Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rasna nestrpnost?

23. november 2007 ob 0:12 | Denis Sarkić |

Poslanec SDS Rudolf Petan je na novinarski konferenci dejal, da interpelaciji proti notranjemu ministru Dragutinu Mateju v SDS-u izrecno nasprotujejo zato, ker spodbuja rasno nestrpnost, kršenje človekovih pravic in spodbuja nasilje ene etnične skupine nad drugo. Pri tem je izpostavil očitke iz interpelacije glede romske družine Strojan. Petan je pojasnil, da se je zadeva Strojan začela z “brutalnim napadom na domačina na njegovem posestvu”. Ob tem je očital predlagateljem interpelacije, da niso pokazali obžalovanja, ko je prišlo do omenjenega pretepa. Petan je prepričan, da je minister Mate s svojim posredovanjem v Ambrusu umiril strasti in tako preprečil še več žrtev. Po njegovem mnenju je interpelacija eno samo nasprotje, brez jasne niti in ustreznih temeljev. Na koncu uvoda je Petan poudaril še Matejeve zasluge za uvedbo schengenskega režima na slovenski južni meji s 1. jaunarjem 2008 in se vprašal ali je ta njegova uspešnost za nekatere toliko moteča, da so zato začeli z interpelacijo zoper ministra.

Uvodne misli poslanca Rudolfa v zvezi z interpelacijo, ki po njegovem spodbuja rasno nestrpnost:


from Vest1 on Vimeo.

Petan odgovarja na vprašanja novinarjev o svojih uvodnih mislih in drugih očitkih iz interpelacije:


from Vest1 on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. xp pravi:

    Poslušajte tega Petana. Ne vem ali je ta človek neumen ali se samo dela neumnega ali pa misli, da smo mi neumni. Argumenti, ki jih navaja bi vzdržali, če nebi poznali celotne zgodbe. V Ambrusu ni napadal cigan ampak Slovenec. Res so cigani delali pred tem probleme. Če izpeljem analogijo, bi moral ves svet biti hvaležen Hitlerju, Himlerju in SS, ker so nesramne židovske oderuhe rešili tako, da so jih namestili v Dachau in Auschwitzu. S tem so branili nedolžni nemški narod pred temi zalegami. Kaj če bi se kakšnemu Nemcu utrgalo in bi ubil kakšnega žida. Za paznika, ki je pobil kup židov v taborišču, so še pred II. svetovno vojno, sodili in oprostili. Obrazložitev sodbe : “Bil je še posebej občutljiv ob pogledu na žide, zato je razumljivo, da je prišlo do tega dejanja!”

    Pol pa si upa govoriti o pravni državi, ko je horda pijanih in podivjanih domorodcev hotela linčati skupino ciganov. Mate pa v stilu Miloševiča “NIKO NE SME DA VAS BIJE!”. Mislim, da je ta država res v totalnem kurcu. Govori o preventivni izselitvi. Dolžnost države, posebej še pravne je, da varuje vse in vsakogar. V tem primeru je preko ministra Mateja delovala država tako, da je organizirala prisilno selitev. Tam ni bilo svobodne volje. Ciganom so rekli bolje, da greste, ker vas bodo pobili. Ne vem ali je to sploh možno, kar poslušam.

  2. Q pravi:

    Svašta!!!!!

  3. xp pravi:

    Kje je rekel, da bodo zažgali celo Dolenjsko. Petan LAŽNIVEC !
    Mirko Strojan, poglavar romske družine, ki se je preselila v Postojno, je zaradi protesta krajanov občine Ivančna Gorica in zapor, ki so jih krajani postavili na cestah ob morebitni vrnitvi družine v Dečjo vas za 24ur.com povedal, da vaščanom Malega Hudega ne zameri upora, ne more pa verjeti, da policija ne prepreči protesta krajanov Zagradca. »Zbirajo se na moji zemlji. Zapirajo cesto, ki vodi do moje zemlje. To so največji gnoji. Vse bom zažgal. Zagradec bo gorel in vsi bodo bežali. Nimajo pravice zapirati našo pot. Po celi Sloveniji se zbirajo Romi. Podporo so nam izrekli tudi hrvaški Romi. Naj krajani Ivančne Gorice ne mislijo, da smo sami,« je izjavil Strojan in dodal, da je njihova preselitev sramota za državo in policijo.

  4. xp pravi:

    Aja še to, čestitke Denis in ostali novinarji, enkrat za spremembo ste bili malo bolj neprizanesljivi. Kdor pazljivo posluša vidi, kakšen podenj od politikov imamo.

  5. Carlos Contreras pravi:

    Opa, Lolek se je zmotil. Bolek pa molči.

  6. Drago pravi:

    Kljub temu, da mi je tematika tiskovke osebno zanimiva, ne morem tega gledati do konca. Ne morem gledati dva debila, ki govorita take neumnosti. Ne vem, kako se je končalo..,.sem prekinil. Škoda živcev. In to sta dva vidna predstavnika največje stranke v vladi, ki vodi našo državo. Zaradi takih je stanje v državi takšno, kot je!!!
    Petan se sprašuje, zakaj opozicija ni reagirala na pretep domačina. Pa kje na svetu ste videli, da bi opozicija opozarjala vlado na neki posamezni primer pretepa, posamezni primer neke kršitve, kaznivega dejanja. Preselitev Romov pa JE POLITIČNO VPRAŠANJE, G.Petan, če tega ne veste! Tukaj pa je kršena USTAVA, ne pa Zakon o javnem redu in miru ali KZ. Kako tega ne morete razumeti. Pa saj jaz verjamem, da to dobro razumete, samo delate se še bolj neumnega, kot ste že po naravi! Pa ponavadi nisem rad žaljiv, samo to je dejstvo! Dejtvo pa je tudi, da je Mate naredil PREVEČ napak. Zaradi njegovega slabega dela (zakonodaja) so umrli ljudje… Povsod po svetu se zaradi tega ODSTOPA zaradi objektivne odgovornost, tukaj pa je poleg objektivne tudi subjektivna odgovornost. Ni se držal zakonodaje, za nadzor varnostnih služb (7000 varnostnikov) sta določena dva inšpektorja. Nemogoče je, da bi dva inšpektorja naredila red na področju zasebnega varovanja. In to je odgovornost Mateja. Da ne govorim o izredno slabem stanju v Policiji, večina policajev ne zaupa vodstvu. Kdo je to naredil?? Tudi varnostna situacija je vse slabša!!! Nekoč, pred leti, je bilo 504 mrtvih na cesti, potem pa je ta številka padala iz leto v leto in dosegla dobrih 100 mrtvih letno, na cesti. Sedaj pa spet raste, trend se je obrnil navzgor, zakaj? Ker policija, razen kaznovanja bagatelnih prekrškov, ne naredi dovolj. Zakoni se spreminjajo samo v višini globe, rezultatov pa ni. In to je odgovornost ministra!!!
    Pa še nekaj: vsi smo videli, da je Mate, tik predej je obljubil Ambrušanom preselitev drugam, govoril po GSM. Odgovorite, S KOM JE GOVORIL??? Z podrejenim menda ne, kdo pa je nadrejen??? Jaz vem, odgovorite pa vi! Zaradi tistega na drugi strani GSM branite vse, kar se je v Ambrusu zgodilo!!! Zaradi osebe na drugi strani GSM se pa lahko krši tudi ustava, žalostno! Prepričan sem, da komande o preselitvi Romov sam od sebe Mate ne bi upal odrediti. Toliko pa poznam hierarhijo najvišjega povelja!
    G. Petan! V interpelaciji zoper ministra ne morete govoriti o dobrem delu. Dobro delo je ministru DOLŽNOST tako, kot nam je vsem v svojih službah.Res je, da je dobro delal okoli Šengenske meje, samo za to je tudi plačan!!!
    In…. plačan je tudi za njegovo “dobro delo” v preteklosti!!! Upam da veste, na kaj mislim!

  7. AceOfSpades pravi:

    Tisti, ki pravite, da je Denis komaj zdaj “neprizanesljiv” se pošteno motite. Denis je v zadnjih mesecih edini novinar, ki je vsem politikom zares zastavljal vprašanja in jim ni dal, da se izvlečejo kar tako.
    Ostali so začeli nekaj migati, ampak to ni nič… Go Denis !

  8. Drago pravi:

    Pa še za Kovačiča nekaj: njegova trditev, da je Kos ravnal nezakonito in da je to odločilo vrhovno sodišče, je navadna laž!!! Vrhovno sodišče je odločilo, da je POLICIJA ravnala nepravilno!!! Tega pa Kovačič ne omenja nikjer, samo Kos mu roji po glavi. In to je dokaz, da jih nič drugega ne zanima, razen Kosa. Pregled številk, klicanih na GSM Ranca, je opravil navaden kriminalist, izpisek je pridobila policija, zaprosilo za odredbo je podpisal šef krim. službe! In kje je zdaj Kos??? V vaši glavi!!! Ker se je zameril… komu že?..007 bi rekel Mesiji…In ves problem je ravno v tem!
    Kovačič pravi, da jih Kos in komisija ne moti, ker bi jih drugače ukinili! NE UPATE si tega narediti, gospod Kovačič, ker bi zopet dobili nasprotnike, mogoče tudi referendum! Zato pa komisijo ukinjate s koncem vašega mandata, 1.1.2009, z zakonom. Pritlehno, pokvarjeno. Ko boste odšli (upam da za vedno) iz vlade, se bo komisija sama ukinila, po zakonu. Dobro ste to speljali!!! Dosegli ste maščevanje, koga že?
    Pa še aforizem: NI KRIV LE VODJA, KI SLABO DELA, KRIVI SO TUDI TISTI, KI MU PLOSKAJO!

  9. Drago pravi:

    Moj komentar v zvezi Kovačiča spada sicer na stran “SDS še o Kosu”, vendar se mi zdi, da je bila to ena tiskovka s Petanom in Kovačičem skupaj. Sorry

  10. Mirjana pravi:

    V končni fazi, tudi, če bodo ukinili komisijo, bomo že uredili, da bo delovala, v takšni ali drugačni obliki. Dovolj, da se ljudje zbude in postavijo vlado (katerakoli bo tedaj) pred dejstvo, da so oni naši uslužbenci, plačani iz naših žepov in ne obratno.
    Interpelacija zbuja rasno nestrpnost…izjava tedna! :)
    Bravo Denis, go on !

  11. 007 pravi:

    Vse ste že napisali tako, da si jaz tiskovke teh dveh bedakov ne bom ogledal. Prižgal sem samo TV in na kanalu A gledal ponovitev oddaje od včeraj. Bravo dr.Lobnikar. Tako se argumentirano govori. Petan, kdo je že to na davkoplačevalskih jaslih? A, to je tisti, ki je dobil na lokalnih-županskih volitvah daleč najmanj glasov v Sloveniji. Za v parlament pa je dober. Kakšni bekovski pari v abrambni liniji Mesije s Kaščakovga hriba. Petek, Jerovšek, nato Kovačič, Petan, pa Zamernik in Irglova lepotička (ki samo misli, da je), da o velikemu ANALNEMUtiku sploh ne govorim. Vedno bolj se nagibam, da je nekoč,nekje,nekdo dobil (takrat po nedolžnem po pički), sedja pa ugotavljam, da še premalo, ko govori take neumnosti. Pa ugibajte, na koga sem mislil.

    @Drago
    veš kaj? to pa že ne boš govoril. Pred afero izbrisani še Državljan bratske Republike Hrvaške Dragutin pa že ni nič švercal z orožjem. To je zgolj natolcevanje. Ali pač? Grem brat knjiho TRGOVCI S SMRTJO naprej. Ups, glej ga zlomka. Imaš prav. Res je tudi on bil udeležen pri svinjarijah MORS-a oziroma Mesije ter njegovih angelov.

  12. cro_hot pravi:

    Rekorderji po številu tiskovk : SDSovci !!!
    Rekorderji po številu bedastih izjav : SDSovci !!!
    Šef Janez se je že zjokal, madona, da se bomo še Slovenci zjokali, če bomo še dolgo poslušali resnico, ki jo trosijo : SDSovci !!!

  13. Uncle_Meat pravi:

    To kar zganja tale Petan je samo eno navadno in obtožbe vredno sovražno govorjenje.
    Sploh pa postaviti na isti nivo romsko družino in tisto barbarsko bando ali “vaško stražo” skupaj
    z ministrom.
    Vsi smo slišali ministra, ko je rekel , da se ne bojo več vrnili na svojo zemljo……

    Take stvari so se dogajale na jugu ZDA pred 50.timi leti !
    Res manjka nam samo še KU KLUX KLAN.

  14. xp pravi:

    Strojane bi morali drugače vzeti v red. Pobrat jim vse otroke, jih dati v rejništvo, civilizirat in vzgojit v normalne državljane. Če bi jaz s svojimi otroki tako delal, bi zdaj zanesljivo že sedel v preiskovalnem priporu. Ostalo golazen zapret ali jim pobrati vse bonitete, večina pa bi jih itak šla, ko bi jim pobrali otroke. Potem pa delat, če bi zavrnili delo pa se ve kakšen je postopek.

    Ni prav, da so pretepli nesrečnega človeka. Vendar Strojani s tem nimajo nobene veze, razen, da so storilcu dali bivališče, ker ga nobeden drug ni hotel. So pa si sami nakopali jezo domačinov, če mene vprašaš upravičeno tudi zardi prejšnjih ravnanj. Zato pa bi jih morali tretirati kot sem pred tem napisal.

    Kako je oblast reagirala. Je vzpostavila red, pravno državo in zakonitost ? Ne tolerirali so Ambruške vaške straže, po vzoru vaških straž iz II. svetovne vojne. Se je videlo, da imajo to v svojih belogardistični genih. Ne policija se je umikala politiki, pri tem mislim in na narod, ker gre za volilno bazo janševikov in NSI-ja.

  15. highkick pravi:

    “brutalnim napadom na domačina na njegovem posestvu” Zakaj daješ to v narekovaje, kot da to ne bi bilo res? A je mar nemogoče v Sloveniji, da bi bil Slovenec brutalno pretepen? Če bi nekdo zbil Mirka Strojana zihr ne bi uporabil narekovajev…

  16. xp pravi:

    V Sloveniji je nekaj sto takšnih napadov, pa nobeden ne zahteva, da se izselijo Fužine, Jesenice, Tržić…Še enkrat Ambrusu je Slovenec napadel Slovenca (Roman Čmak napadel Jožeta Šinkovca). Zdaj pa že nehajte s tem sranjem. Sicer pa kdo se identificira s Petanom je povedal vse o sebi. “Kupim” kakšno stvar, sploh če je prepričljivo “servirana” to kar je Petan govoril, pa zbogom pamet !

    Preberite in premislite:
    http://www.nytimes.com/2006/11/13/world/europe/13slovenia.html?ex=1321074000&en=d13baea581cffb2e&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

  17. flayo pravi:

    Denis, daj prosim v primeru podobno nebuloznih tiskovk, posnemi še malo novinarje, da vidimo kako se dolgočasijo…
    Dajte se enkrat zmenit pa ne pridet snemat teh butlov, naj sami seb pa RTVSLO predavajo :)
    Al pa na koncu enotno ne postavite nobenega vprašanja, kao: “vse je jasno, to ste pa tako lepo povedali”. :)

    Me zanima kakšno faco bo naredu glavni nastopajoči…

  18. medek pravi:

    @highkick Jaz ne vem, a si ti “brcavlastnorit”? Se enkrat za butalce: Slovenec je bil na obisku pri Strojanih in on je drugega slovenca napadel in poškodoval. Bil je pretep med dvema slovenčkoma na Stojanovi parceli. Dva “obiskovalca” sta se zmlatila. Strojani niso krivi za poškodbe domačina.

    Ti dvignež nogo ravno toliko, da daš spodaj list papirja. Zna se pa zgoditi, da boš srečal “šaolinca”, ki je bistveno bolj “skočen” :)

    Slovenček hej, si se prodal za navaden …..

  19. manfredo pravi:

    Temu Nicholasu Woodu iz NYTimes-a so zagotovo možgane oprali na FDV, hehehe

  20. Maki pravi:

    KU KLUX PETAN……………

  21. Kaktus pravi:

    “Mr. Hanzek has in turn been accused by Janez Jansa, Slovenia’s prime minister, of “denigrating Slovenia’s name” by raising the issue with the Council of Europe’s human rights commissioner.”

    New York Times

    Vsi ki so proti vladi so proti Slovenski državi, kje smo to že slišali? Upam da se Janša kdaj pa kdaj tudi sam sebe posluša!

  22. Denis Sarkić pravi:

    @ highkick

    V narekovajih in poševno je zaradi Petanove izjave, kot citat.

  23. xp pravi:

    A misliš, da Janša sploh ve kaj govori. Če bi bil ženska, bi bil tipična blondinka. Vse govore ima vnaprej napisane, sploh pa tiste pomembnejše, ki mu jih pripravljajo svetovalci. Poslušajte ga kako govori. O eni zadevi bo na vseh medijih govoril do besede enak tekst, ki se ga je očitno naučil na pamet. Vsebina njegovih govorov izpade tako, kot bi šel poslušat pijančke v vaško gostilno po 22 uri zvečer, ko pljuvajo čez vse na svetu in kako bi oni zgradili novi svet. Janša to samo zavije v malo boljšo embalažo.

    O njem vse pove tudi izbira partnerke. Ko mu je to v interesu jo slikajo vsepovsod, ko mu to ne ustreza je to njegova zasebna stvar. Naj se že enkrat odloči kaj bi rad. O ljudeh, ki izberejo toliko starega partnerja kot je njegov otrok, pa imam svoje in ne preveč prijetno mnenje. Taki ljudje so zame bolni. Če ga bom v celoti izrazil bom cenzuriran.

  24. Neja pravi:

    JJ in njegovi poslanci? Saj veste: “Gliha skup štriha”. Ker nimajo argumentov, pač govorijo s pozicije moči:” To je edino prav, ker jaz tako rečem. Pa nasprotujte, če si upate. Vse, ki drugače mislite, bomo že utišali. Pa kaj bi se držali zakonov in ustave, če MI poznamo boljše rešitve. Cigani so itak samo cigani….. Vi pa razpihujete rasno nestrpnost……” Nisem poslušala tiskovke, ker je, kot ste že nekateri rekli, (Drago), škoda časa in živcev.” Pri JJ in prisklednikih v SDSu, ( da ne naštevam naprej), gre res za NAROBE SVET. Mešajo vzroke in posledice, “naše”in zakonite postopke; vlogo za katero so bili izvoljeni in vlogo, s katero se sami identificirajo. Kažejo izkrivljeno sliko. Mislijo, da bojo z obtoževanjem ter grožnjami pobudili v Slovencih strah in občutke krivde iz otroštva. Pri tem pa pozabljajo, da so nove generacije imele čisto drugo, bolj demokratično vzgojo.

    @ highkick, narekovaji, po mojem, niso zaradi razvrednotenja, ampak citiranja.

  25. Igor Đukanović pravi:

    Ne tiskovke ne Janševega ponedeljkovega govora nisem poslušal vseeno pa bi komentiral. O rasni nestrpnosti govorimo, kadar si nestrpen do pripadnikov DRUGE rase. Govor je sovražen, če SPODBUJA tvoje somišljenike k NASILJU nad omenjeno raso. (svojo???) Celotno nekaj strani dolgo besedilo interpelacije sem na naši spletni strani

    http://www.zares.si/interpelacija-vlozena-v-drzavnem-zboru/

    prebral. Poanta je, da ista oseba v primeru Pluta trdi, da policija ni mogla ničesar narediti, ker ni imela niti tistih poblastil, ki so vsakemu cepcu očitna, v primeru Strojan pa ima cel kup “pooblastil”, ki prestopajo ne samo nekaj zakonov pač pa tudi ustavo. Podobno si pri zasebnih varnostnikih ne zna preprati svoja pooblastila in DOLŽNOSTI, s katerimi je v zastanku nekaj LET.

    Glede Schengenske meje pa imam eno vprašanjce. Katera nova članica ne bo dobila Schengenske meje?

  26. Neja pravi:

    Češka?

  27. Igor Đukanović pravi:

    Ups, Prav maš Neja, devet in ne deset novih polnopravnih članic (Slovenija, Madžarska, Slovaška, Poljska, Češka, Litva, Latvija, Estonija in Malta). Ne vem, zakaj med nami ni Cipra. Morda zaradi težav s turškim delom otoka niso niti zaprosili za polnopravno članstvo. Beats me.

  28. Lipe pravi:

    Beati pauperes spirituum, sed regnum divinum suum est…

  29. Darko pravi:

    Upam, da bodo po volitvah vse te Janševe bebce pospravili v en dobro čuvan zapor (morbit kar v Roje). Prekleti fašisti!

  30. Denis Sarkić pravi:

    Pc-pc-pc, Roje so že oddane…

  31. lucko pravi:

    1. Slovenec je napadel slovenca in ni bil na svojem ampak na cesti.
    2. Trenutni zakon omogoca odzem licence, spremenjeni nebi.
    3. Kdaj so rekli o goreci dolenski?
    4. Krsitev zakona nima opravicila neglede na zeljen cilj.
    5. Kako lahko interpelacija spodbujanje rasne nestrpnosti. Posebaj se ker je krivec slovenec?
    6. Kako je mozno, da ne dojame, ko mu novinarji povedo, da ni bil clovek rom ampak slovenec in da ni bil na svoji zemlji ampak javnem prostoru…

    Uf in to samo po 5 minutah vprasanj… Pri uvodu pa nisem niti pisal, ampak pri odgovorih pa si res nisem mogel vec pomagati in sem spisal teh 6 tock, pa bi jih kamot se nekajkrat vec… Pa a SDS res ne premore niti enega komeptentnega? Nimajo niti enega, ki bi poslance opozoril, da govorije traparije. Sem mislil, da je bila konference od Eve katastrofa, ampak jo ta premaga…

Komentiraj