Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Obramba Kazine

7. november 2007 ob 18:32 | Anej Ivanuša |

Plesna šola Kazina je na današnji novinarski konferenci predstavila svoje nasprotovanje načrtom državnega Inštituta za novejšo zgodovino (INZ), da jih izseli iz stavbe Kazina in si v plesnih dvoranah uredi pisarne za svoje sodelavce.

O sporu je najprej spregovorila vodja plesne šole Silvestra Perčič, ki poziva ministrico Mojco Kucler Dolinar, da ponovno preuči načrte INZ, ki sodi pod njeno okrilje.

Silvestra Perčič: “Ocenjujemo, da ne gre samo za korak ubijanja življenja v mestnem jedru, ampak tudi za sporno porabo sredstev.”

O postopkih na sodišču je spregovoril odvednik plesne šole Kazina David Sluga:

David Sluga: “Gre za tipičen akt motenja posesti.”

Podporo prizadevanjem plesni šoli Kazina sta izrazila tudi podžupan Mestne občine Ljubljana Janez Koželj in etnolog ter kulturni zgodovinar Damjan Ovsec:

Janez Koželj: “Zato se nam zdi seveda izselitev te stavbe usodnega pomena za to stavbo in ne samo za stavbo tudi ta del mesta … “

Še vprašanja novinarjev:

Anej Ivanuša

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Inštitut za novejšo zgodovino je malo za časom. Folklora lahko pleše, Mariotova Kazina pa ne!

  2. Barbara pravi:

    Najlažje je soditi le po mnenju ene strani. Zakaj nihče ničesar ne vpraša Inštituta za novejšo zgodovino? Najbolj smešno je mnenje, da bo sedaj manj družabnega življenja v centru Ljubljane. INZ želi narediti kavarno, ki jih v LJ primanjkuje, glasnih kafičev pa ne. Tja sodi ples kazine. Pleše se povečini na hip hop glasbo, ki jo navijajo pretirano na glas (brez težav hodim tudi na Metelkovo in v Orto, tako da vem, kaj je glasna in kaj preglasna glasba). ali je to družabno življenje v Ljubljani, da se 20 preznojenih otročajev nabije v WC, namenjen uslužbencem INZ in se tam preoblačijo, ker se drugje nimajo prostora? So to ustrezni prostori za plesno šolo?
    Marolt lahko pleše, ker tovrsten ples sodi v tako zgradbo in ima takšno tradicijo v njej. Ali veste, kako je, ko slišite stampedo 30h otročajev, ki skačejo na hip hop glasbo? Veste, kako je delati v takem okolju? Noben druga institucija ne krši namerno hišnega reda Kazine in ne ovira dela drugih uporabnikov. Za njihovo dejavnost so zaradi narave zgradbe in njene dotrajanosti primerne novejše zgradbe, telovadnice šol ipd., Kazina ima prostore tudi v teh, ne le v zgradbi Kazine. Kazina nasprotuje tudi dvigalu. Razmišlja le o zdravih telesih, ne pa o invalidih, starejših ljudeh, ženskah z vozički - če se gremo družabno življenje, morajo tudi ti imeti dostop. Obenem je tako tudi v zakonodaji. Razmislite malo, šele potem pljuvajte.

Komentiraj