Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Katoliška OŠ

15. november 2007 ob 23:00 | Maja Andlovic |

Včeraj so študenti Teološke fakultete v Ljubljani pripravili okroglo mizo Stoji (katoliška) učna zidana v sklopu projekta Spoznaj samega sebe. O zasebnem šolstvu in katoliški osnovni šoli so se pogovarjali samostojni poslanec Slavko Gaber, direktor Zavoda svetega Stanislava Roman Globokar, doktor teologije in pedagoških znanosti Stanko Gerjol ter docent za didaktiko filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani Marjan Šimenc. Razpravo sta vodila študenta teologije Lucija Smrdel in Marko Jeriha.

Globokar o tem, kakšen bi bil program katoliške osnovne šole.

“Posebnost tega programa je v tem, da je v predmetniku tudi verski pouk.”

Najprej so se sogovorniki pogovarjali o vprašanju elitizma. Uvodoma so poslušali mnenja teologa, filozofa in pedagoga Janeza Ivana Štuhca in predavatelja na Fakulteti za družbene vede Igorja Lukšiča.

Globokar: “Štirinajst let imamo katoliško gimnazijo v Šentvidu in v štirinajstih letih še nismo nobene divizije katoliške vojske oblikovali.”

Cerkev in država. Uvodoma izjava Lukšiča, psihoterapevta Huberta Požarnika in profesorja pedagogike na Filozofski fakulteti Robija Krofliča.

Gerjol: “Včasih malo boli, ker se v slovenskem prostoru ustvarja neka meglena komunikacija.”

Varnost in disciplina v šoli.

Gerjol: “Zdi se mi, da je današnja šola globalno gledano precej povezana z nekim pritiskom po uspehu in nudi sorazmerno malo priložnosti za (…) izpoved.”

Kako bi izboljšali kakovost šolstva pri nas?

Šimenc: “Se počutim nelagodno ob tem, ko nekateri zanemarjajo realnost in obenem govorijo o velikih projektih, s katerimi naj bi izboljšali šolstvo.”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. tommb pravi:

    no ja … to je spet stopnica višje, k popolnemu rimokatoliškemu brainwashu.

  2. Johnny pravi:

    Kako bo pa 6 letni otrok vedel če se strinja z učnim načrtom?

  3. Dah pravi:

    Kako le?!? Bog mu bo povedal!

  4. Dah pravi:

    Pa še: 14 let ni kdo ve kako dolga doba. V 2000 letih se je RKC naučila biti potrpežljiva. Poleg tega ustanavlja “divizije” bolj skrite narave - take, da niti “člani” ne vedo, da so v njih.

  5. 1tastar pravi:

    Pa kaj imate proti verouku? Toliko imate za povedati proti, da sem se na stara leta začel zanimati za Biblijo, pa za Novo zavezo, pa za Da Vincijevo šifro, pa za scientologijo, pa za Hare Krishno, ampak sem si tudi neumnosti iz Marxizma zapomnil.

  6. dejan pravi:

    Kaj je narobe z veroukom? Verouk je isti nateg, kot je bil včasih predmet Temelji marksizma z osnovami samoupravljanja v prejšnem režimu.

    Gre za vprašanje, če bo država financirala neko sekto, ki uči, da smo vsi rojeni z grehom in da bomo to popravili le, če bomo verjeli v nekega čarodeja, ki naj bi vstal od mrtvih.

    Če bo zakon sprejet, pričakujem, da bo tudi islamska verska skupnost kmalu ustanovila svojo osnovno šolo. In potem bo šele pestro…:)))

  7. Nenad Kriljiv pravi:

    Zakaj bi v javnih šolah sploh bil verouk. Saj imajo svoje zasebne šole in v njih verouk. Če imajo v učnem načrtu tudi Izganjanje hudiča in druge obšolske dejavnosti, tudi prav. Kdor se pač strinja s tem, naj svojega otroka vpiše v to šolo… Svoboda izbire pa to :)

  8. Rob pravi:

    Kot vedno bom rekel,da religija v izobraževalnih ustanovah,ki si je učenci ne morejo izbrati sami(ergo izberejo starši) nima kaj početi.Naj imajo na stotine fakultet če hočejo,verouk izven šole itd. a pri primarnem izobraževanju to nima kaj početi.Sicer je pa zvoniti po toči prepozno,ker so zajebali Drnovšek&Co,ker so v prvi vrsti sploh dovolili škofijsko gimnazijo(pa da tiste svinjarije Vatikanskega sporauma sploh ne omenjam).Tisto bi takrat zavrnili in bi bil mir. Ta borba,ki poteka sedaj je pa naravnost hinavska,sedanji oblastniki samo nadaljujejo delo prejšnjih.
    @1tastar,edina razlika je v tem,da se danes v šoli govori o tem,da je bil komunizem neumnost, druga neumnost(RKC) bi pa ustanavljala svoje šole,logično ali pač ne?

  9. m pravi:

    škofijska gimnazija pa tukej nima veze-ko se vpišeš v gimnazijo imaš 14 let in vsaj jaz sem bil takrat sposoben z lastno glavo razmisliti kam se vpisujem. če pa te v vpis na določeno gimnazijo silijo starši, pa to ni problem katoliške gimnazije ampak staršev

  10. kiki pravi:

    Ne da bi želel posegat v to debato, ki že tko ni na visoki ravni. Na žalost.

    Lucija in Marko sta se ful potrudila. Vsa čast. Vsa čast tut ostalim, ki so delal za ta projekt v okviru NTI.

    Javno in zasebno je bila tema te okrogle mize.
    Rad bi samo rekel tole: v islamskih šolah, takih kot jih majo npr v Pakistanu, se učenci učijo SAMO Koran. Tuki potegnit vzporednico z predmetnikom katoliške šole se ne da. Bi pa bilo nadvse naravno pričakovat da bo pri mošeji, v Ljubljani, ko ta bo, tudi verska šola. Do te ima skupnost pravico.

    Ostalih standardno sovražnih izpadov ne mislim niti komentirati. Bi pa bilo fino če bi taki ljudje sami s sabo prišli na čisto. Nekdo je lahko tudi opredeljen kot ateist pa še ne pomeni da mora z nizkimi komentarji žalit verska čustva drugih. Taki izpadi so simptom da nekaj ni čisto v redu. Ponavadi, ko takim rečeš, razloži mi na en smiselen način zakaj tako misliš, ne dobiš odgovora, ker ti ljudje sami ne vejo kaj točno jih na “RKC” moti.

  11. GlucoFlush pravi:

    GlucoFlush Supplement is an all-new blood sugar-lowering formula. It is a dietary supplement based on the Mayan cleansing routine that consists of natural ingredients and nutrients.

Komentiraj