Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Želite e-volitve?

16. oktober 2007 ob 20:01 | Denis Sarkić |

Samostojni poslanec Slavko Gaber in poslanec SD Marko Pavliha sta predstavila osnutek zakona o volitvah v državni zbor, s katero bi omogočili tudi izvedbo elektronskih volitev. Osnutek bo sicer sedaj v javni razpravi, avtorja novele pa sta izrazila željo, da bi v sodelovanju z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom novelo vložili v DZ. Mednarodni strokovnjaki s tega področja namreč menijo, da morajo biti za izvedbo elektronskih volitev izpolnjeni trije pogoji - ustrezna informacijsko-komunikacijska tehnologija, ustrezna pravna podlaga in modro zasnovana politika na tem področju. Elektronske volitve po mnenju poslanca Pavlihe povečajo legitimnost samih volitev, saj to vpliva na povečanje volilne udeležbe in omogočajo tudi glasovanje tistih, ki so na dan glasovanja odsotni iz volilnega okraja, ter osebam s posebnimi potrebami. Kdaj bodo le te pri nas zares zaživele bomo še videli, nas pa je zanimalo, ali bodo e-volitve uničile čar klasičnih volitev?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. ekonomist9 pravi:

    Na kateri listi bo nastopil Gaber naslednjo leto?

  2. Sestra Marija pravi:

    Hm, hm,

    na http://www.zares.si/author/joze/

    na postu z naslovom “Ali je spodobno, da dvomim?”, so navedeni zelo prepričljivi argumenti proti elektronskim volitvam.

  3. vegi pravi:

    Slovenski računalniški lobij je znova uspešen.

    Zakaj bi uporabljali papir+kuli+skrinjico, če pa lahko zapravimo milijarde za ne-varne računalniške sisteme, ki bodo iz naše demokracije naredile privatno avkcijo.

    Jaz bom predlagal zakon, da se morajo vsi FDV-jevci ki si izmislijo take “avantgardne” rešitve za povečanje volilne udeležbe, najprej udeležiti tečaja “osnove kriptografije in računalniške varnosti (trojanski konji, virusi), poleg tega pa vzeti še kurs “USTAVNO PRAVO”, kjer bi recimo spoznali načelo, da so volitve tajne.

    Butale, butale!!

  4. Mirjana pravi:

    Neverjetno, kako se nekaterim mudi. Le zakaj?…očitno vedo, da bo šlo zares…gospodu Virantu sta poslanca predstavila pobudo?…ehehe, koga pa imata spoštovana gospoda za norca. In če bi kdo sledil sejam DZ, bi mu bilo marsikaj jasno.Argument moči!
    Vsekakor pa je nesporno, da bi sistem volitev pomenil tako radikalni korak, da bodo spoštovani gospodje dovolili, da bo o tem odločal referendum, kar pomeni vsi volilci,……govorimo namreč o naši osnovni ustavni pravici.

  5. BOTA pravi:

    Kaj je ustrezna informacijsko-komunikacijska tehnologija? Ko sem zadnjič poslušal ministra Viranta sem bil zgrožen nad lahkoto njegovih razlag. Kot da se ne zaveda vseh tehnoloških zank oziroma da daje prednsot populizmu. Elektronske volitve odpirajo celo vrsto tehnoloških in pravnih vprašanj, na katere strokovna javnost še ni dala dokončnih odgovorov. Trditev ministra Viranta, da je vprašanja elektronskih volitev žgolj še politično vprašanje je zato nerazumljiva. Uvajanje elektronskih volitev na teh predpostavkah bi bilo neodgovorno in populistično dejanje, ki bi lahko imelo tudi precej nepredvidljive in škandalozne posledice.
    Uvedba elektronskih volitev ni in ne more biti le stvar politike temveč mora biti tudi svar konsenza široke strokovne in druge javnosti.
    Elektronske volitve so nedvomno prihodnost, samo po pameti s tem.

  6. ziga pravi:

    Elektronske volitve so mogoče res MRAČNA prihodnost.

  7. marlboro57 pravi:

    Absolutno PROTI e-volitvam. Z e-volitvami se lahko poslovimo od z ustavo RS zagotovljene tajnosti volitev, da občutno večjih možnosti za različne vrste zlorab niti ne omenjamo.

  8. pijano pravi:

    NE e volitvam

Komentiraj