Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prijava novinarja

18. november 2007 ob 2:22 | Denis Sarkić |

Vasle Vinko
Direktor RA SLO Vinko Vasle Foto:L.M./VEST

Direktor Radia Slovenija (RA) Vinko Vasle je na Častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije podal prijavo zoper novinarja časnika Večer in pobudnika peticije zoper cenzuro v medijih Blaža Zgago. V pismu, ki ga je medijem poslal Vasle si preberite podrobnosti in še posebej dobro preberite izjavo novinarja Zgage, zaradi katere ga Vasle prijavlja Častnemu razsodišču DNS. Pri tem se spomnite še zanimivega primera novinarke Nataše Štefe in urednika Branka Štularja na RA Slovenija iz letošnjega poletja, ko je novinarka od Vasleta dobila “nogo”, saj je sam razumel njeno radijsko intervenco “iskalni pojem Janša na YouTube-u” kot napad na premiera Janeza Janšo, urednik pa je odstopil in je zgodba na ulici dobila naziv “Vinkov hit poletja - pes Janša”.

Prijava novinarja Zgage s strani direktorja Vasleta:

Društvu novinarjev Slovenije
Častnemu razsodišču
Wolfova 8
1000 Ljubljana

Ljubljana, 17. novembra 2007

P r e d m e t: Vloga za obravnavo Blaža Zgage pred častnim razsodiščem

Vinko Vasle, direktor Radia Slovenija, zaprošam Častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije, da obravnava novinarja časnika Večer in člana Društva novinarjev Blaža Zgago, ker je po mojem prepričanju kršil 1. in 2. člen novinarskega kodeksa.

Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in biti previden, da se izogne napakam. Svoje napake - četudi nenamerne - mora priznati in popraviti.

2. Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, poskušati hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo.

O b r a z l o ž i t e v

Blaž Zgaga je v TV Dnevniku RTV SLO 16. novembra 2007 med komentiranjem izjave predsednika vlade Janeza Janše o novinarski peticiji med drugim dejal (cit.): “ Kljub temu, da smo sestavili peticijo in jo razposlali na mnogo naslovov doma in v tujini, se pritiski na novinarje nadaljujejo. Naj kot primer navedem samo to, da so podpisniki peticije na radiu izgubili mesečno stimulacijo (konec citata).

Blaž Zgaga - kot eden od soavtorjev peticije in eden od dveh prvopodpisanih – je izjavil nekaj, kar je popolna neresnica! Gre za hudo obtožbo, ki naj bi dokazovala, da novinarji Radia Slovenija, podpisniki peticiji, doživljajo šikaniranje v obliki odvzema mesečne stimulacije, kar naj bi potemtakem bila nekakšna kazen vodstva za to njihovo podpisovanje. To naj bi bil tudi eden od neposrednih dokazov, da je bila vsebina peticije upravičena in še več: kljub temu, da je bila peticija spisana in poslana na številne naslove doma in v tujini, se pritiski na novinarje nadaljujejo in eden od teh pritisakov je tudi odvzem mesečne stimulacije vsem tistim novinarjem in novinarkam na Radu Slovenija, ki so peticijo podpisali.

Vodstvo Radia Slovenija se s podpisniki peticiji ni nikdar ukvarjalo, ni jih preštevalo, nikdar jim ni oporekalo pravice, da podpisujejo peticije in sploh njihovih podpisov nikdar ni komentiralo. Vodstvo Radia Slovenija novinarjev in novinark tudi ne stimulira glede na to, ali so ali niso podpisali kakšno peticijo, ampak so resorni uredniki in odgovorni uredniki tisti, ki ocenjujejo njihovo delo glede na kakovost in količino in jih potem nagradijo, ali pa tudi ne. O vsem tem na Radiu Slovenija odločajo štirje odgovorni uredniki treh radijskih programov in informativnega programa, še pred tem pa svoje predloge pripravijo resorni uredniki – v informativnem radijskem programu na primer urednik notranjepolitične in gospodarske redakcije, urednik zunanjepolitične redakcije, urednica uredništva za dopisništvo itn.

Nikdar nikjer ni bil sprejet nikakršen uraden ali neuraden sklep o tem, da se novinarjem in novinarkam Radia Slovenija za to, ker so podpisali novinarsko peticijo, odvzame mesečna stimulacija. Gre za popolno izmišljotino in Blaž Zgaga kot avtor le-te se o dejanskem stanju ni skušal informirati niti pri direktorju radia niti pri odgovornem uredniku informativnega programa, niti pri kateremkoli od treh drugih odgovornih urednikov Radia Slovenija, s čimer je kršil 2. člen novinarskega kodeksa. Novinar Blaž Zgaga tako ni preveril točnosti svoje informacije oziroma trditve, s čimer pa je kršil 1. člen kodeksa novinarjev Slovenije.

Blaž Zgaga je kot soavtor besedila novinarske peticije in kot eden od dveh prvopodpisanih s to neresnično in lažno informacijo skušal še dodatno utemeljiti verodostojnost novinarske peticije, kar je za novinarja, še posebej za člana Društva novinarjev Slovenije in soavtorja ter podpisnika peticije, zavržno in nemoralno dejanje in očitna kršitev novinarskega kodeksa.

Podpisani pričakujem, da bo Častno razsodišče pri DNS primer obravnavalo in me o svojih nadaljnjih ukrepih tudi korektno obvestilo, končno pa tudi javnost.

Vinko Vasle, direktor Radia Slovenija

e-mail: vinko.vasle@rtvslo.si

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. lidijah pravi:

    “Naj kot primer navedem samo to, da so podpisniki peticije na radiu izgubili mesečno stimulacijo …”

    Vasle pravi, da ni tako. Zato se je obrnil na Častno razsodišče (to ni ravno hitro vojaško sodišče). Sodišče naj bi razsikalo, kaj je res. Kaj narobe s tem?

  2. Pitalić pravi:

    Intervenco? Spet nova beseda?

  3. 1tastar pravi:

    Šele zdaj razumem, zakaj nekdanji predsedniški kandidat VV ni izstopil iz Društva novinarjev in se včlanil v Združenje novinarjev in publicistov. Ga kot nečlan ne bi mogel tožiti pred častnim razsodiščem!

  4. Igor Đukanović pravi:

    > Nikdar nikjer ni bil sprejet nikakršen uraden ali neuraden sklep o tem, da se novinarjem in
    > novinarkam Radia Slovenija za to, ker so podpisali novinarsko peticijo, odvzame mesečna
    > stimulacija

    Dvomim, da Zgaga namerava dokazati obstoj uradnega sklepa o “izbrisu stimulacije” nekooperativnim novinarjem. Ne bi pa bil presenečen, če je nekaj njegovih prijateljev ostalo brez stimulacije, kljub temu da zadnji mesec niso delali nič manj kot takrat, ko so stimulacijo še dobili. In da so ti njegovi prijatelji ali samo znanci slučajno še podpisniki peticije.

    Ne, ne pričakujem nič konkretnega iz te prijave. Pred mlakužo.

  5. Igor Đukanović pravi:

    P.S. Ne vem, kako se dokazovanja lotevate novinarji in pravniki. Vem, kako bi se problema lotili statistiki. Za vzorec bi vzeli vse novinarje na RTV. Nato bi vzeli seznam podpisnikov peticije (diskretna spremenljivka ;-) ) in ga primerjali s seznamoma stimulacij pred in po podpisu peticije (zvezna spremenljivka ;-) ). Na takšen način se seveda ne da odkriti posameznih discipliniranj, ker statistika le-te zazna kot naključje. Da pa se dokazati vsak dovolj sistematičen ukrep. In, če ukrep ni sistematičen pač pa so ga izvajali le nekateri šefi, potem ima Vasle prav, če se zanj ne čuti osebno odgovoren. V vsakem primeru bi bilo dobro zadevi priti do dna - če ima kdo dovolj potrpljenja za to.

  6. Pepo pravi:

    Đukanović, to je to. Ampak dvomim, da bi kdo šel to delat - bilo pa bi zelo dobro. Dejstvo je, da so pritiski na novinarje, če so, vse bolj subtilni. Tisti čas, ko so gospodje uredniki, ki so prišli na položaje izrazito po političnih kriterijih (Jančič namesto Koširja, Štaudoharjeva - ali kako se že piše gospa, ki ureja Sobotno prilogo Dela - namesto Milharčiča, tudi Vasle namesto Lamprehta na RTVS, izjemni mislec Ivan Puc v notranje urednišvo Dela, torej mali rokodelčki namesto novinarskih legend, pa še veliko bi še našlo) so že minili in možni pritiski se lahko dokazujejo skozi takšne finese. Ki pa niso nič manj nevarne od kadriranja z gnojnimi vilami.

  7. 1tastar pravi:

    Gnojne vile = rusalke, ki plešejo na gnoju!

  8. lidijah pravi:

    Janša zelo subtilno, takorekoč nežno obvladuje slovenske medije, bi rekel Pepo. Komaj opazno pritiska na novinarje. Njegovi vzvodi so mehki. Ne odpušča jih več, na videz jim celo dovoli pisati in govoriti, kar mislijo. Toliko da ni še sam podpisal beloruske peticije. Zelo perfidno. Zdaj se je postavil prek Vasleta še pred častno razsodišče DNS, ki ga ima v rokah, in ga obvladuje prek svojih nevidnih lovk. Pritiski so tako prijazni, da si je s tem že skoraj prislužil našo zaupnico:-)

  9. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Me zanima, če bo razsodišče tudi tukaj tako dosledno, kot je bilo v primeru Jančiča.

  10. Denis Sarkić pravi:

    Kakšne pasme in spola je, ker bi moj Janša lahko že naskočil…

  11. Mojemu psu je ime Denis Sarkić pravi:

    Ne bo šlo, ker je naš Denis tudi moškega spola.

  12. Denis Sarkić pravi:

    Eh, potem pa nič!

  13. rozinko pravi:

    Zelo me zanima, v katerem zakonu piše, da morajo dobiti vsi novinarji stimulacijo? Naj gredo gospodje novinarji (smatrajo, da so naj poštenejši ljudje v Sloveniji) malo gledati po tovarnah in se tam zanimajo kaj je s stimulacijo pri tovarniških ali PRIVATNIŠKIH DELAVCIH. Verejtno bodo morali ljudem razložit, kaj stimulacija sploh je. Vse bolj se mi zdi, da so novinarji, poleg Strojanovih, najbolj zaščitena združba v državi. Pišejo kaj hočejo in kamor koli, nihče se nima pravice pritožiti, tudi če pišejo laži oziroma izmišljotine. Delajo kolikor se jim ljubi in kar se jim ljubi. In na koncu mislim, da bi naj novinarji kljub kritiki, ki jim je ni za zameriti, če je poštena, delovati malo bolj povezovalno in pomirjujoče, ne pa samo napadati in vnašati nemir med že tako ne lagodno prebivalstvo. No ja to je že druga zgodba.

  14. ervinator pravi:

    Podajam prevod za polpismene. Preden novinar zapiše hude obtožbe, kot jih je Zgaga, bi moral v skladu z novinarskim kodeksom za informacije, ki vsebujejo hude obtožbe, poskušati hkrati pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo.

  15. lidijah pravi:

    Dodatek k Ervinatorjevemu pojasnilu: če je tako, kot pravi Vasle, bi moral drugopodpisnik beloruske novinarske deklaracije napako priznati in popraviti.

    To bi bilo grozno!

    Držimo pesti, da novinarji od podpisa beloruske deklaracije naprej niso prejemali stimulacij, in da je imel Zgaga prav.

    S temi stimulacijami je namreč Janša v obdobju pred deklaracijo nad novinarji izvrševal pritiske.

  16. bojc1 pravi:

    končno!
    PS še en dokaz neprofesionalnosti vesti - fotografija…..

  17. bojc1 pravi:

    a mi lahko kateri od sposobnih pravnikov pomaga sestaviti tožbo zoper Zgagine laži in blatenja moje države?

  18. bojc1 pravi:

    a sem lahko novinar-uredik…na RA SLO? Se v naprej odpovem stimulaciji….

  19. bojc1 pravi:

    Sarkić, od mojega soseda pes Borut bi pa z veseljem tvojega naskoču, sem vaju zadnjič videl na sprehodu - ti je čisto podoben, kot gospodar stika in brska po smeteh za tujim drekom…

  20. bojc1 pravi:

    pepo
    definicija rokodelčkov: tisti, ki si prizadeva za vsaj minimalne etične in profesionalne standarde v novinarstvu - odkriva resnico in loči med komentarjem in poročanjem.
    Novinarske legende: zanima jih vse, česar ne delajo rokodelčki….

  21. konec pravi:

    bojc1, ker opažam, da slovenska levica skuša v tujini pljuvati in blatiti vlado s tem , da pljuva in blati Slovenijo in pri tem uporablja predvsem sterilne “intelektulce” in novinarje, ampak se ne zaveda, da ta komunjzerski način delovanja ne deluje pretirano onkraj meje (kajti take skrajne levice so v Eu v strašni manjšini in zaradi tega nimajo praktično prijateljev) če jim bo povrnjeno (z obrestmi) ko bodo ponovno na oblasti?

  22. štajerc pravi:

    Mene pa zanima, kaj avtorji Vesti želijo doseči z objavo takih fotografij, kot je zgornja?

    Hvala za odgovor.

  23. 1tastar pravi:

    Kaj pa če je Denisov Janša buzarant?

  24. Igor Đukanović pravi:

    1tastar, kaj pa če bi jaz postavil isto vprašanje zate? Kako bi se počutil? Torej spremeni ton.

  25. Igor Đukanović pravi:

    O blatenju v tujini.

    Če jaz vsem tvojim sosedom v bloku razložim, kaj ti (nanaša se na več avtorjev tukaj) pišeš po Vesti, to ni blatenje. Podobno ni blatenje, če slovenske probleme rešujemo na ravni naše evropske skupnosti. Če pa je v peticiji kakšna laž, pa pogumno nad njo.

  26. Igor Đukanović pravi:

    @bojc

    Fotografija je zelo zgovorna. Pokaže, da Vasleta njegov image ne zanima pretirano in da je z mislimi nekje drugje. Tako tudi njegovi komentarji niso čisto standardni. Čeprav na fotki ne izgleda kot miss sveta pa dvomim, da to poskuša postati. Torej fotka ni žaljiva in tudi najboljši odvetnik ti tu ne bo pomagal. Podobno kot ti ne bo uspelo dokazati, da novinarji blatijo mojo domovino.

  27. skrat pravi:

    Se dobro da imamo samo en radio. Radio Slovenija :)

  28. lidijah pravi:

    DNS lahko zdaj zavlačuje, ali pa pristopi k reševanju tele zadeve hitro. Pri čemer bi bilo zavlačevanje “beloruski” pristop. Zadeva je preprosto dokazljiva: če je bilo samo nekaj radijskih novinarjev s “slavnega” seznama stimuliranih manj kot prejšnje mesece, trditev Zgage ne drži in je zavajujoča, ter po naravi manipulacija mednarodnega pomena, saj se neposredno navezuje na peticijo, zaradi katere se je Slovenija znašla v središču mednarodne pozornosti kot nedemokratična država (kar ni).

  29. bojc1 pravi:

    Igor Đ
    če ti ne čutiš svoje domovine ali kaj je tvoja domovina ali kaj je žaljiva fotografija ali kaj je blatenje, vse to sprejmem. Jaz pa čutim in dojemam vse to drugače - fotografija je neprofesionalna, laži, ki so bile lansirane v tujino, so neprimerne in zelo škodljive do moje domovine, in za konec še enkrat - kje je tvoja domovina, sploh ni moj problem.
    PS sosedom rajši pokaži vse, od komentarjev do odgovorov nanje, da si bodo sami ustvarili svoje mnenje, ne jim ga ti slikati, veliki zares demokratični matematik. Pa nove obraze nastavite v Zares, bomo lažje sledili - sicer velja - isto sranje,drugo pakovanje!

  30. bojc1 pravi:

    Igor Đ
    predno drugim svetuješ, naj spremenijo ton, svetuj svojemu Sarkiću, naj vsaj javnosti ne posiljuje s poimenovanjem svojega psa, ok?

  31. bojc1 pravi:

    PS nisem pa vedel, da se spoznaš tudi na branje misli iz fotografije, g. matematik - v zares ste res vse vedni, prisluškujete, fotografirate, lažete, blefirate - in predvsem nimate pirhov, da bi prevzeli vlado in pokazali, kako se dela! ZA REvno Slovenijo - z Golobičem nazaj!

  32. HoneyBurn pravi:

    HoneyBurn is a 100% natural honey mixture formula that can support both your digestive health and fat-burning mechanism. Since it is formulated using 11 natural plant ingredients, it is clinically proven to be safe and free of toxins, chemicals, or additives.

Komentiraj