Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Združeni v ZNP

14. november 2007 ob 19:09 | Denis Sarkić |

Novinarji in publicisti, ki se med drugim niso podpisali pod t.i. peticjo zoper cenzuro, so danes v prostorih Nove revije ustanovili Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Na ustanovni seji je iniciativni odbor sprejel statut društva in za svojega predsednika upravnega sveta izvolili nekdanjega odgovornega urednika Dela, novinarja Petra Jančiča. Vest je bila tam in po njegovi izvolitvi z njim posnela pogovor. Za člane upravnega sveta za šest mesečno obdobje so bili izvoljeni še Vladimir Vodušek (TV Slovenija), Damjana Žist (Večer), Matej Makarovič (publicist) in Igor Kršinar (Mag), za člane nadzornega odbora pa Silvester Šurla (Mag), Tino Mamić (Primorske novice) in Vanesa Čokl (Večer).

Peter Jančič in ZNP - 1.del:

Peter Jančič in ZNP - 2.del:

Denis Sarkić

Objavljamo še njihovo ustanovno izjavo Združenja novinarjev in publicistov:

Ustanovna izjava

Združenje novinarjev in publicistov ustanavljamo, da bi prispevali k okrepitvi svobode govora in medijev kot temeljnih pravic posameznikov in družbenih skupin v Sloveniji.

Obveščenost javnosti in svoboda javnega izražanja sta temelj moderne slovenske družbe, brez katerega si ni mogoče predstavljati delovanja demokratičnih ustanov in tudi ne razumne presoje glede vseh zadev, ki so predmet javne razprave, ter kritične in hkrati etične presoje o ravnanju vplivnih posameznikov in interesnih skupin pri upravljanju države, lokalnih skupnosti, v javnem sektorju in v poslovnem svetu.

Med tranzicijo je večina medijskih podjetij dobila lastnike, ni pa bil v tem času urejen status novinarjev in drugih zaposlenih v medijih, kar ovira boljšo kakovost slovenskih medijev in novinarstva.

Namesto večje profesionalnosti in zagotavljanja višje kakovosti novinarskega dela se soočamo s problemom političnih pritiskov in interesov kapitala, ki niso v skladu z ustavno pravico do svobode izražanja in vlogo medijev v modernih družbah.

Pogosto se interesi kapitala prepletajo s političnimi interesi in pritiski. Za demokracijo v Sloveniji bi bilo nevarno, če bi ob tem prišlo do hegemonizacije zgolj ene politične opcije, kar bi lahko vodilo v odpravo medijskega pluralizma v državi.

Lastniki in upravljavci medijev morajo prevzeti soodgovornost za vlogo, ki jo mediji opravljajo v moderni družbi, za izobraženost novinarjev in vzdrževanje visokih standardov ravnanja v medijih. Odgovornosti za zastoj na tem področju od osamosvojitve naprej se otepajo politiki, lastniki in stanovske organizacije.

Visoki profesionalni standardi ravnanja v medijih, dvig izobrazbene ravni in dosledno zavzemanje za svobodo tiska so nujni, če želimo, da bi slovensko novinarstvo lahko v prihodnosti ohranilo ugled in tako ostalo izziv za nadarjene mlade, ki se odločajo, čemu posvetiti svojo prihodnost.

Namen združenja je zagotavljati pogoje in možnosti za delo in profesionalni razvoj članov in celotnega slovenskega novinarstva v sodelovanju z izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami in vsemi, ki delijo vrednote odprte in demokratične družbe.

Z ustanovitvijo združenja želimo povezovati novinarje in skupnost ne glede na politično prepričanje, svetovni nazor ali kakršno koli drugo osebno okoliščino.

Vabimo vse novinarje in publiciste, da se nam pridružijo. Vse, ki verjamejo v pomen novinarstva in obveščene javnosti pa, da združenje podprejo.

Ime Priimek zaposlen pri
Peter Jančič (Delo)
Slavko Vizovišek (Večer)
Bojan Budja (Slovenske novice)
Brane Senegačnik (Nova revija)
Silvester Šurla (Mag)
Matej Makarovič (publicist)
Zlata Kraševec (Kmečki glas)
Igor Kršinar (Mag)
Jure Sešek (Radio Ognjišče)
Tino Mamić (Primorske novice)
Damjana Žist (Večer)
Vanesa Čokl (Večer)
Vlado Vodušek (RTV Slovenija)
Aleš Kocjan (Sta)
Borut Meško (Sta)

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 33 x komentirano
  1. sveti gral pravi:

    Ubogi Jančič! Kdor je prebiral njegove sobotne komentarje v Delu, si je ustvaril celotno sliko o tem pokončnem novinarju, ki ga je Slivnik preko Janše izkoristil do zadnje mrvice novinarske neodvisnosti. Sedaj hoče preko stranskih vrat ,postati pomeben.Zaželimo mu srečno pot , toda že sam start vodi na pogibel.

  2. cro_hot pravi:

    OK kratico ZN razumem - ampak tisti P skače nekam ven iz konteksta.. ?

  3. yoyo pravi:

    Madonca, od ustvarjalne energije se je kar kadilo ….

  4. Drago2 pravi:

    Dajmo, Janšič, da nam prej ne propade vlada!

  5. Sestra Marija pravi:

    Kako patetično: Tole jaz razumem takole: “Če ne smem biti več urednik, bom pa predsednik (pa čeprav obskurnega) društva.” Težko je sestopiti z oblasti …

  6. za Precednika pravi:

    Tisti ‘P’ je tam zato, da so lahko tudi ‘Spletni Publicisti’ (= blogerji) člani.

  7. Drago2 pravi:

    tako je, ker drugače, brez blogerjev, jih bo premalo.

  8. sproscena.slovenija pravi:

    Janšič je mlad in naiven ter ocitno zelo ambiciozen. Iz povprecnega novinarja je po volitvah 2004 padla maska in pokazal je who is who. V svoji ambicioznosti je premalo premislil, da ga znata stara macka JJ in Slivnik izkoristiti. Ker je krizarsko vodil mascevalni pohod na Delu so ga, takoj, ko so lastniki zaceli v zepih cutiti posledice pretvorbe Dela v SDS trobilo, vrgli na cesto. Ker je prej prevec snel masko, si je zaprl vrata v drugih resnih casopisih. Zanimivo bo spremljati njegovo nadaljnjo kairero…

  9. Ajvar je ta pravi:

    Se lahko združiš v ZNP tudi če si na “Poimenskem seznamu aktivistov levičarske ideologije v medijih” (masterpiece “spletnega publicista” Tomaža Štiha na http://libertarec.blogspot.com/2007/11/poimenski-seznam-aktivistov-leviarske.html)? Sicer bo samo blogerjev res premalo…

  10. rock pravi:

    Ta tipček po moje ni tako slab človek, samo se je zajebal. Nima dovolj izkušenj v biznisu in so ga samo izkoristili tile nasilni črnosrajčniki.
    Tole kar pa ima sedaj, so mu pa verjetno obljubili, če lepo normalno odstopi iz dela. Bedno ni kaj, mogoče je pa celo zadovoljen.

    Jančič je taka neškodljiva duša, pihneš pa ga ni več.

  11. rock pravi:

    Ta tipček po moje ni tako slab človek, samo se je zajebal. Verjetno zaradi velike želje, da uspe. Mogoče celo izhaja iz kakšne revščine in se mu je zavrtelo med tistimi huligani na vrhu. Nima dovolj izkušenj v biznisu in so ga samo izkoristili tile nasilni črnosrajčniki.
    Tole kar pa ima sedaj, so mu pa verjetno obljubili, če lepo normalno odstopi iz dela. Bedno ni kaj, mogoče je pa celo zadovoljen v vsej svoji skromnosti.

    Jančič je taka neškodljiva duša, pihneš pa ga ni več.

    Še najbolj važ

  12. Simonitius pravi:

    Očitno Društvo novinarjev ne zastopa interesov vseh novinarjev, če pa jih, pa bo ZNP itak imelo samo enega člana….ali dva. A ne?

  13. BOTA pravi:

    Zakaj pa ne, saj živimo v demokraciji. Na koncu šteje samo število članov in ne le posamezna znana imena. Kakor koli že, ne sodimo prezgodaj in v naprej.

    Osebno vam želim vse dobro

  14. Carlos Contreras pravi:

    No, me prav zanima, koliko članov bo Janšič nabral. Poleg že znanih, seveda.

  15. bojc1 pravi:

    spoštovani g. Jančič,
    v kolikor si boste še naprej prizadevali za kuturen in korekten ter objektiven nivo novinarstva, ki so ga rdeči jajčevci tipa Repovž & Zgaga & co do konca onečastili s svojim pisunstvom, potem je še nekaj upanja, da ne bomo zapadli v rdečo diktaturo!

  16. bojc1 pravi:

    Dragec2,
    vsaj ime prav napiši - si polpismen?

  17. bojc1 pravi:

    sv gral
    še naprej veliko užitka pri branju mladininih in drugih pamfletov; ne preneseš drugega kot rdečega,zahojenega,manipulatorskega,zlonamernega in v tujino špecajočega pisunstva? Malo več objektivnosti - saj ni treba brati drugih mnenj!

  18. bojc1 pravi:

    Carloc kontreraz
    tudi ti pravilno piši imena!

  19. Medijski watch dog » Združenje novinarjev in publicistov ima priložnost pojasniti ravnanje svojega člana upravnega sveta, Vladimirja Voduška pravi:

    […] je po nekaj mesecih predstavil še v enem nadaljevanju, ki ga je v prvi predstavitvi zamolčal. Odgovori Jančiča so malodane pitijski, ob nenehnem sklicevanju na interes javnosti. O primeru Vodušek smo poročali […]

  20. bojc1 pravi:

    cro hot
    v svoje hlače poglej, ti bo vse jasno,kaj pomeni tisti p…

  21. bojc1 pravi:

    s marija
    a ti to o lds in golobiču? Kar naprej nazaj rinejo….res je težko sestopiti z oblasti, če so še tako obskurni v svojih idejah (in glavah)…pa čim prej se včlani(te) v razsuto špeckahlarsko DN!

  22. 1tastar pravi:

    Od Dnevnika se pa nihče ni podpisal. Se preveč bojijo klana Repovž - Lorenci!

  23. Johny pravi:

    Čestitke novemu združenju!

  24. štajerc pravi:

    Čestitke novemu združenju in pozdrav vsem vernikom gimnazijskega maturanta Grege Repovža. Serbus!

  25. Ali Združenje novinarjev in publicistov krši kadilski zakon | had pravi:

    […] Vest poroča o ustanovitvi Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), ki je bilo včeraj prostorih Nove revije. Prav je, da ustanovijo svoje združenje, kjer ne bodo “samo levičarji“. Sicer ne poznam zakonov, ampak tole mi je padlo v oči! Kajenje v zaprtem prostoru Nove revije. Ali se to sme? Hvala za odgovor! […]

  26. lucko pravi:

    Koliko pa ima clanov to drustvo? So to le tisti, ki so nasteti pod izjavo? Ce je podatek v videoprispevkih se opravicujem, da sprasujem, samo ne razpolagam vedno z sirokopasnovno povezavo…

    No ampak ce je tiste nekaj pod izjavo se glede na medije smesijo, ker le tri lahko vzamem, da so iz resnega medija…

  27. Ali Združenje novinarjev in publicistov krši kadilski zakon | http://www.blogarija.com pravi:

    […] Vest poroča o ustanovitvi Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), ki je bilo včeraj prostorih Nove revije. Prav je, da ustanovijo svoje združenje, kjer ne bodo “samo levičarji“. Sicer ne poznam zakonov, ampak tole mi je padlo v oči! Kajenje v zaprtem prostoru Nove revije. Ali se to sme? Hvala za odgovor! […]

  28. cro_hot pravi:

    Ime Priimek zaposlen pri
    Peter Jančič (Delo)
    Slavko Vizovišek (Večer)
    Bojan Budja (Slovenske novice)
    Brane Senegačnik (Nova revija)
    Silvester Šurla (Mag)
    Matej Makarovič (publicist)
    Zlata Kraševec (Kmečki glas)
    Igor Kršinar (Mag)
    Jure Sešek (Radio Ognjišče)
    Tino Mamić (Primorske novice)
    Damjana Žist (Večer)
    Vanesa Čokl (Večer)
    Vlado Vodušek (RTV Slovenija)
    Aleš Kocjan (Sta)
    Borut Meško (Sta)

    a to so neodvisni novinarji slovenske desnice ????

  29. štajerc pravi:

    Lucko, a si imel pri tistih drugih 500 in nekaj tudi podobne pomisleke (Ciciban, PIL…)?

  30. bingo pravi:

    ni zmogel sam izpeljati in je moral to početi namesto njega Košir.Mogoče bi Jančiča lahko vprašali, kdo je namesto njega urejal Delo, v času, ko je bil glavni urednik. Tip je bojda tako nesposoben, da je namesto njega moral to početi Košir.

  31. lucko pravi:

    @štajerc:
    Ja nekaj je peticija nekaj pa drustvo, ki nekako nakazuje, da bi rado predstavljalo novinarje. Solidarnost proti predstavljanju. Stekas?

  32. HST pravi:

    ZA BRUHAT!

    In seveda ni čudno, da si je kreiral združenje novinarjev, saj je po padcu na Delu ostal nebogljeni nebodigatreba in si je moral nekako pobožati ranjeni ego.

    Najhuje pa je, da ON govori o pritiskih, ki da so normalni, in o novinarjih, ki lažejo. To, kar so novinarji prestajali na Delu pod njim oz. pod Janšo, je bila tortura prve vrste - profesionalna in psihična. Zdaj je užaljen, kot je užaljen premier in vsa vlada. Hmmm, res diši po nepristranskosti.

    Brez jajc in s poškodovano hrbtenico.

    Med imeni pogrešam njegovo prijateljico Judovo, pa Steinbucha, in druge visokokakovostne slovenske novinarje. Tiste, ki so se doslej že tako zelo izkazali.

  33. Mark pravi:

    @bojc1: čisti patetik.

    ZNP pa bi lahko bil odkrito kar ZKNP - “K” kot “krščanskih”, lahko pa tudi “K” kot kaj drugega (uporabite malo, ampak res malo domišljije).

Komentiraj