Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vsi so zmagovalci

27. november 2007 ob 19:35 | Denis Sarkić |

Minister za javno upravo Gregor Virant in predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik sta danes nekaj pred tretjo uro popoldne podpisala sporazum, s katerim se vlada zavezuje, da se število zaposlenih carinikov ne bo zmanjšalo, in za sprejem ukrepov, ki bodo nevtralizirali posledice vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Glede plač pa se obe strani strinjata, da bodo pogajanja potekala v okviru rednih pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor.

Sindikat je s podpisom sporazuma stavko prekinil. Kot je na novinarski konferenci povedal Virant, je vlada pristala na stavkovno zahtevo, da število zaposlenih ostaja na sedanji ravni, kar pomeni, da carinski upravi ne bo potrebno v letošnjem in prihodnjem letu zmanjševati števila zaposlenih, kot je bilo predvideno sprva. Glede plač sta se obe strani dogovorili, da bodo pogajanja potekala v okviru pogajanj za panožno kolektivno pogodbo za javno upravo. Minister pa je ob tem povedal, da bodo odpravljene nekatere notranje krivice v carinski upravi, med katerimi je izpostavil to, da se bodo lahko določena delovna mesta, ki sicer zahtevajo visoko strokovno izobrazbo, sistemizirala tako, da bo pri njih zahtevana višja strokovna izobrazba z določenim številom let delovnih izkušenj.

Pred pogajanjem na ministrstvu za javno upravo:

Razlaga ministra in sindikalnega zaupnika po podpisu sporazuma:

Novinarska vprašanja z rokovanjem Viranta in Pečnika na koncu:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Matej pravi:

    Ali je samo občutek ali Virant, kot edini v tej vladi, deluje (vsaj skuša delovati) na podlagi konsenza, dogovovarjanja, poslušanja ter upoštevanja druge strani? Gospod kar malce izstopa, a ne? Se kdo pridružuje?

  2. G7 pravi:

    Na začetku mandata je sicer kakšno kozjo ustrelil, ko je ustvarjal teren za zamenjave v državni upravi in ko je skozi statistične piruete dokazoval nižjo zaposlenost v javni upravi. Je pa vse skupaj uspel predstaviti brez nepotrebne demamogije - delo pa je opravil profesionalno za svojega naročnika. Kar se mene tiče najboljši minister v tej sestavi.

  3. RS pravi:

    Lahko bi rekli da je dr. Virant res edini član Janševe vlade, ki ni tako strankarsko ali koalicijsko obremenjen kot njegovi kolegi. Ne podpiram Janševe vlade, je pa edina “svetla” točka minister Virant. Deluje kot strokovnjak in ne kot strankarska maskota. Moje mnenje izhaja tudi iz izkušnje, ko sem ministra poslušal na predavanjih kot študent Fakultete za upravo, kjer je snov podal razumljivo, brez občutka, da predava eden izmed Janševih ministrov. Strokovnjak na mestu!

  4. medek pravi:

    @RS
    Kakšen strokovnjak je ta tvoj ljubljenček Virant, za metanje polen pod noge protikorupcijski komisiji.

    Očitno je virant strokovnjak za korupcijo :)

  5. Ted pravi:

    Mislim da je strokovnjak za korupcijo pri nas Kos :P.

Komentiraj