Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zavezani branju

27. november 2007 ob 23:12 | Maja Andlovic |

Danes so v Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu odprli 23. slovenski knjižni sejem. Novost letošnjega sejma je brezplačna vstopnina za vse obiskovalce. Trajal bo do nedelje, 2. decembra, in bo vse dni odprt od 9. ure zjutraj do 20. ure zvečer, zadnji dan pa do 18. ure. Predstavilo se bo 100 založnikov, ki bodo na ogled in v prodajo ponudili 4000 knjig, ki so izšle v zadnjem letu, ter več kot 10.000 knjig iz preteklih let. Spremljevalne prireditve bodo Debatna kavarna, Šolski knjigosled, Forum za obiskovalce, druga letošnja novost Bralnica in razstava na temo knjig in branja.

Predsednik upravnega odbora Zbornice založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije Mitja Zupančič je spregovoril o nekaterih podrobnostih letošnjega sejma, mesto slavnega govornika je pripadlo publicistu, filozofu in fotografu Evgenu Bavčarju, dobitnik največjega priznanja letošnjega sejma, Schwentnerjeve nagrade, pa je založnik Slavko Pregl. Prireditev sta povezovala Živa Rogelj in Peter Poles.

Evgen Bavčar: “Brez besede smo, obstajamo. Ko ni besede, nas ni več.”

Nagrado za najboljši literarni prvenec je prejela Gabriela Babnik za roman Koža iz bombaža. Najboljša mlada prevajalka je Nada Grošelj, ki je prepričala s prevodoma Ugrabitev Prozerpine Klavdijana in Zgodovina branja Alberta Manguela. Krilatega leva za najbolj kakovostno izdelavo knjige je prejel Gorenjski tisk za knjigo Cubo slaščice, lento za miss najlepše slovenske knjige 2007 na področju oblikovanja pa so prejeli Matjaž Wenzel, Peter Škerl in Helena Vrišer, Matjaž Tomažič, Mateja Jenič in Radovan Jenko.

Teater Narobov je predstavil sodobnego verzijo Levstikovega Martina Krpana, svoje najljubše književne junake nam je zaupal novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk, ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran pa nam je svetoval, katera knjiga bi sodila v domačo knjižno zbirko vsakega Slovenca.

Teater Narobov: “Kaj pa, če greš ti tokrat z mano, švercat tele računalnike?”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj