Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rojstvo države

6. november 2007 ob 0:15 | Nejc Jemec |

France Bučar je danes v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavil svojo novo knjigo z naslovom Rojstvo države. Po njegovih besedah knjiga na nekaj več kot tristotih straneh predstavlja narodovo samorefleksijo. Gre za prikaz novejše slovenske zgodovine, delo pa obravnava strankarsko polarizacijo pred drugo svetovno vojno, zametke Osvobodilne fronte, poskuse vzpostavitve komunističnega sistema, vlogo katoliške cerkve pri procesu razpada Titovega režima in 90. leta, ko nastane samostojna država Slovenija - rojstvo države torej.

Kot je poudarila urednica Irena Ostrouška pri Bučarjevi knjigi ne gre za politično razpravo ali strokovno zgodovinopisno delo. Gre za, kot v predgovoru piše zgodovinar Jože Pirjevec, esejistični pristop človeka, ki je dogajanja v procesu nastajanja samostojne države v veliki meri doživel na lastni koži.

Uvod Irene Ostrouške.

Irena Ostrouška: “Naj še enkrat poudarim, da tu ne gre za politično razpravo.”

O knjigi in temah, ki jih France Bučar v njej obravnava, sta se razgovorila avtor in zgodovinar Jože Pirjevec.

Jože Pirjevec: “Brez osvobodilnega gibanja mi Primorske ne bi imeli. In če ne bi imeli Primorske, dvomim, da bi imeli danes Republiko Slovenijo.”

Ob koncu je France Bučar podpisal še nekaj izvodov svoje knjige. Med prihodnjimi bralci njegovega podpisanega dela bodo zagotovo tudi Milan Kučan, Jelko Kacin in Danilo Türk.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. bojc1 pravi:

    dr Pirjevec naj še pojasni, ker vse ve, zakaj smo potem izgubili Trst in Gorico (da Luka ni mogla upravljati 7. pomola, je novejša gospodarska zgodba, bolj ali manj znana…)?

  2. 007 pravi:

    Spoštovani g.Bučar! Do Vas čutim globoko spoštovanje, prav tako za g.Pirjevca iz Trsta. Za razliko od Bojca1, kateri pa čaka očitno na novo izdajo katekizma.

  3. Neja pravi:

    Gospod Bučar, tudi jaz vas spoštujem, čestitam za vašo pokončnost. Z veseljem bom prebrala knjigo.

  4. ervinator pravi:

    Ta Bučarjeva knjiga ni vredna branja.

  5. ziga pravi:

    Malo je tako modrih, ponosnih in verodostojnih ljudi kot dr. Bučar. Veliko zdravja vam želim!!! Vsekakor pa vam gre moje veliko priznanje.

  6. rock pravi:

    Zanimivo, ravno včeraj sem na 24ur.com do konca razvil svojo misel okrog domobranstva in OF. Začel sem v petek in končal v nedeljo ;-,…rabil sem cca. 10 postov. Moj razvoj misli okrog tega je trajal torej tri dni.
    Zanimivo je to, da sem nekako prišel do identičnih spoznanj kot jih zgoraj navaja g.Bučar. Zakaj je prišlo do domobranstva ter ali so krivi in koliko so krivi, če so krivi, za svoje odločitve in dejanja. Prav tako sem poskušal ponovno kritično prevrednotiti partizane in na koncu ugotoviti kaj je pravzsaprav najbolje narediti danes okrog tega.

    Če koga slučajno zanima: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3109063
    Glej rokota med komentarji.

    Knjigo bom pa kupil.

  7. 007 pravi:

    @ervinator
    vredna pa je kniga Velikega Vodje OKOPI

  8. 007 pravi:

    @ervinator
    vredna pa je knjiga Velikega Vodje OKOPI

  9. Pirjevec pravi:

    Če ne bi izgubili Trsta, bi jaz imel slovensko penzijo. Mizerabile. Italijanska je višja.

  10. ervinator pravi:

    007, Okopi smo že davno prebrali. Danes je čas za večje modrosti. Teh Bučar ne ponuja.

  11. tomaž pravi:

    Bućar je iskriv in zanimiv mislec. Na vprašanje, ali je Rožman bil po krivici obsojen, je pritrdilno odgovoril. Rožman po njegovem ni zločinec, ni osebno nikogar ubil, je pa s podporo kolaboraciji naredil napako. Cerkev je vedno kolaborirala z oblastjo, katerokoli, saj je ta dana od Boga.Tako Bučar. Če bi bilo tako pravilno, potem bi tudi Hitlerja &Co morali rehabilitirati saj ni bil zločinec, saj ni sam pobijal.Naredil je samo napake?

  12. pijano pravi:

    Imam željo G Bučarja bi povabil na kavo bilo bi mi v čast.

  13. jani pravi:

    rock,pust ti filozofiranje,do kolaboracije v naši vasi je prišlo izključno zaradi zakola šestih ljudi,med njimi je bila ena nosečnica in ena stara 16 let…nobene politke,nobenga vmešavanja iz ljnoben natlačen,noben škof,,možje so se po dogodku usedl,pomenil, in šli k lahom naj jih zaboga zaščitjo,al pa dajo flinte…jasn,lah bojazljivi je raj dal flinte..in podobno je bilo drugje…
    kok so komunisti ploskal z ritmi ko so končno dobil svojo “belo gardo” (že samo ta izraz kaže da jim ni šlo tolk za osvoboditev ,kot za revolucijo in oblast) loh prebereš v njihovi korespondenci..

  14. bojc1 pravi:

    dr Pirjevec, torej je vse le v denarju, očitno je slovenstvo v drugem planu….

Komentiraj