Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trgovina z orožjem

12. november 2007 ob 15:51 | Denis Sarkić |

Brane Praznik, upokojeni častnik Slovenske vojske in nekdanji pripadnik Varnostnega organa Ministrstva za obrambo (VOMO) je predstavil svojo knjigo “Branilci domovine II: Trgovci s smrtjo”. V knjigi Praznik piše o trgovini z orožjem v letih 1991 – 1993. Objavil pa je tudi precej dokumentov iz tistega obdobja.

Praznik v svoji knjigi navaja, da so ocene o številu zabojnikov z orožjem v Kočevski reki zelo različne, saj so jih pripeljali večkrat. Zanimive so ocene iz začetka leta 1993, ko se je govorilo, da je šlo za skoraj 500 milijonov mark vredno blago. Hrvaški časopisi so takrat pisali, da naj bi samo njim posredovali 800 ton materiala. Bosanski viri so bili takrat o količinah bolj skopi.
Več o tej temi nam je povedal avtor sam v intervjuju za Vest.

Teaser:

“Kako so le prišli do velikih hiš, gostiln, velikih firm, velikih avtomobilov? Le kako? Pa menda ja ni frcnilo kaj s tistega kupčka gotovine …”

Celoten intervju:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 29 x komentirano
  1. Štajerski Pero pravi:

    He he iz Dnevnika direkt na Vest oh kako prisrčno.

  2. Denis Sarkić pravi:

    Ne razumem zakaj iz Dnevnika na Vest. Intervju sem posel v petek, objavljen je šele zdaj zaradi volilnega molka pa čeprav nima neposredne zveze z volitvami, vendar se omenja tudi Lojze Peterle kot predsednik vlade in zato ta časovni zamik pri objavi, da se ne bi še kdo kaj pritoževal!

  3. 1tastar pravi:

    Vseeno, kdo je plagiator. Bi rekel, da je to kar Brane Praznik. Saj ni mogel povedati ničesar novega. Trgovina z zgodbami trgovini!

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    JAO,JAO,JAO !…PA KJE JAZ TO ŽIVIM ?!?!?!?!?!?!?!?!?…………………..

  5. Neja pravi:

    Ko smo bili v zgodnjih 90. na dopustu v Punatu na Krku, nama je nek “bolj seznanjen” domačin veliko vedel povedati o JJ, njegovi trgovini z orožjem, nakupih zemljišč……Takrat smo to jemali kot golo natolcevanje…….

  6. Mirjana pravi:

    Zanimivo, da nekoga moti bolj trgovina o zgodbi o trgovini, kot zgodba sama. Očitno ni potrebe, da bi zadevo razčistili, moti le, da se nekdo do kraja izpostavi z neko zgodbo, pa ga proglasimo za trgovca z zgodbami…..čuden je ta svet….bistveno da izkopljemo še kosti za glodanje, …ostalo je nepomembno, ….

  7. Drago pravi:

    Splača si je vzeti eno uro časa in to pogledati! Navsezadnje smo o tem že veliko debatirali tudi na Vesti, vsaj jaz in Bojc1. Jaz osebno Prazniku verjamem. Imel sem ga možnost spoznati in zdi se mi kredibilen. Problem je v tem, da gre za “glas vpijočega v puščavi”! Ostali se razčiščevanju trgovine z orožjem izogibajo. Dokumenti, ki obstajajo so označeni z “državno skrivnostjo”. Mislim, da se bo zadeva razčistila šele čez 10-15 let. Nič prej! Preveč je še oseb na oblasti, ki so bile vpletene. Gre za državni interes! Če se v tem trenutku razišče trgovanje, bomo “čudna” država z nekredibilnim vodstvom. Če pa bi to razčiščevala tujina, pa bi to bilo vtikavanje v notranje zadeve druge države. Zanimo je tudi razmišljanje o “držanju za jajca” tujih obveščevalnih služb, ki o tem trgovanju tudi vedo veliko. Je to mogoče ovira pri reševanju meje v PZ?

    Kako bi analiziral ta problem analizator Tanko? (vem,da ne bo!!!)
    -dejstvo je, da je denar za orožje prišel iz tujine!
    -dejstvo je, da denar ni prispel v proračun!
    -dejstvo je, da so denar šteli na MO!
    -dejstvo je, da se ve, kdo je bil takrat minister!
    -dejstvo je, da je nekdo odgovoren, da je denar poniknil! (objektivno,subjektivno)
    -dejstvo je, da tega ne bomo povedali…..

    Nedolgo nazaj sva se z Bojc1 kregala, kaj je bil Smolnikar (Depala vas). On je trdil, da je bil policijski šicelj. Mogoče, vendar je veliko vedel tudi o trgovanju. Zakaj je bil tepen? (odgovor je na 44,30 minuti)

    @Praznik: zanimiva pomota se ti je pripetila!! Ko si omenjal Iztoka Podbregarja, si rekel Andrej Podbregar! Zakaj si imel asociacijo na Andreja, ki je bil pri Depali vasi, pa v Avstriji, pa v Grosupljem pri pretepu Srba…Škoda, da nisi povedal kaj več o njem…mogoče je pa v knjigi!
    Tudi pri Jelinčiču, s katerim ste imeli probleme, ker je delal v paravojaški skupini, je bilo malo povedano!

    Upam, da bo knjiga “Trgovci s smrtjo” dovolj brana, saj gre za pričevanje osebe, ki je bil zraven tega dogajanja in zdi se mi, da je dovolj avtentična!

    Čestitam, Brane Praznik!!! Knjigo bom kupil! Ko boš šel ponoči domov, malo poglej še vzratno!!! Samo namig, dobronameren! Veliko zdravja!!!

  8. Smolej Milan pravi:

    slovenci smo vedno streljali napacne ljudi…………

  9. 1tastar pravi:

    Pazi se Smolej! Te bo Stanovnik ustrelil!

  10. ervinator pravi:

    Nekateri pišete o trgovini z orožjem, kot da je že sama po sebi zločin. Trgovina z orožjem in švercanje v obdobju embarga pri sosedih sta vendar dejstvo, za to je bilo zadolženo ministrstvo za obrambo.

    Problem je trgovina, ki se je dogajala izven vladnih pristojnosti (na primer Kučanov, torej nevladni posel z Alijo Izetbegovićem oziroma Osamo bin Ladnom) in ali je ves dobiček šel za državo, ali pa se je tudi kradlo in kdo.

    Da se zadeva “ne razčisti”, zagovarjajo vsi takratni akterji (Janša, Kučan, Drnovšek, Peterle, Bavčar). Verjetno glede tega obstaja nek resnični nacionalni interes. Seveda pa nekaterim zartonikom ta molk močno ustreza, na primer raznim kosovcem in dnevnim politikantom, tudi Spomenki Hribar. Ne verjamem, da Praznikova knjiga kaj novega prispeva k dokumentiranju zgodovine.

    Sigurno morebiti PRESS

    P.s.: Povedal je “vse”, le naklade svoje knjige ni želel zaupati. :)

  11. Neja pravi:

    Ervinator,

    Bi rad vedel za naklado, da bi vse pokupil? Zdaj se govori o JJ trgovini z orožjem , ne o morebitnih drugih, in ne vem zakaj preumerjaš proč. Ravno zato, ker je bilo zadolženo ministerstvo za obrambo, ni vseeno, kje je denar.
    Tudi jaz G. Prazniku verjamem. Upam pa tudi, da mu ne bo treba gledati vzratno. Saj je že vse? povedal.

  12. cro_hot pravi:

    …in trgovci z orožjem se veselo mastijo, prisegajo gospodu Janši, Domovino so pa tako ali tako zatajili.

  13. Drago pravi:

    Ne razumem ervinatorja. Pravi, da je trgovina z orožjem bila zaupana MO. Res je, vendar denar ni prišel v proračun. In to je dejstvo, ki je preverljivo. Seveda, Kučan je kriv. Če bi bil samo majhen sum, da je Kučan kaj ukradel, si zamišljate Janšo pred volitvami 2004?

  14. ervinator pravi:

    Drago, če je nekaj preverljivo dejstvo, je tudi dokazljivo. Zakaj tega potem še nihče tega ni spravil na sodišče? Verjetno zato, ker jim ustreza megla in raje v medijski navezi opletajo z diskreditacijami.
    Če te prav razumem, sploh ne veš, da je za orožje, odkrito na letališču (ki je prišlo od Osame bin Ladna) za Alijo Izetbegovića posredoval sam presvetli Kučan (tisti, ki je Turnška ozmerjal z izdajalsko svinjo)?

  15. BRANE PRAZNIK pravi:

    Trgovci s smrtjo.

    K svojemu pripovedovanju bom dodal še naslednje: Politika se dela z denarjem! Vprašam: Kdo je imel leta 1991 in nekaj let kasneje, ko se je najbolj oblikovala (današnja) politika, denar? Moj odgovor je: goljufi naroda, cerkev in trgovci s smrtjo.
    Zato imamo že deset let državo podobno tistim v Latinski Ameriki (Janez Janša nas sicer raje primerja z Gruzijo in drugimi nekdanjimi ruskimi republikami …)

    Čudim pa se raznim ervinatorjem in drugim komentatorjem zgodb, da ne znajo bolj odpreti oči. Prvič zato ker je svet lep, četudi so med nami lumpje in drugič ker denar resnično ni vse. Ter tretjič, z odprtimi očmi vidiš kvazi berače in tudi ponosna lačna usta, ki ne iztegujejo rok …

    Vse neargumentirano natolcevanje o švercanju Kučana z Alijo Izetbegovićem ipd je produkcija neresnice Janeza Janše (in njegovih), da bi prikrili pravo resnico o “ropu stoletja.” v Sloveniji. O markah, ki so obšle Slovenijo, da bi z novo politiko zgradili drugačno Slovenijo (ki je bila ravnokar poražena …)

    In samo še tole: Kriminalci so, če jih prime roka pravice, obsojeni, svoje odsedijo … Politiki pa nikoli ne odsedijo kazni. Če so še brez vesti, če brezosebno gledajo skozi narod, potem nam ni pomoči do naslednjih volitev, do naslednje manipulacije z narodom ..

  16. bojc1 pravi:

    zakaj pa potem vse vlade LDS z Ropom, ki vse izve in izblebeta niso nič odkrile, nič predale tožilstvu,policiji v zvezi z JJ?

  17. bojc1 pravi:

    drago
    kako veš kaj je Smolnikar vedel pri Depali vasi?Verjetno tisto, kar mu je Kučanov kurirček Kos natvezil…

  18. bojc1 pravi:

    Drago, še to Kučan je bil takrat predsednik predsedstva,vrhovni poveljnik vojske…

  19. bojc1 pravi:

    Neja, ko sem bil v poznih 90-tih naq golem otoku in brionih, mi je več starih bab in ribičev, precej dobro poučenih o hiši v Murglah, izrazilo željo, da bi jo tudi oni poceni odkupili - bi se kar preselili na celino….

  20. bojc1 pravi:

    Mirjana, a ti o kosteh za glodanje četnikov? Se upaš takole o svojih sonarodnjakih? Presenečaš - popolnoma brez pietete in občutka za prostor in čas (zločin). Ni čudno, da so te vrgli iz občinske uprave, če ne ločiš renice od laži!

  21. Drago pravi:

    Ervinator,Bojc: jaz ne govorim o orožju, ki ga je država prikrito prodajala drugim državam (BiH). Seveda je bilo tudi to proti pravilom, saj je bil embargo. Ampak s tem je naša država pomagala premagati JNA in s tem odvrniti možnost maščevanja Sloveniji. O denarju tega posla še nisem slišal nobenih sumov, verjetno je denar prišel v proračun ali pa direktno za nakup orožja in opreme za Slovenijo.
    Jaz govorim o denarju, ki je v kovčkih prihajal na MO in dokazano ni prišel v celoti v proračun. Kam je šel? To je vprašanje. Saj jaz ne rečem, da ga je odnesel Janša, samo… on je bil minister. Mora vedeti, kam je šel. Njegova izjava pa je, da o tem ne ve ničesar!!!?
    Bojc: zakaj ni ovadbe?? Mislim, da je bila! Zoper neznanega storilca, če se ne motim!
    Kaj pa nacionalni interes? Mislim, da zaradi tega ni ovadbe zoper znanega storilca. S tako ovadbo bi država dokazala in priznala trgovanje z orožjem v času embarga. Kdo bi pa bil potem obsojen? Država!!! To pa ni v interesu!
    Bojc: glede Smolnikarja vidim, da ti ni povsem jasno, za kaj gre. Bil je v policiji, navaden prometnik na cesti (poznam ga osebno, iz nogometa, odličen nogometaš). Kolerik, niti približno njegove osebne lastnosti niso za agenta!!! Šel v vojsko, veliko vedel o trgovanju z orožjem (poglej intervju Praznika, ki je bil zraven), ko pa je začel policiji ponujati informacije o možnem državnem udaru (ta je vsekakor morala to preverjati), je “fasal” v Depali vasi.Verjetno je še kaj zraven, to je samo okvir!!!

  22. ervinator pravi:

    Drago, v obeh primerih se je z orožjem trgovalo z denarjem v kovčkih. Razlika je v tem, da je bilo MO za to pooblaščeno, Kučan pa je to izvajal brez pristojnosti. Če denar dokazano ni bil porabljen za državne namene (saj ni nujno, da je bil uradni del proračuna), krivcev ni težko najti. Če je dokazano, se gre po poti denarja in se najde. Ampak temu očitno ni tako, zato so to natolcevanja, iz katerega so se ali se še napajajo mediji, ki iz teme osamosvajanja delajo meglo, ga ončešačajo in diskreditirajo zaslužne akterje. Zgodbe pa v glavnem prihajajo od kosovcev, ki takrat niso odrekli lojalnosti JNA oziroma so igrali dvojne vloge.

  23. KLAMFA pravi:

    Slovenci v Kanadi so zbrali denar za orožje. Sedanji konzul v Torontu ga je pa odnesel v Avstrijo ali Slovenijo in predal….(komu). Zbiral so po okoli 2000 kanadskih dolarjev. Denarja je bilo kar veliko.
    Pa bi se jih splačalo obvestiti kam je šel njihov denar, ki so ga podarili za Slovenijo.

  24. Drago pravi:

    Ervinator: to okoli Kučana si se pa lepo zamislil. Jaz za to slišim prvič!!! Res je, da se je pogovarjal z Izetbegovićem glede orožja, vendar je vse izvajalo MO. Pa kaj misliš,da je Kučan nosil kovčke orožja po marib. letališču?. Mater si naiven. V svoji vnemi si kar določil Kučana, ne morem verjet. Prav imaš, da kupčkanje z denarjem od orožja ni težko dokazati. Pa se ne bo, kot sem že rekel, zaradi nacionalnega interesa.Še nekaj let. Ali verjameš, da je bil denar v omarah na MO, potem pa je poniknil. Hihče ne ve, kje je. Govorim za večino denarja. Nekaj je šlo za nakup našega orožja, vendar milijoni so šli, rakom žvižgat.

  25. ervinator pravi:

    Drago, nisem si izmislil, ampak sem o tem pred dvema tednoma bral. Če ti to prvič slišiš, pa lahko še enkrat naglas prebereš. :)

  26. Drago pravi:

    @ervinator: ne bom te zanikal, da si to prebral pred dvema tednoma. Mogoče! Kje pa? V Demokraciji?
    Glede na to, da JJ sovraži Kučana (mislim, da nisem iznašel purfelna), bi o tem čivkali že vrabci, verjemi!
    Ne maram pa se o tem kregati s tabo. Si opazil, da niti nisem napisal “izmislil” temveč “zamislil”. Se lepše sliši, haha. Si mi pa dal idejo, da bom postavil vprašanje na to tvojo trditev, da je Kučan “trgoval brez pristojnosti”, pri predstavitvi knjige B.Praznika, ki se je bom udeležil v naslednjih dneh. Hvala.

    Glede “čivkanja vrabcev”, kot omenjam zgoraj, pa še to: Nikoli ne bom pozabil kampanje 2004! Takrat je Janša nastopal na TV vsak dan!!! Še vic je nastal iz tega, pa ti ga ne bom napisal. Spomnil pa te bom samo na zaključek - ko odprem kumarice, tudi iz kozarca skoči Janša! Se spomniš. Če ne, nič hudega.
    ZATO mi gre jokanje Janše o odstopu na bruhanje. Ne razumem, kako se ljudje ne spomnijo, kaj je on delal v opoziciji (samo dvakrat je dvignil roko ZA), metal polena, širil laži in insinuacije.
    Moja soseda, ki ima 85 let, mi je takrat rekla, da je velika korupcija in klientelizem in da tega ne bo več podpirala. Ko sem jo vprašal, kaj pa to pomeni, naj mi razloži, mi je odgovorila, da tudi ona ne ve, kaj pomeni, je pa to sigurno res. Ko bo JJ na oblasti, bo vse te ljudi dal na sodišče.
    Ne spomnim se nobenega primera!
    Oprosi, malo sem zašel…Lp

  27. ervinator pravi:

    Drago, ne boš me zanikal, da sem o tem bral???
    Ne boš se z mano kregal o tem, ali to res kje piše in kje ter ali sem o tem bral???

    ROTFL

  28. fata pravi:

    bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  29. fata pravi:

    brane faca si, sam manjka še mnogo imen in akterjev…

Komentiraj