Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo je zmagovalec?

26. november 2007 ob 8:54 | Denis Sarkić |

Po začasnih podatkih hrvaške volilne komisije (DIP), ki so jih objavili ob 4. uri zjutraj, bi imela Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) v šestem sklicu hrvaškega parlamenta po preštetih glasovih v desetih hrvaških volilnih okrajih 60 poslancev, Socialdemokratska stranka (SDP) pa 57 poslancev. Koalicija Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalna stranke z regionalnima partnerjema PGS in ZDS je tretja z osmimi poslanci.

Vestna kamera je razglasitev rezultatov spremljala v štabu stranke SDP (v štab HDZ nismo mogli, ker je bila prevelika gneča), kjer so privrženci stranke skupaj s predsednikom SDP Zoranom Milanovićem pričakovali zmago, a je ta za las ušla nazaj k stranki HDZ in Ivu Sanaderju. Vendar to še ne pomeni, da bo HDZ zares zmogla sestaviti vladno koalicijo, saj je blok t.i. levo-sredinskih strank dobil večino v hrvaškem Saboru in je zato SDP že začela razgovore o svoji koaliciji, za sestavo vlade pa morajo predsedniku Stipetu Mesiću pokazati podpise 77 saborskih poslancev. Po nogometni evforiji, ko je Hrvaška premagala Anglijo, bo zdaj kar nekaj dni na vrsti vladna…

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. srina pravi:

    “za sestavo vlade pa potrebujejo predsedniku Stipetu Mesiću prinesti podpise 77 poslancev” - slovnični auuu!

  2. Denis Sarkić pravi:

    Bo zdaj v redu? Je bila noč brez spanja…

  3. konec pravi:

    Glavno, da HDZ ima več poslancev kot SDP, tako da bodo slovenski jugonostalgiki s težavo naprej propagandirali “krasno” komunistično obdobje.
    Najbolj pa sem zadovoljen, da je v Dalmaciji popolnoma zmagal Sanader - še bom hodil tja na počitnice.
    Bratje Hrvatje vsaka čast!!

  4. Miško pravi:

    Tole bo sranje. Naj bo na oblasti HDZ ali SDP, oboji bodo talci jastrebov v svoji ter v malih strankah (HSS in HNS). Spet se bo pokazal t.im. “podpiši-zanikaj” sindrom. Z njimi nas čakajo težki časi.

  5. pijano pravi:

    me sploh ne zanima kateri koli bodo bomo imeli z njimi sranje

  6. SLS-Štajerski odbor pravi:

    @konec

    Sramotno je, da se nekateri Slovenci identificirate za brate s Hrvati. V SLS podpiramo Zavod 25. junij in celovitost Piranskega zaliva.

  7. srina pravi:

    V redu. :)

  8. t-mac pravi:

    HDZ je mogoče zmagal, nima pa ravno velikih šans za oblikovanje vlade. HNS že od začetka podpira SDP, dve potencialni zaveznici HDZ-ja, HSP in Glavaševa HDZ (faction party) pa sta rekli da v nobenem primeru ne gresta v koalicijo s HDZ in da ne bodo podprle nikogar. Prav tako pa je iluziorno pričakovati, da bo 8 manjšinskih poslancev podprlo Sanaderja, slednji je mogoče (paradoksalno) še najmanj osovražen v HSS-HSLS. HDZ resda ima največ, 61 poslanskih mest v Saboru, me pa zanima kje bodo dobili ostalih 16…

  9. t-mac pravi:

    popravek, po novih podatkih jih HDZ rabi le še 11… a se zna zgoditi nemška situacija???

  10. konec pravi:

    Upam, da pridejo na oblast pridejo “novi” (prav smešno) levičarji ampak glavno, da je HDY ostal vodilna stranka. Najbolj problematične in nevarni pa se mi zdijo rezultati v Istri, kjer lokal-nacionalisti (seveda se imajo za “levičarje”, kajti samo od njih lahko dobijo privilegije, kakor v bivši jugoslaviji), kar pomeni , da bodo odnosi med Slovenci in Hrvati še vedno težki zaradi Istre (čeprav v Istri bodo trobili drugače).

  11. SLS-Štajerski odbor pravi:

    Istra, Slavonija in Dalmacija se bodo osamosvojili od Hrvaške.
    časopis Slobodna Dalmacija

  12. konec pravi:

    SAMO ISTRA.

Komentiraj