Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protest v Tenetišah

2. november 2007 ob 23:19 | Nejc Jemec |

Shoda proti podaljšanju obratovalnega dovoljenja deponije v Tenetišah in proti gradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki na istem mestu, se je po oceni predstavnikov civilne iniciative udeležilo 300 krajanov Mlake in Tenetiš - dveh bližnjih naselij. Ti so v znak protesta napisali različna sporočila in se nekajkrat sprehodili po cesti, ki vodi do zbirališča odpadkov, ter jo tako zaprli. Protest, ki ni bil prijavljen, je minil mirno, nekaj negodovanja pa je povzročil prihod občinskega redarja.

Zgodba o deponiji v Tenetišah ni nova. So pa danes krajani svoje nestrinjanje prvič izrazili na tak način. 31. oktobra je namreč odlagališču odpadkov, katerega upraviteljica je Komunala Kranj, poteklo uporabno dovoljenje. Kot je povedal kranjski podžupan Stane Štraus, s strani države še niso prejeli odgovora o podaljšanju ali nepodaljšanju obratovanja. Glede na pogovore s pristojnim Ministrstvom za okolje in prostor pa menijo, da strokovnih argumentov, ki bi ogrozili podaljšanje obratovanja deponije v Tenetišah ni. Po Štravsovih besedah pozitiven odgovor, na podlagi strokovnih in ne političnih argumentov, pričakujejo kmalu. Mestna občina Kranj je, kot so navedli, prošnjo za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja Agenciji Republike Slovenije za okolje poslala 8. maja letos.

Direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar pa je dejal, da so glede na to, da dovoljenja še niso prejeli, odpadke danes začeli odvažati na deponijo v Kovorju. S tem so se želeli izogniti tudi morebitnim konfliktom s protestniki. Izpostavil je še dejstvo, da se utegnejo stroški odlaganja odpadkov, v primeru, da se stanje ne spremeni, povečati tudi za štirikrat.

Sicer pa se bodo Kranjčani o gorenjskem centru za ravnanje z odpadki, ki naj bi ga v prihodnosti vzpostavili na lokaciji odlagališča v Tenetišah, 11. novembra izrekli na posvetovalnem referendumu. Nekateri krajani Tenetiš in Mlake so to potezo že označili za tiranijo večine nad manjšino in izrazili pripravljenost, da s protesti vztrajajo.

Krajani so torej danes protestirali dvojno. Šlo je za protest proti podaljšanju obratovanja deponije v Tenetišah in protest proti vzpostavitvi regionalnega centra za ravnanje z odpadki. Povedano drugače, z besedami enega izmed protestnikov,šlo je za slavje ob zaprtju deponije v Tenetišah.

“Nas kupiti ne morejo.”

Med protestniki je bil tudi Miran Hude, sicer predsednik Društva za zaščito Udinboršta, tokrat pa, kot je rekel, krajan, ki se je odzval pobudi Civilne iniciative Mlaka in Tenetiše.

Miran Hude: “Trenutno nas najbolj skrbi onesnažena podtalnica …”

Po protestu, ki se je začel ob devetih, smo se odpravili še na opoldansko novinarsko konferenco Mestne občine Kranj. Na vprašanja so odgovarjali (na začetku v tem vrstnem redu) kranjski podžupan Stane Štraus, direktor občinske uprave Aleš Sladojević in direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar. Podžupan je na začetku izrazil olajšane, da se na neprijavljenem protestnem shodu ni nikomur nič zgodilo.

Aleš Sladojević: “Če se mi želimo obnašati kot mesto, namenjeno 54.000 prebivalcem, in istočasno prevzeti funkcijo še nekega centra tudi za vse ostale občine, mora pač vsak del krajevne skupnosti prevzeti neko obveznost …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Največja bedarija na svetu, da krajani odločajo, kje bo smetišče. Logično, da je vsak za to, da smetišče je, vendar nekje drugje. Pri nas vsak odpelje smeti čez cesto v hosto, samo da jih ni na njegovem dvorišču.

  2. vedic pravi:

    lej tastar ena priložnost za inovacije na področju recyclinga ;) trash is business

  3. 1tastar pravi:

    OK Vedic, pa Tenetišani tudi recikliranja v svoji KS ne dovolijo.

  4. vedic pravi:

    hja tastar, bo mogla bit pa res odlična inovacija. not some old american crap.

  5. marjeto pravi:

    če bi jest začel zbirati smeti in jih odvazati koliko casa bi minilo, preden bi mi to zaračunali ?

  6. marjeto pravi:

    “MI ODLOČAMO O NAŠI USODI ” pa kaj še ?
    seveda je državljan samo suženj države in njegova usoda je v rokah,
    hm, koga že ?

  7. vedic pravi:

    vem jst, marjeto, vem jst!… evo jih: http://www.environmental-expert.com/TechnologyComp.aspx?cmp=0&level=4&idproducttype=2

    ;)

  8. JAKA pravi:

    SMETIŠČE /ODLAGALIŠČE ODPADKOV NE SPADA V ZAŠČITENO OBMOČJE UDIN BORŠTA !!
    Ker bo to v bistvu tovarna je ta lahko v KRANJSKIH FABRIKAH KI SO SEDAJ VEČINOMA PRAZNE !!
    Največ smeti pridelajo meščani,zato naj imjo tudi to TOVARNO SMETI V MESTU KRANJ !!
    Vse bo blizu,ne bo potrebno smeti DALEČ voziti,lahko jih bo vsak občan nesel kar v polivinilasti vrečki.! ! KAR BO ZELO POCENI ! !
    Tudu Jesenice-Mala Mežakla ima vso infrastrukturo že in je NAJPRIMERNEJŠA LOKACIJA ZA REGIJSKI CENTER ! ! !ČE GA ŽE V TENETIŠAH /KRANJU NOČEJO ! !!
    Lahko ga pa župan Perne sprejme na svojem domu ,kjer BO DIREKTOR,GLAVNI,ODGOVORNI,PA ŠE NJEGOVA ŽELJA DA BO V OBČINI REGIJSKI CENTER BO IZPOLJNJENA ! ! !

Komentiraj