Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kdo je kriv?

14. oktober 2007 ob 18:50 | Katja Lenart |

Včeraj se je pred ljubljansko diskoteko Global zbralo več tisoč ljudi, ki so s prižigom sveč in podpisom v žalno knjigo izrazili ogorčenje nad tragično smrtjo 20-letnega Vrhničana (ki je bil minulo nedeljo zjutraj žrtev brutalnega pretepa v bližini omenjene diskoteke, v sredo pa je v kliničnem centru podlegel poškodbam). Organizatorji naj bi zbrali tudi več kot 9.500 podpisov podpisnikov, ki zahtevajo ukrepe ob smrti mladeniča. Protestu so se pridružili tudi predsedniški kandidatje, Lojze Peterle, Zmago Jelinčič Plemeniti in Darko Krajnc, na prizorišču pa se je ustavil tudi župan Zoran Janković, ki obljublja, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo storilec najostreje kaznovan.

Organizatorji tihega protesta, svojci in prijatelji umrlega, pozivajo k takojšnjemu začasnemu in v nadaljevanju trajnemu odvzemu licence podjetju Vip in vsem zaposlenim, dosledno izpeljan postopek zoper storilce, spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti varovanja ter dopolnitev kazenskega zakonika, ki bi določil kazensko odgovornost za zlorabe, kot sta izogibanje zakonodaji in rekrutiranje na črno oseb s kriminalno preteklostjo.

Za napad na Vrhničana so osumljene tri osebe, prvo so policisti izpustili v petek, druga (šlo naj bi za 53-letnega varnostnika družbe VIP) je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico ostala v priporu, medtem ko policija še vedno išče tretjega vpletenega v pretep, ki naj bi bil tudi glavni osumljenec. Po do sedaj znanih podatkih naj bi šlo za tujega državljana, ki je za družbo Vip Varovanje delo opravljal na črno (policiji naj ne bi bil ravno neznan). Zoper podjetje VIP, ki skrbi za varnost v Globalu, pa je tudi že v teku postopek za odvzem licence, saj te pogoje izpolnjuje.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 45 x komentirano
  1. actooon pravi:

    Takšna in podobna vprašanja bi si morali zastavljati prej - vedno si jih šele takrat, ko se zgodi nekaj tragičnega.

  2. Kopernik pravi:

    postajamo kot vzhodno evropske prestolnice, kjer jih vsako noč nekaj pobijejo na ulici brez razloga samo zato, ker so bili na ulici.

  3. janez pravi:

    ja sej v nasi drzavi se zacne premikati ko je prepozno…odnos varnostnikov je katastrofaln in ne samo v glbalu…podobno se mi je zgodilo pred emonsko… policaji pa pridejo pa se lepo z varnostniki pogledajo in odpeljejo naprej…

    cudno da je global sploh se odprt! so tako ze pred leti jamrali da je previsoka najemnina!
    http://www.direkt.si/domov/bulevar/14479/
    sedaj bi pa morali obiskovalci bajkotirati in ne samo en dan!vecno !

  4. Farad pravi:

    No, predvsem bi Matejevo ministrstvo moralo vzpostaviti strog nadzor nad podeljevanjem licenc tem ˝varnostnim˝ službam ter postaviti neke standarde za poklic varnostnika (nekaznovanost, opravljeno usposabljanje). Nekje sem prebral, da je MNZ že podalo nek predlog v tej smeri, vendar so se določene interesne skupine zbunile in je potem vse padlo v vodo. Bo treba stopiti na prste takim VIP-ovcem. Sicer pa sploh ne vem, zakaj folk hodi v take pozerske lokale tipa Global.

  5. plix pravi:

    Saj arogantni - bolano agresivni - od “kulture” nasilja in kriminala napumpani “vzhodnoevropejci,” (ki jim članstvo v para policijskih/vojaških organizacijah - kar varnostne službe defacto so - daje moralno pravico, da odločajo o življenju in smrti “civilov”, ki njih in njihovih postav ne strahospoštujemo,) tudi so storilci tega in vrste drugih podobnih zlodel. Brez dvoma je storilec zahrbtnega umora dobil status heroja in slavi svoj podvig v hladu, nekje “dol”. Danes popoldne sem šel mimo Globala in tam naletel na ekipo nabildanega srbijanskega goveda, ki je tam, z očitnim posmehom in zmagovalno superiornostjo, paradirala po “aleji žalosti”. Če mene vprašate, bi pozval k BOJKOTU vseh lokalov pod zaščito takih primitivnih idiotov, pa naj se đubrat veselo pokolje med sabo. Naj se naredi selekcija med normalnimi, civiliziranimi placi in govedarskimi štalami, pa “svakome svoje”. Na vrata “mladinskih lokalov” je pa treba postavit skulirane silake, fotre, zrele mojstre z odgovornostjo in jih dobro plačat ne pa podivjanih krvoločnih kvazi-ninj in martial arts manijakov. Škoda nedolžnega življenja, da se situacija premakne, zato pa je kriva nemotivirana in/ali skorumpirana policija. Janša in Virant rajši bogato plačujeta neplodne piflarčke po uradih za nedelo, kot pa letargične policaje, uradno varnostno službo, ki jo plačujemo vsi! Saj ni čudno da se mafijaši posmehujejo, saj živijo v prosperitetnem parazitskem paralelnem svetu zlobe in nasilja. RAZHAJKAT BANDO HUDIČEVO MAFIJAŠKO KLAVSKO POKVARJENO PA MARŠ NA DRINO!

  6. janez pravi:

    problem je v tem ker imajo uradne varnostnike na vratih in naceloma 2 varnostnika v civilu na crno katera izvajata “umazano ” delo…te ljudi bi morali pozapreti! in pa kaznovati lastnike lokalov! vendar nasi drzavi tako ni nikoli v interesu narediti red! bolj krsis zakone bolj te pustijo pri miru!

  7. Sanjalka pravi:

    Očitno je bil tudi Gaspari tam, ampak ni delal pompa okoli tega.

    http://www.gaspari.si/blog/2007/10/13/zakaj-je-spet-ugasnilo-mlado-zivljenje/

  8. Štajerski Pero pravi:

    Kriva sta Janša in Bajuk!

  9. Štajerski Pero pravi:

    Gaspari ni delal pompa, ga pa sedaj vi njegovi podporniki…

  10. Abakus pravi:

    @Pero
    Daj Pero ne pretiravaj.
    Kriv je varnostnik in Global.

  11. xp pravi:

    Žalostno in obsodbe vredno. Če bo sodišče sodilo, bi v pravni državi obsodilo takole (po javnih podatkih):
    -Storilec, kazen za umor iz nizkotnih nagibov, brezobzirnega maščevanja in na zahrbten način 30 let.
    -Sostorilec, kazen za umor 30 let.
    -Varnostnik (naj bi klical oba storilca - napadalca), napeljevanje storilca k kaznivem dejanju 20 let.

    To bi bil kazenski del, odškodninsko pa odgovornost v višini 850.000 evrov - VIP-a naredit izvršbo na vsem kar imajo v posesti. Odškodnino plačat tudi Global zaradi odgovornosti pri izbiri varnostne službe in objektivne odgovornosti (taka je tudi sodna praksa), ker gostinec ni poskrbel za varnost gostov in se v njegovem lokalu pogosto dogajajo kršitve javnega reda in kazniva dejanja zoper življenje in telo. V pravni državi pri prišel izvršitelj in bi zarubil Globalu in Vipu vse kar imajo, do pravnomočnosti sodbe, da se nebi kdo spomnil in prodajal ali prepisoval na stare mamice.

    Kaj bo pa v Sloveniji :
    -Huda telesna poškodba, 3 leta storilcu ( ki ga po sedmih letih vendarle po naključju primejo Hrvaški varnostni organi nekje na poti iz Bosne na Morje).
    -Sodelovanje pri pretepu sostorilcu 1 leto zapora pogojno na tri leta
    -varnostnik - oproščen obtožb, ker naj bi se samo hecal !

    Odškodnino plačat v višini 3.000 evrov (kaj pa bi še radi več, saj je itak mrtev), vendar se ugotovi, da je VIP varovanje že v stečaju, zdaj pa se direktor R.I.P. Varovanja, Danijel Praštalo ne čuti odgovornega za te svinjarije, ki jih je delal VIP-varovanje, ker on v R.I.P varovanju ima neomajno zaupanje v svoje fante.
    Sledi še nekaj medijskih prispevkov, smešenje tožilstva in sodišča, malo cirkusa, vsi pa bodo sčasoma pozabili na tleh krvavečega fanta.

  12. xp pravi:

    Aja pa Globalu po rubežu pečat na vrata.

  13. toni pravi:

    To je res neverjetno, kako se pustimo ustrahovat tej mafiji, ki izsiljuje in pretepa okoli in dela, kar hoče. Naj vsak po svojih močeh prispeva k temu, da se medijski pritisk še stopnjuje, ker drugače se v naši gnili državi nič ne doseže, mora prit do česa takega, da se kaj začne premikat. Kar se tiče pravosodja; tako je gnilo, da kar razpada, poznam enega policaja in mi je med drugim rekel takole:”.. posluš, pa kaj bi se jebu, jih lovil okol in nastavljal glavo, če pa vem da ga bo sodnik takoj spet spustu na prostost..” In potem se prosto sprehajajo tipi okol s po 100 ali 150 kaznivimi dejanji in jim zgleda nič ne morejo, oz. bolj nočejo. Men pa, ko sem zadnjič šel 10 km preveč v avtu so mi poslali domov pisno grožnjo z uklonilnim zaporom, pazite!! Sram me je, da živim v tako gnili in strahopetni državi!!!!!

  14. 1tastar pravi:

    Enkrat dam pa prav Jankoviću! Delat linč, ko se še sploh ne ve, kdo je res kriv!

    Sicer pa “levičarji”; kriva je RKC!

  15. Drago pravi:

    Danijel Praštalo! Tisti, ki ga poznajo, jim je vse jasno. Kako lahko taka oseba dobi licenco? Kdo mu jo je izdal, kdo ga je kontroliral?? MNZ!!! Kljub primeru v Celju, VIP ni dobil začasne prepovedi delovanja. Zamenjati odgovornega na MNZ, ki je nadzoral var.službe, objektivna odgovornost je na Mateju!
    O Praštalu: to je tisti varnostnik, ki je na Trenjih pri Slaku razlagal napake varnostne službe v SKB, ko se je zgodil rop. Tisti, ki je očital varnostnikom SKB, da njega opuščajo k trezorjem s pištolo!!!

  16. 007 pravi:

    Bravo Drago!!!!!

    pa še to: nekje sem napisal, da so te varnostnike treniral specialci policije v Gotenici. Še to komentirajte v kakšni državi živimo.

    Prešeren je rekel: Bog reši nas bolezni kužne in golazni JUŽNE.

  17. xp pravi:

    Kakšno je stanje v Policiji pa zgovorno pove moj prijatelj. Dela 15 let ima 720 € plače, 60 neplačanih nadur od marca letos, enkrat na pet mesecev je lahko preko vikenda doma z družino, dela petek in svetek, vsaj enkrat na leto je poškodovan, na cesti ga pljuvajo, šefi izvajajo nanj vsak dan pritisk z ukazi, ki jih tudi sam ne razumem. Jasno so mu povedali, da v letu 2008 zaradi predsedovanja Slovenije ne dobil dopusta. Je bil v treh kazenskih postopkih, dva sta se že končala in je bil oproščen, priče so povedale, da jih je baraba prisiljevala, da so bremenili policaja, zdaj se drži ob strani brez motivacije za delo, pomagam mu, da bi čimprej zamenjal službo. Rekel je, da bo sprejel službo tudi za 500 €, ker ima vsega poln kur..

    A se kdo čudi, da imamo takšno stanje pri nas?

  18. Valko pravi:

    Nasilje v lokalih in pred njimi se bo še naprej dogajalo. Lastnikov lokala sploh ne obtožujem, saj mu varnostnike tako rekoč vsilijo (plačevanje varščine), vkolikor se jim upre sledi opozorilo(bomba podtaknjena pod avto enega izmed lastnikov lokala Global).Kriva je vsekakor zakonodaja in pa nadzor nad delom varnostnikov po lokalih.

  19. ervinator pravi:

    Janković je izjavil, da peticije ne bo podpisal, ker da peticija vnaprej obsoja nekaj, kar naj bi dokazal šele kazenski postopek. Ali mi lahko kateri od Jankovićevih občudovalcev navede stavek v peticiji, ki nekoga vnaprej obsoja? Hvala!

  20. Drago pravi:

    Malo sarkazma ne škodi: Ali je potrebno uvesti nadvarnostnike, ki bodo kontrolirali izključno varnostnike???!!!

    Xp: To, kar si napisal, daje odgovore na mnoga vprašanja v naši družbi !!! Verjamem (vem), da je res tako.Tudi če si ti tisti policist in ne gre za prijatelja. Ne sramuj se poklica, napiše še kaj! Lp

  21. jasmin pravi:

    To so sami idioti.njih je že mati narava tolk pohabila da jim nihče ne more več pomagati.

  22. Abakus pravi:

    @ervinator

    Se strinjam v peticiji nikjer ne piše, da se koga vnaprej obsoja. Jankovič je po mojem mnenju naredil napako, ker se ni podpisal na peticijo.

  23. yanker pravi:

    Jankovič je verjetno mislil na tale del peticije: “…pozivajo k takojšnjemu začasnemu in v nadaljevanju trajnemu odvzemu licence podjetju Vip in vsem zaposlenim…”

  24. Abakus pravi:

    @yanker

    RTV SLO je objavila novico, da je bil varnostni Globala vpleten v dogodek, Global pa je že prekinil sodelovanje z družbo VIP VAROVANJE.

  25. 1tastar pravi:

    Kurc pa javno mnenje! Preberi še o smrtni kazni, pa o DSS pa, o Strojanih, pa o …

    Javnost, pa Vest.si, pa K… (katarina.kurc,. klinc, RKC itd…), vse isto sranje!

  26. 1tastar pravi:

    Pa še malo o Globalu.

    Nekoč v davnih časih, v deželi tej pa tej, živel je eden disko, Rio ta pa ta! Imel lep vrt, samo policaji so ga zajebavali. Potem so naredili en lift, policaji pa so dobili vrtoglavico

  27. SLS-Štajerski odbor pravi:

    @1tastar

    Ne enači k˝**** in Cerkve, ker z njo nima nič, drugače pa RKC ni nobeno sranje ampak skupina in družba ljudi.

  28. SLS-Štajerski odbor pravi:

    Pa še to: malo krščanske morale ti ne bi nič škodilo. Najboljši za to področje je dr. Ivan Štuhec (moralni teolog in direktor ŠgAMS).

  29. Carlos Contreras pravi:

    Ah, Štuhec, za kaj natančno je že on strokovnjak? Apologijo domobranstva in cerkvenega bogatenja.

  30. gre pravi:

    a ni bil iz dragomerja?

  31. Valko pravi:

    Štuhec rad pogleda za lepimi dekleti, pa ne samo to, z mladenkami naj bi celo počel dejanja, ki ne pritičejo možu, zavezanemu življenju v celibatu.

  32. Valko pravi:

    …hm jebač!

  33. toni pravi:

    fantje orng ste zašli!!!

  34. Jani pravi:

    Nisem bral vseh kometarjev, a bi rad samo nekaj povedal…več ali manj vsi varnostniki so prav eni kreteni…oprostite izrazu ampak tako je (ne vsi, obstajajo tudi izjeme, da ne bo nesporazomov)..vsi so neki fightarji, biviši zaporniki, brez izobrazbe ipd…imam izkušnje s tem, saj sem kot študent delal v veliko nočnih lokalih ala disko ipd…in kaj vse vidiš in slišiš ko se pogovarjaš z njimi…z nekim ponosm govorijo kako so nekoga skoraj ubili, oropali, zbili zobe, tihotapili ljudi čez mejo ipd…mislim, res na nivoju nekih omejencev..in ne vem kako lahko država takim junakom sploh dovoli opravljati takšno delo??? A obstajajo sploh kakšni psiho testi za to službo? Kakšna izobrazba je potrebna?? Za tako službo mora biti človek poplonoma uravnovešen, imeti vsaj 5. stopnjo izbrazbo in naredit še kakšne psiho test…ne more pa lih vsak kreten biti varnostik…ki je v veliki meri bolj nevaren od najbolj pijanega gosta v lokalu…
    lp

  35. xp pravi:

    @Drago sem pravnik in imam med policaji dobre prijatelje. Sem pa nekako vedno blizu teh dogajanj, da kakšno stvar vidim ali izvem iz prve roke. Nekajkrat sem se z prijateljem odkrito pogovoril in povedal mi je tisto, kar sem napisal v postu. Pokazal mi je nekaj sodb, sem jih prebral in verjemi, da sem se zamislil, kdo od normalnih policajev še sploh hoče delat v taki državi. Vem, da so v Policiji zadeve še veliko hujše, sčasoma se bo že kdo opogumil in jih napisal. Policaji so danes v Sloveniji v totalni depresiji, pa verjemi, da so tem fantom plače na drugem ali tretjem mestu.

    Načeloma je vedno tako, da nobena oblast ni tako poštena, da bi imela učinkovito Policijo. Še v diktaturah imajo sicer močno Policijo, vendar ne več kot toliko kolikor je potrebno, da se preventivno kontrolira in omejuje morebitna opozicija. Tudi ta primer je ena velika žalost in kaže na tisto, kar sem v prejšnjih postih pisal. Žalostno je samo to, da mora kdo pri nas umret, da se stvari spremenijo. Poglej v Celju je na isti način umrl fant, vendar tam se ni prižigalo sveč in ni bilo tolikšne medijske pokritosti. Bojim se, da je edini razlog zato ker je bil čefur, dovolj žalostno! Pošteno in naravnost povedano. Takšno stanje pa me tudi zelo skrbi.

  36. Drago pravi:

    @Abakus: Ali je res potrebno, da tudi pri tako žalostnih dogodkih ti in @ervinator iščeta neke kvazipolitične točke za svoje, oziroma proti Jankoviću???
    Včeraj je policija raziskovala umor. Imela je tri osumljence, enega je pridržala. Čeprav nam je vsem jasno, kdo je krivec, uradne informacije še ni bilo. Mislim, da je Janković ravnal modro, ker peticije še ni podpisal. Danes, ko je stvar že bolj jasna, bi jo verjetno podpisal. V peticiji je bil VIP omenjen!
    Si zamišljaš, kako bi bilo, če bi se ugotovilo, da je morilec npr. neki turist???!!! Samo predpostavka!!!

  37. Drago pravi:

    @xp: z vsem se popolnoma strinjam!

  38. Abakus pravi:

    @Drago

    Si kar zadel s turistom; še huje je gre za tujca, ki prihaja iz bivše skupne republike. Zdaj lahko pričakujemo na tisoče komentarjev o tujcih.

  39. ervinator pravi:

    Drago, dol mi visi za to, ali Janković podpiše peticijo. Zanimalo me je, ali se bo kdo postavil v bran Jankoviću in s kakšnimi argumenti. In kaj potem, če je omenjen VIP? Peticija zahteva to, kar je že jasno: da se tej varnostni službi odvzame licenca (že pred peticijo je bil postopek v teku).

    Zakaj pa je tebe, ki meniš, da je Janković ravnal modro, motilo, da je omenjena ta varnostna služba?

  40. Drago pravi:

    Zato, ker v tistem času ni bilo jasno, da je morilec iz te službe. Tudi policija še ni vedela. Vse skupaj se je samo predvidevalo. Danes je drugače.

  41. ervinator pravi:

    Drago, snemi plašnice! V peticiji nikjer ne piše, da je morilec iz te službe.

  42. Drago pravi:

    @ervinator, ne da se mi s tabo debatirati! Meni je bistvo problema mrtev mlad človek, gnusi pa se mi zdi na tem primeru nabiranje političnih točk. Pojdi k Jankoviću in ga brcni v rit, če misliš, da je to potrebno. To je tvoja trauma, ne moja.Meni je Janković v tem primeru tisoča stvar, ne prva, kot zate.Ne vpletati politiko v ta primer. Lepo te prosim!!!

  43. ervinator pravi:

    Drago, dol mi visi za to, ali Janković podpiše peticijo. Zanimalo me je, ali se bo kdo postavil v bran Jankoviću in s kakšnimi argumenti. In kaj potem, če je omenjen VIP? Peticija zahteva to, kar je že jasno: da se tej varnostni službi odvzame licenca (že pred peticijo je bil postopek v teku).

    Tebe, ki meniš, da je Janković ravnal modro, je motilo, da je omenjena ta varnostna služba.

  44. Drago pravi:

    Ma kako ne moreš razumeti? Prepričan sem (verjemi mi), da taisto varnostno službo poznam bolje od tebe! Če bi bilo po mojem, NIKOLI VEČ NE BI DELALA. Poznam nekaj oseb, direktorja…
    V peticiji je bila omenjena ta varnostna služba, še predno je bilo dokazano, da je bil morilec 53 letni varnostnik iz te službe. Peticija se je zgodila zaradi umora, razumeš. Zato takrat ni bila ne mestu, danes je. Da je bila VS v postopku je v redu, ampak glede umora pa je bilo dokazano kasneje. Moralo bi po mojem pisati, da VSE varnostne službe, ki kršijo…itd. Še enkrat: danes je peticija na mestu! Če še vedno ne razumeš, mi ni treba odgovarjati! Lp

  45. ervinator pravi:

    Drago, saj te razumem - na tvojo žalost.

    Priznavaš, da je bila Vip že v postopku odvzema licence. Ampak, ko braniš Jankovića, to dejstvo zanemarjaš (in si zaradi tega pripravljen peticiji očitai nekorektnost), ko boš pa “kritiziral” vlado (v resnici samo pljuvaš), pa bodo ista dejstva razlog za pozive k odstopu.

    Sedaj se poskušaš ven vleči, da bi moralo pisati VSE varnostne službe. Če te zaradi tega relativiziranja ne bo po nekaj dneh (ko boš vendarle prespal in premislil?) že hudo sram, bi se na tvojem mestu resno zamislil. Kajti to bi pomenilo, da se svojih stališč sploh ne zavedaš.

Komentiraj