Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zdravje (ne)kadilcev

21. november 2007 ob 23:45 | Katja Lenart |

Predstavniki Cindi Slovenija, Inštituta za varovanje zdravja in Slovenske zveze za tobačno kontrolo sporočajo javnosti, da so ogorčeni nad “poskusi rušenja obstoječe protitobačne zakonodaje”. Direktorica Cindi Jožica Maučec Zakotnik je na novinarski konferenci predlog SNS za spremembo novele označila za poskus ščitenja interesov kapitala na račun zdravja nemočnih. Poudarila je, da bi bila sprememba novele “politična sramota” in izrazila upanje, da si je druge stranke ne bodo privoščile s podporo predlogu SNS.

Poleg Maučec Zakotnikove je svoje stališče v uvodu predstavila še Helena Koprivnikar z Inštituta za varovanje zdravja:

“Zavedati se moramo, da je edini učinkoviti ukrep pač tak, kot ga je pri nas že uvedel uveljavljeni zakon”.

Svoje mnenje sta izrazili še Dominika Novak Mlakar (koordinatorica Cindi Slovenija) in predstavnica Slovenske zveze za tobačno kontrolo Mihaela Lovše:

“Ne strinjamo se tudi z uvedbo kajenja v gledaliških predstavah”.

Nas pa je zanimalo kako dame gledajo na kadilce, ki morajo po novem (sploh zdaj, ko je mraz) kaditi pred gostinskimi lokali in kako je z zdravjem te skupine državljanov:

“Dokler se ne bodo odločli, da nehajo kadit, se bodo morali malo bolje obleči”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Spoštovane gospe, morda poveste še kakšno na račun varovanja pravice do zdravja v kontekstu onkološkega inštituta, KC, pediatrije….tam pravijo ležijo tudi nekadilci….

  2. Fonzi pravi:

    Same zafrustriranke…

  3. klemen pravi:

    Absolutno nasprotujem spremembi zakona iz čisto praktičnega razloga . Vedno, ko gresta kadilec in nekadilec ali poljubno število nekadilcev ter kadilec v gostinski lokal gredo VEDNO v kadilski del lokala oz. lokal.

  4. Politkomisar pravi:

    Bog me obvaruj prijateljev, sovražnikov se bom sam! Kdo daje pravico vsem samooklicanim varuhom mojega zdravja, da mi razlagajo, kako nepoučen sem, kako v temi živim in primitiven sem in, najhuje, da si zaslužim rasvetljenje, čeprav si ga sam ne želim.
    Dami z instituta za varovanje zdravje in Cindi sta kot sodobni misijonarki, ki prinašata luč spoznanja animalističnim zamorkčkom in indijančkom. Odličnjakinji, ki sta v belih dokolenkah, zlikanem krilcu in s pentljo v laseh presijali malo šolo, osnovno in srednjo šolo in z odliko diplomirali. Nikoli poskusili potegniti dima (fej!), popiti kozarec alkoholnega (fuj!), še tašča bi ju imela rada za snahi! Kdaj nas bodo nekadilci prenehali poučevati o kajenju, abstinenti o alkoholu in farji o seksu! Ker dami ne vesta, naj jima zaupam na uho, da kadijo, pijejo in seksajo vse civilizacije in necivilizacije, torej je v grdih razvadah (proč satan!) še kaj več od kemijskih spojin, s katerima strašita kot jehovki z vesoljnim potopom, je drugačen način življenja, ki ga ljudje, ki živijo pod steklenim zvonom nikoli niso, ne razumejo in ne bodo razumeli. In, da so ljudje, ki hodijo v bifeje, kjer kadijo in pijejo drugačni od nekadilcev, saj ti silijo za njimi v njihovo družbo, ven in na mraz, in ne obratno! S prepovedjo kajenja, novodobni misijonarji, z vnemo starih tercijalk, ne učite zdravega življenja (sicer pa, kdo pravi, da bi vsi radi zdravo živeli, zobali proso, jedli ekološko špinačo in pili bistro studenčnico ter tekali po gozdu in objemali drevesa!), ampak hočete spremeniti vzorec življenja, ki ga živi dobršen del ljudi, in ni vaš. Tudi brez cigarete v roki se da na hitro ugotoviti, kdo je kadilec in kdo ne, kot se da ugotoviti, kdo je diplomiral ob razgibanem študentskem življenju, nakladanju pozno v noč, in kdo ob delu in knjigah namesto zabave, prav tako pozno v noč. Ljudje se ne ločimo samo po kemijski sestavi, malo tega elementa več in druge spojine manj, ampak smo socialna bitja in se ločimo med seboj tudi po karakterjih (zapisano v genih).
    Da zaključim, nihče nima pravice predpisovati drugemu, kako naj živi. Že slišim, kadilci s kajenjem ogrožajo nekadilce - zaboga, nehajta/nehajte že brati Aristotela in poglejte konja, koliko zob ima, sami se sprehodite po mestu in poglejte, koliko nekadilcev hodi v lokale vdihavat čisti zrak, in koliko kadilcev jih je zunaj, na mrazu. Z lastnikom lokala in ev. natakarjem vred, ki oba kadita zunaj.
    Nehajta ponujati uslug, ki jih nihče noče, kot jaz ne prepovedujem nekadilcem, da ne kade, abstinentom, da pijejo marelični sok, navdušencem nad nogometom, da hodijo na tekme, kjer se nato stepajo, mladim, da hodijo v diskoteke, kjer jih pobijajo (ni rečeno, da prav kadilci) ipd.
    Mimogrede, ne kadim in ne pijem. Blesavo se mi zdi dajati denar državi, ki ne ve, kako bi ga sfrčkala, porabiti ga tako ne zna.

  5. Mirjana pravi:

    Politkomisar bingo! :)
    Dami tudi ugotavljata, da je najboljši vzgojni ukrep zakonska prepoved.
    Ma ke zakonska prepoved gospe, …šus v glavo!…ehehhe
    no, sem kadilka, pijem kofetke, pa pir mi tud paše,….al se bomo cvrl :(

  6. 1tastar pravi:

    Namesto kreganja, beri:

    http://1tastar.blog.siol.net/2007/11/17/snusing/

  7. Lee_P pravi:

    Itak je bolje, da se čiki iz Bosne švercajo, lokali pa tako ali tako odpirajo zasebne prostore za “prijatelje”kamor vabijo kadilce. Bolj kot gledam, bolj se mi zdi, da si država želi, da so njihovi državljani nonstop v prekršku. Zgleda pa da se še niso naučili, da prohibicija še nikoli ni rešila problema. Verjetno pa se te gospe vozijo v avtomobilih, ki mi vsak dan smradijo pred nosom in naj me prepričajo, da to ne škoduje mojemu zdravju. Itak smo pa kadilci sami krivi, oziroma nasplošno slovenska hlapčevska misel. V Franciji je včeraj proti takšnemu zakonu stavkalo na ulicah 10 000 ljudi, tako da Slovenci treba bo večkrat na ulice, ne pa da vedno nastavljamo še drugo lice. Pa še to….večkrat zahajam v lokale, pa še nisem srečal natakarja, ki bi podpiral ta zakon.

  8. marjeto pravi:

    uh,resno smo svet pripeljali do točke kjer nihče več ne more razmišljati zase, ampak z lahkoto pa razmišlja namesto kakih petstotisoč ljudi …

  9. Damjan pravi:

    Dame bi postavil samo en dan v vlogo zaposlenega v gostinstvu, pa bi kaj kmalu spregledale, kako zgrešeno je vse skupaj. Gorje, dokler naše pravice in poglede zagovarjajo drugi, ki s prakso nimajo blage veze!

  10. 1tastar pravi:

    Pa še Janković hoče svoj nikotinski evro.Mu morajo lokali plačati, če hočejo postaviti pepelnik pred lokal.

  11. Lolek pravi:

    Zakaj pa ubobožani gostilničarji ne bi malce zamenjali poklica? Zakaj bi pa moral nekdo živet od prodajanja cigaretnega dima, kofetkov in alkohola. Mogoče bi bilo najbolje, da bi šli ovce past: čist zrak, pa še zaslužit se bi kaj dalo …

  12. Aschmodei pravi:

    “S tem povezan upad bolezni, zdravstvenih težav in smrti, ki jih povezujemo s pasivnim kajenjem, pa seveda zmanjša stroške in seveda tudi aktivnem kajenjem, to moram poudarit, pa seveda zmanjša stroške tako posameznika kot družbe in tudi stroške v zdravstvu”

    A, a, kaj pa silne dajatve, ki jih kadilci pri nakupu cigaret plačujemo, kam gre pa to?

  13. konec pravi:

    Poslušal sem Pečeta kako je nakladal proti zakonu in sem se vprašal: kako, da se tak ima za Slovenca , zgleda da spada bolj na Balkan kot v EU - potem pa sem si rekel, sej Slovenija je samo formalno v Eu čeprav jih je veliko takih, ki si ne želi Eu in torej …….. .

  14. deetron pravi:

    kup si lajf šit hed

  15. Neja pravi:

    Začela se je že volilna kampanja. Vsi kadilci volite SNS!!!!!!

  16. SdS-ovec pravi:

    Kadilce je potrebno nujno lustrirati in nato takoj postreliti!

  17. Mirjana pravi:

    # SdS-ovec pravi:
    22. november, 2007 ob 23:15

    Kadilce je potrebno nujno lustrirati in nato takoj postreliti!

    Javohl! her komandant :)
    Včeraj sem poslušala tri dame, zagovornice našega zdravja.
    Hvala vam gospe za vašo skrb,…in ko se boste tako vneto zavzele za zdravo prehrano, zdravo okolje, zdrave odnose (mobbing, šikana na delovnem mestu-tsres), predvsem pa za stanje v bolnišnicah (onkološki, pediatrična, KC….),…pa vas morda vzamem resno.
    In one odločijo, da kompromis ni možen,…halo? kdo pa to pravi?
    urkalapipa !

  18. MarkoNi pravi:

    Draga Mirjana in ostali kadilci,

    kompromis je možen in dejansko obstaja. Zakon ne prepoveduje kajenja, ampak se samo jasno postavlja na stran zdravja v prostorih, ki si jih vsi delimo (ker kajenje JE zelo škodljivo, to je jasno). Kadiš še vedno lahko doma, v svojem avtu in zunaj, praktično vsepovsod razen v zaprtih javnih prostorih.

    Še o ubogih gostincih: če ne morejo gostom ponuditi nič drugega kot cigaretni dim, je prav da propadejo. Bodo pa odprli burekdžinico, kebab-shop ali restavracijo z zdravo hrano, saj so podjetniki.

    Lep dan še naprej.

  19. Mirjana pravi:

    oprosti Markoni, ma če se nekadilci vedno lepijo na kadilce…a smo zdej mi krivi? :(

  20. Mirjana pravi:

    pa še to, ne malo nazaj je bil štrajk gostinskih delavcev, pa nisem opazila, da bi se pritoževali nad dimom, naj me kdo popravi, a mislim da je šlo za pejneze.

  21. Lolek pravi:

    Vidim, da se nekdo res zavzema za te “uboge” gostinske delavce.
    Mislim, da se tu pač poteka politično nategovanje in dokazovanje vladi, da ni sposobna sprejeti nikakršnih kompromisov. Pa le zakaj bi o tej stvari bilo potrebno sprejemati kompromise?
    Kajenja nihče ne ukinja, samo prestavlja ga tja komor spada. V “domačo dnevno sobo”.
    Zakon podpiram, čeprav sem še vedno aktiven kadilec, poleg tega pa ne zastopim nekadilcev, ki tega zakona ne podpirajo. Ali so slepi in gluhi, mogoče neumni, lahko pa je samo to, da jim je nekdo že pred deljnimi leti nadel “plašnice”.

  22. marjeto pravi:

    ti si pa res lolek !
    a misliš da bo ostalo pri tem, da boš zunaj pred lokalom stal in kadil ?
    kmalu ti bodo prepovedali kadit v svojem lastnem stanovanju (ker nekoč prezračiš sobo in onesnažiš sosedovo tovarno).
    POPOLNA KONTROLA DRŽAVLJANOV JE PRIHODNOST NEŠE DRŽAVE !

  23. Mirjana pravi:

    marjeto…..(ker nekoč prezračiš sobo in onesnažiš sosedovo tovarno)….hgahahahaha :)

  24. Neja pravi:

    @MarkoNi, popolnoma se strinjam s teboj.

Komentiraj