Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pritisk na urednika?

29. november 2007 ob 21:00 | Denis Sarkić |

Novinar Dela in predsednik upravnega sveta še sveže ustanovljenega Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Peter Jančič je za Vest komentiral zadnje dogajanje v časopisni hiši Delo in tedniku Mag, še posebej v povezavi z v.d. urednikom Silvestrom Šurlo, sicer tudi članom ZNP ter tudi aktualne dogodke povezane z mediji in politiko. Hkrati je pojasnil, katerih prednovoletnih sprejemov za novinarje in urednike, ki jih tudi letos ne bo manjkalo v decembru, se splača udeležiti in zakaj nekaterih ne.

Jančič o dogajanjih znotraj časopisne hiše Delo d.d.:

Peter o sprejemih za novinarje in urednike:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. Rob pravi:

    Jah,vse po starem,samo akterji so se zamenjali in cunami gre tokrat v nasprotno smer

  2. Pepo pravi:

    Hja, res vse po starem… Nikakor ni dobro, da se dogaja to, kar se menda dogaja, nasprotni cunami ni nič boljši za novinarstvo kot prvi. A da to pojasnjuje gnida, kakršen je Janšič, ki je bil leto nazaj na Delu nastavljen popolnoma po politični liniji in je nadvse pridno sodeloval pri “spremembah”, je pa malo neokusno. Sarkić je to storil seveda nalašč, Jančič je pa enostavno preveč neumen, da mu ne bi nasedel.

  3. Denis Sarkić pravi:

    Jančič je nastopil kot insajder in v vlogi predsednika ZNP, ker DNS še ni ukrepalo, pa ni mogel nastopiti Grega Repovž… In ne žali, ker ti sledi brisanje!

  4. Carlos Contreras pravi:

    Kdor drugemu jamo koplje …

  5. Drago2 pravi:

    Lahko bi vsaj vprašali: g. Jančič, kako pa to, da ste še pred pol leta sami odstavljali Kajzerja, Graha…. in kako komentirate g. Zdolška, ki je ta teden povedal, da vas je osebno Janša nastavil….

    Ko bi vse to pojasnil, pa bi Jančič lahko začel moralizirati še o Magu.

  6. medek pravi:

    Kaj bi janšič jančič rad. Podgane šibajo sem ter tja.

    Še ena jokica Kalimero. Ojoj ubogi janšiči, kaj vam je bilo tega treba. Driska driskica to je komedija :)

    Mag je tako zanič časopis, da je vseeno če ga takoj ukinejo in pa tudi , če bi bil edini časopis v državi Pionirski list.

    Ja, ja , čist nič takega, le reakcije so pretirane in nedopustne, premier nas v jančičevem prevodu lahko jebe od uspredi in od uzadi. Beeee beeee

    Kaj ta janšič prikriva, da je tako skrivljen in sepetajoč, pa saj se bo ščrvičil.

  7. Rob pravi:

    Medek s tem,da je Mag zanič revija se ne strinjam.Res je bolj naklonjen saj vemo komu, ampak je še vedno velik del revije nevtralen.Vsaj jaz imam tak sistem,ko je neka tema aktualna,če že berem, si preberem Mag in Mladino v zvezi z to temo in si potem ustvarim mnenje nekje na sredini seveda. Če bi pa že moral reči,kateri tednik je bolj objektiven, Mag ali Mladina,je brez razmisleka odgovor Mag. Mislem,Mladina pa Repovž(urednik,ki je solastnik revije),hello,kaj bi torej morali ukinit,če že govorimo o tem? Aja pa št to,tisti,ki pravite,da je prav,če gre cunami v nasprotno smer,ste že kdaj slišali za “kolateralne žrtve”? Oz. ali dogajanja prej opravičujejo dogajanja zdaj? In bo potem kaj boljše,ali bo samo še slabše?

  8. konec pravi:

    Levičaji so se ponovno zedinili in želijo - legalno - ali nelegalno, demokratično ali nedemokratično, s pomočjo para-državnih aparatov ponovno na oblast -vsaj 15 let - in to je to.

  9. Politkomisar pravi:

    Na desničarje se ni zanesti, Rob in konec. Ko volimo predsednika države, volijo levo, namesto, da bi razgrabili Češpljevčevo in Janšičevo Delo, so ga množično odpovedovali in naročali levi Dnevnik, tako butasti so desničarji, da ne opazija, kako kul sta demokracija in Mag, da ju ne kupujejo, ampak berejo levo Mladino in leve bloge in zraven pizdijo. Dve možnosti sta: da jim za dober denar, seveda, levičarski novinarji naredimo spodoben desničarski cajteng tipa frankfurterica in ciriherca ali npr. Delo pred prihodom slonov v trgovino s porcelanom, če še to ne bo pomagalo, se bo izkazalo, kar je že splošno znano, da so desničarji nepismena čreda ovac, in pa, da je ljudstvo za zamenjati, ljudstvo, saj voditelji so pametni!

  10. Politkomisar pravi:

    P.S.: Peter Janšič je ubožček: za pet minut slave, bo do konca življenja sam pil kavo. Prijateljski nasvet: ne službo, zamenja naj poklic. Prihodnjič pa naj ne leze v prevelike čevlje, posebej še, če jih nihče drugi pred njim hotel obuti. So smrdele po švicu, in pošvedrane so bile.

  11. Drago2 pravi:

    Kar dobro mu gre. Najprej je bil politično nastavljen, zdaj pa moralizira o političnih nastavitvah v imenu anonimnega društva novinarjev.

  12. Rob pravi:

    Še mal,pa bom spet preklical vse naročnine za revije in časopise in se spet naročil na Sportske novosti,jeba :)

  13. Q pravi:

    Magu se sedaj dogaja to, kar se je prej Delu. Zanimivo.

  14. Maatjazh pravi:

    @Denis, pohvala. Prvič, za odločitev o tem intervjuju. Drugič, za dovolj korektno vodenje pogovora.

    Če že hvalim, pa še mala konstruktivna kritika: glede govora predsednika vlade ob vložitvi zahteve za zaupnico si zastavil kaptativno vprašanje, sugeriral si odgovor z lastno opredelitvijo, kako naj bi se glasil. To se pri intervjuju navadno ne obnese najbolje. Drugače pa - res super.

    Si videl, da lahko novinar ali urednik v nekem mediju razmišlja še celo drugače od odgovornega urednika? Zanimivo, ne?

    @Rob, jaz sicer ne berem časopisov, vendar pa se mi zdi za nekoga, ki to počne, zelo modro, da si sestavlja informacijski mozaik z njihovim kombiniranjem. Tudi glede anomalije ki nastaja pri Mladini in še zlasti pri DNS, da je bistveno okrepljen vpliv lastnikov (prek Repovža) na novinarsko avtonomijo, se očitno strinjava.

    @Medek, kultiviraj malo svoj način izražanja, da te bo mogoče jemati bolj resno.

  15. Denis Sarkić pravi:

    Maatjazh, hvala. Moje videnje seje o zaupnici vladi je pač takšno, poslušal in gledal sem premiera kaj govori in v grobem ti lahko rečem, da je bila to napoved utišanja medijev, vseh, ne samo tistih, ki slabo poročajo o vladi, na nek način je medijem hotel odvzeti kredibilnost, kar bi v naslednjem volilnem letu lahko spretno koristilo vladajočim strankam (ali vsaj SDS), da svoje volivce prepričujejo v stilu, kar pišejo mediji sploh ni res, ampak tisto kar pravimo mi (oziroma premier)! Zato je bilo tako tudi v intervjuju, je pa zato Jančičevo mnenje drugačno. Pluralnost.

  16. Maatjazh pravi:

    Sploh ne problematiziram tvojega mnenja, ki je legitimno. Niti Jančičevega. Tu me zanima (čustvena) distanca spraševalca, ki omogoča vprašancu prost premislek o odgovoru. Kaptativno vprašanje je vnaprejšnja opredelitev spraševalca do pričakovanega odgovora in je npr. pri zaslišanju pred sodiščem nedovoljeno, medtem ko ga policija še vedno uporablja. Inkvizicija pa je, kot veš, sploh rada narekovala odgovore. V bistvu gre za stil spraševanja. (S tem najprej nisem mislil težiti, a če si se že oglasil, bom povedal tudi to.)

    Drugo je komentar. Tedaj pa je na vrsti avtorjevo osebno mnenje! Če je argumentirano, bo delalo, če ne, bomo odmahnili z roko in brali koga drugega.

    In kar se tiče pluralnosti: so ljudje, ki vidijo celo sliko. Zanje je premalo, če jim pokažeš samo detajl. No, ravno zaradi tega pa sem tvoj intervju z osovraženim Jančičem pohvalil.
    Lep pozdrav in hvala za odgovor.

  17. Denis Sarkić pravi:

    Bom v prihodnje imel to tvojo razlago v mislih in se bom poskušal distancirati od razmišljanja Denisa Sarkića in mislil ter spraševal kot Denis Sarkić. Ne zafrkavam, bom poskusil biti med spraševanjem bolj neodvisen od samega sebe. Morda boste še presenečeni.

  18. lucko pravi:

    @Peter Jančič:
    Temu, da ni razprave je oporekal tudi SD, SNS in Zares… Ne imej nas za kretene in ne razlagaj, da je to rekel le LDS…

  19. konec pravi:

    Politkomisar tvoja ideologija te je že zaslepila.
    V Sloveniji ni desničarski časopiov, so vsi levičarski, zato desničar bere tuje časopise in tuje svobodne dnevnike.

    Edino kar zmernemu demokratu evropskemu desničaju gre naživce je dejstvo, da slovenska “kultura” (beri ustanove, univerza itd.) ima strašne težave in umske blokade z določenimi izredno pomembnimi svetovnimi in evropskimi tokovi.

Komentiraj