Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Manifest o tobaku

8. november 2007 ob 21:00 | Katja Lenart |

V Hiši Evropske unije so predstavili Slovenski mladinski manifest o tobaku (SMMT). Pobudniki in kreatorji manifesta so si za prvenstveni cilj zadali informiranje mladih o problematiki kajenja.

Vsebina manifesta se osredotoča predvsem na mlade med 12. in 25. letom starosti (to pa naj bi bila tudi ciljna skupina tobačne industrije). Pobudnik in predstavnik Slovenskega mladinskega manifesta Jan Peloza (ki je tudi predstavnik Mladinskega gibanja Brez izgovora oz. No excuse) je takole predstavil manifest:

“Naj se uvede strožji nadzor nad prodajo izdelkov”.

Manifest podpira tudi Tomaž Čakš iz katedre za javno zdravje z Medicinske fakultete, ki je o kajenju povedal nekaj zanimivosti:

Kaj pravijo tobačni mogotci: “Mi tega govna ne kadimo, mi ga prodajamo in ga imamo rezerviranega za mlade, revne, črne in neumne.”

In nas so med drugim zanimale tudi tobačne izkušnje predstavnikov in zagovornikov manifesta (odgovarjala sta tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Matjaž Štolfa in moderatorka debate Hana):

“Moja odločitev je pač takšna kakršna je in sem aktiven kadilec.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. chico pravi:

    Svaka vam čast, da objavite tudi kaj takšnega. Na 24ur raj šimfajo zakon in delajo mučenike iz lokalov in kadilcev za ostale se pa ne zmenijo kaj dosti. Si mislim, da je veliko kadilcev med novinarji pa najbrž je tudi precej lobiranje. Se mi zdi, da mediji precej mlačno pristopajo do problema (da je to problem, je najbrž jasno, a ne) kajenja. Ne vem, ali se bojijo kadilcem zamerit? Pa saj jih je manj kot ostalih. No, morda so pa bolj glasni?

    Lepo je videti, da je tudi kakšen kadilec zraven pri takšni stvari. Na prvi pogled bi se morda zdelo, da gre za hinavščino, ampak meni se vse skupaj zdi zaradi tega še toliko bolj kredibilno. Ker je bližje kadilcem, mu bodo tisti, ki so bližje tobaku bolj zaupali in ga ne bodo dojemali kot sovražnika, ki jih v nekaj prepričuje.

    Zanimivo bi bilo slišati kakšen je odnos izpraševalke do cigaret oz. ali kadi?

    Aja, jest sem strasten nekadilec in mislim, da tudi enkrat nisem potegnil. Se pa spominjam, da so me (ko sem bil še zelo majhen) vedno zelo privlačili dedkovi cigaretni ogorki. Zdi se mi tudi, da smo s sošolci na valeti prvič nekaj eksprerimentiral in da mi je bilo precej vseeno al bi probal al ne. Tudi približno toliko butasto se mi ni zdelo kot se mi danes. No, ampak takrat vseeno nisem probal. Pa tudi edini nisem bil.

  2. Katja Lenart pravi:

    chico, sem kadilka. izpraševalkino mnjene: menim, da je treba spoštovati (ne)kadilce. in pri tobaku in njegovi konzumaciji ni vse samo črno ali belo, le da kadilski lobi in država (s svojimi bizarnimi in nedodelanimi zakoni) nimata občutka za barve. občutka sploh.

    jasno je, da je kajenje neprijetno prijetna odvisnost. ni lahko nehati. in kdo je kriv?

    denar, biznis. kadilec pa pač rabi cigareto, kadi pa jo tam, kjer lahko. če je lepo vzgojen, se prilagaja tudi okolju.

    lp,k.

  3. chico pravi:

    Katja, korektno povedano.

    Pri tobaku je bolj črno kot belo ;)

    “Kajenje neprijetno prijetna odvisnost” …seveda, za nekoga, ki ne kadi ali pa še ni odvisen samo neprijetna, prijetna pa prav nič. Pri čokoladi je drugače, ni se treba najprej silt, da ti postane dobra. Za tiste, ki so dovzetni za kaj takega.

    “Ni lahko nehati… Kadilec pa pač rabi cigareto” …no, nekateri vseeno nekega dne ugotovijo, da jo v resnici ne rabijo in je potem res ne. Cenim vsakega, ki mu uspe nehat. Glede na to, kakšne probleme imam in kako težko se je odločiti za spremembo, dvomim da bi mi uspelo nehat, če bi bil kadilec.

    “In kdo je kriv?” …to verjetno kadilci iz lastnih izkušenj precej bolj vedo. Verjetno tisti, ki je začel. In zakaj je začel oz. kaj je pripomoglo k temu? To me je vedno zanimalo? Zelo veliko ima pri tem verjetno okolje, družba, dostopnost in s tem država. Zanimivo bi bilo slišati tudi, koliko bi jih rado nehalo? Kolikim je žal? Kolikim jim ni žal? Kolikim je žal potem, ko je prepozno? Koliko si upa to priznati?

    Omenil sem okolje. Okolje je tudi vsak izmed nas. In kaj lahko storim jaz? Kaj lahko stori nekdo, ki mu je žal, da je sam začel, da prepreči nekomu (pa čeprav enemu samemu) da ne bo šel po isti poti in stopil v isto past?

    Verjetno pomaga o tem govorit, spregovorit tudi o drugi plati in peglasit TV, reklame in vse ostale, ki vpijejo, kako je to cool, in ter si oh in sploh frajer. Ampak potem, ki so odvisen in ne svoboden ne več.

  4. Aschmodei pravi:

    Tale Jan Peloza bo pa še rešil svet, če bo šla stvar takole naprej.

  5. Neja pravi:

    Katja,
    jaz ne bi iskala krivca, bi te pa vprašala, kdo je odgovoren za tvoje, moje, naše vedenje, ravnanje, življenje…..Prepričana sem, da vsak sam. In ko si odrasel, pač lahko izbiraš. In kaj izbereš ti? Tudi verjamem, da se cilj, posebno če je v večji meri odvisen od nas, da uresničiti. Saj veš, odvisnosti se dajo zdraviti, samo odločiti se moraš za to pot.

  6. Katja Lenart pravi:

    ja, hvala za feed back. seveda sem sama kriva, ker sem prižgala cigareto, tega ne zanikam. in upam, da nekoč ne bom kadila. grda, grda navada je.

    drugače pa spoštujem zrak nekadilcev, to pa. tudi jaz sovražim zakajene in smrdeče prostore, če jem, sploh.

    za svoje življenje sem odgovorna jaz sama, prav tako stojim za svojim vedenjem.
    lp.

  7. 1tastar pravi:

    35 let sem kadil po 4-5 škatlic dnevno. Pa sem enostavno nehal. Tako, da nihče ni vedel za to. In nobenih čik gumijev za odvajanje takrat še niso poznali.Pa potem sem še 15 let živel v zakajenem domu in službi, pa me ni nič motilo.

    Se mi zdi, da bi nekateri radi grdo zaslužili s “pomočjo” pri odvajanju.

  8. Neja pravi:

    1tastar,

    čestitam, da si nehal, in to sam. Verjetno si imel za to kakšne razloge.Ne vem, kako nekateri “tržijo” s pomočjo pri odvajanju, vem pa, da je pomoč tudi zastonj.

  9. 1tastar pravi:

    Neja, fletno je, če vse premagaš, najlepše pa, če premagaš samega sebe!

  10. unready pravi:

    Zakaj je treba prav na vsakem zakotnem forumu ali članku
    s komentarji brati vedno ene in iste litanije tako kadilcev, kot nekadilcev.
    Začne ponavadi vedno nekdo, ki se čuti moralno večvrednega (največkrat
    z trdo zlajnanimi, sivimi, pustimi in togimi argumenti) in potem traja v
    nedogled, kot neskočni šah.

    Nekadilci: vaše mnenje kadilce zanima toliko kot štiri mesece star škaf kozjega močefita
    v porušenem hlevu. Ne vem kako ne morete doumeti.

    Kadilci: Beri zgoraj + najbolje, da se sprijaznite z zakonom, in pustite nekadilce, da v miru bevskajo
    drug na drugega (oz. na vas) ter gledajo, kako jim lulek (v primeru ženskega spola ‘moist factor’) zraste za 0.3mm vsakič ko kdo izmed njih reče: ‘…ja js nism nkol kadil, kr je neumno…’, ‘…kakšno pravico ima pa on, da
    zasmraja moj luft..’, ‘…golazen zahojena…’, ‘…kk fajn je, ker mi ni treba cot prat ko pridem domov…”

    ..in kar je še podobnih do krvi zguljenih izjav.

  11. Neja pravi:

    ready, oprosti, unready,

    ne beri zakotnih forumov in člankov s komentarji. Le kaj si tako nezadovoljen?

  12. chico pravi:

    unready, do konca zlajnano, ja. Imaš prav, ampak prime se pa ne kaj dost. Ali imaš ti kak boljši predlog? Na dan z njim. Al pa se ti itak zdi cool tako kot je?

    Boljš miljonkrat eno in isto povedat kot biti tiho, sicer bi vsi mislili, kako je kajenje samo ena fina stvar, v kateri jih toliko uživa in da je vse OK. Več kot je protikadilskega trušča boljše je.

    Večino kadilcev pa tudi bolj motijo nekadilci, kot mislijo, da sami (kadilci) motijo njih (nekadilce). Pa ponavadi je slišat, da nekadilci nimajo prav in da so kadilci žrtev nesramnih nekadilcev. The other way around.

    Katja pravi: “…in upam, da nekoč ne bom kadila. grda, grda navada je.”

    Redko je kaj takega slišat iz ust kadilca, tako da si mi skoraj poraja majhen dvom v iskrenost oz. nisem prepričan, da resno misliš. Vseeno upam, da ne gre za sarkazm.

  13. Neja pravi:

    Jaz pa v Katjo niti najmanj ne dvomim.

  14. katja pravi:

    Prosim lepo, jaz sem to čisto resno mislila. nobenega sarkazma tokrat. res upam, da enkrat neham kaditi.
    hvala, neja :)

  15. Darko pravi:

    Jest bi vprašal samo eno stvar: “kdo na tem svetu ti da pravico, da lahko puhaš dim v nič krivo gostinsko osebje?” Mislim na navado, da imajo kadilci eno lepo navado, da se postavijo za šank, prižgejo cigareto in puhajo dim v vse in vsakega. Pa še to. Večkrat ugotavljam, da ogromno ljudi smatra ta zakon kot neko vojno nekadilcev proti kadilcem. To ni vojna, to je samo ustavna pravica vsakega zaposlenega do zdravega delovnega okolja, tudi zdravega čistega zraka.In zato ta zakon in vse ukrepe s tem podpiram, ker sem bil leta deležen tega od kadilcev, kot največjih borcev za svoje pravice, da ne rečem privilegije.

  16. Canada Blog pravi:

    Canada Blog, share your thoughts, and engage in exciting discussions. Unleash your creativity and let your personal style shine!

Komentiraj