Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trikrat Janez Janša

16. oktober 2007 ob 2:19 | Katja Lenart |

V ljubljanski Mali galeriji so odprli razstavo TRIGLAV - OHO, IRWIN, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša. Na njej se predstavljajo tri umetniške generacije: neoavantgardna skupina OHO, ki je prenehala delovati na začetku 70. let minulega stoletja, ena izmed mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih skupin Irwin in intermedijski umetnik Janez Janša, performer ter publicist Janez Janša in vizualni umetnik Janez Janša.

Zgodba se pričenja nekje tam: trije umetniki, združeni v skupino OHO so 30. decembra leta 1968 v ljubljanskem parku Zvezda uprizorili Živo skulpturo Triglav. David Nez, Milenko Matanović in Drago Dellabernardina so se pokrili s črno tkanino, videti pa je bilo mogoče le njihove tri glave, s čimer so oživljali besedno igro, ki se nanaša na pomen imena gore. Predstavitev skulpture je bila nekakšno sklepno dejanje številnih dogodkov, ki so jih v tistem letu pripravili v parku in so bili bistveni del ohojevske večmedijske dejavnosti.

Približno 40 let kasneje (leta 2004), se je teme lotila skupina Irwin, ki je izvedla akcijo v okviru serije Svoji k svojim. Ponovno so postavili šestih najbolj reprezentativnih in poznanih dejavnosti OHO (šlo je za fotografije, dokumentarne posnetke umetniškega poseganja v krajino, Gora Triglav pa tako obstoječe načrte in fotografsko dokumentacijo dopolnjuje še z barvnimi fotografijami).

6.avgusta letos so se na najvišji slovenski vrh (Triglav, kakopak) odpravili še trije Janezi Janše. Svojo akcijo so poklonili delu skupin OHO in Irwin, z željo nadaljevati tradicijo konceptualne umetnosti na Slovenskem in problematiziranja ideološkega povezovanja dogodkov iz pretekle in polpretekle zgodovine.

Nekaj utrinkov z otvoritve (v družbi z Igorjem Vidmarjem in Branimirjem Štrukljem):

Branimir Štrukelj odgovarja na vprašanje, kaj je po njegovem mnenju narobe s to državo: “To, da imamo namesto enga Janše kar tri.”

In seveda - pogovor z Janezom Janšo, Janezom Janšo in Janezom Janšo (priznam, trajal je malce več kot tri minute):

“Obstaja približno enajst Janezov Janš”.

Katja Lenart

PS: In, ne, ta četrti Janez Janša na otvoritvi razstave ni bil. Premier namreč.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. štajerc pravi:

    Ne vem zakaj se mi zdi, da je nekdo kratkomalo obseden z Janezom Janšo. Upam, da se ne bo izkazalo, da ta bolezen razsaja tudi na tem portalu, kajti to bi bila velika škoda. Za vest.si in nas, njegove bralce. Go figure!

  2. Katja Lenart pravi:

    Ampak, Štajerc, poglej jih (zgornje tri, seveda), kako so simpatični…:)

  3. Jana pravi:

    štajerc ima prav.

  4. Matej pravi:

    @štajerc & Jana:

    Morata vedeti, da je danes teža svobode vsakega (pravega) umetnika/ce na njegovih/njenih ramenih.

    Pač fenomenalizem.

  5. Farad pravi:

    Gre za latentne oboževalce Janeza Janše, kamor bi uvrstil npr. še Miheljaka, ki v vsakem članku omeni premiera, po mojem mnenju pa ima doma najbrž kak minioltarček z Janševo podobo, kjer prižiga svečke in se vsak večer prebiča, ker je pisal grdo o njem. Razcepljena osebnost pač.

  6. Abakus pravi:

    @Farad

    Miheljak se lahko primerja s Slivnikom, ki v vsakem članku omeni Kučana.

  7. Farad pravi:

    Ja, podobne vrste falot.

  8. jaegermeister pravi:

    Vest!
    morebiti bi bilo zdaj zanimivo preseči vestičarstvo s povezovanjem posamičnih disciplin, npr. burgerjevega film nssa in triglavske akcije troglavega janeza janše… …

  9. marjeto pravi:

    fascinantno!
    (od kje jim ideja. sem mislil da je ime lojze petrle sedaj popularno)
    fantje so res fenomenalni - pravi frajarji z velikimi jajci !

  10. yanker pravi:

    Ste me pa prestrašili z naslovom, sem že mislil da so našo Mesijo uspeli klonirat!

  11. Štajerski Pero pravi:

    Heh Miheljak ni še nič, Repovževi imajo verjetno doma kar vudu lutko Janše v katero zabadajo igle da se malo pomirijo in preživijo normalno dan, toliko o obsedenosti.

Komentiraj