Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bizarna podobnost

20. oktober 2007 ob 18:08 | Denis Sarkić |

Pred časom nam je nekdo pokazal revijo Hrvatska krila iz leta 1941, ko je pri sosedih nastala Neodvisna država Hrvaška (NDH), bolj znana kot ustaška država, ki jo je vodil zloglasni Ante Pavelić in jo moderna svetovna zgodovina obsoja. V reviji prikazujejo oznake ustaške vojske, za boljše razpoznavanje vojakov iz zraka. Neverjetno-bizarna je čez več kot 60 let podobnost oznak s Slovensko vojsko. Lipov list žal ni le naš simbol, lahko pa bi tisti, ki so izbrali naše vojaške oznake, pogledali malo v zgodovino.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 64 x komentirano
  1. yanker pravi:

    Ja neverjetno, po ustaški vojski smo celo povzeli celo nazive čineov kot so polkovnik, bojnik…. A tale prispevek je slučajno lansiran pred predsedniškimi volitvami ali ste rabili 16 let, da ste prišli do tega spoznanja glede oznak.

  2. Matjaž pravi:

    Totalno brezvezni prispevek. Ne vem kakšen smisel ima sploh vse to.

  3. MRSHO pravi:

    Mnogo tega je podobnega med Slovenci in Hrvati, med Slovenijo in Hrvaško, NDH… Samo, da danes ni zaželjeno biti podoben oz. imeti kaj podobnega ali celo skupnega s Hrvati.

  4. Matjaž pravi:

    No konec koncev, so pa ustaši ne glede na to, kaj se jim vse pripisuje, rešili na tisoče bosanskih Hrvatov in Bošnjakov pred četniškimi hordami. Leta 1942 so preprečili vdor četnikov v Sarajevo. 1800 Francetičevih vojakov je uničilo 3000 četnikov. Kljub temu pa ostaja na njih sramota Jasenovca, Stare Gradiške in Kozare…

  5. Miša pravi:

    Naj živijo ustaši, četniki in domobranci! Res: Lepo je v naši domovini biti mlad! V deželi, kjer so si ljudje kot brat in brat…..

  6. Francetič pravi:

    Denis a nisi ti specialist za četniško propagando v Sloveniji?

  7. Denis Sarkić pravi:

    Ne. Od kje ti pa taka ideja?

  8. xp pravi:

    Zanimiv prispevek, vendar bi bilo potrebno nadaljevati prispevek še v smislu raziskovanja podrobnosti med NDH in Hrvaško po letu 1991. Imajo enako himno, valuto, izrazoslovje, zastavo (razen prve barve v šahovnici), uniforme in žal tudi mentaliteto. Menim, da je potrebno tako Srbiji in Hrvaški še kakšno desetletje ali več, da bo zrelostno dozorelo. Zanimivo pa, je da se Hrvati in Srbi nekako “paktirajo”, ker so ostali zunaj EU. Počasi izginja tisti oster naboj iz konca devetdesetih. Morda pa je razlog temu, da odrašča in prihaja zdajšnja generacija, ki z vojno ni imela toliko veze.

  9. jani pravi:

    Denis,mogoče veš kdo in kdaj je napisal Lipa zelenela je?Klik,to je bilo veliko prej predn se je kak ustaš rodilSe ti mogoče sajnja vloga lipe v slovenski tradiciji,navadah,verovajih?Knjige v roke,potem pa blebeči!
    Mogoče veš da je avtor slovenske himne Naprej zastave slave(Zdravlica zame nikoli ne bo himna,saj je njen namen nazdravljati,ne pa himnični) tudi avtor Bože pravde?A smo zato Slovebci četniki?

    :)

  10. nike pravi:

    ta je dobra

  11. jani pravi:

    xp,samo novo prilko čakajo…zdej,ej,zdej je šele ostal polno neporavnanih računov..tist o generacijah je pa milorečeno smešno,45 let so nas vse futral z bratstvom in jedinstvom,pa glej kaj je ratal:)
    trenutno je vprašanje denar,a kdo slučajno misli da bi obstajalo vprašanje Kosova če bi Srbi imeli denar za vojno?

  12. Denis Sarkić pravi:

    O smislu lipovega lista sem pisal le v okviru vojaških oznak. Vem, da je lipov list že stoletja prisoten v narodni zavesti, ampak oznake bi bile lahko drugačne, pa bi bilo še vedno vse v redu!

  13. Guest pravi:

    @Matjaž,če prav razumem tvoj post, praviš,da so bili ustaši v redu,samo so pač imeli neko slabo obdobje.Say it isnt so

  14. Samo pravi:

    Podobnosti ni. Oblika je popolnoma drugačna. Pri prvem gre za venec lipovih listov, pri drugem gre za pasice z lipovim listom. Uporablja se res enak element, ki pa v drugem primeru niti nima statusa simbola.

  15. Guest pravi:

    1 pravilo novinarstva,če ni novice,jo pa ustvari!

  16. Abakus pravi:

    Kaj to novico vam je posredoval Zmagec?

  17. Denis Sarkić pravi:

    Novica je nekaj kar se zgodi, primerjava in opažanje pa je nekaj drugega…

  18. Zlata lisica pravi:

    So what ce je podobno? SO WHAT? Zakaj delate big deal iz tako nepomembne stvari?

  19. jani pravi:

    Denis,ne lipov list,lipa..

    ne verjameš?

    TRI LIPE SO TUKAJ STALE (RASTLE) IN SLOVENSKI KMETJE IZ VIŠAV TUKAJ NAOKROG SO REDNO PRIHAJALI (ROMALI) SEMKAJ VSAKO LETO. POROČA SE O BITKI SREDI 8. STOLETJA MED SLOVENSKIMI KMETI (Mišljeno je med slovenskimi domačini, ki so bili očitno tukaj naseljeni že stoletja, verujočimi v svoje domače staroslovenske naravne bogove, ki so jih na tem mestu nedvomno tudi častili. Izraz pogani ali barbari, ker pač niso bili kristjani se mi zdi globoko žaljiv, zato je uporabljen izraz staroslovenska vera in staroslovenski bogovi. Pokristjanjevalci so se namreč marsikdaj obnašali bistveno bolj barbarsko kot pa staroslovenci. Morda pa bi morali uporabljati kar slovenska vera in slovenski bogovi, brez prepone stara in staro, saj so bili ta vera in bogovi resnično naši, slovenski. op. avtorja) IN BAVARSKIMI OSVAJALCI (BAJUWARISCHEN BESATZEN). ZADNJI MED SLOVENSKIMI KMETI NAJ BI IZGOVORIL NASLEDNJO DVOPOMENSKO (DVOUMNO) PREROKBO OZ. PREKLETSTVO (Fluch): IN KO BODO LIPE TRETJIČ ZRASTLE, SE BOMO VRNILI IN SE MAŠČEVALI!

    Je še kdo ki misli da lipov list ni primeren na vojaških uniformah?:)

    pa še to…

    Izmed mnogih drevesnih vrst v srednji Evropi ni razen lipe nobenega drevesa, ki bi bilo tako zdravilno, cvetoče, dišeče, hkrati pa še tako staro in mogočno, da razteza svoje veje in vrh daleč v nebo. Lipa je bila sveto slovensko drevo že davno pred krščanstvom, to svoje mesto pa je ohranila tudi med njim. S svojo mogočnostjo kaže od zemlje na nebo in s svojo starostjo spominja na čas, kar pomeni na večnost. Pod marsikatero lipo je bil vodnjak, kamnita miza, ali pa sedeži za vaške starešine, t.i. dvanajstijo.

    Pod lipo so se stoletja dolgo shajali tako vaški, kot gorski zbori. Bila je središče vaškega družabnega življenja. Pod njo se je pravica že v davnih predkrščanskih časih delila v imenu nadnaravnega , starobožjega. Pri razsojanju in odločanju o skupnih zadevah so pod lipo županu stali ob strani člani dvanajstije, ali vaški starešine, kot je določala prastara slovenska navada imenovana tudi »consuetudo sclavorum«, po slovensko – slovenska navada.

    Zbori in pravde pod lipo so bili sestavni del starega državnega prava Karantanije, ki ga tudi sami zgodovinski viri nazivajo »istituto sclavenica« oziroma slovensko pravo. Imeli so izrazit značaj slovenskega ljudskega prava. Še v srednjem veku ni bilo po slovenskih krajih nobene cerkve, nobenega gradu, vasi, trga in mesta brez lipe, kar povsem odgovarja dejstvu, da je lipa Slovencem sveto drevo. Vseskozi je bila deležna visokega spoštovanja, vseh narodnih slojev, ne le pri kmetu, temveč tudi pri plemstvu in meščanstvu.

    Lipa je izrazito prisotna v številnih slovenskih ljudskih ali narodnih pesmih ter legendah. Zlasti je prisotna lipa v legendi o Kralju Matjažu, ki pooseblja slovenski narod in našo zgodovino.

    Kralj Matjaž je poražen na bojnem polju kjer stoji lipa. Ostane mu le še toliko vojakov, da vsi skupaj najdejo prostor v senci te lipe. Z njimi se umakne v goro, ki zagrmi in jih zapre v votlino. Ko se bo Matjaževa brada devet krat ovila okrog kamnite mize se bo skupaj s svojimi zvestimi vojaki zbudil. To se bo zgodilo tedaj, ko bo na svetu največja stiska, prišle bodo vsakovrstne nadloge in draginja bo prekipela do viška. Slovenskih rodoljubov bo ostalo le še toliko, da se bodo razvrstili v senci ene lipe. Ko bo napočil Matjažev čas, bo na božični večer pred njegovo votlino zrasla lipa. Ozelenela bo in zacvetela tako sladko, da bo vso okolico napolnila s prijetno vonjavo. Cvetela pa bo samo eno uro, od polnoči, do ene, nato se bo posušila. Kralj Matjaž bo medtem potegnil svoj meč iz nožnice in zbudil svojo vojsko. Peljal bo svoje zveste vojake iz votline v boj zoper sovražnike slovenskega ljudstva. Duh lipovega cvetja bo krepil v boju utrujene vojščake in ranjence v hipu ozdravljal. Mlačen veter bo navdihnil ljudi, da se bodo pridružili Matjaževi vojski. Zbirališče bo pri košati lipi, odkoder bodo šli v boj za staro vero in pravico. Za orožje bodo prijeli vsi, mladi in stari. Poslednji boj se bo vodil na istem polju in pri isti lipi, kjer je bil Matjaž nekoč poražen. Matjažev boj, ki se je začel na božič, bo trajal do Sv. Jurija. Na Jurjevo pa bo Matjaž obesil na suho lipo svoj ščit in tedaj bo znova ozelenela. Pri kamniti mizi na polju pod lipo, ki ima sedem vrhov, bodo potem sklenili mir in ljudem bodo spet prišli nekdanji zlati časi, kakršne so poznali že pod kraljem Matjažem.

    V legendi o kralju Matjažu je polno simbolike, osrednji figuri pa sta seveda kralj Matjaž in slovensko sveto drevo – lipa. Kralj Matjaž pooseblja slovenski narod, lipa pa korenine, h katerim se mora naš narod vrniti, če želi ne le preživeti, temveč živeti svobodno, srečno in zadovoljno. Hkrati predstavlja lipa središče vsega Matjaževega boja za odrešitev slovenskega naroda, kakor tudi drevo njegove zmage in dokončnega miru.

  20. Denis Sarkić pravi:

    Bravo Jani, vidiš kaj dela takšen prispevek, kar kliče po pisanju o zgodovini…

  21. Matjaž pravi:

    Pa tudi če so oznake podobne ustaškim, ne vem, kaj je pri tem problem. Italjani imajo še danes imena vojaških enot po fašističnem izrazoslovju. Lipa je slovanski simbol, torej… Ustaši so bili plus in minus. Občasno so malce pretiravali pri krutosti, tako kot kozaki, partizani,…Tipično za Slovane.

  22. Polona pravi:

    Denis, res so dobri taki prispevki, da pobudijo debato in si vsak pri sebi malo “prečisti”stališča.

  23. Polona pravi:

    Meni je žal za našimi bogovi in praznovanji, zato zadnja leta praznujem zimski solsticij. Dobro bi bilo, če bi več Slovencev poznalo legendo o Lurnskem polju, ki jo omenja Jani, in kjer smo že več kot pred 12oo leti imeli svoje svetišče.

  24. Svantevit pravi:

    Denis, pa kaj je narobe s tabo? Ne želim biti žaljiv, vendar moram reči, da ni bolj patetičnega primerka novinarstva, kot si ti in nekateri kvazi “novinarji” na tem spletnem portalu. Ne laskaj si, da bi bil dejansko tako neumen in mu sledil, žal sem se prisiljen srečavati s takimi vsakodnevnimi neumnostmi, s katerimi me žal na vseh koncih zasipavajo - vendar ne v stilu uporabnih informacij, temveč primerkov nesposobnih žurnalistov, katerim se lahko nato skupno dodobra nasmejemo.

    Res te ne razumem. Tvoje poslanstvo je bilo že od vsega začetka provokacija. Kaj ti patetičen primerek revije, kot je Mladina, ni dovolj? Moraš res zasmetiti še internet? Že ko si domoljubno mladino na proslavi spraševal, če so skinheadi, nisem povsem vedel, ali naj se nasmejim (kot so se tudi oni), ali naj mi pošteno zavre kri - glede na to, da to stran berejo tudi razni primitivci, ki pa niso toliko izobraženi, da bi ločili in zato tvoje neumestne objave jemljejo resno.

    Kje za vraga si našel povezavo, razen v lipovem listu? To je približno tako, kot če bi hrastove liste na nekaterih slovanskih uniformah prmerjal z nemškimi in trdil, da je povezava! hrast je bil vedno simbol boga gromovnika in nekateri narodi se tega še danes zavedajo, zavedali so se pa tudi nacisti. Pa je zato kaka povezava?

    In mimogrede: “V reviji prikazujejo oznake ustaške vojske, za boljše razpoznavanje vojakov iz zraka”?
    Piše “Kako čemo raspoznavati branitelje hrvatskog neba”. Torej, kako bodo bralci te revije prepoznali branilce hrvaškega neba tj. častnike in podčastnike vojaškega letalstva (po oznakah na ovratniku). Kaj nimate nobenega lektorja ali recenzenta na tej strani, ki bi vsaj malo filtriral neumnosti, ki jih vsakodnevno spuščate med naivne ljudi?

  25. Mr. Gelassenheit pravi:

    Opa, tokrat je Jani presenetil. Zna napisati celo vec kot dvopodredno poved. Lepo. Clovek se vendarle uci vse zivljenje. Pridruzil se mu je se prijatelj Svantevit. Cudni ljudje se plazijo po tej spletni strani. Svantevit, saj ti ni treba brati teh stvari. Mi tudi ne beremo Ognjisca in podobnih jajc.
    OK, skratka. Ali se vam res zdi cudno, ce so nasi cini podobni ustaskim. Veliki reziser slovenske vojske, vecni minister za abrambo (v ozadju), tokrat zacasni predsednik vlade RS, opravilno nesposobni, Ivan, takozvani Janez Jansa je pac potomec domobranca (naj pociva v miru), ti pa so bili prijatelji z ustasi. Oboji so srepo gledali postrani v nebo, ljubili diamantne prstane skofov, kot ministranti poceli bogsigavedi kaj v zakristijah, kasneje pa izdajali sonarodnjake okupatorjem. To je vse kar so in kar znajo. No, znajo se izkopavati kosti… Skratka, ni cudno, ce si prijatelji izdelujejo podobne cine…

  26. Svantevit pravi:

    1. Pa saj naši čini niso podobni ustaškim? Res ne vem, od kje vam to. Očitno morate biti res neizobraženi.

    2. Kaj misliš, da je Janša izumil čine, hahahahahaha. Dobra.

    3. Kaj za vraga je dvopodredna poved?

  27. Škot pravi:

    Dvopodredna poved = poved z dvema podrednima stavkoma, predvidevam. Sicer za dešifriranje neologizmov drugih ljudi nisem najbolj izurjen, ampak zdi se mi, da tu kakšnega večjega nesporazuma ne more biti.

    Sicer je zanimivo od časa do časa videti tudi kakšen poseg v zgodovino - nisem imel pojma, recimo, da so že v NDH uporabljali kune - ampak primerjava s slovensko vojsko se mi še vedno zdi precej neokusna… Podobnosti med čini tudi sam ne vidim.

  28. MRSHO pravi:

    @ bravo Matjaž… končno objektiven prispevek kar se tiče Ustašev… tudi oni so mnogo dobrega naredili…

  29. Mirjana pravi:

    Hm, da, ustaši so bili res pozitivni, ….no ja, smpatja so mau pretiravali, so What?…:)

  30. Polona pravi:

    @Santevit, sprašujem se, kdo si, da pišeš tako ponižujoče. Nekaj svetega imaš v “nadimku”, pa bi, po moje, vseeno bilo boljše, če bi si upal pod svojih imenom objavljati take komentarje. Bi lahko povedal svoje mnenje tudi manj vzvišeno in sovražno?

  31. jani pravi:

    Gelassenheit,moram te razočarat,večina je skopirana iz neke domoljubne strani,pišem kot pišem ker sem pač nepismen,druga možnost pa je da, pišem kot pišem tako kot pišem, da bi taki modeli kot si ti kaj zastopil…
    a teb ni nič čudn da so bili partizanski čini in oznake na moč podobni sovjetskim?in groza,ta podobnos se je nadaljevala še v jla….buuuuuu

  32. miša pravi:

    Meni se pa zdi , da oboje, “vojaki iz zraka” in “branilci hrvaškega neba, pomeni isto. Vprašanje je samo, kaj se lepše sliši.

  33. PET pravi:

    Retardirano.

  34. LEV pravi:

    Zmago okom, Denis skokom :)

  35. Matjaž pravi:

    Sarkić ima ambicijo postati četniški vojvoda. Hrvatu Šešlju je to uspelo v Srbiji, Sarkiću bo pa v Sloveniji. Sluga…

  36. Mirjana pravi:

    Matjaž, kaj pa imaš namen postati ti? .)

  37. Svantevit pravi:

    @Polona:
    1. Žal NE (z)morem pisati manj “ponižujoče”, dokler bom moral zaradi raznih pacientov poslušati očitke na svoj račun, saj prav zaradi tovrstnih primitivnih objav prihaja med neumnimi in neizobraženimi ljudmi do zmešnjav. Tako je zaradi Mladininih cepcev še danes karantanski panter simbol skinheadovstva, kar je sramotno! In nisem žaljiv jaz, temveč urednik, ki taka jajca dopušča.

    2. Žaljivo je primerjati na tako absurden način v imenu provokacije simbole slovenstva z ustaškimi, zato da bi dosegel nek svoj prav. Žaljivo je domoljubno mladino ozmerjati s primerjavo neke že davno preživete subkulture zabritih telebanov. Če je kdo žaljiv, je to kvečjemu SarkiĆ, ki ga očitno še vedno ego boli zaradi porekla, pa mora obsojati vse kar je domoljubnega. Domoljubje je ljubezen do domovine in ne nestrpnost do ne-te. Nacionalizem in patriotizem NISTA enaka pojma.

    3. Boli me, ker je dandanes narod tako neumen in nepodučen. Tako mi je žal, da se sploh spravljam objavljati na takem portalu.

    4. Kdo sem? Mar misliš, da se skrivam za nadimkom? Je le tisto, kar predstavljam. Mar ste vi, ki se predstavljate pod imenom, kaj bolj pogumni? Mar si mora človek res “upati” objaviti svoje ime. Matej Fugina. Je moja objava kaj drugačna? Sem bolj pogumen. Zagotovo imam levje srce.

    5. In ne, NIČ svetega nimam v nadimku. Svantevit je staroslovanski vrhovni bog in s krščanstvom nima NOBENE povezave.

  38. SLS-Štajerski odbor pravi:

    @Svantevit

    Ne razumem zakaj si morate nekateri ljudje zmišljevati neke malike (Črni panter, Veneti). A niste ponosni na številne Slovence, ki so za slovensko nacijo storili veliko več kot neki simbol.
    A ne ceniš Trubarja in J.E. Kreka, a ne poznaš Slomškovega zavzemanja za slovensko mladino, a ne poznaš slovenskih jezuitov, ki so podpirali razvoj slovenskega šolstva.

    V Evropi pa tudi velja, da evropska civilizacija temelji na grško-rimski in krščansko-judovski tradiciji in ne na malikih, ki so bili umetno ustvarjeni.

    Pa tudi ne razumem vas zakaj se povezujete z nekimi prastarimi običaji in poganstvom, ki so ga tretirali Veneti. No še dobro, da so prišli Irski misijonarji na to območje, kjer je danes Samostojna Slovenija in izgnali poganstvo ter primitivizem.

  39. jani pravi:

    to niso maliki,to so karantanski grb,znak, in veneti pa sploh niso maliki…samo naši predniki so…in navsezadnje,sploh niso izmišljeni,pozabljeni kvečemu…

    tisti irci pa niso misijonarili na območju samostojne slovenije,ampak tam kjer je slovenska beseda zamrla…

  40. No fact pravi:

    @Svantevit

    Ne razumem, čemu se tako dolgo sprehajaš po Vesti, ko te pa vse tako strašansko moti… in še Mladina. Pa beri bolj domoljubne in bolj desne zadeve, skoči v svojo skledo in še tam malce pokritiziraj.

    Pa še to, nekaterim ljudem niti izobraženost ne more pomagati, da bi našli pot do razuma in pameti.
    Če pa meniš, da je izobražen človek enako pametnemu človeku, potem pojdi raje obdelat še nekaj literature, čeprav bo povsem brez pomena…

    Pa srečno!

  41. Matjaž pravi:

    Draga Mirjana jaz pa nameravam postati objektiven pravnik. Pravaš,… ha, ha.

  42. ČeČeČe pravi:

    @Svantevit:
    Če se slovenski blunt&horror skinheadi ne bi tako dičili s črnim panterjem, bi ga morda ljudje manjkrat povezovali z njimi? Če bi se “slovenski domoljubi” (HA HA HA) iz tu-je-si (še enkrat, HA HA HA) distancirali od skinheadov ali panterja, bi ju morda ljudje manjkrat asocirali.

  43. Polona pravi:

    @Santevit, hvala za izčrpen odgovor. Veš, če bi bila bolj seznanjena s tematiko, bi se morda lahko z vsebino tvojega pisanja celo strinjala, ne morem pa se z načinom. Z ognjem in gromom. Na žalitve žaliti-(še bolj žaliti), na nestrpnost z (še večjo) nestrpnostjo…..Kaj si pravzaprav želiš? S položaja “vrhovnega boga” grmeti, izražati svoj srd? In pri tem imeti občutek neizmerne moči? Ali kaj drugega? Trdno pa verjamem, da se s takim načinom ne da spreminjati stališč pri drugih-(ne pri avtorjih, ne pri “neumnih in neizobraženih).
    Kar se pa mene tiče, bolj priznavam Svaroga.

  44. SLS-Štajerski odbor pravi:

    Črni panter in podobne zadeve so navadni miti.
    Raje verjemite v realne osebe, kot so Primož Trubar, Ivan Cankar in J.E. Krek. Veliko bolj so vredni ljudje in kader kot pa neke nenaravne stvari. Očitno bi nekateri Slovenijo pripeljali v obdobje poganstva in malikovanja. Pa to ste še hujši kot komunisti. Slovenija temelji kot je splošno znano na krščanskih vrednotah in ne na mitiziranju.

    Drugače pa ste si sami krivi, ker vas večina zavrača. Rešitev je distanciranje od B&H ter skinheadov.

  45. Polona pravi:

    @SLS-Štajerski odbor

    Spoštujem, da se tako zavzemate za krščanske vrednote. Mislim pa, da je dobro imeti pred očmi, da niso vsi Slovenci kristjani. In kaj že pravi ustava glede veroizpovedi? In koga kdo zavrača, ne razumem.

  46. Mr. Gelassenheit pravi:

    Jani, ne preseneča me, ker so časovno, ideološko, politično in še kako drugače bili zavezniki. Imeti oznake vojske čez 50 let in v nekem popolnoma drugačnem sistemu podobne vojski, ki je bila že takrat na bolj slabem glasu, tega pa ne razumem.

  47. guest pravi:

    @Matjaž,ti si bolan v glavo, ustaši so zate črno-beli, četniki,nacisti itd. so pa zelo črni fantje a ne? Isti moment,ko narediš nekaj takega,kot so ustaši,si izmeček človeštva.Pa ni važno,a to traja teden,ali leto, vsak,ki to naredi je IZMEČEK! In Šešelj je ravno toliko hrvat,kot “najboljši Hrvaški košarkaš” vseh časov Dražen Petrovič.

  48. Matjaž pravi:

    Po drugi svetovni vojni so domnevne zločine ustašev nekaj desetkrat napihnili, zločine četnikov pa zamolčevali, zaradi Titove in Rankovičeve politike. Dajmo času čas, da se resnica izve. Sam sem izmed ene od najbolj partizanskih družin, člani moje družine so se veliko gibali okrog Tita in njegovih. Spoštujem pa ustaše kot izredne borce, o katerih lahko izpriča vsak še živeči partizan, ki se je z njimi boril. Najbolj partizanska pokrajina Jugoslavije je bila Dalmacija, ki je dala čez 100 000 partizanov, vsi ostali se lahko obrišejo pod nosom. Vse do leta 1944 je večino partizanskih enot sestavljalo Hrvatov. Ustaši so imeli podporo okrog tretjine Hrvatov katolikov in muslimanov. Po letu 1944 so nedičevci, ljotičevci in četniki preoblačli uniforme in postali kvazi partizani. Zaradi tega so potem ustaši bili demonizirani, pa tudi slovenski domobranci. Za resnico še ni prišel čas. Veliko upajanje je ponovno sojenje Rožmanu, ki je bilo objektivno in končno je bila razsodba pravična.

  49. FactiBruti pravi:

    Rožmanova sodba je bila le razveljavljena (novega sojenja pa najverjetneje ne bo, ker mrtvecem običajno ne sodijo) in zato ni bilo nikakršnega ponovnega sojenja s pravično razsodbo. Ostale trditve so enako natančne kot ta? :)

  50. MRSHO pravi:

    Matjaž, verjetno si že slišal za legendarni Odžak, hrvaško mestece na reki Savi v Bosanski Posavini, ki se je še dolgo po vojni upiralo partizanskim enotam iz vseh smeri. Bitka za Odžak slovi za zadnjo bitko v 2. sv. vojni. Hrvaški vojaki in civili iz mnogih že okupiranih/osvobojenih mest Derventa-Plehan,iz Doboja, iz Žepča, Sivše-Usore, Modriče, Gradačca… so se zatekli v Odžak in se do zadnjega borili za državo Hrvaško, dolgo po tem ko je Tretji Rajh že premagan. Zakaj? Zato ker se večina njih ni borila za ideologijo ampak samo in izključno za hrvaško državo. Kaj se je zgodilo s temi ljudmi, ko je obramba pod močnim pritiskom popustila si verjetno lahko mislite…

  51. Matjaž pravi:

    MRSHO Vojna za Hrvatsko ni končana, dokler je sredi hrvatskega teritorija četniška republika srbska.
    Hrvatje so se vedno borili za svoj biološki obstej ne glede na kateri strani so bili. Seveda vem za Odžak, tudi v tej vojni so Hrvati in Muslimani tam uspešno redčili četniške vrste. Delo bo treba nekoč V BLIŽNJI PRIHODNOSTI dokončat.

  52. MRSHO pravi:

    Matjaž strinjam se s tabo, in borba za vrnitev hrvaških teritorijev pod matično oblast se mora nadaljevati do zadnje kaplje krvi, znoja… Vsaj na nivoju srednje oblasti morajo Hrvati Bosne in Hercegovine svoje teritorije vključiti v “tretji entitet” ali “federalno enoto”.
    Seveda poleg Odžaka so v zadnji vojni junaški boj bili tudi v mnogih drugih krajih, predvsem na Usori, ki je bila ves čas vojne popolnoma obkrožena, prav tako herojsko Žepče, ki je izgubilo le Komušansko-Studenački rokav, ki se bo, upam vrnil v razmenjavi teritorijev z genocidno tvorevino Republike Srpske. Tu je tudi herojska Lašvanska Dolina, Kupres, ter mesta, ki nažalost niso mogla biti obranjena, Derventski Plehan, Modran, Koraće, Bos. Brod, Garevac, naše vasi okoli Tuzle, Vareš, Kakanj, Kraljeva Sutjeska…
    To se ne pozablja in ne oprošča: http://www.youtube.com/watch?v=7zna8LexSOc

  53. guest pravi:

    Jah,to da bo delo treba dokončat se govori že 500 let in še 500 let se bo to govorilo. Dejstvo,da pa Hrvatov nobeden sosed ne mara in jim nobeden ne zaupa,pa govori samo zase.Pa še enkrat Dalmacija ni Hrvaška,s tem žališ slehernega Dalmatinca! Tudi mene.
    Pa ne morem verjet,da ste Hrvaški nacionalisti onesnažil še slovenske bloge

  54. jani pravi:

    Mr. Gelassenheit ,porkaduš,kaj to bluziraš?Na ozemlju resne vojaške formacije razen nemških ni bilo do oktobra,novembra 43 ,po oznakah pa so bili domobranci še najmanj podobni hrvaškim vojnim ssilam,razen če misliš da je kranjski orel hrvaška zadeva!Politično?Hrčki so se šli državo, naši pa se tolkl samo proti komunizmu in nikjer delovali v tujini. Če je sodelovaje z okupatorjem v igri,se mal vpraš s kom so se partizanio dogovarjal o skupni obrambi v primeru zavezniškega izkrcanja v Istri.Ideološko?pha,večina je mislna da se tolčejo za kralja,bolj malo jih je sanjalo o kaki neodvisni Sloveniji,te so komunisti pospravil davno preden je kaka slovenska puška počila v njihovo smer..

  55. Matjaž pravi:

    MRSHO Pri tretjem entitetu je treba biti zelo pozoren, ker gre za Dodigovo zanko, da se razbije enotnost Hrvatov. Treba čakat ugodne mednarodne razmere in ugodno klimo v Zagrebu (politično oblast), nadaljevati zgodovinsko zavezništvo z muslimani in obnoviti skupno državo, ki je nekoč že bila. En narod, dve vere. Guest ne da žalim Slovence, toda pred leti je bila v državah EU izvedena anketa, najmanj priljubljena naroda in najmanj zaželena sta slovenski in turški v mejah Eu. O Dalmaciji pa ne bluzi, ker dokazuješ samo svojo nevednost in funkcionalno nepismenost. Žal pa opažem, da je tega veliko med Kranjci.

  56. Mirjana pravi:

    Matjaž pravi:
    22. oktober, 2007 ob 7:29

    Draga Mirjana jaz pa nameravam postati objektiven pravnik. Pravaš,… ha, ha

    še dražji Matjaž, če je to res pa pohiti,…te krvavo nucam, pa še resnico ne boš rabil iskat v letu 44, je kar na dlani…DIL?

  57. Guest pravi:

    Matjaž,a zdej mi boš ti HDZ-jevec,ki se skriva za tem imenom govoril,kaj sem? Sem Dalmatinec in če si tak frajer pejt kam v Dalmacijo in jim reči,da niso Dalmatinci,ampak Hrvati,boš videl potem….budala

  58. jani pravi:

    aha,matjaž,muslimani so cviječe hrvatskoga naroda,ane…:)sam men se ne zdi da se bošnjakom kaj podobnega sanja,kake rožce so
    anketa v EU je pa smešna,saj večina vprašanih ne ve kje slovenija leži,kaj šele da bi srečali kakega slovenca..verjam,sem živel v eu 2 leti
    kar se pa tiče funkcionalne nepismenosti,seveda,obstaja mad Kranjci,Štajerci ,Prekmurci,pa vendar jo je manj kot med Slavonci,Dalmatinci itd…

  59. Matjaž pravi:

    HDZ ima svojo največjo volilno bazo ravno v Dalmaciji, Dalmatinski Zagori. O Hrvatski bolj malo veš, preveč funkcionalne nepismenosti te je popolnoma deformiralo. Ti si navadna reva, ne pa Dalmatinec.

  60. bojc1 pravi:

    gelezenhajt,
    1. Janša ni opravilno nesposoben (morda veš za Ropa?), še manj začasni ampak aktualni in na demokratičnih volitvah izvoljeni predsednik vlade R Slovenije!
    2. preden ti o domobrancih,vpraši svojga ata, kje je bil in kaj je delal med 2.sv. vojno in zakaj,
    3. razišči zgodovino in nastanek ter pojav komunizma, PIF oz OF na slovenske ter kdo je prvi pobijal in izdajal dmače in celo svoje soborce…
    nato pa nehaj lagati, beri pa še kakšna jajca poleg mladine,nedeljca,dnevnika-npr. ampak,novo revijo.

  61. Guest pravi:

    Matjaž,tko kot sem ti rekel,ti si bolnik in nehaj brati in gledati stvari samo iz enega zornega kota

  62. 2008 pravi:

    Če kdo potreboje nujno psihiatrično pomoč, se lahko obrne name.

  63. Mr. Gelassenheit pravi:

    Ha, ha, bojči, to si pa navedel reference… bom raje ostal pri branju tvojih prispevkov, ti me vsaj neskoncno nasmejijo…

  64. 007 pravi:

    Da ni slučajno te znake risal Jelinčič, tko kot za policijo?

Komentiraj