Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nasilje nad ženskami

27. november 2007 ob 2:47 | Nejc Jemec |

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki smo ga obeležili 25. novembra, so nekatere nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko nasilja nad ženskami, sklicale novinarsko konferenco.

Špela Veselič iz društva SOS telefon, Violeta Neubauer, članica Odbora Združenih narodov za odpravo diskriminacije žensk, Katjuša Kodele Kos iz društva Ključ, Lili Vučenovič, Društvo za nenasilno komunikacijo, in Metka Naglič, Amnesty International Slovenije, so orisale problematiko nasilja nad ženskami ter poudarile, da je treba na težave opozarjati in si prizadevati za izboljšanje stanja skozi vse leto.

Izpostavile so sprejemanje zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki je v parlamentarni proceduri, a spomnile, da bo treba zakon predvsem uresničevati v realnosti - tudi z usposabljanjem in izobraževanjem vseh organov in organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja nasilja v družini. Društvo za nenasilno komunikacijo, društvo SOS telefon, Ženska svetovalnica, društvo Ključ, zavod Emma in Amnesty International so pripravili tudi izobraževalno-informativno prilogo z naslovom Nasilje! Kaj lahko storim?, ki jo bodo priloženo nekaterim revijam in časopisom posredovali javnosti, s čimer želijo opozoriti na problematiko nasilja nad ženskami in nasilja v družini.

Lili Vučenovič, Špela Veselič, Katjuša Kodele Kos in Metka Naglič.

Lili Vučenovič: “Nasilje nad ženskami je res široko razširjeno.”

Še nekaj odgovorov na vprašanja novinarjev o tem, ali je Slovenija, kar se nasilja nad ženskami tiče, odgovorna država. Zanimalo nas je tudi, kako si predstavljajo večkrat poudarjeno implementacijo zakona in kakšni so obeti za to, da bi se na obravnavanem področju v prihodnje opravila poglobljena raziskava. Poleg že omenjenih, je odgovarjala tudi Violeta Neubauer.

Lili Vučenovič: “… pričakujemo, ne vemo pa kdaj - čeprav ta raziskava se obljublja že zelo dolgo, žal.”

Neubauerjeva je izpostavila tudi odgovornost države pri nasilju v družini. V tej luči je predstavila primer iz Avstrije, kjer so nevladne organizacije, zaradi smrti dveh avstrijskih državljank turškega porekla - obe sta bili žrtvi družinskega nasilja - državi očitale del odgovornosti zaradi neukrepanja. Njeno pripoved bomo objavili, ko odpravimo “tehnične težave”.

Violeta Neubauer: “Dejstvo je, da v primeru, ko sta obe žrtvi pokojni, učinkovite rešitve za njiju ni več.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Robert Q. pravi:

    In nasilje nad moškimi?
    Every fourth of the ca. 200 interviewed men suffered an act of physical violence by their
    latest partner at least once or in some cases several times.

    Psychological violence within relationships was reported with far greater frequency than
    physical violence

    Vir

  2. Igor Đukanović pravi:

    Drži, Robert. A “psihično trpljenje” marsikateri moški nasilnež uporablja kot izgovor za relativizacijo svojega fizičnega nasilja.

Komentiraj