Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Global za Vest

17. oktober 2007 ob 23:58 | Denis Sarkić |

Ob tragičnem primeru smrti 20-letnega Gorazda Čamernika iz Dragomerja, ki je umrl zaradi udarcev varnostnika VIP varovanja v bližini ljubljanske diskoteke Global, smo se za Vest o tej zadevi (po vnaprejšnjem dogovoru za intervju) pogovarjali s pomočnico direktorice podjetja Mirjano Ilič, saj se je najemnik diskoteke Global Tugo Stary iskreno opravičil, bil je še vedno zadržan na sestanku, po našem predvidevanju verjetno z državnimi organi.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 39 x komentirano
  1. artaud pravi:

    tale intervju je pa res neokusen.

  2. decadebilane pravi:

    Komentar je bil izbrisan zaradi spodbujanja nasilja.

  3. Robson pravi:

    in ČAmernik je ČEmernik postal…

  4. Zmago pravi:

    Še en dosežek objektivnega poročanja (brez prilizovanja enim in posmehovanja drugim), ne. Kar tako naprej, klobuk dol.

  5. toni pravi:

    sodišče je včeraj zvečer izdalo tiralico, sramota!!!

  6. decadebilane pravi:

    spodbujanje nasilja proti komu? Zanimivo. Kako pa veš o katerem psu Janši sem govoril? Ha, ha, revo Sarkiča sem dobil na isto froro radi katere je letela radijska novinarka. Reve neuravnovešene, pardon neuravnotežene. Sej to pa ni bla cenzura , kne?
    Prodane duše može da ga puše, press

  7. janez pravi:

    kr tako naprej denis!

    sam tale je pa lutka ! lahko bi bila sicer malce mal podjetniska in govorilia malo manj kar ji je naroceno - se ji vidi da ima cmok v grlu, da ji gre malce na jok in da cuti odgovornost globala…
    izjava”…kar se dogaja v okolici zal ne moremo kontrolirati…”pa menim da je povsem neprimerna! pa kot izjavljajo price dogodka je varnostnik priletel z globala se pravi je tesno povezano z globalom in kot je tudi sama povedala so to ljudje kateri so njihovi”zaposleni”…pac to je bil 1 od 50ih !!! pac placali boste odskodnino!!!pa se trudite zanikati in blebetajte kar zelite!!! ce ste bili vsaj malo pametni imate zadeve zavarovane ce ste pa sparali si pa sami sebi pripisite…v globala pa ne stopim vec v zivljenju do spostovanja tragedije pa naj bo kriv kdor koli - umreti ne sme nihce!

  8. None pravi:

    Zakaj bi bil intervju neokusen, meni se zdi zelo vredu…

  9. flayo pravi:

    Tudi meni se zdi intervju povsem korekten in niti najmanj neprimeren.

  10. lll pravi:

    kakšne reference pa ima ta BBR ??.

    če sam pogledaš njihov pejč imaš občutek, da deluje nekje v tuzli ali sanđaku…

  11. yanker pravi:

    Seveda je kriv Global! Oni so najeli to službo, oni so jo plačevali in je niso zamenjali kljub nenehnim pretepanjem obiskovalcev.

  12. ervinator pravi:

    Global je za tragedijo soodgovoren. Intervjuvanka je povedala, da so v preteklosti prejeli že več pritožb proti varnostnikom, in celo urgirali pri podjetju, da določene varnostnike zamenja, kar se je tudi zgodilo. Pred tem pa pove, da so bili z Vipom zadovoljni in tudi nikoli niso razmišljali, da bi jih zamenjali. Kljub temu, da je bil Vip že večkrat v uradnem postopku.

  13. janez pravi:

    @ ervinator

    tale bejba je lutka in sama ne ve kaj govori ker verjame v marsikaj drugega!

  14. jani pravi:

    vas zanima kaj bo?

    spomini na prihodnost,2. del…..

    Senat kranjskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Andrijana Ahačič, tožilec Damjan Palovšnik in zagovornik Matjaž Černe ter vdova Mateja Rodman leta 1997 umrlega Romana Rodmana z Rodin pod Stolom so zaman čakali. V Kolašinu rojeni 50-letni Veljko Labović, obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti, se ni pojavil na sodišču. To je bilo seveda pričakovati.
    Njegov zagovornik je dejal, da gre pri Laboviću za težave s srcem, a je slej ko prej jasno, da se mojster borilnih veščin sploh ni nameraval udeležiti sojenja. Od pobega iz Slovenije mu grozi pripor, za njim je razpisana tudi mednarodna tiralica. Ob vstopu v državo, od koder je njegova žena Majda, bi ga strpali za rešetke. Kot je razbrati iz obsodbe, bi ga takoj spustili in za nadaljna tri leta izgnali iz države. Sodišče je po komaj dobri uri in pol ugotovilo, da je Labović kriv smrti Rodmana, in mu odmerilo samo pogojno kazen dve leti zapora za preizkusno dobo treh let. Za stransko kazen so mu kot tujemu državljanu dodelili še izgon iz Slovenije za dobo treh let.
    Toda Veljka Labovića, nosilca črnega pasu v karateju in rekreativnega boksarja, že debelih devet let ni v Sloveniji. Ko je Roman Rodman po osmih dneh po pretepu izdihnil v jeseniški bolnišnici, je Labović z družino čez noč izginil iz stanovanja v Koritenski ulici na Bledu. Nekaj let njegovo domovanje uradno ni bilo znano, nato pa se je pojavil v stanovanju v ulici Mihajla Lalića v črnogorski Podgorici. Tja slovenska roka pravice še danes ne more seči.

    Tragični dogodek se je zgodil v Lescah 23. septembra 1997. Tedaj 41-letni Labović je uporabil znanje borilnih veščin in zaradi njegovega udarca je po osmih dneh umrl takrat 38-letni Roman Rodman, oče štirih otrok, doma na Rodinah pod Stolom. Desetega maja 2001 so pristojni črnogorski organi zaslišali Labovića in po diplomatski poti na sodišče poslali zapis njegove različice dogodka. Pogoji za začetek glavne obravnave so bili tako (kljub odsotnosti glavnega akterja) izpolnjeni. V izpovedi Labovića piše, da naj bi se z Rodmanom sprla pri železniških zapornicah v Lescah, 38-letnik pa mu je potem sledil v trgovino, ga zmerjal in hotel z njim fizično obračunati: »Ko sem bil pri pultu, je prišel za menoj v trgovino in vpil: ‘Južnjaki že ne boste delali reda v Sloveniji.’ Rekel sem mu, naj me pusti pri miru,« je zapisano v Labovićevem pričevanju: »Potem je Rodman zamahnil proti meni, a me je zgrešil. Telo mu je zarotiralo in padel je po tleh. Videl sem, da je nekaj narobe, pa sem rekel prodajalki, naj pokliče pomoč. Domnevam, da je bil pijan ali drogiran. Pozneje sem ga želel obiskati v bolnišnici, a mi niso pustili do njega. Očitno je, da ga niso ustrezno zdravili in je zato umrl.« Ob koncu je Labović črnogorskim organom dejal, da se ne čuti krivega, saj dejanja ni storil, odhod iz države pa naj bi mu svetoval odvetnik, češ da bo proti njemu sprožen medijski linč, ker je južnjak.

    sej človek ne ve ali bi se smejal ali jokal…črnogorska baraba je bil znan na gorenjskem po izjemnem nasilništvu

    Okrožni državni tožilec je na sodbo takoj napovedal pritožbo, o njej takisto razmišlja zagovornik, ki je obljubil, da bo Laboviću naročil, naj nas pokliče. Klica iz Črne gore seveda ni bilo. Vdova Mateja Rodman je našla novo družinsko srečo in hkrati pomagala najstarejšima sinovoma Marcelu in Davidu, da sta kljub izgubi očeta postala reprezentančna športnika, na to pot pa je usmerila tudi najmlajšega Lovra, ki ob tragediji še ni niti shodil. Pravi, da po toliko časa ne išče več zadoščenja, o odškodninski tožbi pa se bo pogovorila z otroki.
    Kljub vsemu pa jo moti kvalifikacija dejanja v obtožnici: »Labović je mojster borilnih veščin in njegova roka je njegovo orožje. Udarec je bil okvalificiran kot dejanje malomarnosti. Torej bi po tej logiki tisti, ki bi potegnil pištolo in s strelom nekoga umoril, tudi lahko pričakoval kvalifikacijo dejanja malomarnosti in ne naklepnega umora?«

    barabe v sodstvu so zadevo okvalificirale kot dejanje malomarnosti…..noro,kaj to bando sploh plačujemo…kor da ni forenzikov,kot da smo vsi butnjeni…..in v primeru global se je zadeva ponovila…že takoh po prihodu na urgenco(CT in MR) se je vedelo da z gorazdom ne bo nič,pa vendar se policija ni zganila…..sramota!!!!v normalni državi bi takoj priprli vse udeležene in pika!!!!

  15. ekonomist9 pravi:

    Moje mnenje je, da Global pač ne more biti soodgovoren za smrt najstnika. Ker odločitev, da gdo s kom obračuna nosi samo storilec dejanja. To pa je lahko kdor koli. Ne glede na do, da bi naj bil storilec varnostnik v Globalu.
    Poleg tega pa je bilo kaznivo dejanje storjeno pred globalom.

  16. globalist pravi:

    Global ni nič kriv, po moje.

    Denis, a je gospodična še available? :)

  17. markopigac pravi:

    BBR varovanje pocasi prevzeme primat pri nas, ki ga je dolgo casa imel Vip varovanje..

  18. janez pravi:

    @ekonomist9
    vsako podjetje odgovarja za svoje usluzbence med delovnim casom - tudi za pogodbenike! in da se je zgodilo pred globalom?! nima veze je v neposredni blizini in povezano s klubom!

  19. vege pravi:

    Odličen intervju. Nekaj komentarčkov:

    O predragih cenah: zame osebno definitivno predrago in preveč fensi, je pa logično, glede na lokacijo, sloves lokala (no, ta je zaradi dogodka sicer okrnjen), verjetno sta tudi ponudba in osebje ceni primerna.

    O sami krivdi: hja, krivdo bo ugotovilo sodišče, če je bil kriv eden od varnostnikov, je verjetno odgovorna tudi varnostna služba, lokal pa bo v vsakem primeru kaznovan z negativno promocijo.

    O vzrokih in posledicah: žalostno je, da potrebujemo take dogodke za premike v zakonodaji, pa naj bo vlada taka ali drugačna. Zgodi se incident in posledično se spremeni zakonodaja. Tako pač gre v Sloveniji.

  20. Žiga pravi:

    pa tudi če se že spremeni, ni efekta, ker je spet preslabo napisana, najdejo se luknje in tako se nepravilnosti dogajajo še naprej.

  21. xp pravi:

    …neljubi dogodek….nesrečni dogodek….črna pika…pa kaj je z vami? A se je tvoj “Janša” pokakal v dvigalu, da uporabljaš take otročje besedne zveze? Človek, pravzaprav skoraj otrok je umrl. Vest, žal pokazali ste se kot pročefurska združba novinarjev, pa saj to je vaš stil že iz Mladine. Ne branit svoje “rođake” za vsako ceno. Nisem nek šovinist, vendar boste morali čefurji najprej razčistiti sami s sabo in izločit ta plevel, ki kvari večino, ki je v osnovi pozitivna. Najprej je bil nekajdnevni molk na tej strani, dogodke okoli Globala ste enostavno prezrli, zdaj pa jim celo pomagate oprati umazano vest. To me spominja na čase v letih 1945, ko so prebivalci v okolici taborišč dejali, da niso vedeli kaj se tam dogaja, vsak dan pa so vohali smrad trupel. Enako se je obnašal in žal se še obnaša osebje Globala. Varnostniki so pretepali ljudi po tekočem traku, oni pa se niso ganili ali reagirali. Če so imeli kamere so lahko marsikaj videli. Bili so slepi, motive zakaj si lahko nariše vsak sam.

    Vem kako daleč so sposobni iti takšni gostinci, da celo po pretepu brišejo kri po lokalu in takoj pometejo, da se nebi njih povezovalo z dogodki. V pravu obstaja tudi krivda v izbiri in standard objektivne odgovornosti lastnika lokala, kjer se krši javni red in mir, pa ga gostinec ne vzdržuje ali ga celo z ne ukrepanjem vzpodbuja. Ravno to se je zgodilo v primeru Global.

  22. Denis Sarkić pravi:

    Če po tvoje smrt 20-letnika ni neljubi ali nesrečni dogodek za vse v tej državi, potem ne vem kaj je s tabo narobe xp?????????? Moj pes pa žal ne hodi v Global, ker tudi sam ne zahajam tja, ker grem raje tja, kamor me nihče ne pregleduje, snema s kamerami, kjer je dostopno mojemu žepu, pa še vem, da bom imel mir, pa četudi bom preveč pogledal v kozarec.

    Morda smo bili na Vesti prvi, ki smo izvedeli za tragičen dogodek, naša novinarka Maja je takoj poslala nekaj vprašanj na policijo, vendar ni dobila nikakršnih odgovorov, ker je bila preiskava v teku, sproti smo bili obveščeni o Gorazdovem kritičnem stanju in prezgodnji smrti, ki je naenkrat (tri dni po nesrečni nedelji!!!) “vžgala” vse medije v državi, da so začeli poročati o tragediji. Ker pri nas nismo specializirani za črno kroniko, kot npr. Slovenske novice in ne pišemo vsega kar slišimo iz nepreverjenih virov, kot to počnejo nekateri drugi mediji prepogosto, smo o primeru Global začeli poročati le v tem kontekstu, da objavimo tisto, kar nam ljudje povedo v kamero in lahko posnamemo v živo sami. O protestu pred Globalom smo poročali 2x, odzive spremljamo naprej, smo pa verjetno edini imeli “jajca”, da smo šli tudi v Global in tako posneli tudi njihovo plat zgodbe. Jaz se ne počutim pristranskega, ker sem po tvoje čefur, še več, na svoje korenine in družino sem ponosen ter prav tako na svoje novinarsko poročanje!!! Žal pa nisem prižgal svečke pred Globalom in tudi ne pred makedonskim veleposlaništvom, ker žal na Vesti ne zaslužim toliko, Tošo Proeskega pa sem poznal in bi mu jo drugače zagotovo! Kar pa ne pomeni, da nisem zgrožen nad smrtjo Gorazda Čamernika!!!

    Me pa zanima, kaj si razen tega komentarja naredil ti???

  23. Denis Sarkić pravi:

    Aja, še to! XP, koliko čefurjev je preteplo novinarja Mira Petka, zdaj poslanca SDS, koliko čefurjev je opeharilo državljane in s certifikati zaslužilo pri delnicah, koliko čefurjev je med 100-timi najbogatejšimi Slovenci in za konec še uganka - koliko čefurjev je bilo med pripadniki TO in policije, ki so leta 1991 obranili mene in verjetno tudi tebe pred napadom JLA??? Odgovor na zadnje - veliko več kot je bilo izbrisanih!!!

  24. snoop pravi:

    Kretene najdemo tako med “čefurji” kot tudi med Slovenci.

    Sprašujem se, kakšno povezavo ima tale intervju s “čefurji”. Imajo lastniki Globala korenine na južnem Balkanu? Je intervjuvana namestnica žena kakega Bošnjaka? Mogoče si imel v mislih podjetje za varovanje? Podjetje za varovanje = Global?

    In potem greš, xp, še napadat novinarja, ki je šel zgolj IZPRAŠAT omenjeno namestnico, ji zastavljal tudi neprijetna vprašanja… Vsaj vejice se nauči postavljati, če si že tak wannabe-slovencl.

    Sprašujem se tudi, kdo je tukaj večji Čefur.

    Bedno mi je, da izgleda, kot da zagovarjam Global, pa vedno sem bil proti, ko so me prijatli skušali spraviti tja.

    P.S.: Internet ima dve čudoviti lastnosti: 1. svobodna in izjemno pestra izbira, 2. hitra in lahka selekcija želenih vsebin. In za vse to ne potrebuješ znanstvene izobrazbe niti kopice vloženega truda…

  25. xp pravi:

    Smrt mladoletnika je umor, brutalen in za civiliziran svet nesprejemljiv dogodek, za tako zavrženo dejanje ne morem sprejet “črnih pik” ali “neljubih dogodkov” in raznih olepšav.

    Največji zmagovalci pa so za moje starši, ki so uspeli obdržati glavo po konci, jaz nebi tako mirno prenesel umora svojega otroka za NIČ oz. za to, ker nekdo ne more drugače pozdravit svojih kompleksov manjvrednosti.

    Glede mojega obsojanja čefurjev pa še enkrat preberite koga obsojam in kaj je za moje pojme sploh čefur. Obsojam tisti del priseljencev iz republik bivše Jugoslavije, ki živi v nasprotju z zakoni in moralo, ki vsiljuje večini svoje vzorce obnašanja in ki se vztrajno skuša dokazovati kot človek, za katerega en veljajo pravila. To so tudi tisti, ki v državi, katere državljanstvo imajo v javni besedi ne uporabljajo uradnega jezika, kljub večletnem bivanju. Večina priseljencev iz juga, državljanov Slovenije živi pošteno življenje in trdo dela od svojega prihoda. Malo pomislite kdo dela priseljencem največ škode?

    Koliko čefurjev je preteplo Mira Petka? Še nobenemu niso dokazali tega dejanja, med obdolženci je bil tudi Neven Koludrović, boksar in izterjevalec dolgov od svojega 17 leta starosti, če je bil tvoj namen tisto kar mislim.

    Verjetno med 100-timi najbogatejšimi Slovenci ni nobenega čefurja (to nikakor niso Rajko Hrvatič, Igor Akrapovič, Simiči, Šibakovski, Bahtijar Bajrović, Vera Mihatovič, Hajrudin in Mustafa Osmanović, Avdulah Ramčilovič in Zoran Jankovič, ki so na lestvici, ki jo navajaš). Morda bi našli čefurje, če bi šteli med legalne prihodke tudi prihodke od organizirane prostitucije, preprodaje drog, izsiljevanja…

    Obžalujem, če ti za tvoje delo ne plačajo toliko, da bi zaslužil niti za dve svečki. Izkoristi svoj talent kje drugje.

    Zelo sem bil razočaran, ker je na vaši strani nekaj dni ni bilo odziva niti slikovnega materiala in ste bili verjetno edini medij, ki ni poročal o tem umoru.

    Koliko čefurjev je bilo med pripadniki TO in policije? Jaz se ne spomnim nobenega. Našel se je tu ali tam kakšen Hrvat, Bosanec ali pa Srb, vendar jim ljudje po krivici niso zaupali kakšne pomembnejše vloge. Zgodilo se je celo to, da so ljudje enega Hrvata obtožili, da je Srb in da se je boril proti Sloveniji, zaradi česar ni dobil državljanstva, šele moja izjava na na MNZ-ju mu je v letu 1992 omogočila, da je bil sprejet v državljanstvo, saj sem ga vsakodnevno srečeval na barikadi. Branil sem se tudi sam, spomin na to je priznanje in status veterana vojne za Slovenijo. Spominjam pa se, da je to bil eden izmed lepših obdobij mojega življenja zaradi enotnosti in zbližanja ljudi v Sloveniji.

    V primeru Globala gre za sprenevedanje in sem v svojem sporočilu lepo opisal. Nekaj tudi iz svojih izkušenj. Že v tej izjavi se namestnica vodje spreneveda in pravi da ni bilo nobenih problemov, po tem pa, da če so bile pritožbe so zamenjali varnostnika. Po vsem tem kaj se je zgodilo, pa se za varovanje izbere služba BBR. O tem je škoda zgubljat vsake nadaljnje besede.

    “Napad” na novinarja se je nanašal na molk, ki je bil predolg in na otroške besedne zveze in na subjektivno oceno neprimernega zagovarjanja “rođakov”

    @Snoop, prvo svoj članek preberi in ga lektoriraj. Pri tej hitrosti pisanja, pa res nimam namena pazit na vsako vejico, še posebej, če kdaj “vrejo” kakšne besede iz mene.

    Aja a sem kje rekel, da sem po narodnosti Slovenec?

  26. popaj pravi:

    na koncu je malo zajebala (vprašanje, do kdaj so lahko sveče). morala bi pokazati več sočutja.

    ni mi jasno, čemu tak pomp okoli tega? mi lahko nekdo razloži, zakaj se je zgodil pretep? je tale gorazd izzival? me pa ne čudi, da je bil vpleten varnostnik. veliko varnostnikov mora biti barab, drugače se ne bi odločili za tako delo. podobno policaji.

  27. xp pravi:

    Gorazd naj bi ga poslal v “kurac”, po tem ko so ga odslovili, tako so vsaj objavili mediji.
    Pri teh pretepih je za potrebno tako malo besed, včasih sploh nobene, tako da normalni ljudje sploh ne razumejo, kako lahko pride do pretepa. Poznam dogodek, ko so fanta zaklali pred eno diskoteko zgolj zato, ker je ob izhodu iz diskoteke rekel prihajajočim gostom, da je brezveze da gredo gor, ker je že vse zaključeno.

  28. bojc1 pravi:

    bojkotirajmo global - ne bodo več potrebovali nobene službe za varovanje več!

  29. SLS-Štajerski odbor pravi:

    Mladina se mora pravilno odločati način zabave in porabe prostega časa. Posedanje po lokalih ni dobro. Veliko bolje bi bilo, da bi se mladina ukvarjala s čim bolj produktivnim (npr. znanstveni krožki; kar je podpiral tudi dr. Zver). Dobre rešitve ima tudi društvo Šola po meri človeka in njena predsednica Angelca Likovič.

  30. bojc1 pravi:

    Denis Sarkić, kdaj lahko organiziram dobrodelno akcijo da zberemo hitro denar, da boš imel za sveče? Bliža se 1. november, ne bi bilo lepo, če ne bi imel sveč, ko si pa tako ubog in reven, da nimaš niti toliko za svoje pisunstvo tu gor, da bi zaslužil za 0,50 EUR vredno svečo. Res zelo žalostno in pomenljivo.
    PS priloži TRR!

  31. bojc1 pravi:

    a ni mirjana ilić tud s poreklom od dol? Čuden,povsod k kej dogaja,majo prte taspodn.

  32. bojc1 pravi:

    popravljam: prste

  33. bojc1 pravi:

    pa ilićeva je kr dobr plačana za piar

  34. Denis Sarkić pravi:

    bojc1

    Ne Mirjana ni od dol, ampak od gor!

  35. Denis Sarkić pravi:

    bojc1,

    BTW, a ti si prižgal svečko pred Globalom?

  36. bojc1 pravi:

    ne,osebo nisem bil tam, globoko pa sočustvujem z družino kljub nespametni verbalni pripombi Gorazda, ki jo je plačal z življenjem. Upam, da se kaj podobnega vsaj v Sloveniji ne bo zgodilo ne najinemu ne kateremu koli drugemu najstniku nikoli več!

  37. Tanja pravi:

    Pametna gospodična. je na provokacijo o “previsokih cenah” v Globalu odgovorila, da dejanski (gromozanski) obisk kluba priča o tem, da cene niso nad tržno. dokler so ljudje pripravljeni plačati (kar potrjujejo z obiskom) cene na meniju, noben ne bi smel govoriti o “izkoričanju”. če so ti njihove cene previsoke, zamenjaj klub. v vsakem primeru se nehaj pritoževati! … ali linčati Global za nekaj za kar niti pod razno niso odgovorni - ne za izkoričanje, ne za smrt Gorazda.

  38. janez pravi:

    krivi v glovbalu? do neke mere morajo nositi odgovornost saj so storili njihovi “zaposleni”! dejstvo je da se vedeli kaj se dogaja kor vedo lastniki marsikaterega lokala pa ne storijo nic dokler imajo dovolj visok zasluzek….sicer razumem a priznajmo da je svinjarija…
    obtozena bo tako oseba katera bo zivela v svoji rodni juzni domovini ostali pa…nic! prihodnja vlada bo imela veliko skandalov za resit!

  39. nadja pravi:

    ali ima BBR veljavo licenco za ubijanje ali to delajo po naročilu nekoga????

Komentiraj