Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Koliko zasluži Miha?

9. november 2007 ob 4:00 | Denis Sarkić |

Šef poslancev Zares Matej Lahovnik je na ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla naslovil že drugo poslansko vprašanje v katerem sprašuje, kakšne pogodbe ima ministrstvo sklenjeno s predsedujočim koordinacijski skupini slovenskih mednarodnopravnih strokovnjakov za pripravo pravnega okvirja za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško Miho Pogačnikom in njegovim inštitutom in koliko je v mandatu ministra Rupla v resnici Pogačnik tudi zaslužil.

Denis Sarkić

Poslansko vprašanje v pisni obliki:

Poslanska skupina Zares
Državni zbor RS
Šubičeva 4, 1000 Ljubljana
t: 01/478 9570, f: 01/478 9584
info@zares.si, www.zares.si

dr. Matej Lahovnik
poslanec Zares - nova politika

DRŽAVNI ZBOR REPUBLIKE SLOVENIJE
Spoštovani gospod France Cukjati, predsednik

Ljubljana, 8. november 2007
Zadeva: Pisno poslansko vprašanje

Spoštovani,

Na podlagi 248. člena Poslovnika Državnega zbora (Ur. l. RS, št. 35/2002, 60/2004 in 64/2007) Vam pošiljam pisno poslansko vprašanje, ki ga naslavljam na ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla.

Hvala in lep pozdrav,

dr. Matej Lahovnik

VSEBINA PISNEGA POSLANSKEGA VPRAŠANJA

Spoštovani gospod minister,

V začetku tedna sem ugotovil, da je ministrstvo za zunanje zadeve z dr. Miho Pogačnikom, predsedujočim koordinacijski skupini slovenskih mednarodnopravnih strokovnjakov za pripravo pravnega okvirja za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, sklenilo pogodbo, na podlagi katere naj bi dr. Miha Pogačnik prejemal 5.200 evrov neto honorarja mesečno. Bruto znesek je za to priložnostno delo še precej višji.

Naj vas spomnim, da plačujete s tem dr. Pogačniku za njegovo priložnostno delo bistveno višji neto mesečni honorar, kot je neto plača predsednika vlade. Pri tem pa dr. Pogačnik samozavestno javno poudarja, da gre za honorar, ki je “bistveno pod njegovo ceno”, kar je zgovorno samo po sebi.

Omenjeno plačilo dr. Pogačniku naj bi bilo po Vaših besedah izvršeno na podlagi poročila o mesečni realizaciji dela. Tak honorar ocenjujem kot nesprejemljivo visok, saj so rezultati svetovanja oziroma tako plačane storitve težko določljivi oziroma javnosti niso znani. Ti visoki honorarji, ki jih izplačujete dr. Pogačniku, še posebej bodejo v oči, glede na neuspehe slovenske zunanje politike v zadnjem času, ki se odražajo tudi v vztrajanju Hrvaške, da 1. januarja 2008 razglasi ekološko-ribolovno cono, ki bo neposredno posegla v suverenost slovenskega ozemlja.

Pri tem naj pojasnim, da moje poslansko vprašanje ni mišljeno kot vzvod “vmešavanja politike v delovanje strokovnjakov”, temveč je smisel instituta poslanskega vprašanja nadzor nad delovanjem oblasti, v tem primeru Vas in ministrstva, ki ga vodite.

Prepričan sem namreč, da ste poslankam in poslancem in javnosti nasploh za vsak konkreten primer dolžni pojasniti, kako, za katere namene in ob kakšnih rezultatih porabljate davkoplačevalski denar.

V zadnjih dneh sem prejel dodatne informacije, in sicer, da naj bi imelo ministrstvo za zunanje zadeve sklenjeno tudi posebno pogodbo o svetovanju, in sicer z zasebnim Inštitutom za mednarodno pravo v Ljubljani, ki ga vodi dr. Miha Pogačnik, oziroma z zasebno Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici, na kateri je dr. Pogačnik dekan.

Sodelovanje med Vami, ministrstvom za zunanje zadeve in dr. Pogačnikom je očitno zelo večplastno, pri tem pa te zadnje informacije še poglabljajo sum o morebitnem klientelizmu. Naj ponovno spomnim, da ste kot visokošolski učitelj zaposleni na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, kjer je dr. Miha Pogačnik dekan (eden od dveh ustanoviteljev je prav Pogačnikov Inštitut za mednarodno pravo v Ljubljani).

Glede na navedeno Vas prosim za natančne podatke, kolikšna je skupna vrednost vseh pogodb, ki jih je v času Vašega ministrovanja zunanje ministrstvo sklenilo z Inštitutom za mednarodno pravo v Ljubljani, ki ga vodi dr. Pogačnik, in z Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici, za kakšen namen so bile sklenjene in kakšni so konkretni rezultati opravljenih storitev, ki so predmet teh pogodb?

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. racman pravi:

    Njega bomo pa resno jemal glih ko bo mutiru…

  2. lacko pravi:

    Tale rupel, dela sranje že 15 let, to je največji ritoliznik JJ.

  3. Neja pravi:

    Meni se zdi prav, da se te stvari razčistijo. Eni znajo denar hudo “razmetavati”, drugi pa bogateti na račun vseh Slovencev. Živalska farma

  4. tajkun pravi:

    Mislim, da postaja jasnejše, zakaj se pod Ruplom nič ne premakne v odnosih s Hrvaško. Rupel in kompanija bi radi čimveč denarja pobasali, dokler obstaja odprt problem.

  5. 1tastar pravi:

    ZARES fovšija!

  6. Tine pravi:

    Gregorja Golobiča je treba imeti vedno na očeh.

    ČLOVEK SI Z VELIKIM KAPITALSKIM OZADJEM PODREJA MEDIJE, PA JAVNOST MOLČI,TUDI NOVINARJI SO TIHO. ZAČELO SE JE Z ZAMEJSKO DRUŽBO IZ GORICE,KI JE KUPILA MLADINO,TER Z NEODVISNIM NOVINARJEM IN PREDSEDNIKOM DRUŠTVA NOVINARJEV,GREGOM REPOVŽEM,KI JE KUPIL 10% MLADINE.OD KOT DENAR? NAJEL JE KREDIT V VREDNOSTI 200.000 EVROV,KI PA GA NIKAKOR NE MOREŠ DOBITI Z NJEGOVO PLAČO.
    ZDAJ SE NADALJUJE NA MARIBORSKEM VEČERU. V ROKU MESECA DNI BO ZAMENJANO CELOTNO VODSTVO VEČERA,ČEPRAV JE TOMAŽ RANC PROSIL,DA BI OBDRŽAL POLOŽAJ. NJEGOVO POKONČNO DRŽO STE LAHKO SPREMLJALI NA ODMEVIH PO SOOČENJU PREDSEDNIŠKIH KANDIDATOV NA RTV SLO,KJER JE ZELO POZITIVNO IN LEPO GOVORIL O DANILO TURKU.

    NIKAKOR NE GRE POZABITI, DA JE GREGOR GOLOBIČ V SORODSTVENIH VEZEH Z MILANOM KUČANOM,TA PA Z BRANIMIRJEM ŠTRUKLJEM IZ SVIZA.

    GREGORJA GOLOBIČA BODO MEDIJI DO PARLAMENTARNIH VOLITEV ZELO POZITIVNO PRIKAZOVALI. TO SI ZAPOMNITE.

    GOLOBIČ JE NEVAREN IN VLEČE NITI IZ OZADJA,IMA PA ZA SEBOJ KAPITAL,KI JE ENORMEN.

  7. miro pravi:

    @Tine
    Imaš povsem prav. Razlike med današnjimi politiki so majhne. Toda, če že moram izbrati manjše zlo, potem pač izberem raje Golobiča kot Janšo.

  8. Kolo pravi:

    Rupel ?
    Dimitrij Rupel je redek primerek posebne vrste človeka.
    Na svetu namreč živi par primerkov tako zelo umsko razvitih ljudi.
    V celotni zgodovini človeštva jih je bilo zelo malo.
    To so namreč ljudje z nadnaravnimi močmi in neverjetnimi umskimi sposobnostmi.
    Človeštvo bo potrebovalo še več deset tisoč let, da bo dosegalo take uspehe.

    Rupel je pač človek, ki se je rodil na nepravem kraju in v napačnem času…..
    Škoda… Še dobro, da se ni rodil v času Kristusa…., ker bi namreč on zmagal !

  9. konec pravi:

    lahovnik bil bil dober samo za klovna.

  10. Neja pravi:

    Včeraj ste spet lahko bili priča ob soočenju na POPu, kako minister Rupel ni samo tako nenavadno kognitivno razvit, kot omenja Kolo, ampak ima tudi nenadkriljiv značaj- nenavadno sposobnost mimikrije. In to mu daje možnost preživetja v vsakih pogojih. Morda bo še patentiral ta svoj gen in ga prodajal. Še dobro, da tu in tam kaj napiše, da se vidi njegovo veličstno sprenevedanje, (da ne rečem kaj hujšega) črno na belem.

  11. cati pravi:

    Rupel je res genijalec . Najbolje mu uspevajo zadeve iz biologije. Levi se lahko vsakih pet minut. Dobra kaca.

  12. 1tastar pravi:

    Koliko bi pa Ruplu plačal Lahovnik, če bi se zgodil čudež in bi spet postal minister za gospodarstvo?

  13. Miha pravi:

    Zares, pa kakšno ime so si to izbrali, to ni resno. Mogoče bi pa tale, ki še ni mutiral, rad njegovo mesto dobil, mislim, da se ga ne bi nič branil :-). Politics…

  14. Zlata lisica pravi:

    Lahovnik v peskovnik?

  15. Štajerski Pero pravi:

    Jao jao kak so nekateri pametni. Pogačnik je strokovnjak in kot takšnega ga je potrebno plačati!
    Ja seveda Vlačič (SD) bi to seveda delal za konzervo Delamaris sardin na teden. Lahovnik bi mu pač seveda rad zrihtal šiht.
    Ne Vlačič se seveda ne ponuja, kdo pa? Rudolf?

    Kar se pa Rupla tiče, zamere levičarjev se nebi rešil niti če bi pridobil ozemlje do Splita. Grenak je spomin levičarjev, ki izgubijo podporo tako pomembnega politika.

  16. Neja pravi:

    @Štajerski Pero,

    a res verjameš v to , kar pišeš?

  17. peter pravi:

    Tine, to kar praviš ni nič novega Že sam Golobič je priznal, da je kupil Mladino v sodelovanju s Petrolom in SDS. Nmareč, na poti na Gorenjsko se je ustavil na Voklem (Petrol), ki ga ima v najemu poslanec SDS in kupil Mladino.

    Sicer pa je po mojih podatkih zgodba še veliko bolj nevarna, kažeš se za pravega naivca. V resnici se je Golobič povezal z vodstvom Kitajske komunistične partije in bo prek svojih zvez spravil kitajski kapital v Mladino in Večer (verjetno prek Petrola in s pomočjo prodanih duš v SDS). Ta dva časopisa bodo spremenili v oglaševalca kitajskih restavracij in kitajskega načina življenja (Repovž in Pušenjak bosta ključna izvajalca) in počasi v Sloveniji spet uvedli komunistično diktaturo. Naivni Slovenci pa bodo to kupili iz navdušenja nad kitajsko hrano in poceni kitajskim kičem. Skratka - reagirajmo, dokler je še čas.

  18. Drago pravi:

    @Tine: končano je! Zadnji obupni poskusi tik pred volitvami z raznimi “podatki” niso prinesli rezultata. Vaša stranka, ki se je podpisovala pod “Tine” je volitve izgubila. Sicer pa je bila ta stran namenjena vprašanju Lahovnika ministru Ruplu, ki je po mojem na mestu in je potrebno odgovora. Z Golubičem pa to vprašanje nima nobene zveze. Sejanje megle, neuspešno!!! Tudi na drugih straneh ste gospodje iz skupine “Tine” posredovali podatke iz volilnega štaba Peterleta. Asociacija (Ti-ne, Türk-ne)

Komentiraj