleština, vdovo Ivice Račana prejšnjo nedeljo na sedežu SDP:

Denis Sarkić

P.S. Pogovora nista podnaslovljena, tistim, ki ne znajo hrvaščine se iskreno opravičujemo!

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. konec pravi:

    Kar dela mesič je velika svinjarjija, ampak upam, da mu bo uspelo!

  2. konec pravi:

    Konec koncev se še enkrat potrdi dejstvo, da ne postaneš demokrat čež noč, če si bil komunist ali fašist.
    Potem, da je Mesić liberalec ,pa je tipična balkanska farsa.

Komentiraj