Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Umar o inflaciji

31. oktober 2007 ob 14:52 | Maja Andlovic |

Včeraj je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) predstavil razloge za visoko stopnjo inflacije, ki je oktobra na medletni ravni znašala 5,1 odstotka. Po njihovih ocenah je to še vedno predvsem posledica zunanjih šokov, torej višjih cen nafte in hrane.

V.d. direktorja Umarja Boštjan Vasle o inflaciji:

In še nekaj novinarskih vprašanj in Vasletovih odgovorov:

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Po mojem je za to kriva vlada. Je hotela zajebati sindikate, da bodo s svojo zahtevo po 3,5% povišanju plač čisto povoženi.

  2. lacko pravi:

    v evroobmočju je le-ta 2,4%,
    torej kvarimo povprečje,
    a bodo zdaj kaj rekli.

  3. 1tastar pravi:

    Mi smo boljši. Kar za 113% jih šišamo.

  4. ervinator pravi:

    Skratka, ECB mora povišati svojo obrestno mero.

  5. Mojca pravi:

    Hm, gospod je celo priznal in povedal, da pri nas vmesne stopnje industrije med pridelovalcem in potrošnikom izkoriščajo rahlo povišanje cen surovin na svetovnem trgu, hkrati pa pozabi povedati, kako je do tega sploh lahko prišlo, torej da so lahko v nekaterih dejavnostih ˝nekaznovano˝ izkoristili vstop v EU in prehod na evro na račun prebivalstva. Ker zanimivo, nekateri imamo dober spomin in nam še vedno odmeva odziv Bajuka na morebitne podražitve, ko je omenil, da imamo noge in lahko gremo drugam kupit (?!?!?!) In tovrstna izjavljanja skupaj z omenjanjem rasti BDPja… torej, če se cene višajo in BDP tudi viša, ja potem pa res ne more biti nič narobe.

    Hm, mene stvar spominja na privatizacijo: namreč spet bodo nekateri izkoristili situacijo in obogateli, samo da tokrat s tem ni nič narobe, saj bomo imeli višji BDP, tega pa itak računamo na prebivalca in posledično menda vsi pridobimo, podobno kot pri višanju povprečja (?!?!) plač (zaradi nižje davčne obremenitve…. ampak spet koga).

  6. 1tastar pravi:

    Če hoče država sebi dobro, mora vzeti tam, kjer je masa. Ferrarija ali Masseratija lahko podražijo za 100%, pa se bo BDP povišal za en mišji kurac. Podraži hrano za 5%, pa se bo BDP naenkrat povečal za najmanj 6%

  7. inšpektor pravi:

    linki ne delajo za filme!!!!!!!!!!!!!

  8. Klerikalec pravi:

    In ta nepismeni Mramor si upa reči:

    Izjava dneva:
    “Ob takšni vladni politiki bi bilo verjetno bolje, če evra sploh ne bi prevzeli.”
    Dušan Mramor, dekan Ekonomske fakultete

    Janša,Tanko,Pukšič,Jerovšek,Bajuk…in drugi…. bodo užaljeni…zakaj Mramor ne pove…da je vladna koalicija uspela s humorističnim vladanjem,nasmejati vso Evropo.To je uspeh!

  9. Pojasnjevanje visoke inflacije « Neodvisni politični dnevnik pravi:

    […] ne da opravičiti z drugimi makroekonomskimi uspehi države. Javnosti je treba podati vse razloge. Boštjan Vasle z Urada za makroekonomske analize in razvoj je o notranjih razlogih nekaj že povedal. Na te […]

Komentiraj