Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Politični zaporniki

15. november 2007 ob 9:06 | Denis Sarkić |

Ob pregledu arhiva ministrstva za pravosodje so junija v dveh kovinskih zabojnikih našli 5475 kartonov zapornikov z oznako “politično”, med njimi tudi kartone znanih obsojencev: Jožeta Pučnika, Črtomirja Nagodeta in Ljuba Sirca. “Tu gre za tiste politične zapornike, ki so bili obsojeni in zaprti v Sloveniji med letoma 1945 in 1988,” je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za pravosodje Lovro Šturm na kateri sta sodelovala še vodja sektorja za popravo krivic Milko Mikola in namestnik direktorja arhiva Slovenije Marjan Zupančič. Podatki so pomembni za znanstvene namene in za prizadete ter njihove svojce, ki lahko za storjene krivice zahtevajo odškodnino. Za svojce obsojencev na smrt so bile odškodnine po veljavnem zakonu le približno 800 evrov. Iz najdenih kartotek je razvidno, da je bilo zaradi političnih razlogov na smrt obsojenih 176 oseb, na odvzem prostosti s prisilnim delom 3521 oseb, na strogi zapor po 1721 oseb.

Obisk kleti pravosodnega ministrstva z Milkom Mikolo:

Ob podpisu prevzema gradiva, ki sta ga podpisala minister Šturm in namestnik direktorja arhiva Slovenije Marjan Zupančič, je minister dejal, da bodo imena in priimke vseh oseb iz tega arhiva, ki so bili “politično” obsojeni, objavili na spletu. Pozval je vse, ki bi se lahko v teh zapisih prepoznali, ali njihove svojce, da pridejo v arhiv, kjer lahko preverijo podatke. Če se izkaže, da so bili krivično zaprti, lahko po ministrovih besedah pridobijo status bivšega političnega zapornika: “S tem jim pripada odškodnina, ki jo lahko zahtevajo pri komisiji za popravo krivic.”

Uvodne misli ministra Lovra Šturma in Marjana Zupančiča:

Uvod Milka Mikola:

Odgovori na vprašanja novinarjev:


(www.vest.si) Kartoteke politicnih zapornikov from Vest on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. lorenzo pravi:

    Verjetno se bo nekaj podobnega zgodilo z izbrisanimi čez 30 let. Neverjetno!

  2. komunist pravi:

    zakaj niso teh zapisov enostavno uničili ???

  3. za Precednika pravi:

    So to vsi politični obsojenci? Ali je Jelinčič tudi med njimi?

  4. TaxiDriver pravi:

    Kdo bo dal nam oškodnino za podarjeno (! !) lastnino tov. Bavčarju,
    tov. Gantarju, dr. Rodetu & Co. itd, itd

  5. tomaž pravi:

    Ko bi se g.Šturm s sodelavci s tako vnemo lotil tudi zločinov (npr.: Poboja nedolžnih prebivalcev vipavske vasi Ustje, požiga vasi in pregona ostalih prebivalce) po italijanski vojski, bi bilo zelo pohvalno, uravnoteženo. Italijani sami so ugotovili, da je bil zločin delo njihovih vojakov, vendar pa niso nikogar kaznovali, čeprav so znani storilci.Ovadbo o tem zločinu je podal FzG na tožilstvo, pa se ni nič zgodilo.

  6. Dr.Drnovšek pravi:

    komunist: tvoja izjava je bedna. Že tvoj nick je beden.
    Hehe končno se vidi kake krivice je delala juga. Upam da državo čimbolj izmolzejo.
    Morda lahko še Kučan reče kakšno zraven. konec koncev je bil precej vpliven v partiji v tem času

  7. 1tastar pravi:

    Ko bo komunist pobijal bo vso dokumentacijo in kosti sežgal!

    Za Jelinčiča bom pa res pogledal, saj so rekli, da bo seznam objavljen na internetu.

  8. matej pravi:

    na kateri strani pa bo objavljen seznam ???

  9. FactiBruti pravi:

    Preko strani ministrstva za pravosodje ali direktno (pdf).

    Moram pa priznat, da me malo skrbi verodostojnost seznama, ker mojega najljubšega političnega zapornika Jelinčiča ni notri.

  10. primorka pravi:

    Nekaj zabojev so skrili za druge čase(nasledji predvolilni boj bo pravi čas,za nove resnice)Politični zaporniki so bili že od leta1921.

  11. marcel pravi:

    zgleda da v seznamu manjka nekatere ljudi…

    knjiga: Dežela brez pravic , avtor Stojan Cirk

    Leta 1949, Stojan Cirk je aretiran in poslan na DKD.


    Nihče ne sme vedeti, kje ste. Izbrisani ste iz rojstne knjige. Ne obstojate več! Bodite srečni, da ste še živi, kajti imamo pravico, ukaz od notranjega ministra, da vas ustrelimo, če se uprete!

    Hočete, da pozabimo na vse, kar smo se naučili in doživeli v našem življenju? Je to administrativna kazen? Je to dobrodelno delo za družbo? Socializma nas ne boste naučili z naperjenimi brzostrelkami. Tako razmišljamo vsi, tudi jaz.

    Začnemo z delom. Najprej je treba ojačiti bodečo žico okrog tabora. Odvijamo žico, zabijemo žeblje in prepletamo. Še podgana ne bi prišla skozi. Hiti, naš »kapo«, mi pokaže dva jetnika, ki zaostajata in mi reče:- Pojdite jim pomagat, da bo vse končano do 19. ure!- Dobro!- In brez miličnikov za petami se priključim tema dvema sivolasima, najverjetneje intelektualcema, ki zaostajata.- Dober dan, gospoda! Prihajam na pomoč.- V redu, dovolite, da se predstaviva. Jaz sem dr. Kamušič, advokat.- Jaz pa dr. Korun, tudi advokat in eden izmed prvih socialističnih poslancev (leta 1920).- Tisoč strel! Jaz pa nisem čisto nič, nihče. Sem samo neznaten vojak tujske legije. Imenujem se Cirk. - Saj vas poznava! Pred vojno smo brali vaše članke. In ste se rešili iz tega pekla? Kako je bilo v Franciji? Nama boste razložili, a ne? Aretirali so vas, ker nočejo, da razlagate, kako je bilo v Franciji. Vidite, za njih je glavna okupacija, da nas dajo za zaveso, da ne bi nič videli ne vedeli. - Miličnik prihaja. Tiho! Delajmo!Miličnik gre od skupine de skupine, z brzostrelko v rokah. Med delom klepetanje ni dovoljeno. Za kazen bi lahko ostali brez večerje.

Komentiraj