Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo se spreneveda

27. oktober 2007 ob 13:19 | Vest |

G. Matej Lahovnik v Sobotni prilogi Dela v štiri strani dolgem pogovoru (20. oktober 2007) kot eden izmed štirih sogovornikov med drugim pravi: »V povezavi z igralništvom je v Sloveniji veliko sprenevedanja«. Povsem se strinjam z njegovo trditvijo. Čeprav spoštujem prepričanje g. Lahovnika, se ne strinjam s kontekstom, v katerem izreče to sicer resnično trditev. Kot očitek jo namreč naslovi na nasprotnike izgradnje megaigralnice.
Sprašujem se, kdo se v resnici spreneveda?

Se res spreneveda Koordinacija za omejevanje igralništva (KOI), ki je v peticiji jasno predstavila svoja stališča? Se morda spreneveda 15.000 podpisnikov peticije »Slovenija je mlada država tisočerih možnosti. Ne zakockajmo jih!«? Se spreneveda trojica sicer še neuradno prvo uvrščenih iz prvega kroga predsedniških volitev, ki v javnih nastopih nasprotujejo širitvi igralništva?
Sam vidim sprenevedanje povsem drugje kot g. Lahovnik!

Prvič: Ali se ne sprenevedajo vsi tisti, ki poudarjajo škodljivost igralnih salonov, »pri katerih gre le za to, da si nekaj zasebnikov polni žepe«, kot trdi g. Lahovnik. Če to drži, se spreneveda predlagatelj osnutka zakona o igralništvu, ki sicer znižuje število možnih koncesij za igralne salone s 45 na 40, medtem, ko je trenutno podeljenih 36 koncesij. To pa pomeni, da bo v prihodnosti v Sloveniji možno zgraditi še 4 igralne salone. Vlada bi se morala, če je končno le spoznala, da so igralni saloni škodljivi, najprej zavzeti, da bi število koncesij s 45 znižala vsaj na 36, in bi tako preprečila nadaljnjo širitev zla, ki ga igralni saloni prinašajo, potem pa izdelati še strategijo, kako jih v doglednem času zapreti vse do zadnjega. Postavlja se tudi vprašanje, kdaj bo na zagovor poklicana vlada in poslanci, ki so leta 2003 sprejeli zakon, ki je omogočil razširitev te škodljive oblike igralništva po vsej državi?

Drugič: Veliko je sprenevedanje vseh, ki trdijo, da nasprotniki megaigralnice, kratimo pravico do zabave tistim, ki si tega želijo. G. Hugo Zagoršek ugotavlja, da v Sloveniji za igre na srečo na prebivalca porabimo več denarja kot je povprečje v Evropski uniji. Kdor hoče svoj denar nesti v igralnice, to lahko stori že sedaj. A ko že govorimo o kratenju pravic - mar tako razmišljanje ne krati nasprotnikom širitve igralništva pravice, da ločimo med zdravo in škodljivo zabavo. Nihče od nas ne nasprotuje telovadnicam, igriščem, toplicam, športnorekreacijskim centrom in centrom za zdravje, toda ali to pomeni, da moramo podpirati tudi različne oblike hazarda? Bomo morda že jutri deležni očitkov, da ljudem kratimo pravico do zabave, če bomo nasprotovali širitvi bordelov ali pa uvedbi koncesij za legalno prodajo za zdaj še prepovedanih drog? Zabava je očitno lahko zelo raztegljiv pojem.

Tretjič: Ali se ne spreneveda tudi g. Mirko Brulc, ki v tem pogovoru trdi, da ima za sabo vso Goriško in je Nova Gorica prav zaradi igralnic deležna »nekakšnega nadstandarda«, pri tem pa izpostavi brezplačen avtobus in dodatne psihologe in pedagoge. Je to vse oziroma najpomembnejše, kar lahko našteje? Na letošnjem družboslovnem večeru v Novi Gorici, so bila mnenja novogoričanov precej drugačna. Žal g. Brulca ni bilo tam, da bi poslušal tudi zelo hude očitke na svoj račun.

Četrtič: Ali se ne spreneveda g. Niko Trošt, ki poleg trditve, da igralništvo ni Marijina družba, glede pomislekov o problematiki tuje delovne sile, ki bi prišla k nam, rad odgovarja, da Slovenci ne smemo biti ksenofobi. Menim, da nisem ksenofob, toda kljub temu si postavljam vprašanja o socialnih posledicah, ki bi ga tako priseljevanje delovne sile imelo.

Petič: Ali se ne sprenevedajo vsi tisti, ki vedno znova poudarjajo, da gre pri graditvi megaigralnice za lokalni problem, o katerem naj odloča lokalna skupnost? Mar sprememba zakonodaje o igrah na srečo in sprememba davčne zakonodaje v zvezi z igrami na srečo ne zadeva vseh državljanov RS? Mar predlog novega zakona o igrah na srečo ne omogoča treh koncesij C, torej treh megaigralnic, ki verjetno ne bodo vse stale na Goriškem? Mar v sklad za kurativno in preventivno dejavnost (zdravljenje patoloških igralcev, pomoč problematičnim igralcem, preventivna predavanja v šolah …) ne bomo iz državnega proračuna plačevali vsi državljani?

Bogdan Vidmar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Joško pravi:

    Preprosto povedano: SPRENEVADA(M)JO SE VSI !

    Vlada, ki hoče spravit za vsako ceno vsaj eno zgodbo o uspehu;

    Lokalna oblast, ki pravzaprav kupuje s soglašanjem, mačka v žaklju;

    Pa tudi zdajšnja uprava HITa, ki je a projekt nasledila, in pravzaprav niti ne ve kaj bi z njim, saj konec koncev ve, da zadeve ne upravlja, ampak le pokima Janši.

    Ne pozabimo, da je prejšnja uprava, ki je celotno iniciativo vodila, večkrat poskusila s svojimi razgovori senaniti Janševo vlado, vlada pa jim ni omogočila “prave” avdience. Ko pa je podpredsednik Harrah’s-a prišel na obisk k predsedniku vlade, so Tomažiču zaloputnili vrata pred nosom in se je Janša pogovarjal na štiri oči, celo brez tolmača. Zdaj, glede Janševega znanja angleščine smo si verjetno vsi edini (vsaj kar se tiče izgovorjave), vendar sem prepričan, da sta se v sklopu projekta, ki ga vodi Šircelj (Janšev špicelj pri Bajuku) zmenila za dovolj mastno provizijo, ki bo poskrbela za Janšev in Urškin naraščaj in verjetno tudi njune vnuke. To bo pa drugi “veiki met” JJ-a po orožarskem businessu.

  2. janko1 pravi:

    Duhovnik Bogdan Vidmar je poslušal dva dni simpozij o igralništvu v Novi Gorici.
    Pretežno je bilo govora o negativnih posledicah igranja. Turistični del, ki bi obsegal investicijo cca 600 milijonov € nasproti cca 100 milijonov € za igralniški del, je tako prišel manj do izraza.
    Ko Vidmar argumentira, da je njegov prijatelj zaradi igralništva napravil samomor je ta njegova argumentacija najprej strokovno napačna. On ne more vedeti vseh motivov za samomor in pa tudi zato ker na tem delu prostora ni več samomorov kot drugje. Taka argumentacija ni vredna človeka, ki naj bi bil po poklicu izobražen.
    Ker je bilo toliko govora o negativnih posledicah in na koncu tudi Vidmar ni imel kaj za pripomniti, je vsa ta negativna evforija rezultat zavestnega zavajanja javnosti in neznanja.
    Zato je že iz tega razloga njegovo pisanje zavajajoče ali pa enostavno lažnivo.

    Cerkevena gimnazija v Vipavi kjer on dela, je finansirana od države, torej se mu ni treba bati, da bo ob delo. Kje in kaj pa bodo delali ostali, ki niso tako privilegirani ne zanima ne njega niti ne 15.000 podpisnikov.
    Po raziskavah ekonomistov, bi predsem zaradi turističnega dela prišlo nekaj tisoč gostov na dan več. Ravno obratno je , kot hočejo naprotniki prikazati. S turističnim delom investicije bi se lahko ta del pokrajine bolj osvobodil od igralništva kot pa postal od njega odvisen, ker sedaj je odvisnih cca 10.000 prebivalcev od HITa.
    Vsem tem tako imenovanim okoljevarstvenikom ne verjamem NIČ. To so agitatorji brez pravih argumentov.
    Ko je bila prvič J. Jones od Harrah’s tu in sem ji dal pismeno vprašanje zakaj ni tajno pismo javno, če že hoče zvedeti mnenje ljudi, ji je Lucija Mozetič kot ena najbolj glasnih, odvzela besedo, ker pač nisem na njeni strani. Z malo pameti, bi jo to moralo kot prvo zanimati. To je primitivizem nje in njej podobnih, ko so samo primitivni agitatorji in nič več.

    Ko sem dal na simpoziju pripombo, da se nič ne govori o turističnem delu, so se tuji predavatelji opravičili.

  3. miro pravi:

    Igralnice morajo obvezno ostati monopol države. To pa zato, ker je igralništvo zelo podobno razpečevanju heroina. Ravno tako so enake posledice obeh početij. Za igralne salone z malo koncesijo (za katere pridobitev je sedaj potrebno imeti zveze v politiki), je pa rešitev preprosta: postopno vedno višja obdavčitev, dokler se ta legalizirani kriminal ne bo več izplačal.

  4. janko1 pravi:

    Miro, ne poznaš podrobnosti.
    Po naročilu Ministrstva za finance je Ekonomska fakulteta napravila študijo o igralništvu . ONi predlagajo privatizacijo igralništva, prevsem zato, ker so saloni bolj uspešni kot recimo Bled, Portorož Ljubljana. Kaj je v ozadju tega priporočila pa se sme ugibati.

  5. goričan pravi:

    joško jasno je po komu se ti kolca. lepo ga pozdravi drgač. pa mimogrede lahko tudi njegove udbovske špiclje pozdraviš. katastrofa od človeka je bil in vedno bo. NG si je oddahnila ko je dobil čevelj, je pa res nekaj takih kot si ti, ki h koritu ne morejo več. jebiga. se la vie. get over it… ostali pa bomo posledice njegove dediščine še dolgo čutili - ubil je duha v zaposlenih in ti naredijo firmo zmagovalko ali pa ne.

    in še to, da ne boš preveč jokav za “onega” pa njegovega sinčka. Rop mu je zrihtal koncesijo, polinkali so se tudi s Harrahsom, pa jih je sice nesposoben Frankel razkrinkal… skratka verjemi mi - tem voluharjem ne bo hudega.

  6. Guest pravi:

    Nekje sem zasledil,da je veliko govora o tem,da igralnice niso dobre,ker so v nasprotju z katoliško moralo.Še dobro,da smo vsi katoliki in da ne obstaja stvar,kot je svobodna izbira. Če je temu tako(upoštevajoč vse argumente,da se daje denar za prazno upanje itd.),zakaj potem ne prepovemo vedeževalcev itd.? Vam povem zakaj,ker vedeževalci ne predstavljajo velikega konkurenta cerkvi. Cerkev ima monopol nad prodajanjem lažnega upanja in z vsako novonastalo igralnico,se ji krni monopol.
    Ampak kot pravijo cerkvene dogme,ne dvomite v tisto,kar vam pove duhovščina,ampak to sprejmite,ker drugače se boste crvli v peklu na veke vekov.Torej blagor tistim,ki ne razmišljajo z svojo glavo,ker bodo odrešeni! Vsi ostali ste pa na slabšem kot ateisti,lp

  7. MarkoNi pravi:

    Jaz sem za igralnico.

    Gre predvsem za izvrsten posel, ki bo prinesel obilo denarja vsem vpletenim (investitorjem, novozaposlenim, podpornim podjetjem in storitvam, turizmu, občini, državi). Govorimo o desetinah milijonov evrov letnega dobička.

    Seveda bodo tudi negativni učinki, predvsem v obliki odvisnosti od igralništva, ampak tudi na to se lahko predhodno pripravimo.

    Kot je rekel janko1, lahko je moralizirati v udobni državni službi, mnogi nezaposleni nimajo tega luksuza.

  8. Ajdowc pravi:

    Gospod janko1… mislim kakšno izobrazbo imate pa vi, oz. kaj ste od nje odnesli ne vem. Če niste še spregledali, se malo poučite. Američani vodijo pač več vrst politik zavojevanja. Na vzhodu s puškami, nad Evropo s kapitalom. Slovenčki pa…največja laž zadnjih mesecev, pod katero se prodaja “mega”projekt. Brez tega ne boste mogli živeti in vaš turizem se ne bo mogel razvijati tako hitro. To je sicer stalni argument zastraševanja in prodajanja teh projektov. Če si proti, si proti razvoju. Pa dajte no. Ali ste tako nesposobni, da nimate več fantazije in sanj, ki bi jih sami uresničevali. Živim v Vipavski dolini in nažalost je klima taka, da se te projekte pozdravlja. Če se človek ne zmakne, ga zmakne nekdo drug. In v tem primeru bo brca s strani Američanov bolj boleča, kot bi si jo lahko sami dali v rit. Star sem 27 let, imam podjetje, zaposlujem občasno še druge in vključen sem v mnogo dejavnosti, preko katerih skušam razvoj naših krajev popeljati naprej na drugačen, nam lasten način. Bodite torej malo bolj odgovorni do sebe in ne flancajte tukaj z nekimi izjavami o tem, kdo je lahko proti in kdo ne. Pustimo cerkev, pustimo komuniste, pustimo take in drugačne, … to puhle, nenapredne misli. Zganite se pri sebi. Sam poznam pritiske, ki jih izvajajo ljudje, ki se ukvarjajo z velikimi projekti, s korupcijo (na naši občini) in s kupčkanjem denarja za vsako ceno. Ni me strah teh pritiskov, ker delam pošteno in počasi se med nami vzpostavlja veriga ljudi, ki vedo in znajo kako se naprej razvijati brez mlekca in dud onstran luže živečih mogotcev ter lokalnih veljakov, ki ne vidijo dlje od svoje izvolitve.
    Torej, zmaknite svojo rit, če pa ste jo že, ne razumem, kako lahko kaj takega podpirate in govorite o dobrem za vse.
    pa lep dan

Komentiraj