Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Prvaka o Rožmanu

12. oktober 2007 ob 20:26 | Denis Sarkić |

Za komentar na razsodbo vrhovnega sodišča v primeru nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana smo zaprosili predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja in predsednika nove stranke Zares Gregorja Golobiča.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. tomaž pravi:

    Dragi Borut,
    spet nekaj vsem všečnih floskul. Za vsako stranko je značilno in legitimno, da se bori za uresničitev svojega programa.V kraljevini Jugoslaviji je bila Komunistična partija prepovedana in komunisti mučeni, ubijani, zapirani, ker so imeli v svojem programu socialno pravično družbo. Če so ta program po zmagi uresničevali, je to za stranko legitimno.To delajo tudi sedaj stranke, ko zmagajo na volitvah. Če se je kakšen komunist maščeval za trpljenje, ki so mu ga prizadejali, ko so bili na oblasti,je to človeško.

  2. optimist pravi:

    vse skupaj samo voda na lojzetov mlin

  3. ED pravi:

    Ha! Ha! Pahor Pahor…. Procesne napake! Fakt je, da je bilo sojenje Rožmano s ‘procesnimi napakami’, bilo je do določene meje tudi - politično! To je fakt! Ampak….

    Ampak takoj po vojni so vsa sodišča, tam, kjer so sploh sodili kolaborantom in izdajalcem, torej kjer jih niso preprosto postrelili, bila politična in so sodila s ‘procesnimi napakami’. Najbolj znan tak primer je kar - nurenberško sodišče. ‘Merjeno’ z današnjimi standardi je to sodišče storilo več ‘nedopustnih’ napak. Npr. nurenberško sodiče je kot zločinesko organizacijo obsodilo SS (in vse njene ‘izrastke’, npr. slovenske domobrance, ki so bili del SS-policijskih enot) in njeno članstvo! Ko drugo - Law was created ex post facto to suit the passion and clamor of the time. - prevedeno: sodili so po zakonih, ki so veljali retrokativno, kar je za današnje čase - FARSA! Obtoženi niso imeli pravice do priziva, sodišče je sprovajalo ‘netehnično proceduro’ (to pomeni, da niso sodili na podlagi materialnih, pač pa moralnih ‘dokazov’), itd. Skratka, za današnje čase je bilo sojenje v Nurenbergu - farsa! Polno procesnih in še kakšnih napak, sodišče je bilo pač odsev povojnih razmer. In tako je bilo TUDI PRI NAS! Razveljavljanje sodbe in sojenje po današnjih standardih pa se lahko zgodili le pri nas, v Butalah, na Zahodu tudi največjim demokratom ne pade kraj pameti, da bi razveljavljali razsodbe njihovih povojnih sodišč, pa čeprav so tudi ta sodila na podlagi ‘netehničnih’, moralnih kriterijev, in celo po načelu retroaktivnosti! In zakaj ne? Ker bi to vodilo v rehabilitacijo ljudi, ki so bili odgovorni za nemalo gorja…. Tudi Rožman je bil tak, sam se je ponujal Italijanom, da ji bo izročal ‘komuniste’ (to je pomenilo kar vse partizane), in sam je pridigal, da BOJ ZOPER RDEČE VOLKOVE NI STVAR POLITIKE, PAČ PA STVAR VERE!

  4. jani pravi:

    Komunistična partija prepovedana in komunisti mučeni, ubijani, zapirani, ker so imeli v svojem programu socialno pravično družbo

    seveda so program po vojni dosledno izpolnjevali s pšeničniki,medtem ko je ljudstvo v socialno pravični družbi stradalo.
    prav tako so socialno pravično zagreto izkazovali z vselitvami v zaplenjene vile ,katere kastnike so razglasili za sovražnike ljudstva….
    zanimivo pa je da so komunisti,medtem ko so jih mučili,ubijali, zapirali,mirno prevajali marxov kapital ,ter da so jih obravnavali kot agente tuje države..katere že?
    pa menda je ne tiste, v kateri je socialno pravično družbo z milijoni umrlih od lakote(jp,socialna pravičnost!)vzpostavil tisti človek ki je bil na plačilnem seznamu nemškega kajzerja in po njegovem nalogu poslan v domovino da neti nemire in poskuša izločit svojo rodno deželo iz vojne proti svojemu plačniku….
    v norrmalnem svetu se to imenuje veleizdaja,za naše pokvarjence pa je to herojstvo!

    v dobi informacij ne moreš biti toliko nor da nočeš videti resnice,lahko si samo tako zelo pokvarjen!

  5. 007 pravi:

    @ED - bravo za komentar. V celoti se strinjam s tabo. Upam, da lepi Borut to bere. Samo naprej s tako Gandijevsko politiko pa bo Mesija s Kaščakovga hriba še 4 leta na ablasti.

  6. 1tastar pravi:

    Pahor se zaveda, da ni sposoben za predsednika, brez Janše.

  7. dahvor pravi:

    …za g. Pahorja mi je vseeno…samo tokrat dosti zelo modro govori, če bi še omenil, da se Borci eni in drugi v Debatne Klube zaprejo in pustijo, deželo Svobodno in da se strogo tega drži, kar govori…ja normalno, enakopravno Delo, brez privilegijev…to pravico seveda Sv. Cerkev ima.
    To je tisti proces, ki so ga po zvočnikih po celi Ljubljani prenašali, ne…to je že se mi zdi procesna napaka, morali bi ga po radiju…valda so Okupatorji kakšnega pozabili.
    Res je, danes greš z Resnicami daleč, daleč nazaj, so zraven tudi Laži-Zmote opisane - info. time’s.

  8. Andrej Poznič pravi:

    Reakcija nadškofa Urana (’…upam, da se bodo zdaj prenehali napadi na škofa Rožmana…’) jasno kaže, da rimska cerkev razsodbe vrhovnega sodišča niti približno ne razume v smislu popravljanja procesnih napak, temveč kot že kar kot razsodbo o Rožmanovi nedolžnosti. Čez teden dni in nato čez leto obsorej bom vsekakor šel na volitve z mislijo na Pahorjevo sprenevedavo nastopaštvo.

  9. Pepe pravi:

    Ubogi Borut tebi pa res ni pomoči, ne vem ali si res tako naiven ali pa si vedno bolj pokvarjen,mislim pa da boš grobar stranke.K Uranu se boš moral kar ti podvizati,on do tebe ne bo prišel razen če boš premier, pa še takrat mu boš poljubil roko.

  10. nesproščen pravi:

    @Andrej, cerkev sodbo razume povsem pravilno. Zdaj ko je sodba razveljavljena, se lahko tožilstvo odloči, da obtožnico umakne. Kakšna je verjetnost, da se tožilstvo ne bi tako odločilo, je pa itak jasno. Nekje med 0 in 0.

  11. andlen pravi:

    Reakcija nadškofa Urana (’…upam, da se bodo zdaj prenehali napadi na škofa Rožmana…’) jasno kaže, da rimska cerkev razsodbe vrhovnega sodišča niti približno ne razume v smislu popravljanja procesnih napak, temveč kot že kar kot razsodbo o Rožmanovi nedolžnosti.
    pravi in citira g. Andrej.
    S tem v zvezi me zanima, kako se bosta pogovorila Uran in Benedikt… Kaj si je Vatikan/papež uradno mislil o zadržanju škofa Rožmana, je nadvse jasno povedal (Roma locuta…): Kljub prošnjam, ga papež nikoli ni sprejel! Po kmečk bi jest to zastopu, de se s takimi papež ni hotel kompromitirat…
    Pa tud glede “namestitve” večine beguncev v Argentini, bi kazalo upoštevat zelo povedno “malenkost”, da je bil argentinski ambasador tiste čase reden partner maršala Tita pri igranju šaha…..
    Eno je, kaj se o čem ropota, drugo pa, kaj je tisto v resnici.

  12. Igor Đukanović pravi:

    Kaj pa procesne napake pri sojenju Galileju? Ali kdo kaj ve o tem, ali je proces bil kdaj obnovljen? Če je bil obnovljen, je najbrž govora bilo le o njegovi duši, nič pa o premoženju. (Mater sem danes hudoben. :-) )

  13. m pravi:

    Galileja so pred nekej leti opral krivde

  14. konec pravi:

    Rožman bolj idolog kot vernik in duhovni pastir.
    Rožman torej fašist in torej:
    Rožman= komunist (v smislu idološkega pojmovanja oblati)

    Kajti fašizem in komunizen imata ogromno skupnih točk, tudi to , da sta se oba bojeva proti “demokratičnim sistemom”.

  15. konec pravi:

    je pa obupno opazit koliko nostalgikov in komunistov je v Sloveniji (kaj sploh tej ljudje delajo v EU)??

  16. 007 pravi:

    Še bolj obupno pa je, da je vse okoli nas tolko bele golazni, da nas je lahko sram pred svetom.

  17. jani pravi:

    Še bolj obupno pa je, da je vse okoli nas tolko rdeče golazni, da nas je lahko sram pred svetom.

Komentiraj