Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Razžaljeni veterani

31. oktober 2007 ob 21:12 | Črt Butul |

Včeraj so vojni veterani na Žalah položili venec padlim v vojnim za Slovenijo, a zadeva ni potekala tako, kot je vsa leta doslej.

Z Državnega protokola so veteranom sporočili, da je bilo letos polaganje vencev predvideno v spremstvu vladne delegacije. Nekaj ur pred “obredom” so veterani prejeli klic (ponovno s protokola), da jim bo omogočeno polaganje vencev le takrat, ko bodo vladni možje “opravili svoje”, torej le po prireditvi. Užaljeni so vojni veterani odhod vojske in vladne delegacije čakali na dežju in danes objavili protestno pismo.

Nekaj besed o neljubem dogodku nam je izustil Fabio Steffe, predsednik Policijskega veteraskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko.

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. J.Rambo pravi:

    Kakšni veterani neki, osvobodil nas je JJ. Sam proti hordam jugoslovanov, nemcev in perzijcev.

  2. tommb pravi:

    ja dečki, eni smo že zdavnaj zavrnili spominske plakete, ker to kar danes počne vlada je sramotilno za vse veterane tako Vojne za Slovenijo, kakor NOV in prav to dejanje je ponovni dokaz tega da so na vladi ljudje, ki so bili takrat, ko smo eni bili bitke bili v tujini na varnem …

  3. bojc1 pravi:

    zakaj 2x isto? A bo vsak pokrajinski vodja posebej protestiral? Kakšen je odgovor protokola RS in ge. Benedettijeve? Ste jih vprašali za pojasnilo?

  4. bojc1 pravi:

    tommb,
    kaj je sramotilno,kar počne vlada? Ne bi počakal na raziskovalne novinarje(čke) vesti in pojasnilo protokola? Kod je bil na tujem, na varnem?…..sama štala,podn od obtožb

  5. simonisti pravi:

    Veterani imajo srečo, da jih še niso s s prapori vred odložili v Bata vrečki, kot pred leti najvišja državna odlikovanja… Saj pravi JJ, da je Jelinčič veliki osamosvojitelj.

  6. bojc1 pravi:

    # simonisti pravi:
    1. november, 2007 ob 0:18
    Saj pravi JJ, da je Jelinčič veliki osamosvojitelj.

    ja kje si pa to najdu? A ni to reku Pahor?

  7. korl pravi:

    Kaj vendar čakate, veterani! Se bo treba pač boritiše za odvzete pravice in čast!

  8. Črt Butul pravi:

    Ljubljana, 31. oktober 2007

    SPOROČILO ZA JAVNOST

    Protokol Republike Slovenije obžaluje, da je pri včerajšnjem polaganju vencev k pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na ljubljanskih Žalah prišlo do nesporazuma z veteranskimi organizacijami, ki so se prav tako poklonile spominu na padle za samostojno Slovenijo.

    V procesu priprav na polaganje vencev in usklajevanju scenarija tega dogodka je očitno prišlo do neljubega nesporazuma, posledica katerega je bil zaplet pri sami izvedbi slovesnosti. Predlog je namreč vseskozi bil, da najprej venec položi delegacija Vlade Republike Slovenije, nato pa še predstavniki veteranskih organizacij. Ti so bili pri polaganju vencev tudi navzoči, nikakor pa ne drži, da bi jim bili prepovedali nositi veteranske prapore.

    Protokol Republike Slovenije nikoli ni imel kakršnegakoli namena izključevati vojnih veteranov, saj se zaveda pomembne in odločilne vloge, ki so jo ti imeli pri nastanku in obrambi Republike Slovenije. Njihova nesebična dejanja iz začetka devetdesetih let so trajno zapisana v vrednostno središče slovenskega naroda ter pomenijo tudi trajen in zgodovinski prispevek k življenju prihodnjih generacij.

    Protokol Republike Slovenije obžaluje včerajšnji neljubi dogodek in se zato vsem veteranskim organizacijam zanj tudi iskreno opravičuje. S predstavniki veteranskih organizacij smo doslej vedno dobro in uspešno sodelovali, prepričani pa smo, da bo tako tudi v prihodnje.

    PROTOKOL REPUBLIKE SLOVENIJE

  9. Črt Butul pravi:

    ZVEZA POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER

    Datum: 31.10.2007

    SPOROČILO ZA JAVNOST
    v zvezi zapleta pri komemoraciji na Žalah

    Prejeli smo pismo Urada vlade za komuniciranje, v katerem Protokol RS obžaluje, da je prišlo do nesporazuma z veteranskimi organizacijami in do neljubega dogodka na komemoraciji na ljubljanskih Žalah in da se zato vsem veteranskim organizacijam iskreno opravičuje.

    Ne strinjamo se s trditvijo Protokola RS, da »V procesu priprav na polaganje vencev in usklajevanju scenarija tega dogodka je očitno prišlo do neljubega nesporazuma, posledica katerega je bil zaplet pri sami izvedbi slovesnosti«.

    Prav nobenega nesporazuma ni bilo. Vse kar smo se dogovorili na usklajevalnem sestanku 17.10.2007 in kasnejših pogovorih, je bilo korektno zapisano v scenarij, ki ga je pripravil Protokol RS 26.10.2007. Pri izvedbi, 30.10.2007 pa smo bili iz ceremoniala popolnoma izločeni. Naše sodelovanje je bilo tolikšno, kot od vseh ostalih naključnih udeležencev slovesnosti. Prav tako se ne moremo strinjati s pojasnili glede praporov. Kar precej funkcionarjev vseh sodelujočih veteranskih organizacij lahko potrdi, da prapori veteranskih organizacij niso mogli sodelovati v izvedenem ceremonialu, ko je venec polagala vladna delegacija.

    Takšnega pojasnila Zveza Policijsko veteranskih društev »SEVER« ne sprejema.

    Prav zaradi dvoumnega pojasnjevanja in poskusa zavajanja javnosti in pripisovanju krivde za zaplet na Žalah »nesporazumu z veteranskimi organizacijami« dvomimo v iskrenost opravičila Protokola Republike Slovenije.

    Tudi zaradi tega pričakujemo, da bomo dobili iskren in pošten odgovor.

    S spoštovanjem in lepimi pozdravi

    Milan Horvat
    PREDSEDNIK

  10. stergoergo pravi:

    bojc1-
    -JJ je to rekel, ko je obiskal Peterleta na volilnem štabu - nekako takole: Jelinčičev dober rezultat ne preseneča, saj sta Peterle in Jelinčič edina od kandidatov, ki sta bila aktivna med osamosvojitvijo. - No, nekako takole, vsebina pa je bila nedvoumna. -

  11. tommb pravi:

    @bojc1: V tujini na varnem je bil Bajuk. JJ takrat še ni bil cerkeveni molj in simpatizer kolaborantov.

  12. bojc1 pravi:

    tommb,
    ko Ribičič z akademije rdeče, Džerdžinski prihrumel je, brž Slovencem glave so letele…

  13. Matrica pravi:

    kako so šele naši protestanti počutili ko so na državni proslavi ob dnevu reformacije slišali ime “škofa hrena”, ki je bil njihov krvnik, ki je kar tako za osvežitev spomina v celju dal požgati in pobiti vse protestante……

    Najverjetneje je bilo njih počutje podobno kot pri židih, ko slišijo ime Hitler?

  14. tommb pravi:

    @bojc
    najverjetneje eden od Opus dei mafije, ki še danes žaluje za padcem fašizma v Sloveniji. Eden tistih inkvizitorjev, ki če bi lahko, bi nas še danes kuril na grmadah … Ni je organizacije in ni ga diktatoja, ki bi v svojem obstoju za poveličevanje samega sebe in lastne ideologije pobil toliko miljon ljudi, kot Cerkev. Ribičič, Stalin in ostali rdeči ji niti do nožnih nohtov ne sežejo.

  15. sproscena.slovenija pravi:

    Veterani bi morali znoret, popizdit, ne pa samo neko protestno pismo. JJ je v oblastniski psihozi pozabil ocitno na vse, ki so kdajkoli kaj pomenili tej drzavi in njemu osebno. Oz. je to se en dokaz, da je ljudi vedno izrabil samo za svoje cilje, ostalo pa je nepomembno. Racun prihaja…In bo zelo sproscen.
    Kako so ze rekli: revolucija zre svoje otroke. Najprej je spakiral Jancic, nato Slivnik, veterane so nataknili na prapor, kdo je naslednji ? Poskrbimo, da Jansa…

  16. bojc1 pravi:

    ss
    protokol, protokol, ne spet JJ
    PS jutri bo spet sonce - upam da ne bo kriv JJ (za “popizdit”).
    Pa ne bit tolk obseden z JJ, si kar preveč nesproščen.
    Jancica so spokal, pa ne pozivaj k nasilju - ni le protiustavno, tudi kaznivo!

  17. sproscena.slovenija pravi:

    Naivno. JJ v svoji ablastniški psihozi ne bi prenesel, da bi v prvem planu na ekranu sijal še kdo drug, kot njegova pleša.
    Sproščen sem pa zelo. Še posebej po vsakodnevnem jutranjem opravilu.
    Ne, priznam, če posije sonce, pa tega ne pripisujem JJju. Če pridejo oblaki je bolj verjetno, da stoji za tem JJ.
    Kje pa vidiš kak poziv k nasilju ?

  18. bojc1 pravi:

    SS
    ..”veterane so nataknili na prapor, kdo je naslednji ? Poskrbimo, da Jansa…”
    v tem (natakniti na prapor). Pa ne se zgovarjati na prenesen pomen. Lepo da je kriv JJ, ko dežuje, pa da si po jutranji potrebi sproščen - a te ponoči dobr šraufa…
    To, da se celo vreme ravna po JJ - pa to je nadnaravni film v tvoji bolni, nesproščeni glavi…sploh ne preneseš druge opcije na oblasti kot le svojo - to je najbolj narobe, našim oblast za vsako ceno. Ne bi bil rad takim enostranskim osebkom poslanec in izbran na volitvah (če sploh hodiš) - če bi kandidiral, seveda.

  19. bojc1 pravi:

    ss
    si ti brez napak in telesnih posebnosti (pleša,debelost,notranja podlost…bebavost, slabonamernost, hinavščina,fovšija,izklučujočost…)

  20. sproscena.slovenija pravi:

    No, če ti tako razumeš, pač tako razumeš. Mišljeno je bilo kot kdo bo naslednji v odhodu. Razumeš. Ko začne revolucija žreti svoje otroke… Da so veterane nataknili na prapor sem napisal samo zato, ker gresta obe besedi v enoten kontekst. Razžaljeni veterani niso smeli držati svojega prapora itd… Torej so jih v prenesenem pomenu nataknili na prapor. Jančič in Slivnik pa sta v odhodu. Sicer pa mi je vseeno kaj je vzrok odhoda JJ z ablasti: dolge poročne počitnice, meteorit, bubonska kuga, razsvetlenje, črna luknja ali katerikoli drugi od biološko-fizikalnih pojavov, ki potekajo v sklopu te gravitacije.

    Tisto o vremenu je bilo seveda natolcevanje, bombica nastavljena zate. Ribiči bi rekli vaba. Lovci na ptiče bi rekli limanice. Ujel si se na limanice. A res ne razumeš, da me tvoje pisanje izjemno zabava. Namesto, da bi ti odgovarjal sem se odločil, da ti bom nastavljal takele vabe in preverjal na katere od njih boš padel. Seveda je vsakemu bebotu jasno, da se vreme, pa kaj bi sploh o tem… Ne da se mi ves čas razlagati, kaj sem pri tebi želel s tem in onem doseči. Me pa neizmerno zabava, kako si predvidljiv.

    Všeč mi je tista beseda IZKLUČUJOČOST… Do katerega razreda si prilezel ?

    Loosen up baby… Relax…

  21. bojc1 pravi:

    ti se kar za svojo izobrazbo brigaj (pardon za vabice),saj kaj drugega očitno nisi sposoben….
    PS a ni zanimivo da si tako oseben in ne znaš dikutirati o stvari - npr. o tem, zakaj moraš npr. izpostavljati telesne značilnosti drugih. Je to tvoje zadnje orožje in način za diskreditacijo nasprotnikov? Itak pišeš iz sebe, na sebi lastnem nivoju….do katerega razreda si prilezel?

Komentiraj