Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Maratonci tečejo…

13. oktober 2007 ob 22:01 | Denis Sarkić |

V Državnem zboru se je po nekaj zapletih 3. oktobra 2007 končno začela seja komisije DZ za peticije in človekove pravice, na kateri so poslanci in povabljeni gostje razpravljali o izjavi nekdanjega premiera in sedanjega poslanca Antona Ropa glede domnevnega dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu leta 2004 med vodjo takratne opozicije Janezom Janšo in predsednikom vlade Hrvaške Ivom Sanaderjem. Na sejo so bili vabljeni tako poslanci, kot cela vrsta drugih državnih funkcionarjev - varuhinja Zdenka Čebašek Travnik, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, pravnik Rajko Pirnat, novinar TV Slovenija Vladimir Vodušek (večkrat je prosil za besedo, pa je ni dobil) in bivši direktor agencije SOVA Iztok Podbregar, ki pa se seje ni udeležil. Seja se je začela z nekaj uvodnimi besedami predsednice komisije Majde Potrata, nato sta k besedi pristopila predlagatelja seje poslanca SDS Eva Irgl in Zvonko Černač, ko pa je nato je spregovoril poslanec Anton Rop in njegov zagovornik Emil Zakonjšek se je začela maratonska razprava in na trenutke skoraj žaljiva debata, ki je bila po šestih urah prekinjena zaradi obstrukcije opozicijskih članov komisije. Predlagatelji sklica seje, to so člani komisije, ki prihajajo iz vrst koalicijske SDS, so namreč vztrajali na sprejetju sklepov, ki so po mnenju opozicije neustavni in nezakoniti, saj presegajo pooblastila komisije. Zato je opozicija sejo zapustila.

Nato so se v naslednijih dnevih začeli očitki poslanske skupine SDS - Irglove in Černača v prvi vlogi, ki so na predsednico komisije Potrata naslovili protest, ker naj bi seja po njihovo še vedno trajala, Potrata pa naj ne bi uspela zagotoviti, da bi sejo nadaljevali ali pa bi jo uradno prekinila njena namestnica poslanka NSi Marjetka Uhan, ki se seje 3. oktobra ni udeležila.

Ker torej, po besedah Eve in Zvonka, “komedijantska” maratonska seja še vedno traja (danes traja že okoli 250 ur), smo se na Vesti odločili, da vam prikažemo nekaj čez štiri ure dolg posnetek, ki smo ga verjetno tudi edini posneli, saj so ostale kamere ugasnile že prej. Na začetku manjka nekaj uvodnih minut, konča pa se pred obstrukcijo opozicije. Poglejte si sami in presodite, ali smo davkoplačevalci dolžni plačevati takšne debatne krožke!

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. dahvor pravi:

    …dve minuti in 41 sekund sem gledal … tej tečejo že dvajset let bi blo bl prav…v Svetu edinstveno.
    Prosim admina naj napiše koliko gledalcev je celo štorjo gledalo … tako mimogrede …
    na skrivaj.

  2. jože pravi:

    Pacienti! Predlagam volilno nepokorščino in spontano (brez)vladanje ljudstva!

  3. BOTA pravi:

    Že Winston Churchill je nekoč dejal: “Če nečesa ne želiš rešiti, potem ustanovi komisijo”. Vse te razprave in megla, ki jo je po mojem mnenju načrtno spustil Vladimir Vodušek, služi natančno temu, da se nebi nič razjasnilo. Zato se je vsake toliko časa dobro spomniti, kdo je vso to zgodbo začel in zakaj? Kdo je bil tisti, ki je začel brskati po SOVI in s kakšnimi nameni? Kaj ga je v to gnalo, mogoče strah pred tem, da se nebi kaj razvedelo?
    To so prava vprašanja. Kaj pa odgovori naje. Odgovor nanje je Voduškova megla v duhu pregovora Winstona Churchilla.
    Se hudo vara tisti, ki nas ima za tako naivne in neumne.

  4. Abakus pravi:

    Komisija za pranje megle vas lepo pozdravlja!

    Majda Potrata, Eva Irgl, Zvonko Černač, Marjetka Uhan

    Lep pozdrav!

  5. ekonomist9 pravi:

    Sem gledal celo sejo :)
    Zanimiva seje, se kar nasmejiš :)
    g. Vodušek se mi pa smili s temi prošnjami do govora :P
    Škoda, da ni tudi konca seje

  6. Drago pravi:

    Čeprav seja traja več kot 4 ure, sem si jo po etapah ogledal in ni mi žal. Glede insceniranje incidentov v PZ sicer ne dobimo odgovorov, mi je marsikaj bolj jasno! Člani komisije iz SDS večkrat zaidejo v kontradiktornosti. Ko se jim to dokaže, preprosto utihnejo in odprejo novo insinuacijo.Niso prepričljivi in jim ne verjamem. Preveč je vrednostnih sodb, brez dokazov. Po drugi strani pa je Rop popolnoma jasen in natančen. Svojo izjavo ne spreminja in je pri tem zelo natančen. Dobri so tudi nastopi Gabra, ki imajo vsebino. Majda Potrata ima težko nalogo voditi sejo. Člani komisije se obnašajo kot otroci in jih je težko brzdati.
    Tistim, ki o incidentih v PZ ne vedo veliko in bi si to želeli, priporočam ogled seje, čeprav je dolga. Tudi jaz sem jo mislil samo preleteti, vendar ko “padeš noter” postane zanimiva. Žal mi je, da ni zaključka!!! Še bo zanimivo! Če ne prej pa na sodišču. Seveda pa mora JJ tožbo najprej poslati na pristojno sodišče. Zakaj jo je poslal na nepristojno, ve samo on!!!

  7. Mervin pravi:

    SDS ofci delujejo kot centralni komite bez predhodno opravljenih šolanj za politkomisarje

  8. Kopernik pravi:

    Čuvaji plaže zimskem obdobju !

  9. franja pravi:

    Kadar je današnja opozicija ulovljena s spuščenimi hlačami, je potrebno tudi iz spoštovanja temeljnih človekovih pravic narediti farso.

    Po vseh teh mesecih samo Rop ponavlja svoje nebuloze, ker gre v tem primeru gre za nekaj hudih nelogičnosti. Kje so potrditveni dokumenti? Morali bi obstajati na Sovi, pri Drnovšku, na vladi, na MZZ-ju, tožilci bi jih moali imeti en kup, kriminalisti bi se morali s tem ukvarjati… skratka, dokumente bi morali meriti v kilogramih… pa kakšna priča bi se morala pojaviti.

    Očitno gre za primer, kaj se zgodi, če koleričnega luzerja Ropa par dni pred volitvami informiraš na nestrokoven, neprofesionalen in nezakonit način na osnovi polizdelka. Tistemu, kar dejansko obstaja, ne moreta Ropu pritrditi ne ortodoksni SD-jevec Kumer niti z orožjem na psihi ranjeni Moge. Dovolj zgovorno. Lahko pa mešata meglo, dokler mislita, da to ankete sili v njihov plus. Cilj posvečuje sredstva.

  10. anton pravi:

    Zdržal sem deset minut! Da je tisti mladec “izpostavil ves svoj intelekt”.
    Do sedaj sem mislil, da je SDS-ova “konjenica” in “kobila” umotvor nizkonakladnih revij v boju za… ponovno oblast…!
    Dajte, ljudje, ki vam je politika poklic… vse življenje… dogovorite se (za kulisami)! in sesujte tole oblast! Oblast, ki misli, da je po volitvah dobila mandat, da upravlja z mojimi mislimi!
    Gospodek je, po desetih minutah, še enkrat zlorabil… Diskvalifikacija, nakar…!!! Njegov šef pa stokrat. In se je “prijelo”. Le kje živim?

  11. bojc1 pravi:

    Drago, enkrat se spomnim, da si spraševal, zakaj aktualna oblast ne uporabi vseh vzvodov, ki so ji na voljo, da dokaže svoje trditve iz časov, ko je bila še opozicija. Zanimivo, da tudi prestopnik in izdajalec volilcev LDS še v času, ko je bil šef vlade, ni mogel ničesar dokazati ali sprožiti ustreznih postopkov pred sodišči, če je bilo v (NE)zakonitih prisluhih kaj v nasprotju z zakoni ali interesi države. Po moje se le skriva in skuša škoditi Janši, saj je sam popolnoma propadel in je neverodostojen pred volilci - kdo pa zagotavlja, da če bo kandidiral na listi SD in bo celo izvoljen (saj drugega očitno ne zna delati kot za naš denar drago širiti laži) spet kam prestopil (če ga bodo tam seveda sprejeli tako nespametno kot Pahor)?

  12. Drago pravi:

    Bojc: kot ponavadi. Zdaj boš komentiral napamet, čeprav nisi gledal seje, a ne? Že iz tega tvojega komentarja vidim, da je tako. Zakoniti-nezakoniti prisluhi. Prav taki se dogajajo še sedaj, v tem trenutku, ker je tak zakon. Rdeča nit cele seje je bila v tem, da koalicija govori o gotovih dejstvih (Jerovšek,Černač, Tanko) tako, kot bi bilo dokazano, da Rop laže. Pa temu ni tako. On ima še vedno isto izjavo, medtem ko jo je JJ že dvakrat spremenil. Pa tega ne pokažejo! Zakaj? Samo Mag je nekaj objavil…Tudi ti nisi pozabil napisati, da “za naš denar drago širi laži”. Kako pa veš, da laže? To je vaš način…Počakajmo sodišče in ne delajmo sodb vnaprej. Vseeno si malo poglej sejo. Boš videl jecanje Jerovška, ko mu preberejo, da je kot predsednik komisije opozarjal na incidente in pozival Sovo, da nekaj stori…

  13. Tamara pravi:

    Po etapah sem si ogledala cel posnetek. Malo so se zaciklali, večkrat so ponavljali isto, večkrat so težili isti, ampak sem si pa lahko ustvarila mnenje. Zanimivo. Hvala.

  14. 007 pravi:

    Tudi jaz sem si po segmentih ogledal oddajo. Denis in Jani sta za pravo razumevanje dala na ogled kar celo sejo, kar je sicer prav, da si lahko sam ustvariš pravo mnenje razen, če nisi obseden s vplivom Mesije s Kaščakovga hriba (npr.Černač,Irgl,Jerovšek in Tanko) in tega nočeš. Vsi kot eden trdijo in trdijo, da Rop laže, brez dokazov. Upam, da bodo na sodišču pričali ljudje (pod prisego), ki so Mesijino dogovarjanje prav tako slišali. Kaj boste takrat rekli. O, saj res, to ni res, to je UDBA, to so komunajzarji in zadeva je čista, Mesija pa zopet neomadeževan in čist kot malo dete. Kakšen spletkaroš je ta Mesija je že večkrat dokazal, povrh vsega se dela norca iz cele Slovenije, ko poreče, da je v Sloveniji blaginja, saj iz kontejnerjev gledajo štruce kruha. Prepričan sem, da kontejnerjev ni še nikdar videl v okolici Ilirske, kjer stanuje.

  15. Matej pravi:

    A bodo za Strojanove tudi tekli 4 urni maraton, ali pač Jelka ni toliko pomembna kot Janša? Če se gre za človekove pravice kdo potem tu! ni in kdo je človek?

  16. marjeto pravi:

    verjetno bi bilo bolje, če bi imeli alkohol na mizah; v tem času bi se ga sigurno že napili in bi malce bolj direktno spraševali in odgovarjali - mogoče bi bilo tudi bolj zanimivo za gledalce in mogoče bi se kaj kam premaknilo - ali pa se mi samo zdi.

  17. Lure pravi:

    Veste kaj je kamela? Konj, ki ga je nacrtovala komisija.

  18. ervinator pravi:

    Dolge filme težko gledam preko neta. Priporočam se za download. ;)

  19. BOTA pravi:

    Najboljša je bila izjava poslanca Jerovške, ko je rekel:”Govorimo o kršenju človekovih pravic, ki so se nedvomno zgodile in za enkrat še nimamo dokaza, da niso bile sproducirane znotraj te stranke.”

    Ta izjava sama za sebe govori o krizi sedanje politike.

  20. lucko pravi:

    Jah ce gledamo kolicino inteligence v dvorani je vsekakor na levi… Da Eva ne zna drugega kot lepo zgledat je tukaj pokazala. Da Jerovsek ne dojema nicesar je dokazal, ko je sel odgovarjat Gabru. Sej ne da mu je ze med protestom objasnil pa ni dojel, celo se enkrat je sel ponavljat to, kar je Gaber potrdil, da ni res in trdil, da je Gaber to trdil. Od Zvoneta ni bilo nic. Ves cas je ponavljal en in isti govor…

    Ni mi jasno, kako da Vodusek, ki sigurno ni prvic na seji ni dojel to kar sem jaz dojel po 2 replikah. Ce si direktno imenovan v govoru lahko repliciras, ce ne pa ne. Na repliko ni replike. Tako simpl pa vendar prevec za njega… Je pa tudi dejstvo, da je celi sloveniji znano, da je znontiral izjavo in bi jo tudi jaz rad slisal celo. Vrjetno pa do tega ne bo prislo, ker je vmes bilo receno, sedaj pa off the record, kar pomeni, da je to nezakonito snemanje.

    Prav skoda pa mi je ker ravno za govor Gabra zmanka posnetka. On je eden redkih poslancev, ki jih je uzitek poslusat.

    Pa se eno dejstvo mi je ful zanimivo. Kako lahko odvetnik ulozi sodbo na napacno sodisce. Jaz bi ga takoj odpustil, razen ce dobi navodila da naredi PR akcijo?

  21. Drago pravi:

    @Bota: si zamišljaš? S takimi izjavami bo Jerovšek nakladal Evropi! Težko bi tole prevedel v angleščino…
    Res zanimiv stavek si si zapomnil. Torej: obstajajo dva možnosti! Ena je, da je Jerovšek sploh ne ve kaj govori (vprašanje inteligence), druga pa je, da je matematik. V enem stavku dvakrat zanika (nimamo dokazov, da niso ?!). Dva minusa sta v matematiki plus! Torej imajo dokaz, da “so sproducirane znotraj te stranke”. Haha, analiza pa taka! Zweisteinovsko!

    Jerovškovo govorjenje je v stilu aforizma:

    “NE MOTI ME, DA SANJAM V ANGLEŠČINI, MOTIJO ME NEMŠKI PODNAPISI”

  22. 007 pravi:

    @Drago
    od kje jemlješ tako dobre ideje oz.aforizme? Jerovšek=matematik!!!. Ma, ne se zajebavat iz stroke, ušel je iz gradu Hrastovec.

  23. Drago pravi:

    007: če so ti aforizmi všeč, ti dam še enega:

    “KO JEROVŠEK SKOČI V VODO, SE SLIŠI : GLUP”

  24. 007 pravi:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Zelenega psa ali pa dobrga Štajerca baje NI.

Komentiraj