Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Boško pisal Janezu

24. november 2007 ob 1:15 | Denis Sarkić |

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot
Boško Šrot v športni dvorani Zlatorog v Celju Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Na zadnje očitke predsednika vlade Janeza Janše na račun predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota (sicer tudi člana stranke SD) o t.i obvladovanju večine slovenskih medijev in sokrivde laščanov za povišane cene trgovskih izdelkov ter posledično tudi visoko inflacijo, se je pivovarski direktor Šrot odzval v pismu premieru Janši.

Pismo, ki ga objavljamo v celoti, je na trenutke prav razburljivo:

Spoštovani g. predsednik vlade,

v zadnjem tednu ste podali več obtožb, ki jih Pivovarna Laško in njeno vodstvo ne moremo prezreti. Ker so obtožbe letele tudi na druga slovenska podjetja, posameznike in medije, smo pričakovali, da si bodo etiketirani in kriminalizirani upali dvigniti glas zoper takšno nedopustno ravnanje. Očitno je, da živimo v iluziji demokracije, saj drugače od predstavnikov medijev odzivov ni bilo. Vaših napovedanih represivno političnih ukrepov se ne bojimo.

Obsojamo vaš neupravičen napad na slovenske medije in napad na slovenske družbe, ki so steber slovenskega razvoja. Napovedali ste boj proti tajkunsko-političnim povezavam, pri tem pa izpostavljali ugledna in uspešna slovenska podjetja, ki zaposlujejo in izplačujejo nadpovprečne plače, državi plačujejo davke in jo navsezadnje predstavljajo v svetu.

V svojih občilih jih blatite. Uspešne posameznike obtožujete, da so svoje premoženje pridobili na nedovoljen način. Zanimivo je, da ste to ugotovili šele po treh letih vladanja. Sprašujemo se tudi, kaj ste storili zoper klientelizem v lastnih vrstah in predvsem v državnih podjetjih, kjer se pase veliko obrtnikov s pravimi članskimi izkaznicami. Že vpogled v javno dostopne vire pokaže, da se je prihodek teh obrtnikov zadnjih letih enormno povečal. Verjamemo, da se bo vlada lotila prav teh tajkunov, ki pri državnih družbah netransparenteno uresničujejo svoje poslovne ideje in brezsramno bogatijo na račun dogovorjenih poslov. Pri tem pa še najdejo čas za partijo golfa s političnimi veljaki.

Vzroke za inflacijo ste iskali povsod, samo pri sebi in vodenju vlade ne. Sprožili ste pravi kulturni boj, in to na področju, za katero je najbolj odgovorna vlada. Skrivanje za proizvajalci in trgovci, ki so odvisni od gibanja svetovnih cen, je sicer premetena, a ne modra odločitev. Dvig cen se v Sloveniji ni zgodil samo na področju živil, temveč tudi v storitvah (bančne, zavarovalniške, javna komunala, zdravstvo, energija …), na katere pa ima največji vpliv prav vlada s svojo lastniško in upravljavsko politiko. Dviga marže pri naftnih derivatih in še sveže napovedi dviga cen električne energije niste ne grajali ne preprečili. Najbrž so tudi za ta dvig krivi proizvajalci.

Nerazumljiva je dvoličnost, ki jo dopuščate. Če že pritiskate na družbe, ki niso v državni lasti, bi morali enako politiko voditi pri lastnih družbah, ki pa so res monopolisti na trgu. Pivovarna Laško spremlja svetovne cene surovin. Večina proizvajalcev pijač se je že sredi leta prilagodila dvigu cen za pet do deset odstotkov. Dvigu cen smo se v tem letu odpovedali in ni razloga, da tako ne bi ravnala državna podjetja, na primer proizvajalci in distributerji elektrike. Tem dobrinam se Slovenci težko odpovemo ne glede na postavljeno ceno. Vlada tako vodi dvojno politiko do svojih in zasebnih podjetij.

Pivovarno Laško ste omenjali tudi kot medijski konglomerat. Drugače od vseh dosedanjih vlad in tudi vaše, se Pivovarna Laško nikoli ni vtikala v kadrovanje urednikov in narekovanje vsebin. Razumemo, da je to za vas boleče. Kot lastniki Dela tega ne dovolimo nikomur. Želimo neodvisen in verodostojen medij, na katerega ne bo vplivala aktualna politika. Seveda ta medij ni kriv za slabo podobo Slovenije v svetu, saj korektno poroča kot mnogi, ki niso v vaših krempljih.

V naši 180-letni zgodovini Pivovarne Laško smo preživeli marsikaj. Od menjave političnih in gospodarskih sistemov, sovražnega prevzema, do vstopa v kapitalizem in tržno gospodarstvo. Pred več kot desetletjem je pivovarna postala ena izmed prvih slovenskih delniških družb. Danes je v lasti 10.000 delničarjev. V celotni skupini Pivovarna Laško zaposlujemo sposobne ljudi ne glede na njihove konjičke, politično opredeljenost ali znanje golfa. Dokaz za to je predsednica nadzornega sveta osrednjega slovenskega časnika, ki je dolgoletna pripadnica SDS in tudi vaša sodelavka. Po vašem prikazovanju dejstev bi lahko napačno sklepali, da Delo vodi vaša politična stranka. Vendar v naših vrstah ni prostora za klientelizem in nepotizem. Pomembni so samo rezultati. Naši so odlični, kakšni pa so vaši, bomo volivci povedali na skorajšnjih volitvah.

Boško Šrot

predsednik uprave Pivovarne Laško

Ali se je v Sloveniji ponovno začela invazija pisem, naslovljenih na premiera Janšo, v tem trenutku ni mogoče napovedati. Za pričakovati je le, da bo v prihodnjih dneh v javnost priromalo še kakšno, premier pa se bo na njih verjetno odzval nekje povsem nepričakovano. Morda ob robu obiska vlade v kakšni slovenski regiji ali pa zopet kar v Državnem zboru. Vest bo tam!

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. tiib pravi:

    Tole je pa ostro kot britev.
    Zakaj se našemu Velikemu vodji sfiži vsako prijateljstvo?? Vedno, vsa po vrsti… Le zakaj?
    Zgotovo so krivi bivši prijatelji in ne Vodja.

  2. preveč patetično? « Gabronklov blog pravi:

    […] potezo; Janšo sta namreč na njegove manipulatorne izjave ob obrambi zaupnice v pismih opozorila direktor Pivovarne Laško Boško Šrot in celo odgovorni urednik Dela Janez Markeš. V odgovor je v javnost pricurljalo pismo domnevne […]

  3. tina pravi:

    Ali je Janša res mislil, da se bo cela Slovenija podelala- tako kot njegova koalicija,ko bo pričel uporabljati metode, ki se jih je naučil v raznih političnih šolah v prejšnjem sistemu.Naučil se jih je zelo dobro, samo pozablja, da se je tudi narod od takrat marsikaj naučil, predvsem to, da ne naseda več-upam- takšnim, ki so jih polna usta lepih besed, ko obljubljajo, ko pa je treba pokazati rezultate, so pa vsi od Poncija in Pilata krivi, da jih ne morejo izolniti. Edino, kar ni obljubil, je pa naredil, da je v Sloveniji vedno več takšnih, ki od svojega dela ne morejo niti preživeti več in, da je danes do postati klošar samo korak. To mu je dobro uspelo.
    Naj poroči lepo Urško in živi srečno z njo do konca svojih dni,Slovenijo pa naj pusti pri miru, ker ji ni več dorasel.

  4. Jan pravi:

    Me zanima kateri ostali slovenski mediji bodo še pismo objavili v celoti in le trgali izjav iz konteksta…

  5. joze pravi:

    Če se je kdo podelal se je Boško “buha” Šrot, ker se zaveda, da mu lahko JJ s pomočjo ATVP vzame bogastvo nakopičeno v Pivovarni Laško. Zaradi nespoštovanja prevzemne zakonodaje, lahko šrotovcem odvzamejo glasovalne pravice, na skupščini se izglasuje zaprta dokapitalizacija podjetja in tako pade glava celjskemu tajkunskemu loncu.

  6. Jaka pravi:

    Citiram: Edino, kar ni obljubil, je pa naredil, da je v Sloveniji vedno več takšnih, ki od svojega dela ne morejo niti preživeti več in, da je danes do postati klošar samo korak. To mu je dobro uspelo.

    Pa kje ti živiš? A si ti normalna? Kaj pa je naredil da sedaj lahko posataneš klošar naslednji dan! V prejšni vladi seveda to ni bilo mogoče! Daj daj no saj argument dej zakaj bi sedaj lahko bil takoj klošar prej pa ne, no da slišim.

  7. Kaktus pravi:

    Janša vidi v vseh “nasprotnikih” in drugače mislečih SOVRAŽNIKE.

    In če namesto povezovanja in poudarjanja skupnih točk podarjaš razlike in delitve, kmalu ostaneš sam.
    Janša ja napadel medije, novinarje, sindikate, volilce in volilke, kapital, tajkune, partizane, “komuniste”, …….

    Mislim da je pomembno vprašanje: Koga Ivan še ni napadel?

  8. 1tastar pravi:

    Srajne, pa taka žlahta!

  9. anica pravi:

    štajerc je udaril direktno med roge !

  10. tomaž pravi:

    Ob tej vladi se lepo vidi, kakšna vlada ne sme biti. Namesto da bi govorili o dobrih stvareh, se stalno vnašajo razdori.Štajerc pa ima jajca,(za razliko od Pahorja).

  11. medek pravi:

    sLs sds

    VSE JE ISTO SRANJE

  12. fifi pravi:

    Pismo je dokaj vulgarno, pa tudi malček sumljivo, če se spomnimo na nedavno Markešovo izvajanje v Delu. Dokler bosta v tej državi politika in kapital tako brezbrižno harala po medijih, ni nikomur zaupati.

  13. šasldirt pravi:

    Tisto o “krempljih” bi Šrot res lahko izpustil, ker vse skupaj spravlja na čustveni nivo, kar pismu jemlje kredibilnost.

  14. lacko pravi:

    Med dolžnosti voditeljev ne sodi samo to, da ukazujejo pravično in s čisto vestjo, marveč da tudi pravočasno odstopijo, zato spoštovani predsednik vlade R Slovenije g. Janez Janša, čas je da odstopite, ker za vas velja, demokracija je umetnost, kako ste ljudstvo v imenu ljudstva svečano potegnili za nos.

  15. Marjeta Muhič pravi:

    Boško kdo pa sploh ste? En slovenski tajkun, ki si je na nelegalen način nagrabil kapital. Saj mi ni za Union, pijem tudi vaše pivo, pa ga ne bom več dolgo. Način kako se “pasete” po SLO prostoru mi je pa oduren. Malo glejte na svoj pretiran apetit, da se vam ne bo kdaj kaj zataknilo. Ni vse v denarju.

  16. joze pravi:

    @Marjeta Muhič

    Ne boš verjela, Pivovarna Laško ima v lasti tudi Pivovarno Union…

  17. optimist pravi:

    ni bila dovolj “tezgica” v četrtek, že med vikendom je nacionalka propagirala, da pa, v ponedeljek, ob šestih, glasovanje o zaupnici,na drugem programu, ne prezrite… favorita

    srečkovo pismo je vsota vtisov
    ne govori samo zase

  18. 007 pravi:

    Bravo Štajerci!!!!! Koga je le mislil v pisanju Boško? Pa ja da ne koga v Intereuropi? Bivšega komunista,policaja,mistra 6%,trgovca s smrtjo pod vodstvom.Mesije s Kaščakovga hriba.

  19. brjanc pravi:

    me zanima, ali se bo v svojem lovu na tajkune spomnil tudi na svojega kolega Igorja Laha… Aja, saj je bil ravno letos oproscen in posten…

  20. katapult pravi:

    Ni res da Veliki vodja uniči vsa prijateljstva!!
    Še vedno prijateljuje z bivšimi pripadniki vojske. Žal le slepo sledenje Vodji, kar je poglavitna značilnost pravega vojaka, vodi do večnega, vdanega prijateljstva z Princem Teme.

  21. bojc1 pravi:

    Kar nekaj zanimivih trditev v t.i. odprtem pismu (človek bi pričakoval bolj argumentirano razpravo, ki pa v Sloveniji le redko uspe, še zlasti, če so sogovorniki različnih strankarskih barv):
    - nadpovprečne plače (prodajalke Mercatorja jo čutijo vsak dan);
    - vtikanje te in prejšnjih!?! vlad v urednikovanje Dela (zanimiva ugotovitev);
    - bogati posamezniki z uspešnim delom (preparkiranjem delnic….);

    Žal bo v Sloveniji kapital vse bolj krojil politiko - del tega konglomerata P laško z Delom in Mercatorjem si je zakuhal tudi Janša (prek Starina Kosmove, ki je za uslugo verjetno dobila odlično službo v Delu). Guverner Kranjec je dal lekcijo t.i. nacionalnim šampionom, kar PL vsekakor je (pa ima odlično pivo in sokove), kljub odmevnim poslovno športnim rezultatom pa žal ostaja priokus izkoriščanja vertikalnih oligopolnih in monopolnih povezav, saj je temeljito cenovno politiko v opazovanem obdobju možno dokazati le s pomočjo relevantnih podatkov (končna cena piva je edina znana vsem potrošnikom, urad za varstvo konkurence pa bi lahko pridobil tudi prodajne cene pijač proizvajalcev, marže, nabavne stroške surovin itd. in na ta način strokovno in učinkovito ovrgel trditve vlade, trgovcev ali proizvajalcev. Se je pa od prihoda ASK na Delo izrazito spremenila ueredniška politika - od izbora in načina objave pisem bralcev, do tem, ki jih časnik komentatorsko objavlja….dinastije pa so na majhnih trgih še bolj opazne in lahko tudi uničujoče kot na velikem trgu. PL vsekakor želim veliko poslovnega zdravja, modrih poslovnih odločitev in veliko poslovnih uspehov na tujih trgih, doma pa poslovanje v kar se da konkurenčnih pogojih v zadovoljstvo končnih potrošnikov - kupcev njihovega blaga in storitev.

  22. bojc1 pravi:

    o pritiskih PL pa si preberite v blogu Alme Sedlar:
    http://alma.blog.siol.net/2007/11/23/zakaj-sem-podpisala-peticijo/
    me zanima komentar B. Šrota?

Komentiraj