Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Alarmantno stanje

17. oktober 2007 ob 20:58 | Katja Lenart |

Za začetek (ob mednarodnem dnevu revščine) nekaj dejstev:
več kot šestina človeštva oziroma 1,2 milijarde ljudi je prisiljenih preživeti z manj kot dolarjem na dan (in to je kriterij za absolutno revščino). Vsak dan zaradi lakote umre 24.000 ljudi, kar pomeni, da vsake 3,6 sekunde zaradi lakote umre en človek. Toliko o statistiki, prakso realnega življenja in umetnost preživetja najbrž poznate sami.

Odpraviti absolutno revščino do leta 2015 je poglavitni cilj, ki si ga je leta 2000 zastavilo 189 voditeljev držav sveta. Podpisali so Milenijsko deklaracijo, s katero so se zavezali, da bodo rešili može, žene in otroke iz skrajne revščine, ki jih razčloveči in jim jemlje človeško dostojanstvo. To so zapisali v osmih razvojnih ciljih tisočletja, v okviru katerih želijo zmanjšati skrajno revščino in lakoto, vsem zagotoviti osnovnošolsko izobrazbo, spodbujati enakost med spoloma in neodvisnost žensk, zmanjšati umrljivost otrok, izboljšati zdravje mater, obvladati HIV/AIDS, malarijo in druge bolezni, povezane z revščino, zagotoviti trajnostni razvoj okolja ter vzpostaviti svetovno partnerstvo za razvoj.

Na ljubljanskem Kongresnem trgu so ob mednarodnem dnevu revščine različne organizacije postavile stojnice in tako opozarjale na dejstvo, da je revščina med nami. Tu je nekaj razmišljanj različnih ljudi, različnih starosti, z različnimi prepričanji in izkušnjami:

“Stanje je alarmantno takrat, ko se otroci onesvestijo v šoli, ker niso od prejšnjega dne nč jedli.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. medek pravi:

    Jelinčić pravi, da Afrika nema veze. Ma ja, glavno da se baše s klobasami , ki jih proizvaja. Padalec, kurc pa tak 007, zdj je le še zašpehan baletan.

  2. marjeto pravi:

    medek, nič kaj plemenito ni bilo tole !

Komentiraj