Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Škofovska konferenca

20. november 2007 ob 19:41 | Nejc Jemec |

Ob zaključku dvodnevne plenarne seje Slovenske škofovske konference (SŠK) sta ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran ter podpredsednik SŠK in celjski škof Anton Stres predstavila nekatere obravnavane teme na končani konferenci. Stres je ob prisotnosti ostalih sodelujočih škofov iz Slovenije in tujine povedal, da so se v dveh dneh posvetili predvsem položaju Katoliške cerkve v slovenski družbi. V ta namen so v goste povabili sociologa dr. Mateja Makaroviča, da bi podal “zunanji pogled” na položaj Cerkve v družbi. Glavni razlogi, zakaj Cerkev v slovenski družbi ni tako sprejeta, kot drugod v Evropi, naj bi tako bili dediščina stare miselnosti, komunikacijske težave Cerkve in svetovni trendi, ko je človek kritičen do avtoritet. Stres in Uran sta spregovorila tudi o umiku predloga zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ter izrazila namero, da želi slovenska Cerkev prispevati svoj delež v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji - tudi z molitvijo za Evropo in, po besedah škofa Antona Stresa, s poskusom “senzibiliziranja vernikov za Evropske dimenzije.”

Anton Stres je v uvodu predstavil dogajanje na plenarni seji SŠK.

Anton Stres: “Skušali bomo nekako evropeizirati, če tako rečem, skušali bomo naše vernike senzibilizirati za evropske dimenzije …”

V nadaljevanju smo po eno vprašanje lahko postavili tudi zbrani novinarji. Stres in Uran sta med drugim komentirala umik predloga zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, v tem kontekstu predvsem financiranje zasebnih šol. Na naše vprašanje, ali imata kakšne informacije o tem, da (v primeru, da je bila) je bila Slovenija oblatena tudi v Vatikanu odgovorila, da informacij o tem nimata, Stres pa je pripomnil, da so ljudje v Vatikanu vseeno brali časopise in na ta način za to izvedeli.

Anton Stres: “… ko je ta predlog pač bil zavrnjen oziroma ko so ga začeli zelo hudo napadati, je bil to neke vrste kulturni boj …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. kriptoproletarec pravi:

    He, a ni Cerkev sama po sebi dediščina stare miselnosti?

  2. Drago2 pravi:

    Janša pokliče Stresa in drugi dan se umaknejo iz “kulturnega boja”.

    Ja, to je ta neodvisna RKC.

    Za kozlat.

  3. Kaktus pravi:

    Cerkev ima komunikacijske težave, ja predvsem komunikacija škripa! Drugače pa vse štima, v bistvu bi lahko rekli da so kr mediji krivi!

  4. xp pravi:

    Menim, da to ne morejo biti normalni ljudje, ki imajo tako zožene pojme. Zaradi tega nisem dopustil, da bi se taki ljudje dotikali moje hčerke pri krstu.

  5. 1tastar pravi:

    xp, jaz bi te posal k muslimanom ali judom, da bi se dotikali tvojega lulčka!

  6. Georg pravi:

    Zgrožen sem nad zgoraj navedenimi razmišljanji. Cerkev, katero predstavljajo ne samo škofi ampak tudi verni ljudnje, nas javnost obravnava kot neka zaostala in nenormalna bitja. Ali je to sploh možno kaj takega v naši družbi. Ob tem se počutim popolnoma neenakopravnega, v podrejenem položaju, ker naj bi bila mišljenje vernikov manj vredno, nazadnjaško; pisanje in razmišljanje zgoraj navedenih piscev pa napredno, kulturno in v skladu z ustavo.

  7. Farad pravi:

    Georg, ja to je pa odraz neverjetne strpnosti precejšnjega dela naših samozvanih levičarjev, liberalcev, svobodomiselnežev oz. kakor koli se že imenujejo. Pamet, razgledanost, inteligenca, smisel za kulturo, mogoče celo humor so baje rezervirani za njih, skratka gre za neke vrste Ubermensch.

  8. Štajerski Pero pravi:

    Daj mi medije za 70 let in naredim ti Mati Terezo za kurbo, Metoda Trobca pa za svetnika… tako nekako gre to v Sloveniji.

  9. Neron pravi:

    Človek je kritičen do avtoritet… saj pa Cerkev v 21. stoletju NI in NE more biti avtoriteta. Enakopravnost pri nas pa se bo pokazala s tem ko bo tudi RKC morala začeti plačevati davke. Šele potem bomo lahko vsi živeli v miru in blaginji.

  10. jojme pravi:

    A vi na Vesti veste, da je Sarkić polbrat od Golobiča?

  11. jojme pravi:

    A vi na Vesti veste, da je Sarkić polbrat od Golobiča? Kar vprašte ga!

  12. Denis Sarkić pravi:

    Ta je pa dobra, polbrata? Sem mislil, da sva brata!

  13. Nenad Kriljiv pravi:

    God is not dead but alive and well and working on a much less ambitious project.

  14. konec pravi:

    In cerkev je pokopal, kralje, tisočletna kraljestva, diktatorje, ideologije, prebolela je že vsega, napadali so jo od vedno in vendar je še vedno tu (ne glede kaj mislijo taki zafrustrirani komunajzarji ki pišejo na tem levičarskem forumu) mora se bati samo sama sebe, da si zamisli, da lahko zamenja Boga.

  15. Nenad Kriljiv pravi:

    @konec: boga je tezko zamenjat, ce ga ni ;)

    We are all atheists about most of the gods that societies have ever believed in. Some of us just go one god further.

Komentiraj