Saturday 28. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Spet zapleti

25. oktober 2007 ob 20:58 | Vesna Lovrec |

Volitve mariborskih volilnih enot v Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) so včeraj, v sredo, 24. oktobra 2007, potekale v dvorani ŠTUK in ne v avlah fakultet, kot je bilo sprva napovedano, saj Študentska volilna komisija od Univerze menda ni prejela soglasja za izvedbo volitev v avlah fakultet. Po besedah predsednika volilne komisije Aleksandra Jovanoviča je zato študentska volilna komisija na podlagi tretjega odstavka 56. člena Študentskega odloka o volitvah v Študentski zbor ŠOUM sprejela sklep o organizaciji na enotni lokaciji, v dvorani ŠTUK.

Na volitvah je - tako kot na predčasnem glasovanju – ponovno prišlo do zapletov:

Razglas o izidu glasovanja je objavljen na spletni strani ŠOUM, izvoljeni kandidati pa bodo potrdila o izvolitvi v Študentski zbor prejeli priporočeno po pošti po preteku pritožbenega roka. Pritožijo se lahko v treh dneh od zadnjega dneva glasovanja.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Alois Paulin pravi:

    Kot opazovalec, katerega so volilni organi pri predmetnih volitvah skušali večkrat odstraniti z uporabo sile (varnostnik, grožnje, “opozorila”), se čutim dolžnega, da podam svoj vidik na pravno situacijo nas opazovalcev:

    Pravilnik, kot je bil posredovan iz strani ŠOUM kandidatom, sprejet na XV. redni seji ŠZ, 23.V.2007, v svojem 27. in 43. členu določa, da opazovalci spremljajo delo volilnih organov (čl 27) in da lahko zahtevajo, da gredo njihove pripombe na zapisnik (čl. 43), medtem ko pojem “volilni organ” razčleni čl. 26.

    Iz teh členov nikakor ne izhaja, da je opazovalec v svojem delu fiksiran na volilno enoto, katere kandidat ga je nominiral. Takšno določilo bi bilo tudi nesmiselno, saj je opazovalec oseba, kateri kandidat zaupa, da bo nadziral transparentnost in natančnost poteka volitev. V družbi, ki si prizadeva za demokratične volitve in je zaželjeno, da je postopek čimbolj transparenten, je krucialno, da se da pravico opazovanja čim večji množici, ne pa da se krog opazovalcev umetno oži.

    G. Jovanovič se v svoji argumentaciji opira na 76. in 77. člen pravilnika, ki pa opisujeta postopek centralnega ugotavljanja izida. Medtem ko 76. zgolj povzema načela iz postopka ugotavljanja izida na posameznih volilnih enotah, 77. člen določa, da “študentska volilna komisija v prisotnosti predsednika odbora volilne enote in opazovalcev opravi ponovno štetje glasov posamezne volilne enote (…)”

    77. člen torej določa, da je volilna komisija tista, ki opravi postopek centralnega štetja glasov, torej organ, za katerega imajo opazovalci pravico, da spremljajo njegovo delo. Nikakor pa ta člen ne izključuje opazovalcev, ki niso bili kandidirani iz preostalih volilnih enot iz postopka, saj bi v takšnem primeru moral določati, da se štetje opravi v “prisotnosti predsednika volilne enote in opazovalcev volilne enote …”

    Pa še o “obveščanju”: Pravica opazovalca je, da je prisoten pri vseh volilnih opravilih, kar vključuje postavljanje skrinjic, njihovo praznjenje, zasedanje volilnih organov itd. Prvo zasedanje volilnega organa je bilo dva dni po dnevu, ko je priporočena pošiljka prišla na pošto. To pa je bilo tudi edino zasedanje, o katerem smo bili opazovalci uradno obveščeni.
    Nihče me ni obvestil, kdaj se zapečatijo skrinjice (6.00, 6.30, 6.45???) ter kdaj, kje in kako se štejejo glasovi po zaprtju volišča, nihče me tudi ni obvestil o tem, da se je volišče ad-hoc prestavilo na Štuk. Pa tudi če bi bilo na matični fakulteti, me ni nihče seznanil, kdaj in kje naj se prikažem, da ne bi zamudil postavljanja skrinjic itd…

    Smatram, da bi v poštenih razmerah določene stvari na teh volitvah morale potekati bolj korektno. Denar, ki ga je ŠOUM vložil v majčke, ki so jih dobili študentje, ki so se udeležili predčasnih volitev (ki so za to tu, da se lahko udeležijo tudi študentje, ki na dan redni volitev ne bodo prisotni), bi bil bolj smiselno investiran v pravno svetovanje članom volilnih organov in komunikacijsko infrastrukturo (SMS, mail, ipd.), s katero bi lahko z rezervnim časom obveščali opazovalce, kandidate in ostale udeležene na volitvah.

  2. Matjaž germ pravi:

    Aleksanderček, drugače je Univerza lastnica tudi Štuka, tak, da bi vas tudi od tam lahko nagnal, če bi hoteli….:)

Komentiraj