Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kučan in škof Rožman

29. oktober 2007 ob 21:58 | Denis Sarkić |

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je danes odzval na včerajšnjo objavo TV Slovenija njegove pisemske korespondence z nekdanjim državnim tajnikom Angelom Sodanom iz leta 2001 o prekopu posmrtnih ostankov nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana in prenosu ter pokopu le teh v Sloveniji. Kučan je hkrati pojasnil, da sam jasno ločuje med pravico do groba oziroma do pokopa škofa na domači zemlji in svojim odnosom do medvojnega delovanja škofa Rožmana ter s tem tudi zavrnil namigovanja, da naj bi se še kot tedanji predsednik republike sam zavzemal za Rožmanovo rehabilitacijo.

Danes pa se je v sporočilu za javnost odzvala tudi ljubljanska nadškofija, ki je zapisala, da ne more komentirati pisma, ki se je pojavilo v medijih, saj gre za diplomatsko korespondenco med Svetim sedežem in tedanjim predsednikom republike Slovenije. Od kod je torej novinarju TV Slovenija Vladimirju Vodušku prišlo pismo v roke za zdaj ni povsem jasno, iz Vatikana verjetno ni priromalo v Slovenijo, zato v novinarskih krogih neuradno sumijo prav vir iz ljubljanske nadškofije.

Sporočilo za javnost:

Št. 158/07
Ljubljana, 29. oktober 2007

Stališče Nadškofije Ljubljana v zvezi z novinarskimi vprašanji o pismu nekdanjega predsednika Republike Slovenije, gospoda Milana Kučana

Nadškofija Ljubljana ne more komentirati pisma, ki se je pojavilo v medijih, saj je šlo za diplomatsko korespondenco med Svetim sedežem v Vatikanu in tedanjim predsednikom Republike Slovenije, gospodom Milanom Kučanom.

Nadškofija Ljubljana ponavlja zadovoljstvo nad razsodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, s katero je bila potrjena nedolžnost nekdanjega ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana.

dr. Andrej Saje
tiskovni predstavnik SŠK

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 45 x komentirano
  1. Vito pravi:

    Nadškofija Ljubljana ponavlja zadovoljstvo nad razsodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, s katero je bila potrjena nedolžnost nekdanjega ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana.

    Nedolžnost za organizacijo kvizlinške vojske ali nedolžnost kot duhovnika (ženske, fantki, …)? O prvi se namreč ljudje pri zdravi pameti ne moremo pogovarjati. Glede stališca o vlogi RKC med drugo vojno so dejstva jasno popisana v zgodovinski literaturi. In zgodovine ne pišejo samo slovenski zgodovinopisci. In vsi tisti, ki jim ni jasno, da je RKC na celu z nadškofom zagrešila veleizdajo slovenskega naroda v celoti so … ne vem kaj bi napisal, saj gre dejansko za potencialne PONOVNE IZDAJALCE, saj ti ljudje ne kažejo nobenega obcutka za to kaj je narod, jezik, ljudje,…. In če bo kolaboracija enkrat uzakonjena kot dobra, kot se nekateri trudijo, potem se lahko ponavlja v nedogled, kar se dejansko na nek način že dogaja, saj Vatikan vsekakor ni Slovenija, ima pa zelo močno kolaboracijo ponovno instalirano. No, dajmo jim gozdove, pa njihove šole plačujmo, pa njihovo fakulteto v sklop univerze (katero znanost se že gredo?), pa duhovnikom prispevke za socialno varnost, pa kaj še … Cerkev v Sloveniji bi bila lahko tudi z zakonom prepovedana, kot kvizlinška organizacija. Če bi komunisti izdali slovenski narod, kot so ga oni, bi bila komunisticna partija zanesljivo prepovedana. Kot je že sicer bila v dobi “zlate kršcanske demokracije” pred drugo vojno. V ZDA si lahko Vatikan cerkev kupi, placa davke, če jim ne gre, pa zaprejo. Na lastne oči sem videl napise na cerkvah: For sale!, KAR JE PRAV. Takega zgodovinskega sprenevedanja si ne more v današnjem casu privošciti nobena resna država z resnimi politiki. Kaj naj Janša razloži Francoski, Angleški, Ruski in Ameriški diplomaciji, da smo pri nas (kjer vemo več in bolje kot vsi ostali!) 60 let po drugi vojni vprašanje veleizdaje in kolaboracije relativizirali in da v bistvu tudi oni (Angleži, Francozi, Rusi, Americani) ne vedo, če morda ne bi bilo bolje, da bi drugo vojno dobil Dolfe. Gotovo bi bilo za nekaj že dobro? A ste čisto pri pameti? Vse družbe imajo norme. In ta Evropa stoji na temeljih zmage nad ideologijami, ki so se postavljale nad ljudi. Mnogo laže bi nam bilo, če cokle RKC ne bi bilo treba vleci za sabo in bi jih enkrat znali postaviti v vlogo, ki ji pripada: dejal kar hošeš - svoboda, poskrbi zase, placaj davke, obnavljaj si bajte, placuj delavce, ….. mi razno raznih Hare Hare, Jehovih, Muslimov, Pravoslavcev, Hindujcev, Budistov, Komunistov, Nacistov, Krščanarjev, Fašistov, …… in njihovih “fakultet?”, šol in vrtcev, prispevkov, davkov, vzdrževanja bajt, …. ne bomo plačevali. Ker jim dajete denar si s tem kupujejo čas, da vam lahko počasi počasi pijejo kri z milim in spokojnim izrazom na obrazu. Kot so to delali skozi stoletja. Če nam je ostalo kanček zdrave pameti, potem jim tega ne bomo pustili. Če pa smo ovce (kar vseskozi govorijo) potem pa jim nastavite od spredaj, pa od zadaj, pa zgoraj …

  2. Simonitius pravi:

    :)

    Mislim, da je tukaj stvar dvojne morale Kučana in ne tolko o “kolaboraciji”.

    Nekateri očitno niti ne pomislijo o vsebini preden začnejo nakladat o RKC in komunistih. Za nekatere je že to tolko v navadi de je kar hudo. Po tem še pa vpletejo noter javne šole, nacionalizacijo, izdajalstvo….

    Niti opazil nisi, dragi Vito, da je prekop predlagal Kučan. Kaj bi šele napisu, če bi to predlagala RKC…verjetno isto, mogoče bi še natrosu kaj več žaljivk na račun katolikov in bi še bolj pljuvu po grobovih mrtvih.

    Niti malo ne bode v oči dejstvo, da Kučan, ki se je družu z ljudmi, ki pravijo da odkrivanje morišč ne pripomore k spravi in nato izusti, da je grob krščanska in civilizacijska dobrina. Obrat za 180.

    Dragi Vito, nasvet za prihodnost. Preber najprej kaj pišeš, oziroma o čem pišeš in pogoltni kakšno pomirjevalo za tvoj gnev!

  3. fredisdead pravi:

    Niti ne spremljam, če bo pomota, ampak takole od oka si mislim, da je šlo za Kučanovo spravno gesto. Ta pa ne spreminja zgodovinskih in trenutnih dejstev, ki jih je Vito, mu rečem glas zdrave pameti, dobro zapisal in prav je, da se piše o tem. A ni interesantno, da razen ovac in “ljudi” s sprevrženo optiko, toliko ljudi razmišlja podobno o teh problemih. In po moje sta velik del človeka instinkt svobode, prostosti in čut za univerzalni prav. Oboje RKC žali.

  4. Drago pravi:

    @Simonitius: nasvete Vitu zadrži zase. Mislim, da si to bolj potreben pomirjevala. Dobro je napisal, samo ti to gledaš s svojimi pokvarjenimi očmi. Kaj je narobe pri tem, da je Kučan predlagal “skupni razmislek” o pietetnem obnašanju, brez spreminjanja zgodovine. Kaj je pri tem narobe, te vprašam. Kaj bi pisal, če bi Kučan povedal drugače: da se ne strinja s prekopom trupla? Boljše, kot je razložil Kučan, se ne da! Kdo pa je ta dokument izbrskal iz arhiva in v kakšen namen?
    Ni druge razlage kot ta, da je Kučan podprl Türka, kar pomeni ogromno glasov. Zaradi tega bi desnica rada diskriminirala Kučana in ga predstavila za neverodostojnega. Pa bo dosegla ravno obratni učinek, prepričan sem v to!
    @Denis, super si bil!!! Se je pa lepo pokazalo v prispevku, kako Vodušek brez plonk listka ne zna ničesar in kako se obnaša na “ledu”. Gnida!

  5. Miha pravi:

    @fredisdead: zato, ker so ovce so vedno v večini. Samo pomisli, kako bi komentiral, če bi prekop predlagala RKC.
    @all: Kučan je pač poskušal narediti nekaj reklame zase s figo v žepu, saj je vedel, da je bilo sojenje nepošteno. In temu primeren je bil tudi odgovor, ki ga je dobil. Ne prvič ne zadnjič. In očitno ga tudi zelo moti, da ne more več kadrirati po RTVju kot včasih.

  6. 007 pravi:

    @Drago
    že dolgo nisem prebral tako lepe besede. GNIDA namreč.

  7. Robert pravi:

    Vodušek se je izkazal in zdaj mu njegovi gospodarji pošiljajo informacije.

  8. tommb pravi:

    GNIDA, bo kar izraz na mestu … ampak vseeno mi je zadovoljstvo v tem, da prav to dejanje kaže na dejstvo, da jim voda teče v grlo :)

    @Denis: odlično!!!!

  9. Simonitius pravi:

    RE:VSI:

    Super, me veseli, da se potem vsi strimjamo, da je prekop škofa Rožmana dobra ideja.

    Sm mislu de ne bom nikol doživu, da boste podporniki Kučana to podpiral !

    Me veseli !!:D

  10. Štajerski Pero pravi:

    Jao jao Vodušek jim spet para živce.

  11. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    politika je kurba …

  12. konec pravi:

    In ta zgodba o Rožmanu ni bila pripravljena v levičarskih aparatih v Sloveniji????

    (kakšna naivnost ali laganje, kdor se tega ne zaveda).

    Kučan, kučan……

  13. konec pravi:

    Točno pred volitvami, zanmivo……..
    Slovenija ima dežave z demokracijo,ampak na levi strani.

  14. Mirjana pravi:

    konec, mislim, da ni g. Kučan vložil na sodišče tega sodnega skropucala, ste hotel odgovor, ga mate. Pa nikar ne začni s tem, da je pa g. Rožman rehabilitiran, pa če se vsi na glavo postavite…ko izda ta je *** …ga ni sodišča na tem svetu….a pred onim drugim, pač počakamo, upam, da bo vsaj malo bolj pravično od tuzemnih ehehe
    konec .)

  15. 1tastar pravi:

    Formula1 (Vrhovno sodišče+Türk) : Formula2 (Vodušek+Peterle) 1 : 1

  16. Gregorij pravi:

    Pa začnimo na začetku. Vse bi vprašal zakaj je škof Rožman pokopan v ZDA? Zdi se mi, da je bila takratna povojna Jugoslavija oz. Slovenija prenevarna za njegovo glavo (kakor tudi za tisoče drugih, ki so bili premorani v emigracijo), kljub temu da okupatorja že zdavnaj ni bilo več na naši zemlji in je zavladalo “normalno stanje”. Ampak šele takrat se je za nas Slovence začela pisati najbolj žalostna zgodovina, ko je povojna oblast brez sodb pobijala na tisoče nedolžnih ali krivih ljudi, obsojala na sodiščih brez prisotnisti obtoženega ali njegove obrambe. Podoben proces je bil tudi proti škofu Rožmanu, zato me čudi, da so ga razveljavili šele sedaj, ko pa se že dolgo tolčemo po prsih, da smo demokratična in pravna država. Glede prizadevanj bivšega predsednika za prenos posmrtnih ostankov škofa Rožmana v Slovenijo se mi pa zdi, da drži figo v žepu oziroma se hoče v javnosti pokazati kot humanist ali tisti, ki bo dal obliž na rano našega naroda. Menim, da mu bomo te lastnosti lahko pripisali šele takrat, ko bo javno priznal, da je bil dolga leta na čelu režima, ki je vse to zakrivil in 50 let skrival resnico, in da mu je za ta dejanja žal.

  17. srečko jože pravi:

    Slovenska RKC duši in uničuje slovenski narod že odkar smo se pokristjanili. Trubar je bil naš rešitelj, a so ga hoteli utišati. NI jim uspelo. Jutri je naš praznik.
    Farji in njihove sluge, oprode in ritolizniki niso nič drugega kot požrešna egoistična struja, ki želi narod naivnih hlapcev da jim služijo. Vse kar cerkev ima, so ji prigarali navadni ljudje, medtem ko so se Farji čohali po vampu. In nato so te ljudi prodali sovražniku. Bedak je kdor verjame njihovim lažem.

    S ostanki Škofa Rožmana pa kar naravnost v greznico, pa dobro splaknit!

  18. Pepo pravi:

    Da, Kučan je projekt sprave vzel dejansko silno resno, za kar je zaslužna tudi njegova svetovalka tisti čas Spomenka Hribar. Če je kdo spremljal dogajanje tistega časa, je bil prav Kučan tisti, ki je pritiskal na notranje ministrstvo za izdajo mrliških listov za pobite in za pospešitev gradnje nekaterih simbolnih znamenj, preko katerih bi začela delovati ideja sprave. Mene je tisti čas to kar malo motilo - danes vidim, da je bil Kučan mož, ki je bil dejansko nekaj pred časom tudi s predlogom o prekopu Rožmana. Boste videli: čez pet do desetl let se nam bo sedanji kulturni boj med belimi in rdečimi zdel čudaški, in Kučanova gesta normalna. No, čudaško pa se bo zdelo tudi odpiranje tako velikega prostora nekdanjim kolaborantom, kar delamo danes.

  19. Politkomisar pravi:

    Pismo škofa dr. Gregorija Rožmana 7. marca 1944 uredniku Slovenca Javorniku
    Jeseni 1942 (zdi se mi, da začetkom novembra ali ob koncu oktobra) se je prišel predstavit general Ruggero, komandant divizije alpskih lovcev (Cravatte rosse), ki je prišla tedaj v Ljubljano. Pripovedoval je, kako so preganjali partizane po vsem Balkanu od Albanije čez Črno goro, Hercegovino, Dalmacijo in Bosno in da so v tem boju zelo izvežbani. Na to sem pripomnil: »No, potem boste pač tudi v naši pokrajini napravili konec s partizanstvom.« Odgovoril mi je: »Ne, ne bomo!« Na moje začudenje je nadaljeval: »Moji vojaki ne morejo iti zdaj na zimo v gozdove. Vsak ima samo eno odejo seboj in v tem ne more na prostem prenočevati. Sicer se pa partizanov po gozdovih sploh ne da uničiti.« Na to sem mu rekel: »Pričakoval sem, da boste s pomočjo MVAC vendarle spostavili popolno varnost v pokrajini.« A on: »Povedal Vam bom odkrito, kaj jaz mislim o MVAC. Nisem Slovenec, a tako gledam na Slovence in njihov boj: MVAC nam Italijanom mnogo pomaga (imel sem vtis, da misli reči: »Nas Italijane ščiti«), a med Vami Slovenci ustvarja takšno sovraštvo, da ga petdeset let ne boste mogli odpraviti.«
    Pozdrav in blagoslov!
    + Gregorij Rožman

  20. Vito pravi:

    Simonitius, prav imaš glede mojega gneva. Vsak normalen človek čuti gnev do izdajalcev in izdajalskih organizacij. Do ljudi, ki zaradi nizkih vzgibov multinacionalke, kar RKC nedvomno je (samo to in nič drugega!) in drobnih parcialnih interesov ustanovijo kvizlinško vojsko. Perverzija, da ji ni para. In prav o enem od vodileljev le teh se pogovarjamo. Kosti gor ali dol. Če ti ne čutiš gneva do izdajalcev, potem je s tabo verjetno kaj resno narobe. Jaz gnev do te zalege čutim in glede na to, da je svoboda govora uzakonjena bom to tudi javno in glasno vedno povedal. Ni pa ti prav, ker vsi vi precej dobro veste, da imam prav. To je še ena od krvavih sledi RKC, ki se je ne da zbrisati z nobeno radirko.

    Mimogrede sem za spravo med ljudmi, saj je resnično že čas, da se zadeve končajo in da nehamo voliti rdeče in črne in začnemo voliti sposobne in nesposobne. Vendar ne na način rehabilitacije veleizdajalcev. Koraki k spravi so sledeči: Javno opravičilo RKC za zločinsko delovanje na ozemlju republike Slovenije v letih od 41 do 45, temu pa lahko sledi javno opravičilo za povojne pomore domobrancev v Rogu in drugje. In tretje, ne poznam nobene multinacionalke, ki bi v enaindvajsetev stoletju beračila denar od ljudi. Kar pomeni, da je treba zadeve statusno urediti na način, da cerkev plačuje davke kot vsak s.p., da poskrbijo sami za svoje zaposlene, kot vsi ostali, da sami vzdržujejo svoje stavbe, kot vsi ostali, skratka, da si nehajo lastiti priviligiran položaj v družbi, ker si ga niso z ničemer, prav ničemer zaslužili. Nasprotno, škodo, ki so jo povzročili je nemogoče popraviti.

  21. bojc1 pravi:

    Vito,Drago,007
    a niso bili partijci večji izdajalci Slovencev kot domobranci? Izdali in onečastili so NOB s tem, ko so pobijali svoje brate, Slovence! Do 6/1941 niso ustrelili niti metka proti Nemcem, prva žrtev partizanskega boja je bil Slovenec - ni to nenavadno in potvarjajoče? Zgodovino pa pišejo zmagovalci, v našem primeru z 10-15.000 izvensodno pobitimi (in med vojno tudi s strani RKC zavedenimi in v skrajni osebni stiski zapeljanimi slovenskimi fanti)!
    Tudi parizansko gibanje (zlasti partijci v njem, “pravoverni” komunisti ala Maček,Ribičič st.,Kardelj) imajo ogromno zaslug za povojne poboje,mučenja,nacionalizacijo,izginotja,preganjanje,skrajno teptanje človekovih pravic,Gole otoke….in dolgo obdobje partijske enoumne in tudi gospodarsko skrajno škodljive vladavine, ki med drugim rezultira tudi v tranziciji in tajkunizaciji Slovenije danes!
    PS prispevke pobirajo prostovoljno, razni zavodi (Karitas,šole…) pa imajo urejeno računovodstvo in zaposlene v skladu z zakonodajo RS!

  22. Vito pravi:

    Simonitius vem pa precej bolje od tebe o čem pišem. Niti ene žaljivke ni v celotnem besedilu, ker do ljudi nisem nikoli žaljiv. To je skrajno nezrelo početje in ti s svojimi namigi o pomirjevalih prestopaš prag dobrega okusa. RKS ni človek, niti ni katolik. Spoštujem ljudi ne glede na njihovo vero, barvo kože, opredeljenost. Vsaj malo te iste lastnosti bi morala pokazati tudi RKC. Pa ravno tega nikoli ni storila. Njej so ljudje ovce, grešniki in kanon futer v igri lastnih interesov. 1000 primerov iz zgodovine ti kaže, da je tako. O kakšnem spoštovanju do ljudi pa nikjer duha ne sluha. Prav zaradi tega so bili sposobni tako nizke in pošastne veleizdaje slovenskega naroda. Pa ne samo enkrat. Vedno znova, če je treba. Tudi najbolj nizka laž je sprejemljiva. Pa ne gre tako. Ljudje nismo ovce, niti nismo grešniki, kot bi si to RKC želela. Želimo živeti mirno in človeka dostojno življenje v spoštovanju med soljudmi, sodelovanju , ustvarjalnosti in solidarnosti. Brez apokaliptičnih zgodb za zastraševanje otrok, brez nalaganja fiktivnih grehov na otroške jasne in čiste misli … Brez navlake tisočletne krvave zgodovine oblastnikov RKC.

  23. bojc1 pravi:

    srečko jože
    res nimaš okusa - v greznico ne sodi nihče - ne Tito,ne Trubar, ne Rožman in ne tvoje truplo nekoč. Res si neokusen in brez osnovne pietete!
    PS kako veš da se farji (tudi protestantski, ki imajo/imate jutri praznik), samo po vampu čohajo? Tudi protestantje izhajajo iz judovsko-krščanske tradicije, imajo maše,pridiige-nagovore,nabirke,obnavljajo in gradijo objekte…te oni nič ne motijo? Dvolično…

  24. Vito pravi:

    Bojc odgovoril ti bom z vprašanjem. Kdo je zavedel nekatere Slovence, da so prisegli okupatorju in organiziral kvizlinško vojsko pri nas? Kdo je torej kriv za klanje med Slovenci? Pravilnih odgovorov, če se še tako izmotavaš in sprenevedaš ni več kot eden. RKC in Rožman. Od tu naprej so samo še krvave in žalostne posledice veleizdaje, ki se kažejo v ogromno osebnih tragedijah na obeh straneh.

  25. bojc1 pravi:

    vodstvo RKC, nesporno in Rupnik kot šef, ok?
    Povej mi kaj o PIF, OF, prof. Erlichu in uboju orožnika pod Šmarno goro 4/1941? Kdo je začel? Zakaj Rog 1945?

  26. bojc1 pravi:

    Vito kako krvavih je bilo edinih 50 let uradnega komunizma? Koliko žrtev v primerjavi z 2000 letno zgodovino RKC? (dejstva,številke,argumenti - ne na pamet!)

    Da ne bo nesporazumov, vsakega človeka in njegovega dostojanstva je škoda, ker je vsak posameznik dragocen, enkraten in neponovljiv (po moje).

  27. lucko pravi:

    @Gregorij, bojc1: Najbolj zalostno poglavje je bilo med 2 svetovno vojno, ko je del slovencev prisegel Hitlerju, po njej pa je nosil posledice. Ne recem pa da ni bilo nedolznih zrtev, ki so tam koncale zaradi osebnih zamer ali pa ker so bile nevarne rezimu. Ce so nas tega domobranci zeleli obvarovati s tem, da so izdajali tudi “nedlozne”(toraj nekomuniste) partizane, pa niso nic boljsi, ampak se slabsi, saj so sodelovali z okupatorjem. Pa ne iztrgaj besede nedolzni iz konteksta. Ce pa govorimo o RKC, pa se moramo samo spomniti nasilnega pokrscevanja evrope, krizarskih vojen, inkvizivije, seziganja carovnic, pedofilija duhovnikov… Nekako se ne ujema z navkom, ki ga cerkev uci… Bos rekel, da je to na pamet? Seveda je, ker je do uradnih stevilk nemogoce pridt, ker cerkev to preprecuje, tako kot so to preprecevali komunisti… Cerkev je se hujse sranje od komunizma, ampak ce bi nas okupirali jaz nebi sodeloval z okupatorjem, da bi cerkvi preprecil, da bi prevzela oblast.

  28. srečko jože pravi:

    bojc, vse vere so si zelo podobne, ene na veliko cuzajo iz ljudi denar, druge silijo ljudi v vojne..
    Jaz ne podpiram nobene. Sem ateist.
    Govoril pa sem o slovenskem prostoru, kjer niti prostora za druge religije. In RKC je v Sloveniji povzročila ogromno škode, če ne bi bilo trubarja bi najbrž nemško govorili. To bi ustrezalo, kajne bojc.
    Zaradi rimokatoliške cerkve tone kar cela evropa, saj jo vodijo navadni drkači, kot je mladini izjavil Janez Rugelj.
    Ponoči tudi težko zaspim, ker mi svetijo luči iz vseh bližnjih hribov. In kako asketske so te naše cerkve.
    Govoriš o tem koliko škode je povročil komunizem, ampak komunisti so le opravili svojo moralno dolžnost in branili čast ter pravično pobili vse izdajalce. In te so jim v naročje ob koncu vojne podarili kar Angleži.
    Če pa je že tako pomembno kje truplo zgnije pa dajte Rožmana zraven partizanov ležat.

  29. 1tastar pravi:

    Še tukaj malo reklame. Kar ubijte me, sem to že skoz dal.

    http://1tastar.blog.siol.net/2007/10/31/sonce-in-smrt-cisto-nenavaden-blog/

  30. bojc1 pravi:

    JS,
    kako si tako izprijen da mi kar tako na hitro podtakneš, da bi mi utrezalo, da bi tu govorili nemško? Kako veš koliko denarja muslimani,pravoslavvci,evangeličani,hare krišna ali RKC pocuza,kam da in kaj za to verujoči dobijo? Kaj bi bilo “najbrž” brez Trubarja, ti “najbrž” ne moreš vedet, enako kot ne brez Kreka,Slomška,Maistra…
    JR je res referenca (mogoče v “drkanju”). Pa spust ruleto,odpri okno (ko ne zvoni),bo manj zatohlo - po enaki logiki bi mene motl svetilniki na obali. Pa za konec - res ne veš, kaj je pieteta(gnitje trupel), niti kdo je na koga prvi streljal, pa 10-150.000 izvensodno pobitih na naših tleh po vojni - mala malca za take slabospeče korenjake…A mogoče, da ne greva predaleč nazaj veš, koliko bi bilo manj žrtev med Slovenci, če si partija ne bi za vsako ceno prizadevala za ablast in izkoristila NOB? Zkaj najprej PIF, šele nato OF? Zakaj smo “zmagali”, a izgubili Trst,Gorico - kako boš to razložil svojim otrokom,pa vnukom (če jih imaš), pa Kardeljev kiks na Dragonji? Oprosti za preveč vprašanj, saj ne boš vedel odgovorov.

  31. bojc1 pravi:

    lucko,
    pojdiva na začetek, ne 1944, 1941 - zakaj PIF, nato OF? Erlich?pa po 1945 - kje je Trst,Gorica? Ne tolk o prisegi, ko veš da je bila izsiljena,prisiljena,dejanje skrajnega brezupa in nespameti, tudi sramote - a zakaj so partijci še po vojno pobijal tiste, ki so jim med vono pomagali (Dachau,A. Vode,nagodetov proces,Goli otok….)? Dej ne spet o tvojmu atu k je šel v spovednico in volil Turka….

  32. brez-vizionar pravi:

    Meni se spet zdi, da bi toliko lažje skupaj prišli, če bi vsak svoje kritizirali …. čim poskušaš dokazati, da so “oni drugi” glavni krivci, se druga stran postavi v defenzivo …
    Seveda pa antifašistične mednarodne koalicije ne da relativizirati, kar pa ne velja za noben posamičen zločin, tudi zmagovite strani …
    Zakaj pa “naši” niso dobili vsega, kar so hoteli … ja mednarodna politika pač ni tako preprosta, bojc. Italija je v wwii kljub temu izgubila veliko.

  33. bojc1 pravi:

    Vito
    ti res sploh nisi žaljiv, oprosti ker nisem takoj opazu in te že prej pohvalu….

  34. bojc1 pravi:

    BV
    druga stran se običajno postavi v ofenzivo;
    je pa tako . jaz sem “naše”? “moje”? že pokritiziral (RKC in SLS predvojne razmere) - torej čakam še tvoj tasvitli zgled…

  35. bojc1 pravi:

    BV,Vito,laco
    no fantje, a bo kaj?
    Trst je naš (ha ha ha)
    Gorice ne damo (blef…)
    PIF ni OF!
    VOS - teroristi…..
    KPS - kriminal partei Slovenian, kriminal policija Slovenije,….

  36. Drago pravi:

    Bojc1: Po dolgem času sem pogledal to stran in… kar ne morem verjeti. Od zadnjih 15 komentarjev je 9 (devet) tvojih!!! Eden bolj “pameten” od drugega. Mislim, da imaš problem sam s sabo! Verjetno pa tudi prispevkov ne gledaš! Na tej strani smo komentirali Kučanovo izjavo o tem, kako je pisal Vatikanu in ponudil pietetno rešitev v akciji sprave! Ti pa bluziš čisto nekaj drugega, kot bi bil z drugega planeta. Prav smiliš se mi že…Jaz in še nekateri ti pa kar odgovarjamo, ne morem verjeti! potrata časa!!!

  37. sproscena.slovenija pravi:

    Drago: bojči tule zdravi neke frustracije, ki so mu bile položene v zibko, poskuša se znebiti glasov, ki so se mu prikradli v ušesa že kot otroku, sprati tabasko z oči. Po mojem je falil forum, pa še kar vztraja in vztraja. Jezen je. Z vsakim takimle odgovorom postaja bolj besen, kar se vidi iz pisanja. Pazi zdaj odgovor na tole moje pisanje, tule ali pa v kakšni drugi rubriki. Bo še zanimivo.

  38. Drago pravi:

    Ja, sproščena.slovenija, se strinjam! Samo ta njegova besnost se tako stopnjuje, da se bojim, kako se bo končalo. Zanimivo pa je, kako mu zvesto vsi odgovarjamo. Zjutraj si vzamem eno uro časa samo zanj, čeprav sem si že velikokrat obljubil, da ne bom reagiral, pa me vedno prepriča. Počakajmo njegovo “delo” ponoči!

  39. sproscena.slovenija pravi:

    Tudi sam sem se že večkrat odločal, da mu preprosto ne bi več odgovarjal. Vendar je edini tule, ki tako zvesto sledi ideji svojega firerja, da me stvar prav zabava. Tudi sam redno preberem njegove odgovore, ki so, khm, no pa pustimo to zdaj, recimo kot kakšna kost za nadaljnje glodanje. Psihološko gledano me zanima razvoj njegove jeze.

  40. ervinator pravi:

    No, vidva-parček, hvaležen vama bom, če se že odločita (po možnosti off-line), ali bosta še naprej tratila svoj čas.

    P.s.: Zvok ob lomljenju vajinih zob na pretrdih kosteh postaja čedalje glasnejši. :)

  41. Drago pravi:

    @Ervinator: hahahaha!!! Parček praviš? Jaz in svobodna.slovenija? Če malo pomislim, bi bil rad par s svobodno Slovenijo, ampak tako, kot je obljubljal JJ. S komentatorjem pa ne! Imam že svojo izbranko, ki pa me na žalost ne pusti varati. Kot sem že enkrat napisal: “imam problem z ženo, vtikava se mi v zakon!!!
    Je pa res, da se s SS popolnoma v vsem strinjam! Včasih mi prav iz ust vzame besedo! Rad berem njegove komentarje! V zadnjem času se ukvarja s psihodiagnostiko posameznika! Zanimivo!
    So pa njegovi komentarji bolj vsebinski od Bojčevih, ki ga ti rad zagovarjaš.
    PS: če sem pošten, sem se tudi jaz že vprašal o parjenju tebe in Bojca. Pomislil sem celo, da gre za isto osebo! Sorry! To je mogoče že preveč, sta pa vsaj sorodna!!!
    Glede zob: imam odlične! Kosti pa tudi niso pretrde! Lp

  42. ervinator pravi:

    Drago, navedi vsaj eno témo, en sam primer, kjer sem zagovarjal Bojca1.

    P.s.: Zabava me, da zbadljivko o golobčkanju tako dobesedno jemlješ. Le kaj bi o tem povedal psihodiagnostik SS? LOL

  43. bojc1 pravi:

    drago,
    strinjanje v vsem nas je nekoč že nekam pripeljalo; hvala za tvojo pozornost in veliko vsebinskih odgovorov, ki sem jih deležen - še nikoli mi nisi (nista z ss) pojasnila zgodbe o PIF/OF, pa Trstu,Gorici….pa z ervinatorjem in nobenim drugim nisem povezan in nimam več nick imen (morda jih ima kdo drug, ti, neja…

    čudno da vaju nočno objavljanje Sarkića ne zmoti, sicer pa - ko ti zmanjka argumetkov,vse prav pride,tudi lepota poslancev…. (se še spomnita razprave).
    Pa prijetno branje,obilo zabave in veliko vsebinsko bogatih in čim bližje resnici (PIFni OF!) odgovorov!

  44. Drago pravi:

    Bojc: če še nisi opazil, NIKOLI še nisem komentiral leta 1945, pa OF in podobno. Zame je ta zgodba že zdavnaj končana. V svojih debatah se spuščam tja do leta 1991, še raje pa v prihodnost! Drugače pa rad povem, katere teme poznam in katere ne poznam. Ti pa mi očitaš, da vem vse. Ne Bojc, nekaj vem o izbrisanih, pa veteranih, pa osamosvojitvi, pa še nekaj zakonov poznam. In to je vse.Drugače se ne oglašam. Nazadnje sem se potrudil opisati problematiko izbrisanih, samo zate, ker si napisal, da tematike ne poznaš in da te zanima. Pa ni odziva. Vsaj jaz mislim, da sem ti vsebinsko odgovoril! Sigurno pa imam manj kratkih medklicev, brez vsebine, kot ti. Tako je vsaj moje mnenje, če dovoliš!

  45. bojc1 pravi:

    dovolim; se tudi kaj naučim od tebe. bi se tudi zi kaj od mene?

Komentiraj