Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo bo zaupal vladi?

16. november 2007 ob 19:06 | Denis Sarkić |

Janševa zaupnica
Janševa zahteva po zaupnici vladi v DZ

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj zvečer po svojem intervjuju za nacionalno televizijo v Državni zbor vložil zahtevo po zaupnici svoji vladi. O zaupnici naj bi poslanci glasovali na seji v ponedeljek, vse v državi pa zanima ali jo bodo poslanci koalicije tudi v celoti podprli oziroma ali bodo za zaupnico glasovali predstavniki ljudstva iz kakšne opozicijske stranke. Že pri koalicijskih poslancih sta najbolj nezanesljiva glasova poslancev Franca Žnidaršiča iz DeSUS-a in zamenjanega ministra za delo, družino in socialo Janeza Drobniča iz NSi, pri opoziciji pa bi se tudi lahko kateri izmed poslancev pri glasovanju “zmotil” in podprl vlado, saj v opozicijskih strankah prevladuje prepričanje, da bi ta vlada morala izpeljati svoj mandat do konca, vključno s predsedovanjem Svetu Evropske Unije in šele nato bi po rednih volitvah v državi morali dobiti novo.

Vendar vse večje “povezovanje” vladne stranke DeSUS in opozicijske Zares ter nenazadnje sporočilo za javnost iz Urada predsednika republike, kjer je predsednik Janez Drnovšek takorekoč že pripravljen za iskanje novega prehodnega mandatarja, jasno kaže na situacijo, da bo Janševa vlada pri zaupnici padla. In tako bomo najverjetneje v zakonsko predvidenih rokih dobili novo, morda zgolj tehnično vlado, ki naj bi jo morda vodil nov obraz v politiki? Za nameček je tukaj že javni poziv stranke SMS, ki je danes predlagala, da bi takšno tehnično vlado lahko vodil ljubljanski župan Zoran Janković.

Seveda je Janševa taktična poteza o zaupnici vezana tudi na njegovo veliko kalkuliranje, da bi na prihodnjih volitvah iztržil boljši rezultat in ta bi bil seveda zagotovo večji, če bi stranka SDS delovala iz opozicije, hkrati pa bi se na prefinjen način znebil tudi koalicijskega bremena “cerkvene” NSi in “županske” SLS, ki je zadnje čase seveda najbolj nepredvidljiva pomladna stranka in jo jutri že prevzema Bojan Šrot, brat Boška Šrota direktorja Pivovarne Laško, kateremu v SDS-u pripisujejo članstvo v SD.

Na drugi strani pa v nekaterih opozicijskih strankah potihem vseeno upajo, da bi prevzeli vlado, čeprav to zares dobro skrivajo. Kaj se bo izcimilo iz vsega tega bo seveda kristalno jasno že v nedeljo, ko bodo opozicijski strankarski veljaki tajno sestankovali. Kdo ve, morda ob kosilu v neki gostilni na obrobju ljubljanskega Barja? Ali pa jih je zares strah vladanja, kot to pravijo v koalicijski SDS?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. Pravičnik Jože pravi:

    Janša se je ravnokar zlagal na TVS v odmevih, da nihče ni objavu njegove zaupnice. Tu je dokaz! Bravo vest, JJ naj gre že na politični odpad. Lažnivec! Njegove tajne in piar službe pa naj grejo z njim, če internetne medije ne berejo.

  2. lidijah pravi:

    “Na drugi strani pa v nekaterih opozicijskih strankah potihem vseeno upajo, da bi prevzeli vlado, čeprav to zares dobro skrivajo.”

    Jaz bi blond predsednika začasne vlade, da bo všeč novinarkam. Kakšen “Prince of Light” bi se prav prilegel, će bi imel jajca.

  3. Neja pravi:

    Ja, JJ se je v Odmevih marsikaj zlagal. Jasno pa je pokazal, da hoče z zaupnico samo zagotovilo, da bo glasovalni stroj 100% deloval. In to je demokracija! Po eni strani se upira povezave med volitvami in referendumom z odnosom do vlade, po drugi strani pa vlado poveže s celo Slovenijo, rekoč: Blati se ugled Slovenije “zunaj”. Ne, kritizira se vlada in ker itak jo ti, JJ, vodiš avtokratsko, se kritirira TEBE. Oprostite, kritiziraš se sam s svojim ravnanjem. In sprejmi že enkrat to odgovornost.

  4. 1tastar pravi:

    Neja, torej naj JJ samo preda krmilo vlade enemu iz koalicije. Bajuku?

  5. bojc1 pravi:

    Neja,
    a si spet nore gobe jedla? Saj ni treba da mamo Janšo za presednika, kandidiraj ti, ali pa Golobič, Janković…a kaj, ko nimate jajc, pardon, jajčnikov….
    Piši malo manj zmedeno - ja,če se iz Slovenije širijo laži, ki jih v tujini, kjer ne poznajo razmer v Sloveniji (pa tudi brigajo jih kaj dosti ne, le da bomo pridno in tiho vračali obresti za najeta posojila, plačevali za uvoženo blago in storitve…) je omajan ugled Slovenije, tudi tebe zaradi Zgage in njemu podobnih pisunčkov, ne te vlade - ona se bo zamenjala. Si že kdaj slišala za kaj podobnega v svetu? LAži, same laži….

  6. bojc1 pravi:

    Sarkića za predsednika……..

  7. Matjaž pravi:

    Vsakdo, ki ima vsaj malo pameti, se zaveda, da ta Vlada resnično ni več vredna mandata. Namesto, da bi priznala svoje grehe, joče in stoka, kako so vsi drugi krivi njenih zablod.

    V resnici se pa gre za zelo jasen poskus utišanja opozicije in civilne družbe. To pa vodi edino po poti iz demokracije v enoumje, …, da se ostreje ne izrazim.

  8. lidijah pravi:

    @Matjaž: uboga opozicija je že skoraj čisto utišana!

  9. Danijel pravi:

    Matjaž. Obrazloži malo svoje trditve. Kakšni grehi? In pa mogoče naveži to na prejšne vlade.

  10. Matjaž pravi:

    inflacija, šolski zakon(ki bo tako kot Triglav) , padel na referendumu, okoljska problematika ( Luka Koper, Trbovlje, Planinska vas, Izolska obvoznica, Lipica…..), zdravstvo, plače (Preko 700.000 ljudi z manjšo plačo od 500€), pokojninska politika, davčne reforme, kulturna politika,

    Skratka ni področja za katere se ne bi našlo kar nekaj grehov sedanje vlade in kar nekaj grehov prejšne vlade katerih ni so bili sposobni v treh letih rešit.

    Sedaj bomo pa zaradi predsedovanja EU vsi lepo tiho? Halo!

    Kaj bom obrazlagal, poglej malo dalje od svojega dvorišča, še bolje nosa, pa ti bo vse jasno! Razen če si slep in gluh ali pa “vojak koalicije”

  11. Neja pravi:

    @tastar, bog ne daj Bajuk ali kdorkoli iz vlade. Je pa JJ odgovoren, da ima tako kot jo ima.

  12. Hruskica pravi:

    Moje mnenje o dogodkih: Naj sedanja vlada poje, kar je skuhala in naj ne prelaga krivde na druge…

  13. lidijah pravi:

    Točno, Hruskica. Naj vlada pokasira posledice svojega dela in dela svojih predhodnic. Če ne bo izglasovana zaupnica, bo itak moral prevzeti posle nekdo drug, tisti, ki je najglasnejši v kritiki, saj ta najbolje ve in zna. Razen, če raje samo kritizira, ko je treba kaj naredit, pa potegne rep med noge.

  14. Denis Sarkić pravi:

    Bojči, zresni se! Saj veš, da mene ne spraviš v posteljo s to gospo politiko…

  15. gašper pravi:

    Kakšen dolgčas, že uro in pol poslušam na RTV2 eno in isto, Janša se samo ponavlja, dejansko so 3 teme oziroma očitki, eno in isto pa je že 10krat povedal. Prevzamite vlado če ste boljši, …., nismo Belorusija, …. novinarji opozicija, za vse krivi, in po 1h zopet jovo na novo, bla bla bla,…., živ dolgčas, za povrh pa še monotost njegovega govora, vse skupaj me spominja na SLO film, vsakih 10s ena beseda.

  16. bojc1 pravi:

    pa poslušaj Pahorja? Ja kje pa je? v belorusiji na šnelkursu? ali ga puši? kaka u hlače? samo ugibam…..monotono.

  17. gašper pravi:

    Bojci, samo pravim da bi se moral bolj pripraviti na govor, da ni 1 beseda 3s pavza, pa misli se ponavljajo, to kar je povedal bi se dalo strniti na 20min.

  18. bojc1 pravi:

    kaj pa pahor? Naj kaj naredi, ko ima toliko za povedat (mi je pa všeč, da ti lepše govori od JJ, a žal štejejo dejanja….)

  19. gašper pravi:

    Ne se sekirat, sa bo Pahor naredil, naslednje leto, gre se samo zato ali bo delal 1 ali 2 mandata. Sedaj ima vlada še celo leto, da ga “serje” in dodatno zgubi 5% podpore, 2-3% je je že s to samo-interpelacijo, upam da pade podpora na solidnih 25%, potem ima Barbi 2 mandata, to je realnost, do tedaj bo pa JJ še marsikaj nakladal, le kdo bo naslednji krivec(desus, drobnič, ??? ). To je tipična reakcija JJ-a, lepo ti je opisal G. Repovž v zadnji Mladini, kako zna zblefirati svoj poraz, napad je najboljša obramba. JJ ima probleme, Barbi se pa sonči v solariju in uživa v fitnesu, saj dobro ve kakšna je realnost.

  20. primorka pravi:

    Takih jokavih triletnikov pa res nebom volila.Upam,da do naslednjih volitev na površje priplava kaj bolj originalnega.

Komentiraj